Съюзът на съдиите поиска оставки във ВСС заради атаките срещу Калин Калпакчиев

Съдия Калин Калпакчиев

© Георги Кожухаров

Съдия Калин КалпакчиевСъюзът на съдиите в България призова членовете на съдийската колегия на Висшия съдебен съвет да подадат оставки. Повод е публикуваната вчера позиция на колегията, след като от партия ВМРО внесоха във ВСС искане за дисциплинарно производство срещу съдия Калин Калпакчиев. Калпакчиев е председател на тричленния състав, който миналата седмица постанови да бъде предсрочно освободен австралиецът Джок Полфрийман, осъден за убийството на Андрей Монов през 2007 г. Няколко часа след внасянето на искането съдийската колегия на ВСС заяви, че споделя усещането на близките на Андрей Монов за нарушен баланс между правото и справедливостта и предоставя сигнала на ВМРО-БНД на инспектората на ВСС за извършване на проверка.


Сега Съюзът на съдиите заявява, че позицията на съдийската колегия на ВСС е в разрез с общоприетите в световен мащаб основни принципи на демократичната правова държава и с върховенството на закона и разделение на властите и я определят като "грубо неизпълнение на служебните Ви задължения". Становището е подписано от членовете на управителния съвет на съсловната организация без председателя ѝ - Калин Калпакчиев.


Съдиите напомнят, че по закон ВСС представлява съдебната власт, осигурява и отстоява независимостта й, определя състава и организацията на работа и обезпечава дейността ѝ, но без да се намесва в нейното осъществяване. "Вие не само че не изпълнявате това си основно задължение, но се присъединявате към
безпрецедентен политически и обществен натиск


върху конкретен съдебен състав и съдебната власт като цяло, който безцеремонно експлоатира по различни причини и с различни цели трагедията на едно българско семейство. По този начин Вие рушите основни устои на правовата държава, върховенството на закона и независимостта на съдебната власт", се казва в становището.


Организацията напомня, че съдебните решения се взимат въз основа на закона и събраните доказателства, а редът за оспорването или отмяната им е точно посочен в закона. Затова определя като недопустимо именно членове на ВСС "да "споделят усещане за нарушен баланс между правото и справедливостта" относно конкретен съдебен акт, изразено от граждани, групи от граждани или политически партии".


"Българският съдия получава от Вас ясен и категоричен знак, че ако не постановява решенията си в унисон с общественото мнение и желанията на политически партии и конкретни техни лидери,


ще бъде обругаван, охулван, физически преследван и малтретиран,


а единствената реакция на Съдийската колегия на ВСС ще бъде съдействие за дисциплинарното му преследване", се казва още в позицията.


"Считаме, че ако изпълнението на тези служебни задължения е непосилно за Вас, разпоредбата на чл. 27, ал. 1 ЗСВ вр. чл. 130, ал. 8, т. 1 от КРБ дава възможност за достоен изход", завършва позицията. Въпросната разпоредба от Закона на съдебната власт е свързана с възможността за освобождаване на член на ВСС преди изтичането на мандата му, конкретно чрез подаване на оставка.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK