България планира да има лаборатория за анализ на все по-популярната "дизайнерска" дрога

България планира да има лаборатория за анализ на все по-популярната "дизайнерска" дрога

© Associated Press



В следващите около пет години България планира да изгради капацитет, да има лаборатория и обучени специалисти, които да идентифицират новите "дизайнерски дроги" и техните производни. Здравните власти отчитат, че пазарът на този вид наркотици предлага "нарастващо многообразие", а в същото време страната ни няма нужните технологични средства и експерти, за да ги откриват.


За преодоляване на този проблем се предвижда в следващите 5 години да бъдат отделени 220 000 лв., с които да се повиши технологичният капацитет на токсикохимичните лаборатории към Военномедицинска академия, да се осигури аналитична техника, реактиви и да се обучат специалисти.


Това отчита и предвижда новата стратегия за борба с наркотиците за периода 2019-2023 г., публикувана за обществено обсъждане от здравното министерство. Документът набелязва новите тенденции на пазара на наркотиците, трудностите до момента, пътищата за разпространение и др.


В какво ще се инвестира




Новата стратегия залага в основна степен на вече добре познати политики. Или поне основната част от разходите в бюджетния план към документа на обща стойност 26 285 258 лв. сочат това.


Най-много пари, или 18 170 000 лв., са предвидени за поддържане на съществуващите технически средства за митнически контрол, следящи за внос и износ на наркотици и вещества. Предвидени са по 3 634 000 лв. на година за тази сфера.


Друго сериозно перо, което и в момента е немалък разход за бюджета, е за финансиране на програми за нуждаещите се от психосоциална рехабилитация и на програми за лечение на комбинирана зависимост (наркотици и алкохол) от типа "Терапевтична общност".


През психосоциална рехабилитация за първата година се предвижда да минат 50 пациенти, после броят да нарасне до 100, а в петата година да преминат 150 души. Цената на пациент на година ще е 3150 лв., а общият бюджет е 1 260 000 лв.


По-сериозен разход е терапията на комбинираните зависимости, където ще са необходими по 10 054 лв. на пациент за година, а общото перо е 4 021 600 лв.


В документа се посочва, че от около 30 000 души, които имат нужда от лечение и психосоциална рехабилитация заради употреба на наркотици през лечебната система, годишно минават около 7000.


Сред новите политики, в които ще се инвестира, са въвеждане на национална превантивна програма за децата от 5 до 7 клас и за по-големите – до 11 клас. През всяка от тях се предвижда да минат около 200 000 деца за пет години, като те ще струват по 216 000 лв. всяка. По-големите деца ще бъдат учени и как да обучават връстниците си за превенция употребата и злоупотребата с наркотици, ще се направят защитени пространства за споделяне, планирани са ролеви игри, дискусии, обсъждане на казуси, спорт и др. Ще има и индивидуална и групова работа с родители, близки, учители.


Според властите част от мерките за ограничаване на търсенето на наркотици и нови психоактивни вещества е обхващане и включване на децата в образователната система, организирането на целодневна форма на обучение, назначаване на психолог във всяко училище с над 350 ученици, преминаване на едносменен режим. В същото време се посочва, че това са действия, планирани по принцип от други ведомства и за тях няма специфични бюджети и разходи по тази стратегия.


Тенденции на пазара


Според анализите през последните няколко години наркопазарът в страната се раздробява.
От получаваните по линия "Наркотици" на Министерство на вътрешните работи данни се вижда, че отделни групи се опитват да се наложат на пазара, като се снабдяват с наркотици по
свои канали и сами ги пласират на употребяващите наркотични вещества. За да завладеят по-голяма част от пазара, повечето от самостоятелните групи разпространяват наркотици с добро качество, като имат обхват на действие в столицата и черноморските курорти.


В същото време заради тази раздробеност, по-голяма конкуренция и все по-новите видове наркотици се забелязвало понижение на цените, което се компенсирало с търсене на по-голямо потребление.


В документа се отчита стабилизация и дори лек спад в употребата на някои от "традиционните" наркотици като марихуана, кокаин, хероин и др.


Това обаче се компенсира от "динамични промени" в пазара на синтетични наркотични вещества, както и бързата поява и употреба на нови психоактивни вещества, или т.нар. дизайнерски наркотици, чийто пазар се "отличава с нарастващо многообразие". Документът отчита, че след създаването на гъвкава законодателна възможност за включване на тези вещества в списъка по Закона за контрол на наркотичните вещества и прекурсорите се отчита намаление на свободното им разпространение. Но в същото време това е довело до поява на други начини за доставка на подобни вещества – най-вече чрез пощенски пратки или предлагането им в интернет сайтове.


Най-употребяваното наркотично вещество в България остава марихуаната. Отчита се нарастване на случаите на оборудване на закрити помещения и оранжерии с цел добиване на висок клас канабис основно за вътрешния пазар. Постъпващите данни сочат, че отглеждането на канабис на открито става все по-нерентабилно заради засилената конкуренция на албанските престъпни групи.


След марихуаната най-много на пазара в България се разпространява амфетамин. Метамфетаминът се разпространява в значително по-малки количества в сравнение с амфетамина, като се синтезира в лаборатории, "кухненски" тип, се казва още в документа. А прекурсорите за неговото производство се набавят сравнително лесно.


Нивото на употреба на кокаин в страната остава далеч под средното за Европейския съюз, причина за което е високата му цена на българския наркопазар. В България употребата на този тип наркотик е основно "туристическа" - има сезонен характер (по-висока употреба в морските и зимни курортни центрове през лятото и зимата).


Анализите сочат, че през последните години има спад в употребата на хероин, като една от причините е преминаване на много от проблемно употребяващите към опиоидно субституиращо лечение. Спадът се дължи и на по-ниската чистота на предлаганите дози и не на последно място на пренасочване на голяма част от употребяващите към други наркотични вещества.


Трафикът


През 2017 г. поради ниската себестойност, обусловена от близостта до региона на производство (Афганистан и Пакистан), Иран и други страни от Близкия изток продължават да са начална дестинация на хероина. Турция също е отправна точка на този вид наркотик към Европа, като достигането на по-далечни дестинации до известна степен определя и промяната на традиционните маршрути на трафика през Балканите.


Все по-често се наблюдавало използването на т.нар. северен път за трафик на хероин, преминаващ през каспийските републики до Украйна и Западна Европа, а също така Черноморския и Средиземноморския регион.


Наблюдава се активизиран трафик на марихуана от Македония и Албания за Турция през България и Гърция, като се използват товарни автомобили и фирми с участие на български и чуждестранни граждани.


При контрабандата на прекурсори и синтетични наркотици през 2017 г. се наблюдава активен внос на оцетен анхидрид (прекурсор за синтезиране на хероин) от Сърбия, Холандия и Белгия към България и Турция.


Проблеми и предизвикателства


Властите отчитат, че в обществото има ясно изразена стигма в отношението към употребяващите наркотици. Че има затруднения в осигуряването на нужните средства. Както и амортизирана и недостатъчна научноизследователска база, на квалифицирани специалисти и персонал.


Отчита се намаляване на възрастта на първи опит на наркотични вещества. А също и т.нар. скрити групи от ползващи наркотични вещества хора, които не могат да бъдат определени и към които не могат да бъдат насочени адекватни мерки.


"Непрекъснатото разработване и пласиране на нови наркотични вещества показва натиск за понижаване на цените и ориентират усилията на мрежите за разпространение към увеличаване на обхвата на потребителите", е сред другите предизвикателства.

Коментари (27)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Пуйката
  Пуйката
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Добре. До пет години обаче ще има още петдесет разновидности на подобни дроги

 2. 2 Профил на edin drugii
  edin drugii
  Рейтинг: 2098 Неутрално

  Системата за откриване ,контрол и подготовка на персонал е много неразвита ,напр медиците нямат никаква подготовка за откриване на наркомани напр при профилактичен преглед на хората и децата , няма тестове с масов достъп , а и законите не разрешават да се тества всеки подрастващ при съмнение , да не говорим за липса на лаборатории и персонал за тях .

 3. 3 Профил на chepokalipsis
  chepokalipsis
  Рейтинг: 1169 Неутрално

  Вчера двама стоят на пейка, на един от основните булеварди във Варна, където е пълно с хора и си пушат трева. Те тръгнали някакви наркотици, които 10 човека са пробвали и тия които не са умрели от химията, са минали на добрата, стара херца.

 4. 4 Профил на Калник
  Калник
  Рейтинг: 728 Неутрално

  Да декриминализират марихуаната, та да имат ресурси за истински вредните наркотици

 5. 5 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 2034 Неутрално

  Нали сме наясно, че същественият проблем с дрогата не е в липсата на лаборатория?!?!?!

 6. 6 Профил на bobhunter
  bobhunter
  Рейтинг: 738 Неутрално

  ПАРИТЕ! ПАРИТЕ СА ВАЖНИ, ПИЧОВЕ! НЕ СЕ ПРАВЕТЕ НА УДАРЕНИ! Откъде идват парите за покупката на наркотиците? Огромната част от тях естествено идват от системата на бързото, необезпечено кредитиране. РАЗДАВАТ ПАРИ ПО НАЙ- БЕЗОТГОВОРЕН НАЧИН НА МЛАДЕЖИ БЕЗ РАБОТА, БЕЗ ДОХОДИ, БЕЗ СОБСТВЕНОСТ, БЕЗ ГАРАНТИ И ПОРЪЧИТЕЛИ, БЕЗ НИКАКВО ОБЕЗПЕЧЕНИЕ, ЕЙ ТАКА, САМО СРЕЩУ ЛИЧНА КАРТА! Младежите получават парите, с които купуват наркотици (стават наркозависими) или прахосват в казината ( разболяват се тежка форма на хазартна зависимост), без да се унижават да просят от родителите си или да полагат някакъв заплатен труд! От друга страна законът в болшинството от случаите предвижда много по- тежки наказания за болните нарко и хазартно- зависими отколкото за производителите и трафикантите на наркотици, да не говорим за дейността на хазартните босове. По броя на казината, агенциите за отпускане на бързи кредити в съседство на заведенията за хазарт, България определено държи първо място в света. По най- спешен начин трябва да бъдат приети закони: 1) за инкриминиране отпускането на необезпечени кредити. Затвор от 3 до 10 години за всеки, който отпусне подобен кредит; 2) закон за доживотна присъда за всички производители и трафиканти на наркотици без право на замяна; 3) закон за пълна забрана на всякаква хазартна дейност на територията на България за вечни времена; 4) закон за напълно безплатно, субсидирано от държавата лечение и рехабилитация на всички хазартно и наркозависими. Държавата е в най- висша степен е виновна за трагичното здравословно състояние и пълната социална изолация на нарко и хазартно зависимите! 5) закон за частния фалит и социалната рехабилитация на изпадналите в неплатежоспособност лица, получили безотговорно отпуснатите "бързи" кредити!

 7. 7 Профил на john_3volta
  john_3volta
  Рейтинг: 732 Неутрално

  Добре. До пет години обаче ще има още петдесет разновидности на подобни дроги
  —цитат от коментар 1 на Пуйката


  Не, 50 разновидности ще има до утре. Да не би да си мислите че всички тези новозавършващи химици веднага си намират работа за правителствата и бизнеса. Или че като си намерят работа там, те спират да имат лични интереси. За справка: Когато откри ЛСД Алберт Хофман работеше за Сандоц (сега Новартис).

 8. 8 Профил на Antoaneta PETROVA Ardashes
  Antoaneta PETROVA Ardashes
  Рейтинг: 287 Весело

  Обществото много бързо се развива и от път за коприната преминахме на пътища за наркотици. Как да контролираме,когато няма знаещи контрольори. Лаборатория за наркотици. Те станаха основен хранителен продукт. Като нямаме лаборатории за хранителни продукти и нормални ,а не извънземни витаещи в небесата лаборанти, ще има залитащи и опулени младежи по превозните средства и подлези. Аз например, не ги знам нито какви са,нито как изглеждат.Гледам двама,момиче и момче, седят на пейката пред блока и правят нещо.Питам ги какво правите, а те ме гледат с един извънземен поглед и ми се хилят неадекватно. Как обществото може да контролира? Така ли извънземните заемат позиции, като ни зомбират? Жалко,че не произвеждаме коприна и няма занимания за младежта. Преждевременно си я убиваме.

  mihala
 9. 9 Профил на petrapetra
  petrapetra
  Рейтинг: 1202 Неутрално

  Не бива да приемаме плановете (приумиците) на управляващите за факт! Колко кьорфишеци произведоха за 10 години!

 10. 10 Профил на picko
  picko
  Рейтинг: 491 Неутрално

  Лаборатория - добре, но стратегия липсва. "Борбата" с наркотиците не дава положителни резултати, както се вижда от статистиките. Мисъл трябва, не само пари.

 11. 11 Профил на Slick
  Slick
  Рейтинг: 442 Любопитно

  А кога ще опандизим Митко Окото, Ухото, Песъка, и всички полицаи от еди-кое-си районно като всезнайни дилъри на наркотици?

 12. 12 Профил на Darulio
  Darulio
  Рейтинг: 1046 Любопитно

  До коментар [#3] от "chepokalipsis":

  И? Зави ли ти се свят? Хвана ли те? Заразиха ли някой с наркомания? Натрови ли се някое детенце от миризмата? Имаше ли колабирали лелки и чичаци по цялото протежение на булеварда? А?

  Не разбрах какъв точно ти е проблемът с това, че някакви хора са седели някъде и са пушели нещо.

  "Една от най-долните привички на дребните души е да приписват своите низости и на другите." Оноре дьо Балзак, "Дядо Горио"
 13. 13 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 3046 Неутрално

  Идеята за лаборатория е добра, но според мене трябва да се заложи много повече на превенцията. На децата трябва да се изнасят лекции още от 7-8 клас за вредата от наркотиците и алкохола. Освен това да им се показват достатъчно примери и видеоматериали за да не се поддават на желанието да опитат. Това заедно с половата просвета трябва да бъде важен елемент от обучението в училище.

 14. 14 Профил на mara71
  mara71
  Рейтинг: 548 Неутрално

  Какво стана с дрогата , която изплува от морете и с кокаина от кашоните с банани?
  До точните дистрибутори ли стигна или все още отлежава?

 15. 15 Профил на selinda
  selinda
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Ами трябва да има БДС върху наркотиците, не може да се предлагат всякакви боклуци и да не се знае качеството!

 16. 16 Профил на BULEXIT
  BULEXIT
  Рейтинг: 279 Неутрално

  Не може ли лабораторията на Костов да поеме и тази функция?

 17. 17 Профил на Суджук Герберите
  Суджук Герберите
  Рейтинг: 442 Неутрално

  СИКаджията е наясно, че бизнеса с този вид дрога е труден за овладяване, заради големия брой производители. Това удря печалбите на аверите му, които контролират кокаина, хероина и в голяма степен тревата, защото са ексклузивни дистрибутори на доставчиците.

  Голям апартамент купи, голяма сума не плащай!
 18. 18 Профил на Халдип Исйолов
  Халдип Исйолов
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#13] от "pamela":

  Децата 7-8 клас вече пият, пушат, част от тях друсат и се цвъкат. За тези неща трябва да им се говори много по-рано.

  Не си заслужава да се напрягаш безплатно.
 19. 19 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5484 Весело

  "...В какво ще се инвестира.." ?
  В производство и пласиране на продукцията.

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 20. 20 Профил на Deadpudding
  Deadpudding
  Рейтинг: 672 Неутрално

  Супер. Мафията си поръча отдел "Контрол на качеството".

  This is the place where puddings die.
 21. 21 Профил на gesand
  gesand
  Рейтинг: 311 Неутрално

  България планира да има лаборатория за анализ на все по-популярната "дизайнерска" дрога

  След има-няма 20 години може и да стане...

  And all that jazz!
 22. 22 Профил на Darkman
  Darkman
  Рейтинг: 1604 Неутрално

  Цигарите и алкохола са в пъти по-вредни от марихуаната, но се продават с акцизи.

  Фобиите и филиите са признак на ниско самочувствие и слугинаж
 23. 23 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2091 Неутрално

  Супер. Мафията си поръча отдел "Контрол на качеството".
  —цитат от коментар 20 на Deadpudding


  Ще трябват държавни поръчки за химици във факултетите и оборудване за лаборатории!
  Живеем в 2019, ако има политическа воля и ниски нива на корупция, полицията може да излови за един ден всички дилъри,на всички видове дроги!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 24. 24 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 3858 Неутрално

  Да декриминализират марихуаната, та да имат ресурси за истински вредните наркотици
  —цитат от коментар 4 на Калник


  ——-
  Калник, към марихуана прибягват 90% психически нестабилни 10% за майтап. Ако, се декриминализира марихуаната, първата стъпка на вероятните 90% ще е много лесна и ще продължат към стъпка 2, някоя химия.

  Любовта ще спаси света!!!
 25. 25 Профил на novatel
  novatel
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Да декриминализират марихуаната, та да имат ресурси за истински вредните наркотици
  —цитат от коментар 4 на Калник


 26. 26 Профил на Deadpudding
  Deadpudding
  Рейтинг: 672 Неутрално

  До коментар [#23] от "comandante vs либерални ентусиасти&корпократи":

  Сикаджията сам ли ще се лови? Тва по-банално от тва Гешев да проверява случая с БНР.

  This is the place where puddings die.
 27. 27 Профил на ivangabrovo
  ivangabrovo
  Рейтинг: 573 Неутрално

  "България планира да има лаборатория ..."
  България нищо не планира. България е понятие извън темета на дописката. Вероятно настоящото българско правителство нещо планира.
  Дневник, до кога с неграмотни писания. Ниските разходи не могат да са самоцел - обърнете внимание на качеството на езика /като начало/.
  От друга страна - сигурен съм, че вероятността работещите за изданието да са 100% чисти по отношение на инкриминирани стимулиращи и упойващи вещества клони към статистическата грешка.





За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK