ПАРЛАМЕНТАРНИ ИЗБОРИ 2022

 • 25.3%
 • 20.2%
 • 13.8%
 • 10.2%
 • 9.3%
 • 7.4%
 • 4.6%
 • 3.8%
 • ГЕРБ:67
 • ПП:53
 • ДПС:36
 • ВЪЗР:27
 • БСП:25
 • ДБ:20
 • БВ:12
39.4%активност

Източник: Резултатът и активността са от ЦИК при 100% обработени протоколи, мандатите са по изчисление на "Дневник"

Общинската листа на ГЕРБ в София: битка до последно (обновена)

Кметът и сигурен водач на листата за общински съветници на ГЕРБ Йорданка Фандъкова е в трудната ситуация за лавира между желанието за обновление на екипа си, исканията на старите кадри и включването на хора от коалиционните партньори сред кандидатте на ГЕРБ

© Надежда Чипева, Капитал

Кметът и сигурен водач на листата за общински съветници на ГЕРБ Йорданка Фандъкова е в трудната ситуация за лавира между желанието за обновление на екипа си, исканията на старите кадри и включването на хора от коалиционните партньори сред кандидатте на ГЕРБНапрежение в партийните редици на ГЕРБ-София, битка до последно кой да попадне на по-предни позиции в листата за кандидати за общински съветници в столицата, колко места да получат коалиционните партньори, колко да са за "старите" кадри, какво обновление да се допусне. Това се разиграва при реденето на листата за съветници на най-голямата управляваща партия в София. Сериозните спорове са продължили доста дни с разгорещени дискусии. А случващото се забавя регистрацията на кандидатите за общински съветници на ГЕРБ и се очаква формацията да обяви номинациите и да регистрира листата си ден преди крайния срок - в понеделник, 23 септември.


Това научи "Дневник" от източници в ГЕРБ, участващи в разговорите по реденето на листата.


В петък следобед бяха ясни само първите четири места. Очаквано кметът Йорданка Фандъкова е начело на претендентите за мандат в общинския съвет. След нея е едно от новите лица, обявени от Фандъкова преди дни - известният кардиохирург проф. Иво Петров, когото тя представи като едно от новите попълнения в екипа си.
Трети се очаква да е председателят на столичния общински съвет Елен Герджиков, а след това Малина Едрева. Яснотите едва няколко дни преди крайния срок за регистрация обаче свършваха дотук. Кой попада в листата беше сравнително ясно, но не и на какви места.


Голяма въпросителна и повод за напрежение


Един от сериозните поводи за напрежение е било намерението за изваждане от кандидатските листи на дългогодишните съветници и стари кадри Андрей Иванов, Орлин Алексиев и Орлин Иванов, разказаха участници в срещите. Многократно общинари от ГЕРБ коментираха неофициално, че тримата няма да имат отново място в Общинския съвет. Те са свързвани както с доскорошния пръв заместник на Бойко Борисов – Цветан Цветанов, така и с немалко скандали в хода на мандатите им в общинския съвет.


Наскоро Орлин Алексиев каза, че се оттегля от общината по свое желание и ще се занимава с бизнеса си. Доскоро останалите двама не бяха направили такава заявка. Днес пред "Дневник" Орлин Иванов уточни, че също се е оттеглил от бъдещо място в общинския съвет и е обявил това, макар и не медийно, на свои колеги още след европейските избори тази пролет. И допълни, че няма представа защо името му се върти, като човек на Цветан Цветанов, като той винаги е бил лоялен единствено на Борисов, а също е в отлични отношения с кмета Фандъкова и с колегите си от ГЕРБ-София. Обясни, че за всички мандати в Общинския съвет, усеща умора и изхабяване, което е поводът да не иска нов мандат.


В същото време Андрей Иванов в интервю на 19 септември даде да се разбере, че все още не е вън от листите, това е дискусионен въпрос и тема за решение от партийното раководство. Иванов отправи и призив за баланс между новите и старите имена в листата, изтъкна и заслуги в дългогодишната си работа, добрите си отношения с лидера та ГЕРБ Бойко Борисов.


И в петък привечер участници в разговорите по реденето на листата не можаха да кажат дали тримата посочени за смяна ще са вътре или вън от списъка с кандидати. До последно се твърдеше, че те може и да са вътре, макар и на неизбираеми места. На местните избори обаче има преференция и възможност за пренареждане на определените от партиите кандидати, като прагът е 7% от гласовете за общинската листа. Така при много добра мобилизация на избиратели дори хора на задни места, могат да попаднат сред избраните.


Места за партньорите


Още при сключването на предизборното споразумене между ГЕРБ и СДС, се заговори за сделка със сините, като ГЕРБ вземат на предни позиции сред кандидатите си за нов мандат по-голямата част от досегашните общински съветници на СДС. За подобна договорка се говори в общинските среди от около месец и половина.


От ГЕРБ-София обаче реагираха, че не са склонни с лека ръка да приемат всичко това. И че "запазените места" за хората на СДС ще са не повече от две. В момента СДС имат четирима съветника - Радослав Абрашев, Борислав Бориславов, Антон Койчев и Теодор Петков.


От СДС са и районните кметове на столичните райони "Кремиковци", "Витоша" и "Красно село", които също се очаква да бъдат кандидати на ГЕРБ за нов мандат. И което отново не се е харесало на голяма част от структурите на ГЕРБ-София, разказаха партийци.


Също така в листите на ГЕРБ на избираеми места най-вероятно ще попаднат още Прошко Прошков и Стефан Марков, които досега бяха съветници от "Реформаторския блок" от квотата на бившата партия на Меглена Кунева "България на гражданите".


Какво тогава остава за новите лица


Кметът Йорданка Фандъкова вече даде да се разбере, че подготвя промени в екипа си, като се очаква обновлението да засегне някои от заместниците й. В листата за общински съветници обаче също ще настъпят промени.


Фандъкова вече обяви и някои от новите лица в бъдещия си екип, които ще са и в листата. В сряда тя представи първия от "новите съветници" - арх. Ивайло Петков, който е един от основателите на "Група Град" - организация на архитекти, ориентирана към съвременната градска среда и архитектурните решения за София. След това обяви и проф. Иво Петров, а в петък - друг лекар, консултантът по акушерство и гинекология и началник на "Родилна зала" в "Майчин дом" проф. Асен Николов.


В сащото време обаче обновлението не се очертава да е особено голямо, а заради опитите да се намерят приемливи места за старите кадри на ГЕРБ и за партньорите вдясно, Фандъкова се очаква да има възможност да вкара само 5-6 нови лица. Социологически прогнози, поръчани от различни партии, показват, че на предстоящите избори ГЕРБ ще може да вкара не повече от 24-25 общински съветници общо. Целият общински съвет се състои от 61 човека.


Очакванията са сред кандидатите със сигурно участие в бъдещия общински съвет да попаднат още активни съветници като Николай Стойнев, Лорита Радева, Силвия Христова, Зафир Зарков.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK