Прокуратурата потвърди, че спирането на БНР не е било заради профилактика (допълнена)

Прокуратурата потвърди, че спирането на БНР не е било заради профилактика (допълнена)

© Надежда Чипева, КапиталБезпрецедентното спиране на ефирното излъчване на програма "Хоризонт" на БНР за близо 5 часа на 13 септември не се дължи на профилактика. Не е съществувал технически проблем, който да изисква прекъсване на сигнала, а отговорността за решението е на техническия ръководител на държавното радио, който ще бъде разследван за престъпление по служба.


Това става известно от разпространеното днес съобщение на прокуратурата за резултатите от разпоредената в петък от главния прокурор Сотир Цацаров проверка заради прекъснатото излъчване на държавното радио в петък сутрин. Сигналът беше спрян в продължение на близо 5 часа в разгара на скандал, предизвикан от опита за сваляне от ефир на дългогодишния водещ на сутрешния блок на програма "Хоризонт" Силвия Великова и за отстраняването й от съдебния ресор, в който тя е известна с критичната си позиция към работата на прокуратурата, а в последните месеци след като започна процедурата - и към единствения засега кандидат за нов главен прокурор Иван Гешев.


Именно Гешев като зам. главен прокурор беше определен да ръководи проверката, извършвана от Държавната агенция "Национална сигурност" и регулаторите - Съветът за електронни медии (СЕМ) и Комисията за регулиране на съобщенията (КРС).
Проверката започна, тъй като по закон БНР е част от стратегическите обекти и дейности от значение за националната сигурност, а държавата трябва да гарантира разпространението на програмата му, тъй като осигурява бърз и лесен достъп до информация в случаи на бедствия, аварии и кризи.


Вчера тезата, че отговорността за спряното ефирно излъчване е изцяло на директора на дирекция "Техника" Пламен Костов, разви и генералният директор на БНР Светослав Костов, който беше изслушан от Съвета за електронни медии. В отговорите си към членовете на регулатора директорът неколкократно повтори, че той само е поставил резолюция "Да" на докладната на подчинения си служител, в която се иска профилактика. По време на изслушването стана известно, че сигналът е спрян от централната апаратна на радиото, а не от Националното управление "Радио- и телевизионни системи" (НУРТС), което отговаря за ефирното разпространение на програмите на БНР. Светослав Костов обясни, че причината е била повреда в оптически кабел. Версията на подалият оставка и.д. шеф на "Хоризонт" Николай Кръстев в петък беше, че се правят регулярни профилактики и му е било показано писмо от НУРТС за предстоящо прекъсване, като дори обясни, че генералният директор се е опитал да я отложи за друга дата, но не се получило.


Уведомление за "голям технически проблем"


В съобщението за проверката се припомня, че има регламент, според който техническите профилактики на националното радио се извършват поетапно, така че да се осигури непрекъснат сигнал на радиото, което се изисква от законите за радиото и телевизията и за защитата от бедствия. Проверката е установила, че БНР разполага с резервни студиа за всяка от програмите си и когато се налага профилактика или ремонт, излъчването и студийната работа временно се мести в друго свободно студио или ефирът се запълва с музика или друго съдържание.


Генералният директор на БНР Светослав Костов по време на изслушването пред Съвета за електронни медии в понеделник

© Надежда Чипева, Капитал

Генералният директор на БНР Светослав Костов по време на изслушването пред Съвета за електронни медии в понеделник


"Изцяло извън заложения график за извършване на профилактика на 11.09.2019 г. директорът на дирекция "Техника" към БНР Пламен Костов е изготвил писмено уведомление до генералния директор на БНР за "създаден голям технически проблем", който налага "профилактиране на студийния комплекс на Програма "Хоризонт" за времето от 6 до 11 ч. на 13.09.2019 г." Никъде в това уведомление Костов не е посочил, че ще се извършва спиране на излъчването на програмата и не е довел до знанието на генералния директор такова свое намерение. Генералният директор на БНР Светослав Костов е поставил резолюция "Да" на документа", се посочва в съобщението на прокуратурата.


Според огласените данни Костов е изпратил миналия четвъртък (12 септември) в 9.26 ч. официално съобщение до НУРТС с искане излъчването на програма "Хоризонт" на следващия ден да бъде прекратено на територията на цялата страна от 6 до 11 ч. поради профилактика на студийния комплекс. По обед същия ден е получил потвърждение от мултиплекса и около 16.30 ч. е разпоредил на ръководителя на централната апаратна в БНР да пусне в ефир съобщение за предстояща техническа профилактика и спиране на излъчването на "Хоризонт" в петък (13 септември). Пламен Костов представил на шефа на апаратната собствената си докладна, потвърдена от генералния директор, и в изпълнение на това указание било публикувано съобщение на страницата на БНР за предстояща профилактика, описват от прокуратурата, без да дават подробности за часа на публикуване но съобщението.


Информацията за предстояща профилактика се появи на сайта на БНР в 21.16 ч. в четвъртък. Във времето, когато е планирано прекъсване на излъчването по "Хоризонт", върви сутрешният блок "Преди всички" (този петък сутрин водещ по график е Силвия Великова, на която няколко часа по-рано е съобщено, че няма да води предаването - бел. ред.), а след това започва "Хоризонт до обед". Според източници на "Дневник" част от водещите, които са можели да заместят Великова в ефир в последния момент, са отказали от солидарност с колегата си. Сайтът "Офнюз", позовавайки се на свои източници, съобщи, че никой от потенциалните водещи не е откликнал на молбата да поеме ефира и така се е стигнало до спешното решение за профилактика.

В петък сутрин предаванията, както и новините вървяха, но само онлайн. Водещ на сутрешния блок беше Диана Дончева, която по думите на Силвия Великова във "Фейсбук" е била принудена да поеме предаването в последния момент. Малко преди 11 ч. "Хоризонт" се върна в ефир. Според съобщението на прокуратурата днес категорично е установено, че програма "Хоризонт" не е била достъпна в ефир на УКВ честоти в периода от 6 до 10.42 ч. Подчертава се, че онлайн предаването, макар да е осигурило непрекъснато излъчване, е достъпно само за ограничен кръг слушатели.


ДАНС: Технически проблем не е имало


В съобщението на прокуратурата се посочват четири заключения, до които Държавната агенция "Национална сигурност" е стигнала след разпити и проверка на документацията. Те гласят:


1. Не е извършвана каквато и да е профилактика на студийния комплекс на програма "Хоризонт";


2. Не е съществувал какъвто и да е технически проблем, налагащ профилактиране на студийния комплекс на програмата;


3. Не са съществували и проблеми с преноса на сигнал от студиата на БНР до Централната апаратна;


4. Не е съществувал технически или друг проблем за предаването на сигнала от Централната апаратна до входната точка на НУРТС.


Главният виновник - в отпуск


Всички материали от проверките са изпратени на Софийската градска прокуратура с оглед евентуално извършено престъпление по служба от длъжностно лице от БНР - директор на дирекция "Техника" Пламен Костов, завършва съобщението на прокуратурата (пълния текст на съобщението на прокуратурата можете да прочетете тук).


Няколко часа по-късно генералният директор на радиото съобщи в интервю за "Хоризонт", че Пламен Костов е в годишен отпуск, който "няма нищо общо със случващото се". Той уточни, че техническият директор имал юбилей и си взел почивка (какво още каза Светослав Костов - тук)


Медийният регулатор: Ще има санкции


В съобщението на прокуратура се посочва също, че медийният регулатор не е бил уведомен за решението за спиране на излъчването. Няма информация дали е изпратено задължителното уведомление и до другия регулатор - КРС. В петък сайтът "Офнюз" цитира неназован източник от комисията, според когото надзорниците установили сами за прекъснатия ефир, а когато потърсили БНР за обяснение, получили отговор, че има технически проблем.


"Съветът за електронни медии не разбра защо конкретно е спрян ефирът въпреки изложените технически аргументи от страна на генералния директор. Ситуацията не беше управлявана по най-добрия мениджърски начин, затова без някакъв вид санкции няма да мине", коментира днес в сутрешния блок на "Хоризонт" Розита Еленова, член на СЕМ. На изслушването вчера тя беше критична към Светослав Костов. В интервюто си тя повтори констатацията от изслушването - че БНР е нарушило лицензията си, според която трябва да излъчва непрекъснато, и обясни, че предстои медийният регулатор да прецени каква точно санкция да наложи за това.


Скандалът около БНР вече взе една оставка - на и.д. директора на програма "Хоризонт" Николай Кръстев. Макар да изкара само ден на поста (след неочакваното пенсиониране на дотогавашния шеф на програмата Ивайло Савов), той пое изцяло отговорността за опита за сваляне от ефир и смяната на ресора на Силвия Великова, като обяви, че решението е било лично негово, не му е оказван натиск и се дължи на липсата на управленски опит. Вчера Кръстев обяви във фейсбук, че напуска изобщо БНР. Светослав Костов обяви, че до провеждането на конкурс за титуляр работата на "Хоризонт" ще бъде ръководена и координирана от Мартин Минков.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK