ПАРЛАМЕНТАРНИ ИЗБОРИ 2022

 • 25.5%
 • 19.9%
 • 14.4%
 • 10.2%
 • 10.0%
 • 7.9%
 • 4.2%
 • 2.9%
 • ГЕРБ:66
 • ПП:52
 • ДПС:37
 • БСП:27
 • Възраждане:26
 • ДБ:21
 • ИТН:11
37.1%активност

Източник: "Алфа Рисърч"

Журналисти свидетелстват за натиск в БНР, СЕМ трябва да изясни кой се меси

БНР протест

© Велко Ангелов

БНР протестИзбори 2022

Кризата в Българското национално радио (БНР), предизвикана от опита за сваляне на журналиста Силвия Великова от ефир и смяната на ресора й, последван от безпрецедентно петчасово прекъсване на ефирното излъчване на програма "Хоризонт", ще бъде обсъждана в четвъртък (19 септември) от Съвета за електронни медии.


Регулаторът трябва да вземе решение дали и какви санкции ще наложи на ръководството на радиото.


Седмица след началото на скандала в държавното радио все по-открито се говори за оказван натиск, а ден след излизането на резултатите от прокурорската проверка за спрения ефир стана известно, че основният проверяван за решението - техническият директор на радиото, е отрекъл при първоначалните разпити да е бил инициатор на предложението.
Над директора на програма "Хоризонт" Ивайло Савов, който заемаше поста до миналата седмица, когато беше набързо пенсиониран, е оказван


натиск лично от генералния директор на БНР


Светослав Костов за отстраняване на Силвия Великова от ресор съдебна власт и свалянето й от ефир. Това заяви пред "Дневник" зам. главният редактор на програма "Хоризонт" в оставка Даниела Късовска, която отговаря за репортерите и кореспондентите и продължава да координира работата им до приемането на оставката. В момента програма "Хоризонт" е без редовно ръководство, тъй като освен Късовска и другите зам. главни редактори подадоха оставки в знак на протест срещу случващото се в националното радио.


Миналия четвъртък (12 септември) Силвия Великова, чийто репортерски ресор включва и процедурата за избор на главен прокурор, беше отстранена от ефир докато подготвя предаването "Преди всички" за петък сутрин. Вместо предаване сигналът на програма "Хоризонт" беше изключен в петък за близо 5 часа - от 6 до 10.42 ч. Проверката на прокуратурата, възложена на зам. главния прокурор и единствен кандидат за главен Иван Гешев, излезе във вторник (17 септември) със заключение, че замлъкването на "Хоризонт" не е било причинено от профилактика, каквото обяснение беше дадено по-рано от новоназначения директор на програмата Николай Кръстев, който устоя на поста само ден и подаде оставка, поемайки отговорността за скандала.
.


Даниела Късовска

© Архив Дневник

Даниела Късовска

"Свидетел съм на натиска, оказван от страна на г-н Костов в продължение на няколко дни върху директора на "Хоризонт" Ивайло Савов, който беше пенсиониран, защото не изпълни поръчката да свали Силвия Великова от ефир и да отнеме ресора й. Ние се опасяваме, че при това ръководство на БНР


този натиск може да продължи,


след като вече го е имало", заяви Даниела Късовска.


В интервю за сайта offnews.bg тя подробно описва как е осъществяван натискът над директора на програмата. Кабинетът на директора на "Хоризонт" и на зам. главния редактор е на практика едно и също помещение, разделено със стъклена стена, и всички разговори и срещи на единия са достояние и на другия.


Ивайло Савов

© Надежда Чипева, Капитал

Ивайло Савов


Пенсионираният директор на "Хоризонт" Ивайло Савов потвърди пред "Дневник" изнесеното от Даниела Късовска. Той коментира, че протестът на журналистите от "Хоризонт" вече не е само заради Силвия Великова, а


в защита на правото на всеки журналист да казва истината


и да не бъде в един удобен момент свален от ефир за това. В четвъртък Савов ще бъде интервюиран в предаването "12 плюс 3" на "Хоризонт".


По-рано през деня в сряда в интервю за "Дарик радио" новинарят от "Хоризонт" Явор Стаматов заяви: "Твърдо съм убеден, че е оказван натиск за сваляне на Силвия Великова от ефир." Колегата му от радиото Станислава Пирчева пък отхвърли твърденията на подалия оставка и.д. шеф на програмата Николай Кръстев, че Великова не е сваляна от ефир и ресорът не е сменян, като посочи, че има подписана от ръководителя заповед, с която предаването "Преди всички" на 13 септември е възложено на друг водещ, а на събитие в съдебния ресор е изпратен друг репортер.


За изясняване на ситуацията


редколегията на "Хоризонт" поиска среща със СЕМ,


която е насрочена за утре по обед. За "Дневник" Даниела Късовска коментира, че очаква членовете на медийния регулатор да изслушат всички аргументи и "да погледнат сериозно на фактите". Редколегията е орган, в който влизат представители на различните редакции в БНР и който се произнася по въпроси, свързани с работата на екипа, независимо от ръководството на медията.


Веднага след срещата с редколегията СЕМ ще проведе заседание, което ще бъде решаващо или поне показващо посоката, в която ще бъде решена съдбата на генералния директор. От регулатора вече обясниха, че спирането на ефира на БНР за 5 часа представлява нарушение на лицензията на радиото, според която то трябва да излъчва програма 24 часа в денонощието. На изслушването на генералния директор в СЕМ в понеделник се разбра също, че не е било изпълнено изискването регулаторът да бъде предварително уведомен за предстоящото прекъсване на сигнала.


Редколегията очаква надзорниците да се произнесат и по казуса със Силвия Великова. Изострените отношения в БНР проличаха в интервюто, което Светослав Костов даде за "Хоризонт" във вторник - малко след като излезе становището на прокуратурата, според което отговорността за спрения ефир е на техническия директор. По време на разговора водещата Даниела Якова репликира отговорите на генералния директор на многократно зададените въпроси с думите, че не му вярва.


Кой оказва натиск?


СЕМ би трябвало да се опита да изясни и защо генералният директор е упражнявал натиск и дали и от кого той е бил притискан, за да се наложат толкова сериозни действия, които да гарантират, че репортажите на Силвия Великова няма да звучат в ефир.


В неофициални коментари на няколко пъти през последните дни се споменава името на Велислава Кръстева -депутат и ПР на ДПС. В интервю за предаването "Денят с Веселин Дремджиев", главният редактор на "Клуб Z" Светлана Джамджиева също посочи Кръстева, позовавайки се на коментари на колеги от радиото. Според Джамджиева тя е звъняла с претенции за съдържанието.


"Медиапул" се позовава на източници от ГЕРБ, че ръководството на БНР получава редовни инструкции от Кръстева. Представителите на управляващата партия не искали да бъдат цитирани, защото "било опасно", пише медията.


Пред "Дневник" Велислава Кръстева в сряда вечер не отговори директно на въпроса - дали познава Костов и кога за последно е разговаряла с него, тъй като според нея е недопустимо да бъде намесвано името й в конфликта в БНР. Тя заяви, че не иска да влиза в обяснителен режим, защото умишлено замесвали името й и тя обмисляла да се защити по съдебен път.


Тя каза, че споменаването на името й тръгвало от статус на Илиан Василев (бивш посланик на България в Москва - бел.ред.) във "Фейсбук", когото не познавала.


Освен с нарушенията по лицензията, СЕМ би трябвало да провери и твърденията за натиск, защото в правомощията му според Закона за радиото и телевизията е "да защитава свободата и плурализма на словото и информацията и независимостта на доставчиците на медийни услуги".


Паралелно с протестиращите срещу натиска журналисти се появиха по традиция техни опоненти в лицето на синдикални представители в БНР, които


заявяват подкрепа за генералния директор


на БНР. В писмо до СЕМ няколко служители на БНР и представители на синдикатите КНСБ и "Подкрепа" пишат, че подкрепят новоизбраното ръководство и генералния директор Светослав Костов. В писмото се казва, че Светослав Костов е журналист с отлична репутация и се ползва с уважение от работещите в БНР. До сряда следобед подписката се състоеше от пет имена, синдикални активисти.


Потърсена от "Дневник", София Владимирова, председател на СЕМ, коментира сдържано, че я безпокоят разнопосочните сигнали, които идват от БНР, визирайки както изявленията за натиска от страна на генералния директор, така и подписката в негова подкрепа. Тя отказа да прогнозира какво решение се очертава да натежи в СЕМ.


Според Даниела Късовска в подписката за подкрепа на генералния директор участват хора извън "Хоризонт" и подкрепата им не е представителна, нито за проблемите, възникнали в програмата след безпрецедентното изключване на сигнала в петък.


Междувременно международният отдел на Асоциацията на европейските журналисти -


АЕЖ, отнесе казуса с радиото до Съвета на Европа


Организацията подаде сигнал за спирането на "Хоризонт" до Платформата за бързо реагиране при нарушения на свободата на словото на Съвета на Европа. Партньори на платформата са всички големи организации, защитаващи свободните медии в Европа, а от Съвета на Европа имат ангажимента да изискат обяснение от българските власти и да следят за разрешаване на проблема, уточняват от асоциацията.


По-рано през деня главният прокурор Сотир Цацаров коментира, че вчерашното становище на прокуратурата след спешната проверка за замлъкването на "Хоризонт" е изнесло само факти, но не посочва виновен за спирането. От обясненията на Цацаров обаче стана известно, че техническият директор Пламен Костов, който ще бъде разследван за злоупотреба със служебно положение, при първоначалните разпити е


отрекъл да е инициирал спирането на сигнала

"Предстоят разпити, сравнение на доказателства и на показания. Лицето, което е източник на мейлите за спиране на излъчването, т.е. директорът на дирекция "Техника", при първоначалните си обяснения в хода на проверката категорично отрича не само да е пращал мейли до НУРТС, но и да е пращал уведомление до генералния директор, а такова уведомление е входирано", добави още главният прокурор (още по темата - тук).
Избори 2022

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK