Тази рубрика е създадена по проект, финансиран с подкрепата на Европейската комисия. Публикациите отразяват единствено мнението на автора и Европейската комисия не отговаря за съдържанието на информацията.

Агенцията по храните установи африканска чума по прасетата в свинекомплекс до Видин

Агенцията по храните установи африканска чума по прасетата в свинекомплекс до Видин

© Велко АнгеловБългарската агенция по безопасност на храните (БАБХ) откри огнище на болестта африканска чума по свинете в животновъден комплекс в непосредствена близост до Видин. Обектът се намира в село Новоселци, което се намира точно до околовръстния път на града.


В свинекомплекса има около 4000 прасета. Той се стопанисва от фирмата "Адан-Н" ЕООД.


Определена е трикилометрова предпазна зона около огнището, в която всички налични животни ще се унищожат, след което ще се извърши почистване и дезинфекция. В предпазната зона попада почти цялата територия на Видин, както и селата Рупци и Слана бара.
От БАБХ уточняват, че е определена и 10-километрова наблюдавана зона. В нея попадат 15 села и град Дунавци. В десеткилометровата зона животните се преброяват, взимат се кръвни проби и се провеждат ежеседмични клинични прегледи.


На директора на областната дирекция по безопасност на храните е наредено да извърши проучване и проследяване през последните 35 дни на получените продукти от отглеждането на свине в района, както и на фуража. На областно ниво се забранява транспортирането на домашни животни и организирането на пазари за тях.


Африканската чума по свинете не е опасна за хората, но за прасетата няма ваксина, нито лечение и затова е застрашен целият отрасъл. Първият случай на заболяването в България е инцидентен - установен миналата година в село Тутраканци, община Провадия. От юли тази година, когато за пръв път заболява домашно прасе в близкото до Никопол село Жернов, чумата бързо се разпространява по всички възможни начини - чрез домашни животни, отглеждани по селата, чрез диви животни и чрез индустриални свинекомплекси.


До момента има 33 огнища на домашна свиня - в индустриални ферми са 7, във фамилните – 3, а в лични стопанства – 23. Със случая в Новоселци засегнатите свинекомплекси са вече осем.Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK