Генералният директор на БНР не смята, че оставката му ще реши кризата в медията

Светослав Костов, генерален директор на БНР

© Надежда Чипева, Капитал

Светослав Костов, генерален директор на БНРГенералният директор на БНР Светослав Костов не възнамерява да подава оставка заради скандала с опита за сваляне от ефир на журналиста Силвия Великова и последвалото безпрецедентно прекъсване на ефирното излъчване на програма "Хоризонт" на 13 септември. Това се разбра от думите на Костов пред държавното радио, който досега не е коментирал официално.


"Аз не мисля, че нечия оставка би решила една криза", каза генералният директор в интервю за предаването "12+3". Според него най-важното в тази ситуация било да се успокои обстановката и "да се запази достойнството на БНР и хората, работещи в него". "Винаги съм твърдял, че когато се стигне до напрежение и криза, най-лесният начин е да си тръгнеш, да напуснеш. Дали е най-достойният, не съм убеден", добави Костов.


Той увери, че случващото се в държавното радио не е резултат от политически натиск и не мисли, че самият той е допуснал натиск. "Ако някой бъде натискан, аз пак ще ви го гарантирам, както и на всички работещи в радиото, че няма да позволя този натиск да бъде упражняван и аз ще застана между този натиск", каза Костов. Попитан как ще гарантира свободната работа на журналистите, той отговори: "Така, както и в момента."


За да гласувате трябва да сте регистриран потребител.

Резултати от 1672 гласа

  1. Да, защото наруши закона (12.98%)
  2. Да, защото не дава адекватен отговор за действията си (10.29%)
  3. Да, заради съмненията, че обслужва политически интереси (19.86%)
  4. Да, защото не поема отговорност (5.08%)
  5. Не, защото вече подаде оставка директорът на "Хоризонт" (0.72%)
  6. Не, достатъчно е да бъде санкциониран техническият директор (0.72%)
  7. Не, преди избори трябва да има спокойствие (1.14%)
  8. Не, за да пази радиото от политически натиск (1.38%)
  9. Не, но да се назначи втори директор, за да има плурализъм (2.33%)
  10. Който и да заеме поста е все едно (45.45%)Техническият ръководител на БНР Пламен Костов е в отпуск, каза още той. "Г-н Пламен Костов в момента се намира в платен годишен отпуск, който няма нищо общо със създалото се напрежение", съобщи генералният директор на медиата. По-рано днес прокуратурата съобщи, че директорът на дирекция "Техника" към директорът на дирекция "Техника" към БНР ще бъде разследван за престъпление по служба, тъй като е негова отговорността за близо 5-часовото прекъсване на сигнала на БНР на 13 септември. Според държавното обвинение Пламен Костов е уведомил писмено генералния директор на БНР за технически проблем, който налага "профилактиране на студийния комплекс на програма "Хоризонт" за времето от 6 до 11 ч. на 13.09.2019 г." , но никъде не е упоменал, че ефирното излъчване на програмата ще бъде спряно. Светослав Костов е поставил резолюция "Да" на документа. Днес генералният директор на БНР обясни, че е "нормално (Пламен Костов - бел. ред.) да разбира от техника повече от мен" и че уведомленията за годишните планови ремонти и профилактики в БНР се подават към Комисията за регулиране на съобщенията, но "такива не са подавани в последните години".


"Не мога да кажа, че някой има вина. Ако трябва да търсим вината, може би трябва да я търсим някъде по-назад, у хората, които евентуално са доставяли различна техника, хората, които евентуално са работили по техническото изграждане", каза още Костов. Според него по-важно е да се разбере къде е проблемът, за да не бъде допускан отново.


В момента се изработват критериите, по които ще бъде избран директор на програма "Хоризонт" на БНР, каза още Костов. Обясни, че няма да има никакви ограничения дали това да е външен или вътрешен за радиото човек. На въпрос с какъв екип ще работи отговори"донякъде и със същия, с който работя в момента". Той определи подалия оставка като и.д. директор на програма "Хоризонт" Николай Кръстев като много добър журналист с виждания за програмата на БНР.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK