Центърът на Цветанов подготвя анализи за хибридните атаки, фалшивите новини, комунистическото минало

Центърът на Цветанов подготвя анализи за хибридните атаки, фалшивите новини, комунистическото минало

© Юлия ЛазароваПозиции по конкретни политически събития като строежа на АЕЦ "Белене" или нуждата от засилено сътрудничество във военната област. Както и по-задълбочени анализи по теми като фалшивите новини, влиянието им върху обществените нагласи, хибридните атаки и агресивната политика на Русия в тази сфера, за трафика на хора, за миграционните процеси, за комунистическото минало.


Това са целите и първите задачи, които си поставя новият "Евроатлантически център за сигурност", създаден от бившия "втори" човек след Бойко Борисов, бивш вътрешен министър, шеф на парламентарната вътрешна комисия и на групата на ГЕРБ в парламента – Цветан Цветанов. Учредяването на центъра, който Цветанов обяви, че ще направи след излизането си от ГЕРБ, е било вчера, а днес неговите цели бяха представени пред медиите. Според сайта на организацията това ще е "независима надпартийна неправителствена организация, целяща засилване и задълбочаване на сътрудничество в сектор сигурност, основаващо се на общи евроатлантически ценности".


Центърът ще прави обемни анализи на дългогодишни практики в България, а след това ще ги подлага на дискусия. Като за целта в отделните приоритетни сфери са привлечени различни специалисти. Сред учредителите и първи членове са журналистът Христо Христов, проф. Румен Кънчев, проф. Евелина Келбечева, психологът Росен Йорданов, адв. Борис Велев, Борислав Велков, анализаторът Кристиян Шкварек, д-р Виктор Серафимов, Евгения Стоянова, Екатерина Борисова, Стоян Георгиев, Драгомир Младенов, Петър Матов и София Цветкова.
Вече имаме готовите бази и наблюдения с години назад, като например проследяваме процесите на фалшиви новини и хибридни атаки от 2016 г. до момента, как и кога се включват определени реторики в различни политически процеси, как са повлияли, коментира Цветан Цветанов пред "Дневник". Идеята обаче е тези анализи все още да не бъдат представяни, а да станат база за кандидатстване за финансиране, така че да могат да се осигурят средства и да се проследят нещата и в бъдеще, поне една година напред. Да се види кога са пиковете на хибидните атаки, да се изведе ясен списък със сайтовете, с това кой стои зад тях, да се набележат троловете и др. И как те се отразяват на политическите процеси.


За да се стигне до такива задълбочени наблюдения и анализи, центърът ще кандидатства за финансиране по различни проекти по вече ясни пътища и източници. Сред потенциалните партньори Цветанов отбеляза Международния републикански институт, фондациите "Ханс Зайдел" и "Конрад Аденауер", "Америка за България". Още следващата седмица предстояла и среща с хора от тинк-танка към Европейската народна партия "Център за европейски изследвания Вилфрид Мартенс".


Отделно от това до десетина дни от центъра планират да имат и позиция по проекта за АЕЦ "Белене" например. Чакало се и становище за военните партньорства със САЩ. Ще даваме и изявления, ще имаме телевизионни участия по всички актуални събития, коментира още Цветанов.
"Мисията ни като евроатлантически център е да предоставяме качествени професионални анализи, да генерираме идеи, да даваме решения и да търсим възможност за чуваемост на различни гледни точки, като стимулираме дебат по темите от сектор сигурност", заяви при представянето на центъра Цветан Цветанов, който е и председател на управителния съвет на центъра.


"Поради факта, че темата е строго експертна и в повечето случаи понятието сигурност се свързва със секретност, е необходимо да има организации като нашата, създадени с идеална цел, които професионално и експертно да осигурят достъп на гражданите до тази така чувствителна и важна за обществото ни информация", допълни той.


До момента евроатлантическият център има официалната подкрепа на посланик Даниел Фрийд, дипломат с 40-годишен опит и старши директор на Съвета за национална сигурност при президентите Клинтън и Буш, Фиона Хил, специален сътрудник на президента Тръмп и старши директор по въпросите за Европа и Русия към Националния съвет за сигурност на САЩ (2017-2019), в момента старши изследовател и директор на Центъра за САЩ и Европа в института "Брукингс", Робърт Сингер, специален съветник на президента на Израел и бивш вицепрезидент на Световния еврейски конгрес, Дейвид Харис, главен изпълнителен директор на Американския еврейски комитет в Ню Йорк, Юрген Хайке, член на Ландтага на Бавария (1994-2018) и държавен секретар в баварското Министерство на вътрешните работи (2007-2008), Николас Льобел, член на немския Бундестаг от ХДС/ХСС, Агустин Диаз де Мера, бивш евродепутат, депутат в парламента на Кралство Испания и директор на полицията на Испания, Пол Сантяго, бивш директор по глобалните въпроси на Международната асоциация на полицейските началници (IACP), и Фатмир Медиу, депутат и бивш министър на отбраната на Албания (2005-2008).

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK