Депутатите ще ограничат съкратеното съдебно следствие, но не се разбраха как

Депутатите гласуваха на първо четене и четирите предложения за промени в законодателството, с които се ограничава прилагането на съкратено съдебно следствие

© Юлия Лазарова

Депутатите гласуваха на първо четене и четирите предложения за промени в законодателството, с които се ограничава прилагането на съкратено съдебно следствиеИ четирите проекта за промени в законодателството за съкратеното съдебно следствие – на БCΠ, "Обединени патриоти", "Воля" и на ГEPБ, бяха гласувани и одобрени на първо четене в парламента.


На практика първите три предложения за промени са идентични, различават се единствено тези на ГЕРБ. От БСП, "Обединени патриоти" и "Воля" предлагат с промени в Наказателнопроцесуалния кодекс (НПК) да отпадне възможността за съкратено съдебно следствие при направени самопризнания от подсъдимия, ако делото е за умишлено убийство или тежка телесна повреда.


От ГЕРБ искат промените да са в Наказателния кодекс (НК) - съкратеното производство да остане, но съдът да не бъде задължен да намали присъдата, както е сега, а да има право на преценка. Освен това се предлага и наказанието да може да се намалява с 1/5, а не с 1/3.


Вариантите "се бият" и не могат да бъдат приети едновременно
След като всички предложения минаха през правната комисия в парламента, днес те бяха гласувани и минаха и на първо четене в Народното събрание. За предложението на БСП гласуваха 153 депутати, а 1 гласува "въздържал се". Предложението на "Обединени патриоти" бе прието с 153 "за", без нито един "въздържал се" и без нито един депутат, който да гласува срещу него. Предложението на "Воля" бе прието единодушно със 157 гласа "за". На финала след дебати предложенията на ГЕРБ също минаха за второ четене с 97 гласа "за" и 62 "против".


Първите три предложения бяха подкрепени и от ГЕРБ с мотива, че промени в ограничаването на прилагането на съкратеното съдебно следствие задължително трябва да има. По кой начин ще се случи това обаче все още не е ясно.


Законопроектът на ГЕРБ бе предложен за обсъждане и гласуване последен по ред от четирите, а от БСП веднага възразиха срещу подлагането му на гласуване. Крум Зарков подчерта от парламентарната трибуна, че няма как да подкрепиш изцяло отпадане на съкратеното следствие за тежки престъпления с промени в НПК, а три минути по-късно да предлагаш това да стане с промени в Наказателния кодекс, да се предвижда преценка на съда и намаление на наказанието с 1/3 или с 1/5.


"Промените не бяха възприети и от главния прокурор. Приемането на първо четене на този закон ще бъде грешка, защото е несъвместим с промените, които всички ние единодушно подкрепихме преди минути. Заедно решихме, че няма да има намаляване на наказанията не с 1/3 или с 1/5 и не с преценка на съда. Сега трябва да оттеглите предложените промени. Това не е пазарлък – дали с 1/3 или с 1/5", категорично заяви Зарков и допълни, че депутатите вече са намерили общо решение, а това не е "тема за надиграване".


Красимир Ципов от ГЕРБ посочи, че прекомерното ограничаване на съкратеното съдебно следствие ще ни върне в един период, в който се прекратяваха дела заради изтекла давност, а свидетели забравяха какви показания са давали. "Важно е да намерим консенсус. Не става дума за признаване на вина от страна на подсъдимия, а за признаване на определени факти и обстоятелства от обвинителния акт. Те дават възможност извършителят да получи бързо наказание. Нека приемем правила и да дадем възможност на съда да прецени дали да редуцира наказанието", призова Ципов.


Крум Зарков отново се обърна с въпрос как ще продължи нататък процедурата при подкрепа и за варианта, предложен от ГЕРБ, и при положение че двата законопроекта са несъвместими. Филип Попов също посочи, че "двата законопроекта се бият" и няма как и двата варианта да бъдат приети. Той припомни, че по "заварени дела" промени в Наказателния кодекс няма да може да се приложат. По този начин убийци като този от с. Сотиря ще се възползват от по-благоприятния за тях закон, а по думите на Попов има много такива висящи дела.


Данаил Кирилов: Големият дебат е продължаваме ли да вярваме на съда


"Ако търсим ефективно решение, трябва да премахнем политическото състезание и политическата страст. Затова ние не тръгнахме да разказваме жертви на престъпления тук и там, за да се просълзяват народни представителки. Решихме да предложим промени", заяви министърът на правосъдието Данаил Кирилов, който бе в залата за дебата.


Министърът на правосъдието Данаил Кирилов обяви, че големият дебат по темата е продължаваме ли да се доверяваме на съда за определяне на наказанието

© Георги Кожухаров

Министърът на правосъдието Данаил Кирилов обяви, че големият дебат по темата е продължаваме ли да се доверяваме на съда за определяне на наказанието


"Съдът извършва сложна дейност, съобразява множество обстоятелства, които е установил в рамките на процеса. Съдът преценява и определя наказанието. Ако трябва да сравняваме двата законопроекта, големият дебат би трябвало да бъде – продължаваме ли да се доверяваме на съда в определянето на наказанието", заяви министърът на правосъдието.


Той добави и че този дебат тече и по повод случая с условното предсрочно освобождаване от затвора на австралиеца, осъден за убийство, Джок Полфрийман.


"Обществото се пита тези съдии правилно ли постъпиха, предсрочно ли трябваше да бъде освободен от затвора. Тази идея, която се отразява в нашето предложение, разбира се, не е наша. Тя идва от практиката на върховните съдии. Попитах ги кое би било най-адекватното решение, възприех техния съвет. Предложихме ви база за разсъждение, а не база за конфликт", подчерта Кирилов.


Той призова обсъждането на тези въпроси да бъдат "разтоварени от политическата омраза", а депутатите да ги гласуват, за да ги подложат на дебат на второ четене.


Симеон Найденов коментира, че ако един закон е добър, той не се променя с десетилетия. "При нас не е така и се сблъскваме непрекъснато с промени, а това не е добро. Не мога да подкрепя този законопроект, защото преди малко гласувахме друго. Как съдът ще прецени дали да намали присъдата – субективно или обективно. Трябва да е регламентирано в закона – или го има, или го няма", посочи Найденов.


Корнелия Нинова: Бързината не зависи от съда, не му прехвърляйте отговорността


Лидерът на БСП Корнелия Нинова каза, че депутатите са показали единомислие по един твърде важен и сложен въпрос. "Призовавам ви по същия начин единодушно и без партийни окраски да отхвърлим предложенията на ГЕРБ", каза Нинова.


Корнелия Нинова поиска министър Данаил Кирилов да оттегли предложението за промени на ГЕРБ и призова към консенсус по въпроса за съкратеното съдебно следствие

© Анелия Николова

Корнелия Нинова поиска министър Данаил Кирилов да оттегли предложението за промени на ГЕРБ и призова към консенсус по въпроса за съкратеното съдебно следствие


"За зверски изнасилено и убито дете единствената алтернатива е възмездие. Не разбирам защо всяко различно мнение схващате като политическа омраза. Сред аргументите ви е, че ще стане по-скъпо. Какво избираме – пари или справедливост? Ние избираме справедливост. Бързината на делата не зависят от съда, не прехвърляйте отговорността на съда. Отговорността е на законодателя. Съдът работи по законите, които тук, в тази зала, сме приели. Главна прокуратура отхвърли вашия закон, съдии се изказаха. Но кога ще зачетем мнението на близките на жертвите", коментира Нинова.


Тя каза, че в национална подписка са събрани вече над 20 000 подписа на хора, които искат престъпници и рецидивисти да нямат право на редукция на наказанието. "Демонстрирате морална нищета. Оттеглете този закон", призова Нинова.


Предложенията на ГЕРБ обаче също минаха за второ четене с 97 гласа "за" и 62 "против".

Коментари (14)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Kamenarski
  Kamenarski
  Рейтинг: 423 Неутрално

  Лутане из дебрите на Темида...
  А е просто. Взема се работещ модел от цивилизованите държави...

  НЕ ЦЪКАЙТЕ МИНУСИ НА ТРОЛА! ТЕ ПЕЧЕЛЯТ ДЕНЬГИ И ОТ ТОВА!
 2. 2 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5429 Весело

  Не по Коледа, а по избори стават "чудеса".
  Все пак, внимавайте какво си пожелавате!

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 3. 3 Профил на AModoMio
  AModoMio
  Рейтинг: 2336 Неутрално

  От ГЕРБ искат промените да са в Наказателния кодекс (НК) - съкратеното производство да остане, но съдът да не бъде задължен да намали присъдата
  --------------------------------------------------------------
  А каква е гаранцията, че съда ще реши “правилно“?

  "Ако ние нямахме взаимоотношения с политиците щяхме да бъдем една банда от чакали. Или една обикновена банда и щяхме да бъдем анулирани." Тото Риина след атентатите
 4. 4 Профил на Fiji
  Fiji
  Рейтинг: 1406 Весело

  Цвета е вече на линия? Или това е архивна снимка? (Не че ми дреме на ключицата!)

 5. 5 Профил на stein
  stein
  Рейтинг: 672 Неутрално

  На мен предложението на ГЕРБ ми се струва най-разумно. Съдът би трябвало да може да прецени дали да използва бързата процедура и колко да намали наказанието. Така остава стимулът за признанието, но няма гаранция за намаляване на наказанието.

  "Свободата започва там, където свършва невежеството." Виктор Юго.
 6. 6 Профил на AModoMio
  AModoMio
  Рейтинг: 2336 Неутрално

  До коментар [#5] от "stein":

  За тежки престъпления не трябва да има съкратено. А с предложението на ГЕРБ пак се отварят вратички за маневриране.

  "Ако ние нямахме взаимоотношения с политиците щяхме да бъдем една банда от чакали. Или една обикновена банда и щяхме да бъдем анулирани." Тото Риина след атентатите
 7. 7 Профил на хм
  хм
  Рейтинг: 1220 Неутрално

  големият дебат е, че 240 зависими сульо-пулевци се водят народни представители, а всъщност са слуги на тоя и оня!

 8. 8 Профил на Цецо
  Цецо
  Рейтинг: 1477 Неутрално

  Да не повярва човек. Веднъж гробарите да са прави. Но както се вижда падението сред другите дори надминава гробарското.

  Covid live matter. Stop the genocide.
 9. 9 Профил на Цецо
  Цецо
  Рейтинг: 1477 Неутрално

  До коментар [#6] от "AModoMio":

  И що да няма съкратено производство?

  Covid live matter. Stop the genocide.
 10. 10 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2282 Неутрално

  Чакайте, има още 18 месеца за пълнеж до редовните парламентарни избори.

  По време на Костов България написа приказка - от държава с хиперинфлация до български лев, равностоен 1:1 на германската марка. По време на Петков можем да напишем втората си приказка - от бананова република, в която премиерът спи върху пачки и кюлчета по светлия пример на идола си Пабло Ескобар, до държава с нулева корупция
 11. 11 Профил на ruse_island
  ruse_island
  Рейтинг: 1092 Неутрално

  Те депутатите ако можеха да гласуват за нов Главен прокурор, щяхме да видим какво на практика означава НАЦИОНАЛНО ЕДИНСТВО на парламента :-)))

 12. 12 Профил на Пламен Данаилов
  Пламен Данаилов
  Рейтинг: 463 Неутрално

  Предлагам две точки: 1. Не може да се прилага съкратено производство при умишлено убийство или престъпление за което се предвижда над 20г. затвор. 2. Съкратено производство може да се прилага ако обвиняемият не само си признае вината и съжали за постъпката си, но и да се е предал доброволно на полицията.

 13. 13 Профил на Пламен Данаилов
  Пламен Данаилов
  Рейтинг: 463 Неутрално

  Доживотната присъда няма как да се намаля - нито с 1/3 нито с 1/5 и затова не е давана последните години. Престъпника си признава, карат по съкратената и му дават в най-тежката присъда (30г.) която по друг закон може да бъде намалена 3 за 5 ако затворника работи. Така максималната присъда става 18г. Северин (убил Виктория) е на 20г. и след 18г. на 38г. ще е на свобода.

 14. 14 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 6930 Неутрално

  То и на тях не им е ясно. С тези спортисти, артисти и журналисти.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK