ПАРЛАМЕНТАРНИ ИЗБОРИ 2022

 • 25.5%
 • 19.9%
 • 14.4%
 • 10.2%
 • 10.0%
 • 7.9%
 • 4.2%
 • 2.9%
 • ГЕРБ:66
 • ПП:52
 • ДПС:37
 • БСП:27
 • Възраждане:26
 • ДБ:21
37.1%активност

Източник: "Алфа Рисърч"

Прокуратурата оповести още материали от разследването за шпионаж срещу Николай Малинов

Прокуратурата оповести още материали от разследването за шпионаж срещу Николай Малинов

© Цветелина Белутова, КапиталИзбори 2022

Прокуратурата оповести нови доказателствени материали по разследването срещу председателя на движение "Русофили" Николай Малинов. Бившият депутат от БСП и някогашен издател на в. "Дума" миналата седмица беше обвинен в шпионаж в полза на Русия и освободен от ареста срещу гаранция от 50 хил. лв. Държавното обвинение вече разпространи факсимиле от подписана от Малинов докладна записка на руски език, която е била иззета при претърсването в дума му.


Сега прокуратурата разпрати до медиите приобщен екземпляр на докладната записка на български език. Повече за съдържанието ѝ - тук. Публикувани са и компютърно-техническа експертиза на мобилния телефон на Юрий Борисов - бивш главен редактор на в. "Дума", който бе разпитван като свидетел в разследването за шпионаж, както и споразумение с издателство "Российская газета" за рекламни услуги, договор с Руския институт за стратегически изследвания, към онзи момент ръководен от Леонид Решетников, за предоставяне на журналистически материали и договор за дарение от дружеството на Цветан Василев "Бромак".


Практиката на прокуратурата да публикуват документи от досъдебни производства започна от разследването на "Тад груп" за пробив в информационната система на НАП. Сега от държавното обвинение посочват, че разпространяват доказателствените материали, "водени от разбирането, че българските граждани имат право на информация" и че разгласяването на документите е разрешено от прокурора по делото.
Разпространените днес файлове са в pdf формат и са със заличени лични данни.


В компютърно-техническата експертиза на мобилния телефон на Юрий Борисов се казва, че не са открити файлове и записи, свързани с Дружеството за развитие на руското историческо просвещение "Двуглав орел" и Националното движение "Русофили". Към експертизата обаче са приложени скрийншотове от лични разговори на Борисов чрез Facebook Messenger и WatsApp и се посочва и че на телефона е било инсталирано и впоследствие премахнато и приложението "Телеграм".


От скрийншотовете се разбира, че Малинов и Юрий Борисов са обсъждали в WatsApp, че "руснакът иска да купува инфо сайт". От скрийншотове от Facebook Messanger се вижда, че потребител с име Ивелина отправя към Борисов упреци, че в издания на Малинов са публикувани лъжи и клевети. На това той отговаря със: Съдържанието се определя в Москва. Жена му на Малинов менажира медията". В разговор с друг потребител - Панчо, на констатация, че "нямата търпение да сменяте властта в държавата и в партията" Юрий Борисов отговаря: "Така искат кукловодите. Ние просто сме изпълнители."


"Анализът на част от информацията показа, че някои от разговорите, проведени чрез програмите за незабавна комуникация, могат да имат връзка с предмета на делото, но е необходимо да бъде изследвана в цялост", е становището на вещите лица.


Според договора с Руския институт за стратегически изследвания, представляван от Леонид Решетников (пълният документ - в прикачените файлове), дружество на Николай Малинов е трябвало да предоставя между 1 януари и 30 ноември 2014 г. журналистически материали (репортажи, коментари, анализи, анкети и др.), свързани с вътрешната и външната политика на България, страните от Балканите и Европейския съюз. Стойността на договора е в размер на 2 200 000 рубли (около 60 хил. лева към днешна дата - бел.ред.).

Споразумението с "Российская газета" е от 2015 г. и е за предоставяне от издания на Николай Малинов на рекламни площи и публикуването на рекламни карета и специални приложения с материали от "Российская газета" и други руски печатни издания. Сумата на договора от 2015 г. е 900 хил. рубли (около 25 хил. лв. към момента).

От разпространения договор между Националното движение "Русофили" и "Бромак" се вижда, че организацията на Малинов е получила 31.5 хил. евро дарение от фирмата на мажоритарния собственик на фалиралата КТБ Цветан Василев. Средствата са били необходими за изработването на 200 паметни знака "Самарски кръст", предназначени за връчване по повод 135-ата годишнина от Освобождението на България.

Избори 2022

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK