България подписа договор за 2.5 млрд. лева за строежа на газопровода "Турски поток"

Бойко Борисов при първата копка на интерконектора с Гърция. Снимка: архив

© Надежда Чипева, Капитал

Бойко Борисов при първата копка на интерконектора с Гърция. Снимка: архивБулгартрансгаз" и саудитският консорциум "Аркад" (Arkad) сключиха договор за строителството на трасето на "Турски поток" през България. Засега това е и най-скъпият договор, който е сключен от държавата през тази година. Той е за над 2.5 млрд. лв., като сумата надвишава с около половин милиард лева сключените със САЩ договори за доставка на нови бойни изтребители Ф-16, съобщава "Капитал".


Споразумението беше подписано в Министерския съвет от представители на "Булгартрансгаз" и "Консорциум Аркад". Предвидена е доставка на необходимите материали и оборудване, инвестиционно проектиране, изграждане и въвеждане в експлоатация на разширението на газопреносната инфраструктура от турско-българската до българско-сръбската граница.


"Капитал" отбелязва, че до договора се стигна след месеци протакане и скоростно задвижване в последните седмици. От изданието подчертават, че българската страна не е изчакала дори срока от седмица, в който можеше да се обжалва разблокирането на търга от страна на Върховния административен съд. Повече за решението на съда четете тук.
Като оправдание за бързото подписване на договорите беше посочен поет ангажимент към "Газпром" да осигури възможност за транзит на газ по направлението югоизток-северозапад още от началото на 2020 г.


"Това е така нареченият "Балкански поток". Огромни усилия ни струваше, но при една много прозрачна процедура държавната компания на Саудитска Арабия се класира първа и от утре започваме изпълнението. Това е огромна инвестиция", заяви премиерът след подписването на договора.


Оставаме в газовата игра


Споразумението със саудитския консорциум предвижда в срок до 250 дни да бъде изградена нужната инфраструктура, която да позволи преноса на руски газ от Турция към Сърбия, като за целта ще се ползва и част от съществуващата мрежа на "Булгартрансгаз". След това ще бъдат построени и останалите компоненти от транзитния газопровод. Общата стойност на договора е 2.15 млрд. лв. (1.1 млрд. евро), но реалните разходи ще са поне с 400-500 млн. лв. по-високи заради лихвите. Освен това ще бъдат платени още 350 млн. лв. за компресорни станции, за изпълнител на които е избран консорциум на "Главболгарстрой".


Според Бойко Борисов с изграждането на газопровода България "ще спечели, че остава в газовата игра".


"След спирането заради корупция на "Южен поток" по време на предишното правителство и прекратяването по вина на Запада на "Набуко", където ние бяхме моторът, всички газови потоци заобиколиха България. Сега този газопровод ще остане български, а нашите съседни държави ще имат алтернативен газ", подчерта премиерът.


Как се стигна до избора на "Аркад"


Първоначално през април "Булгартрансгаз" класира на първо място в търга за новия газопровод консорциума "Аркад". В края на май обаче държавната компания излезе с безпрецедентно решение да подмени строителя на продължението на "Турски поток" през България с останалия на второ място участник - свързаното с руската ТМК обединение "Газово развитие и разширение в България", което междувременно понижи ценовата си оферта до тази на арабите.


Казусът стигна до Комисията за защита на конкуренцията, след като "Аркад" подаде жалба, и в края на юни антимонополният орган отмени решението на "Булгартрансгаз" за смяна на изпълнителя като незаконосъобразно. Последва жалба от обединение "Газово развитие и разширение в България" до Върховния административен съд, като делото по нея бе насрочено за 24 септември. Преди седмица обаче един от членовете на обединението - люксембургската "Комплишънс дивелъпмънт", през която именно е и руската връзка, оттегли жалбата и на 16 септември ВАС прекрати делото.


По информация на "Капитал" това е станало след силен политически натиск и без знанието на другите участници в "Газово развитие и разширение в България" - италианската "Бонатти" и германската "Макс Щрайхер". Целта е била да се разреши възможно най-бързо строителството на газопровода, за да не се наложи да се плащат неустойки на "Газпром".

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK