И "Обеля" се презастроява, каза кандидатът за кмет Борислав Игнатов

И "Обеля" се презастроява, каза кандидатът за кмет Борислав Игнатов

© Максим КараджовИзбори 2022

Жители на "Обеля-2" се срещнаха с кандидата за кмет на Демократична България арх. Борислав Игнатов. Преди два месеца те разбрали, че зелената площ между блоковете 244, 245 и 247, където децата им играят, е продадена. Частниците дошли да си оградят терена и тогава хората се вдигнали на протест.


Оказва се, че земята първо е реституирана, а после прекупувана няколко пъти, за да се заметат следите, обясни Игнатов. Той предложи два начина за решаване на проблема – да се провери назад във времето как е възникнала тази собственост, дали няма измама. Второто решение е Столичната община да изкупи терена, ако собствеността е ясна, и теренът да остане зелена площ за децата на "Обеля".


Жена от бившето село Обеля, сега квартал, заяви, че "дори и нашите шопски глави ни стана ясно, че така повече не може и на това грабене трябва да се сложи край".
"Ясно е, че и тук се опитват да направят същото, както в "Младост". Затова главното е да се преразгледа Общия устройствен план на София (ОУП). Това ще е първата ни задача – да преразгледаме и намалим параметрите за големина и площ на сградите, за да не се случва това презастрояване", обясни Игнатов.


Според него ако "Обеля" е била проектирана най-много за 100 хиляди души, с приемането на ОУП през 2009 г. този район вече може да поеме 300 хиляди души.


"В Общия план тогава беше променен коефициента за интензитет от 1 на 3 и затова между блоковете изведнъж започнаха да изникват нови сгради. Така комплексите се пренаселват и презастрояват и София се превърна в един претъпкан град", обясни Игнатов.


Жена репликира, че въпреки това законът пак ще се заобикаля. "Не, няма такава опасност. В тази сфера аз разбирам нещата и главни архитекти и районни кметове не могат да ми правят номера в това отношение", заяви Игнатов.


"А кой ще е кандидатът ви за районен кмет на "Обеля", поинтересува се възрастен мъж. "Нямаме още. Предложете някой свестен да го издигнем", отвърна му Игнатов. Хората се умълчаха изненадани, че може и по такъв начин да се участва в изборите.


Гражданин, представил се като работещ в строителния бранш, обясни, че сега масово се назначават на работа в строителството хора от малцинствата, макар да няма много работа за тях. Целта била на изборите тези работници да гласуват, както им се нареди. На въпрос кой ще им нареди, човекът се смълча и призна, че не смее да каже.

Избори 2022

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK