"Време е за свобода и гняв!" е призивът на следващия протестен марш

Протестен марш на "Правосъдие за всеки" от 10 септември

© Надежда Чипева, Капитал

Протестен марш на "Правосъдие за всеки" от 10 септемвриЗа нов, пореден марш за право и свобода на 25 септември от 18 ч. призовава в свое съобщение до медиите гражданската организация "Инициатива "Правосъдие за всеки".


Той ще започне пред Народното събрание, където от 29 юли стои предложение на организацията за промяна в процедурата за главен прокурор, която да позволи повече възможности за номинации за поста.


"Вместо да бъде разгледано от народните представители, единственият номиниран за поста явно ще се занимава със скандала в Националното радио, свързан с отразяването на неговата кандидатура", допълват от инициативата.
В своя призив към гражданите те казват: "Време е за свобода и гняв, време е за промяна! Висшият съдебен съвет обяви 24.10 за окончателна дата за избора на нов главен прокурор. Тази седмица започват изслушванията на единствения кандидат. Ние също искаме да бъдем чути, но понеже не ни канят да си зададем въпросите вътре, ще ги зададем навън. Пращат ни мутри, пращат ни ръгбисти, футболни фенове, за да ни респектират, но не успяват, защото свободата трудно може да бъде смачкана. Започнаха да свалят от ефир авторитетни журналисти, да арестуват фоторепортери, за да заглушат словото, но пак не успяха, защото словото е сила! Бяхме три хиляди преди няколко дни и направихме жива верига около Народното събрание, сега нека бъдем десет хиляди на 25.09 пред праламента, за да им припомним, че имат да разглеждат нашите искания за отмяна на тази порочна процедура за назначаване на главен прокурор от олигархията!"


В писмото си те допълват още, че не искат оставки на политици, защото "така не се решават проблемите в правосъдието" и припомнят, че внесеното от тях в парламента предложение за изменение на Закона за съдебната власт е само първата стъпка към успеха на тяхната кауза.


"Главният прокурор винаги е бил безконтролен и всесилен, а сега управляващите станаха прекалено нагли и се опитват вече да подменят правото и демокрацията с правообслужване и мека олигархия! Трябва да направим всичко, за да решим този проблем!", гласи още в писмото.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK