Съдебният съвет ще обсъжда Методи Лалов три пъти днес, но не и оставката му

Още през август Методи Лалов обяви, че иска да напусне съдебната система и подаде оставка като съдия в Софийския районен съд.

© Красимир Юскеселиев

Още през август Методи Лалов обяви, че иска да напусне съдебната система и подаде оставка като съдия в Софийския районен съд.Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) три пъти днес ще обсъжда казуси, свързани със съдията от Софийския районен съд (СРС) Методи Лалов, който от 1 август иска да напусне системата. Нито един от въпросите, залегнали в дневния ред обаче, не е свързан по същество с оставката му.


ВМРО поиска Съдийската колегия на ВСС да наложи наказание на Лалов заради това, че от телевизионния ефир агитирал зрителите да гласуват за "Демократична България". Сигналът е подаден от Красимир Каракачанов и ще бъде разгледан на днешото заседание на съдийската колегия като допълнителна точка в дневния ред.


Причината за сигнала е, че Лалов е действащ съдия, а по закон магистратите нямат право да участват в изборния процес. Същата забрана е регламентирана и в Закона за съдебната власт, а от ВМРО искат да му бъде наложено дицсиплинарно наказание.
Ако бъде констатирана несъвместимост етичната комисия към ВСС може да изготви заключение, което се изпраща на съдийската колегия на ВСС, а тя е длъжна незабавно да освободи магистрата, без да е необходимо да се образува дисциплинарно производство и да налага наказание. На практика това би решило далеч по-бързо проблема с оставката на Лалов.


Съдията от Софийския районен съд и бивш негов председател Методи Лалов неуспешно се опитва да напусне системата, след като още на 1 август подаде оставка и поиска да бъде освободен считано от 2 септември. Той изложи и подробни мотиви към молбата си. Освен това бе поканен да оглави листата за общински съветници на "Демократична България".


Съдийската колегия два пъти не успя да се събере, за да освободи Лалов и така забави официалното обявяване на кандидатурата му. На двете предишни заседания - на 15 и на 30 август нямаше кворум и заседанията бяха отлагани заради отпуски. Решението за това Методи Лалов да бъде освободен от съдебната система бе отложено и третия път – на 9 септември. Причината бе формална - че оставката му не е била разгледана от Комисията за атестирането и конкурсите (КАК), каквото е изискването на Закона за съдебната власт.


Освен това Лалов отказал да се произнесе по постъпило в срока на предизвестието му искане за промяна на мярката за неотклонение "задържане под стража" на непълнолетен по дело, което му е било разпределено в края на юни. Затова съдийската колегия реши да му даде възможност да се произнесе, за да "не отказва правосъдие".


Междувременно в нaчaлoтo нa ceптeмвpи пpиĸлючи и дицсиплинарно производство срещу него, което се бавеше вече две години. То е завършило с предложние съдията да бъде наказан c "пoнижaвaнe в paнг" и cъc "зaбeлeжĸa", съобщи Де Факто.


Hитo диcциплинapнoтo дeлo, нитo дpyгo мoгaт дa ca пpeчĸa пpeд пpoизнacянeтo нa Cъдийcĸaтa ĸoлeгия пo дeпoзиpaнaтa ocтaвĸa, подчертават във вчерашното си решение от КАК. Така на практика от комисията дават зелена светлина за скорошното освобождаване на Лалов.


В днешния дневен ред обаче не е предвидено обсъждане на оставката му, а други три казуса, свързани с Лалов. Първият е приключилото дисциплонарно производство, по което Лалов е поискал да бъде изслушан публично.


Като допълнителни точки в края на заседанието са внесени сигнала от ВМРО с искане той да бъде наказан дисциплинарно, както и внесеното от Съюза на съдиите в България становище по казуса.


Все още остава неясно кога съдийската колегия ще се произнесе по същество за оставката на Лалов. Срокът за регистрация на листите с кандидати от партиите, коалициите, местните коалиции и инициативните комитети е 24 септември.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK