Иван Костов за шпионския скандал: Прокуратурата трябваше да покаже, че не е толкова близка с руската
Бившият премиер Иван Костов видя в разразилия се шпионски скандал опит на българската прокуратура да покаже, че не е толкова близка с руската. В интервю за Би Ти Ви той заяви, че "тази близост трябваше да бъде туширана". Той изрази учудване, че прокуратурата е действала толкова късно, като уточни, че през 2015 г. е участвал в изготвянето на доклад, който е бил предаден на службите, включително ДАНС, в който се посочва опитът за влияние, което Русия се е опитала да наложи в България.


Миналата седмица председателят на сдружение "Русофили" Николай Малинов беше задържан, след което пуснат под гаранция и обвинен в шпионаж в полза на Русия. Руският гражданин Леонид Решетников получи забрана да влиза в България през следващите 10 години, а на руския олигарх Константин Малофеев беше наложена същата санкция.


КТБ вече е собственост на ВТБ


"Българската прокуратура трябваше да даде по нейните представи знак, че не е толкова близка с руската, което е широко известно. Тази близост трябваше да бъде туширана. В доклада от 2015 г. показвахме как руски фирми поставят под контрол големи български активи, които се държаха от КТБ. Голяма част от тях отидоха в руски ръце, но не в тези на Малофеев и Решетников. Просто друга руска група победи. КТБ вече е собственост на Външнотърговска банка (ВТБ) на Русия. По-точно "Виваком" е тяхна собственост", каза Костов, припомняйки, че ВТБ е водила дела срещу Малофеев.


На 18 септември 2017 г. в столичната Съдебна палата главният прокурор на България Сотир Цацаров и генералният прокурор на Руската федерация г-н Юрий Чайка подписаха Програма за сътрудничество между двете институции за периода 2017-2019 г. През тази година се разбра, че български прокурори са посещавали Русия. За чия сметка те са пътували до там четете тук и тук.


Той коментира и думите на премиера Бойко Борисов, който сравни изгонването на Малофеев и Решетников с това на Майкъл Чорни и Денис Ершов, което стана по време на управлението на Костов.


"Чорни си беше въобразил, че може да диктува икономическия живот на страната през "Мобилтел", както и спортния – чрез "Левски". Нито Малофеев, нито Решетников заемат важни позиции в Кремъл и никой няма да пролее и една сълза за тях в Москва", каза още Костов.


Според него предстои да се разбере "дали обвинените тук хора са точно тези, които могат да се докажат като шпиони".


Решетников няма позиции в България


Костов добави, че русофилите са обединени в неправителствена организация, която не влияе на политиката и позиционирането на държавата на световната карта. По думите му много трудно може да се докаже шпионаж в конкретния случай.


"Малофеев се провали на Балканите. Решетников силно се самолансира като важен човек в България, без да има тази политическа тежест. Той е пенсионер, отдавна е много отстрани. Не мисля, че има силни позиции в България и няма никаква възможност да влияе в страната", допълни Костов.


Кой може да направи кампанията мръсна


Бившият премиер анализира и думите на настоящия министър-председател, който заяви, че очаква "мръсна кампания" за предстоящите местни избори. Той намеси изказването му със заявената подкрепа за кандидата за кмет на София от "Демократична България" Борислав Игнатов. Порнографски снимки на неговата приятелка бяха разпространени от "Пик", заради което последва остра реакция на журналисти и политици.


"Направи ми впечатление каква мощна подкрепа имаше за него след скандала. Срещу мен и моето семейство имаше много такива атаки, но никога не съм бил защитаван, защото може би съм политик, а той трябва да е винаги виновен. Виждам обаче неискреност, може би съм политически увреден, защото ако премиерът казва, че кампанията ще е много мръсна, кой може да я направи такава? Може ли Игнатов или Мая Манолова? Не могат", добави Иван Костов.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK