Ще подаде оставка или ще бъде отстранен генералният директор на БНР

Светослав Костов - на изслушването пред СЕМ за спирането на излъчването на програма "Хоризонт"

© Надежда Чипева, Капитал

Светослав Костов - на изслушването пред СЕМ за спирането на излъчването на програма "Хоризонт"Заглавието е без въпросителна, защото след разказа в четвъртък на Силвия Великова пред Съвета за електронни медии (СЕМ) за натиска, и то оказван на среща в парка с генералния директор на БНР, и след представените документи, показващи внезапна и без мотиви промяна в графиците, за да бъде свалена от ефир, освобождаването на поста от Светослав Костов изглежда без алтернатива.


"Потресаващо" и "разтревожени сме" бяха преобладаващаите реплики на надзорниците след срещата с редколегията на БНР, която поиска оставката на Костов. Председателят на надзорния орган София Владимирова обобщи: имиджът на генералния директор е банкрутирал. А членът на СЕМ Ивелина Димитрова (от квотата на президента) настоя той да поеме отговорност за настъпилата криза в държавното радио, за което след няколко въпроса тя уточни, че означава, че му иска оставката.


Прокуратурата да разкрие кой е притискал шефа на БНР
- реши СЕМ на краткото заседание след срещата с редколегията.


Тепърва съветът ще анализира представените документи и изслушаната информация от Силвия Великова, Даниела Късовска, зам. главен редактор в оставка на програма "Хоризонт", и други членове на редколегията за оказан натиск за отстраняване на Великова от ефир. Това ще стане на следващо заседание на 27 септември.


На заседанието в четвъртък (19 септември) надзорният орган реши само да изпрати веднага сигнал до прокуратурата, тъй като СЕМ не е разследващ орган, да установи кой е оказвал натиска над генералния директор. Светослав Костов е заявил пред Силвия Великова, че "четирима души са му се обаждали" да я отстрани. Костов не назовал имена, но казал, че са го заплашвали, че "децата ми ще останат гладни, няма да си намеря работа".


За натиск над Костов да намери начин журналистът да не отразява съдебния ресор и да бъде свален като водещ през последните дни свидетелстваха в интервюта и пенсионираният скоростно директор на "Хоризонт" Ивайло Савов (отказал да извърши поръчаното), и зам.-директорът Даниела Късовска, която е в оставка поради несъгласие със случващото се в радиото.


Решението на СЕМ да сигнализира прокуратурата да разкрие кои са притискали Костов предизвика и оживление сред присъстващите журналисти, тъй като бе взето на фона на твърденията - и на Великова, и на Савов, че на тях им е казвано, че натискът е бил свързан с претенции към отразяването на процедурата за избор на единствения кандидат за главен прокурор Иван Гешев. Той вече води проверката за безпрецедентното спиране на излъчването на "Хоризонт" на 13 септември. Но фактът, че Гешев, чието име се споменава в евентуалните претенции към работата на журналистката и в момента е зам. главен прокурор, означава, че ръководената от него институция ще трябва да установи кой е отправял претенциите към БНР, и поставя под въпрос обективната възможност за установяване на източника на натиска. Как ще реагира прокуратурата за тази проверка, за да няма съмнения за конфликт на интереси и че ще бъде извършена качествено, предстои да разберем.


От друга страна, Великова в изложението си пред СЕМ разкри неизвестен досега детайл от разговора в парка с директора Костов: тя му предложила да се обадят на премиера Борисов и да го запознаят с недопустимата намеса отвън в БНР, но Костов отвърнал, че "натискът не е оттам".


Ако това е вярно, репликата на Костов стеснява кръга на възможните източници на натиска - кой би искал да контролира информацията за избора на бъдещия главен прокурор - настоящият, който е най-силната му подкрепа, самият кандидат, подкрепящите го външни сили - политически или друг кръг на влияние. Вчера Ивайло Савов каза, че натискът идва от "силна паралелна властова структура".


Никой от радиото досега не е посочил конкретни имена. Хора извън радиото споменаха името на пиара и говорител на ДПС - Велислава Кръстева, но тя отказа да отговаря на въпроси и каза, че замесването на името й е недопустимо.


Светослав Костов вчера след 15 часа не отговаряше на мобилния си телефон, за да коментира казаното в съвета и дали ще подаде оставка.


"Дневник" научи, че в четвъртък следобед той е участвал в среща на членове на парламентарната комисия по културата и медиите с директорите на БНТ и БНР за финансирането на държавните радио и телевизия - тема, по която е активен директорът на БНТ Емил Кошлуков заради проблемите на медията. Председателят на комисията Вежди Рашидов също не вдигаше телефона си. Представителите на БСП напуснали тази среща, след като станало ясно, че няма да се коментира цензурата в радиото, а финансовите теми.


Не е ясно дали Костов ще приеме поканата на СЕМ за второ изслушване - този път за натиска. Имаше предложение то да е общо с редколегията на БНР.


Засега глоби заплашват БНР, не генералния директор


Тъй като изключването на сигнала на "Хоризонт" за близо 5 часа на 13 септември не е било причинено от никакъв технически проблем, а генералният директор не можал да даде ясен и категоричен отговор на въпросите на СЕМ в понеделник, засега (извън изслушаната днес информация за отстраняването на Силвия Великова след позвънявания отнякъде и възстановяването й пак след позвъняване, но от премиера Борисов) надзорниците ще се ограничат с налагане на административнонаказателни мерки, предвидени в Закона за радио и телевизия.


Това се разбра от изложението на юриста на СЕМ Емилия Станева на заседанието. Нарушен е чл. 51 от ЗРТ, който се отнася до неизпълнение на условията на лицензията, която задължава непрекъснато радиоизлъчване 24/7, а предвидената глоба е от 1000 до 7 хил. лв. Нарушен е и чл. 10 от ЗРТ, който гарантира правото на информация, като предвидената глоба е от 3 хиляди до 20 хил. лв. Предстои СЕМ да определи глобите, но те се налагат на "доставчика на медийни услуги", тоест на БНР, а не на генералния директор.


А конкретно за съдбата на генералния директор предстои да се вземе решение на 27 септември и то ще зависи от това дали ще останат трайни вчерашните впечатления на надзорниците, които те самите нарекоха "потресаващи".


На какво основание СЕМ може да отстрани генералния директор


Щом го назначава, може и да го отстрани. Това е предвидено в закона, но зависи и от тълкуването му. В него е посочено, че мандатът на генералния директор се прекратява предсрочно, ако "извършва или допусне извършването от други лица на груби или системни нарушения на разпоредите относно принципите на дейността на медията" /чл. 67, т.2/.


Според няколко запитани от "Дневник" юристи случаят се вмества в цитирания член. Нарушенията с погазването на медийната независимост и в добавка изключването на сигнала на програма "Хоризонт" за пет часа изглеждат достатъчно груби.


Юристът на СЕМ Станева обаче, запитана от "Дневник", коментира, че в закона е казано "груби нарушения", тоест в множествено число. Необходими са поне две такива нарушения за една година, за да бъде изпълнено законовото изискване за уволнение на директора, обясни тя.


СЕМ е решаващият орган дали да прекрати предсрочно мандата на генералния директор. Дали решението ще бъде съответстващо или в колизия със закона решава само съдът, обясни Емилия Станева.


Засега Костов не е подал оставка, с което да даде възможност да се възстанови нормалната работа в радиото и избор на другите ръководни позиции, но би било опит и да се заглуши темата с натиска и кой звъни и заплашва.


Ролята на СЕМ по закон е и "да защитава свободата и плурализма на словото и информацията и независимостта на доставчиците на медийни услуги". Тоест в правомощията на регулатора е и да търси начин да установи от кого директорът на радиото е бил подложен на толкова силен и жесток натиск, за да гарантира свободната работа на медията и екипа й.


Погледът на карикатуриста Христо Комарницки по темата с натиска в БНР - в днешния брой на вестник "Сега":Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK