Съдийската колегия наказа с две забележки Методи Лалов и го освободи от длъжност

Методи Лалов

© Велко Ангелов

Методи ЛаловСъдийската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) наказа дисциплинарно с две забележки съдията от Софийския районен съд Методи Лалов и го освободи от длъжност. Дисциплинарните наказания бяха наложени след продължило няколко часа обсъждане при закрити врата и гласуване с 8 гласа "за" и един "против", а за оставката му гласуваха с 8 гласа "за" и 4 "против".


Срещу двете дисциплини наказания се обяви председателят на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов, а трима от членовете си направиха отвод и не гласуваха.


Още сутринта колегията отказа на Лалов да бъде публично изслушан по дисциплинарното производство срещу него. Решението за отказа беше взето с 11 гласа "за". Отново единственият подкрепил молбата на Лалов бе Лозан Панов. Причината искането да бъде отхвърлено е, че по закон не е предвидена възможност за публично изслушване на засегнатия магистрат по дисциплинарни производства. Обикновено те са закрити.
Самият Лалов дойде на заседанието на колегията, която днес няколко пъти ще се занимава с него. Освен дисциплинарното производство съдиите във ВСС трябва да обсъдят сигнал срещу него заради политически изявления и агитация за определена политическа партия в ефир, както и становище на Съюза на съдиите в България.


Отделно като допълнителна точка в дневния ред бе внесена и самата оставка на Лалов, чието гласуване няколко пъти вече бе отлагано. Въпросът с оставката отново предизвика спор в съдебния съвет - този път за това дали да бъде разместен дневният ред и Лалов да бъде освободен преди разглеждането на дисциплинарката и сигнала срещу него, или оставката му да остане за финала на заседанието.


Даниела Марчева подчерта, че със заповед на главния секретар на ВСС са определени правила за съставяне на дневния ред и като първи точки се разглеждат дисциплинарните производства. "Не бива да се създават привилегии за определени магистрати. В практиката на ВСС липсва прецедент допълнителна точка, каквато е оставката, да се разглежда преди редовните", каза Марчева.


Ако Лалов първо бъде освободен от длъжност, обсъждането на всички останали въпроси, свързани с него, се обезсмисля. С 9 на 3 гласа Съдийската колегия реши да следва точките в дневния ред и първо да се произнесе по дисциплинарното производство, след това по сигнала на ВМРО и едва на финала да гласува дали да го освободи.


На практика обаче това няма как да се случи днес, тъй като обсъждането на дисциплинарното производство продължи няколко часа. В 15:00 ч. е обявено заседанието на Комисията по професионална етика към ВСС, която трябва да даде заключение за единствения кандидат за главен прокурор Иван Гешев. Процедурата е обявена като публична и е насрочена преди няколко дни, а това ще наложи заседанието на съдийската колегия да продължи в друг ден.


След като чу, че е наказан с две дисциплинарни наказания "забележка", Методи Лалов заяви пред журналисти, че не е съгласен. Той все още не знае кога ще бъде освободен, след като още на 1 август е поискал да напусне съдебната система, считано от 2 септември. Лалов припомни, че вече две години чака произнасяне по дисциплинарните дела, а сега съдийската колегия се занимава с тях вместо с оставката му.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK