Изборни сблъсъци: кой срещу кого ще играе за кметския пост в големите градове

За спечелилата през 2015 г. в столицата още на първи тур с 60.17% Йорданка Фандъкова този път първите прогнози сочат, че пътят към нов мандат минава през балотаж

© Дневник

За спечелилата през 2015 г. в столицата още на първи тур с 60.17% Йорданка Фандъкова този път първите прогнози сочат, че пътят към нов мандат минава през балотажСлед като преди четири години ГЕРБ спечели кметските места в 23 областни града, на местните избори в края на октомври в немалка част от големите градове управляващата партия ще бъде изправена пред по-сериозно изпитание, за да успее да запази позициите си. Формацията ще трябва да се конкурира, от една страна, с опозицията, от друга – със силни местни претенденти, и на трети фронт – с доскорошни "свои" или с партньори. Това показват първите социологически сондажи за вота и вече обявените кандидати за кметските постове по места.


Часове след като изтече срокът за регистрация на кандидат-кметовете и листите с претенденти за общински съветници, за ГЕРБ изглеждат сигурни победите в Бургас, Стара Загора и Велико Търново, а за ДПС - в Кърджали. БСП ще разчита на пробив в Ямбол, а СДС ще се надява на нов мандат на сегашния кмет в Плевен. Като се има предвид последното проучване на агенция "Алфа рисърч", според което над 47.3% от хората с право на глас биха искали нов кмет, а най-критично са настроени избирателите в големите градове, на останалите места се очертават сериозни сблъсъци.


София с перспектива за балотаж


За спечелилата през 2015 г. в столицата още на първи тур с 60.17% Йорданка Фандъкова този път първите прогнози сочат, че пътят към нов мандат минава през балотаж. Поръчаните в щаба на ГЕРБ-София анализи сочат, че сега формацията може да остане с около 25 общински съветници в София, което е с пет места по-малко от досегашните.
Най-сериозен опонент на Фандъкова според проучванията се очертава независимият кандидат и доскорошен омбудсман Мая Манолова, подкрепена от БСП, Движение "България на гражданите", АБВ и др. Неофициално "Дневник" научи от източници в ДПС, че и партията с почетен председател Ахмед Доган също обмисля подкрепа за Манолова. Още не е известно дали тя ще бъде официално обявена, както и дали ще е от началото на кампанията или при евентуален балотаж.


Десните избиратели в столицата имат избор за първия тур между кандидатите на "Демократична България" - арх. Борислав Игнатов, и на "Спаси София" - Борис Бонев. Ако никой от двамата обаче не достигне до втория тур, на балотажа столичните привърженици на десницата ще са изправени пред сериозно предизвикателство за кого да дадат гласа си.


В нишата на националистите ВМРО залага на традиционния си претендент за всякакви избори Ангел Джамбазки, който в момента е евродепутат, а до 2014 г. беше общински съветник в столицата. В надпреварата се включи и лидерът на "Атака" Волен Сидеров, който обяви кандидатурата си в последния възможен ден.


Кандидатите за кметския стол в София могат да достигнат 15. Окончателният списък от имена ще излезе в следващите дни, когато общинските избирателни комисии потвърдят кои са регистрираните.


Пловдив ще има нов кмет


През 2015 г. се наложи Административният съд в Пловдив да се произнесе с решение кой е законно избраният кмет на града. И потвърди избирането на кандидата на ГЕРБ Иван Тотев. Жалбата срещу избора беше от останалия втори Славчо Атанасов, който загуби с малко над 1000 гласа.


"Вечер си лягам кмет, нещо става през нощта с броенето, сутринта вече съм втори", коментира наскоро Атанасов. Сега той отново ще види като какъв ще си легне и какъв ще стане, тъй като отново ще се кандидатира за поста, издигнат от ВМРО и НФСБ. Славчо Атанасов бе кмет на Пловдив от 2007 до 2011 г. от ВМРО, а сега е депутат от НФСБ.


Срещу Атанасов ГЕРБ този път няма да заложат на Иван Тотев, към когото в партията имаха много критики и който обяви, че няма да се кандидатира за нов мандат, след като неофициално разбра, че няма да бъде подкрепен от ГЕРБ. Сега управляващите залагат на областния управител Здравко Димитров.


БСП издига директора на Езикова гимназия "Пловдив" Николай Радев, а - "Демократична България" адвоката Атанас Костов, който е специалист по право на интелектуалната собственост.


По традиция в надпреварата за Пловдив участва и Дани Каназирева – адвокат, общински съветник от "Съюз за Пловдив".


Бургас и Варна изглеждат с предизвестено решение


Сравнително безпроблемни за управляващите се очертават изборите в големите морски гадове Бургас и Варна.


Във Варна за трети мандат от името на ГЕРБ се явява кметът Иван Портних. След скандали във Варна БСП издигна за кандидат за кмет депутата и бивш министър на образованието Анелия Клисарова, макар че местните социалисти искаха да подкрепят лидера на партия "Възраждане" Костадин Костадинов. Политици от партията прогнозираха, че не е изключено това да доведе до отлив на гласове от лявата кандидатура към Костадинов, който ще се яви от името на партията си. Според някои местни политици той има шансове срещу Портних.


Кандидат на ВМРО е хирургът д-р Николай Евтимов, а на НФСБ - бизнесменът Димитър Карбов.


И в Бургас ГЕРБ залага на дългогодишния си кмет Димитър Николов, когото издигна за четвърти мандат. Срещу него за момента не се вижда много сериозна конкуренция. Кандидати за кмет са не твърде известният депутат Николай Тишев от БСП, Живко Табаков от "Движение България на гражданите", Иво Баев от "Демократична България" и д-р Бойко Миразчийски от НФСБ.


Коалиции в Плевен и Монтана, но не и в Добрич


На предишните избори един от малкото пробиви в областни градове беше за Реформаторския блок, които в Монтана подкрепиха с коалиция "Заедно за Монтана" Златко Живков. Тогава Живков взе 54 на сто от гласовете и остави претендента на ГЕРБ на второ място с подкрепа под 25 на сто. Сега управляващите играят на сигурно - отказаха се от своя номинация и заедно със СДС издигат Живков за рекорден шести мандат.


В Плевен обаче двете партии, които са в предизборно споразумение, ще имат отделни кандидати за първия тур. Уговорките им са да се подкрепят взаимно на балотажа. Плевен също е сред "сините" завоевания от 2015 г., когато Георг Спартански, издигнат от местна коалиция и подкрепен от коалиция Реформаторски блок, ВМРО и др., стана кмет. Спартански спечели на втори тур срещу дотогавашния кмет Димитър Стойков (ГЕРБ). Сега Спартански е издигнат от инициативен комитет, а зад него застава обща листа с кандидати за общински съветници на "Демократична България", СДС и БЗНС. ГЕРБ номинира областния управител на Плевен Мирослав Петров. БСП издигна Илиян Йончев – общински съветник, ръководител "Секретариат, европейски програми и проекти" в Медицинския университет в Плевен.


Добрич също беше сред областните градове, в които десните победиха през 2015. До пролетта СДС даваше заявки, че ще подкрепи Йордан Йорданов за нов мандат. Впоследствие след спор между структурите на партията и Йорданов дали той е станал или не е станал член на СДС, както и след заявката на кмета, че няма да е партиен член, формацията реши да не застава зад него за още един мандат.


Сега Йорданов се кандидатира пак, издигнат от местна коалиция "България на гражданите", в която влизат - освен едноименната партия - НДСВ, "Глас народен" и други.


ГЕРБ залага на Надежда Петкова - общински съветник, зам.-кмет по икономическите въпроси в периода 2007 - 2015 г. В ръководството на партията са недоволни от досегашното представяне и мобилизация на местните структури и след евроизборите Борисов изрично поиска сериозна промяна в тази насока.


Кандидатът на БСП за кмет на Добрич е безпартийният Георги Петков, управител на фирма в селскостопанския сектор, а на ДПС - общинският съветник арх. Нежля Ганева.


Неизвестност в Русе


В Русе напрежението за ГЕРБ идва по-скоро по вътрешнопартийна линия, отколкото заради сериозна конкуренция. Управляващите издигат Диана Иванова, която е директор на Професионалната гимназия по облекло в града. До средата на лятото местните структури на ГЕРБ искаха претендент за още един мандат да е досегашният кмет и доскорошен лидер на русенската организация на партията Пламен Стоилов. Той получи и основния брой номинации за поста. Централата обаче избра друг подход и освен нов кандидат смени и лидера на местната структура.


Безпрецедентно членовете на ГЕРБ-Русе не се съгласиха безмълвно с решенията в София и излязоха с декларации в подкрепа на Стоилов. Впоследствие той си направи отвод и обяви, че няма да се кандидатира, като даде да се разбере, че го прави, тъй като няма достатъчно подкрепа на централно ниво.


Сега предизвикателството е дали ГЕРБ ще успее да убеди членовете и симпатизантите си да подкрепят Диана Иванова.


Кандидат на БСП за кмет на Русе е депутатът Пенчо Милков, който е бил адвокат в града. "Демократична България" издига Деана Тонева, която е мениджър в голяма застрахователна компания. ВМРО и НФСБ имат обща кандидатура - Галин Григоров, който е областен управител.


Бившият кмет на Русе Елеонора Николова ще се включи отново в изборната надпревара 17 години след като спечели кметския пост в града Тя е издигната от местна коалиция, в която влизат СДС, Съюзът на свободните демократи (основан от Стефан Софиянски през 2001 г.), Движение "България на гражданите" с лидер Димитър Делчев, БНД на Борислав Великов (което се формира през 2007 г. от отцепили се от НДСВ депутати) и "Движение 21" на бившия депутат от БСП Татяна Дончева. В кариерата си Николова има спечелени частични местни избори през 2002 г и редовни на следващата година като независим кандидат, подкрепен от СДС и още 17 десноцентристки формации. Тя остана на мястото две години, след което стана депутат от СДС, а още две години след това напусна партията и създаде своя - Европейски демократичен път, заедно с Димитър Абаджиев и Мария Капон. До пролетта на 2018 г. Николова работеше в Центъра за борба с корупцията, известен като БОРКОР, който се вля в новата мегаагенция за борба с корупцията (КПКОНПИ).


Велико Търново - още веднъж от същото


След като дългогодишният "втори" и "дясна ръка" на Борисов в ГЕРБ – Цветан Цветанов, беше свален от всички партийни позиции, очакванията бяха за промени и в дългогодишния му избирателен район Велико Търново. Такива обаче не настъпиха.


Общинската организация на ГЕРБ единодушно издигна кандидатурата на настоящия кмет Даниел Панов за трети мандат и за водач на листата за общински съветници, а централата я одобри безпроблемно. Срещу Панов застават двама депутати - Весела Лечева от БСП и Милен Михов от ВМРО. И двамата влязоха в настоящото Народно събрание от търновския район, но предстои да покажат дали могат да се съревновават по популярност с кмета.


По традиция сред кандидатите, които нямат никакви шансове, но винаги участват в кметските избори във Велико Търново, е Димитър Маринов, известен като Митьо Пищова.


Хасково – областният управител срещу бившия кмет


От ГЕРБ свалиха доверието си от кмета в Хасково Добри Беливанов покрай т.нар. кумгейт, в който бе засегнат бившият вече депутат от ГЕРБ Делян Добрев. И издигнаха областния управител Станислав Дечев.


Добри Беливанов обаче отказа да се оттегли от политическата сцена и реши сам да играе за нов мандат с подкрепата на Съюза на свободните демократи.


Ямбол - надеждата за пробив на БСП


И кметът на Ямбол Георги Славов ще поиска подкрепата за четвърти мандат, но вече като независим кандидат.


Изпълнителната комисия на ГЕРБ посочи друг кандидат за кмет на Ямбол - областния управител Димитър Иванов. Причината беше, че на европейските избори през май управляващата партия, чийто областен координатор беше Георги Славов, претърпя сериозно поражение от БСП, а срещу него негодуват неправителствени организации, които го обвиняват в злоупотреба с евросредства по различни проекти. В отговор на отказаната подкрепа Славов напусна партията и ще опита да мобилизира привърженици срещу номинацията на бившите си съпартийци.


Социалистите номинират Катя Георгиева – председател на местната организация на БСП. Партийните им анализи сочат, че Ямбол ще бъде една от възможностите за пробив след успеха на евроизборите и заради проблемите разнобоя при ГЕРБ.


Кърджали и Стара Загора: без интрига


Засега не се очертават сериозни интриги и размествания на кметските позиции в Кърджали и Стара Загора. В Кърджали, където традиционно най-силно се представя ДПС, очаквано за пети мандат се кандидатира Хасан Азис. ГЕРБ ще играе с областния управител Никола Чанев, а БСП - с областния председател на партията Милко Багдасаров, който участва на почти всички избори в града от името на левицата, но досега не е печелил.


В Стара Загора сегашният кмет от ГЕРБ Живко Тодоров ще се състезава за трети мандат. Проф. Иван Върляков - изпълнителен директор на РАО "Тракия" и преподавател в Тракийския университет, е кандидат на БСП.


Пазарджик - вечният кмет срещу пожарникар №1


За четвърти мандат на поста в Пазарджик ще се бори досегашният кмет Тодор Попов, подкрепен от коалиция "Новото време". Около името му неведнъж е имало скандали - най-шумните бяха около луксозната му къща му в Паталеница и след убийството на началника на кабинета му Татяна Стоянова в началото на 2015 г. На предишните местни избори седмичникът "Капитал" отчете, че Попов е спечелил безапелационно всички секции, в които година по-рано - на парламентарния вот, ДПС е регистрирал пълна победа. Пазарджик е избирателният район на депутата от движението Делян Пеевски.


ГЕРБ залага на Иван Панайотов, доскорошен шеф на Регионалната противопожарна служба, който се пенсионира през август след 36-години в пожарната. В началото на 2019 г. той беше обявен за "Пожарникар на годината".


Издигнат от коалиция и с подкрепата на БСП, за втори път на местни избори излиза бизнесменът Благо Солов. Претендент за поста е и областният председател на АБВ Атанас Шопов.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK