Съдии към гражданите: Подкрепете съда, след като държавата отказва

Съдии към гражданите: Подкрепете съда, след като държавата отказва

© Велко АнгеловСъдии от различни съдилища в страната - до този момент 292-ма, се обърнаха с подписка и призив към гражданите да защитят принципите на правовата демократична държава, които са погазени с безпрецедентната атака срещу съда по повод условното предсрочно освобождаване на австралийския гражданин Джок Полфрийман от състав на Софийския апелативен съд.


За това информира съдия Анелия Щерева от Софийския районен съд, която участва в подписката.


Съдии към гражданите: Подкрепете съда, след като държавата отказва

Обръщението на съдиите, което можете да прочетете по-долу, е безпрецедентно, каквато е и атаката срещу тях, която ескалира.


"След като системата на държавно управление не полага никакви усилия за гарантиране на независимостта на съда като основен стълб на правовата държава, се обръщаме към Вас с призив за осъзнато и отговорно поведение в защита на основните демократични ценности на правовата държава, човешкото достойнство и обществения мир" се казва в обръщението.
Призивът на съдиите е следствие от отказа на Висшия съдебен съвет в лицето на Съдийската колегия да реагира на заплахите към съдебния състав, отправени в публичното пространство, както и на коментарите на политически лица в това число на премиера и министъра на правосъдието по казуса Полфрийман.


Под призива към гражданите са се подписали съдии от всички софийски съдилища, Апелативните, Окръжните, Районните и Административни съдилища в Благоевград, Бургас, Варна, Видин, Враца, Ловеч, Русе, Разград, Габрово, Кюстендил, Смолян, Стара Загора. Подписали са се и съдии от по-малки районни съдилища - Луковит, Горна Оряховица, Дряново, Казанлък, Дупница, Пещера.


Следва пълният текст на писмото:


Уважаеми граждани,


В последните дни, по повод на съдебен акт за условно предсрочно освобождаване, сме свидетели на злостна политическа злоупотреба със страданието на близките на жертвите на престъпления, на чувството за несигурност на гражданите и на ограничените по закон възможности на съда да участва в активна обществена комуникация. Резултатът е видим – насаждане на страх и разединение в българското общество, на недоверие и омраза към съда, дискредитиране на дългогодишни правни институти, обезценяване на отговорността на държавата да провежда смислена и полезна работа, от една страна, с осъдените, за да бъдат подготвени след годините на социална изолация за законосъобразен живот, така че да не представляват обществена опасност, а от друга страна – с близките на жертвите, за да могат да продължат да живеят достойно след тежката им невъзвратима загуба.


Съдии към гражданите: Подкрепете съда, след като държавата отказва

Не оспорваме правото на гражданите да водят свободна дискусия за смисъла на правосъдието и за съдържанието на съдебните актове, за целите на наказанието и на държавната политика за успешна ресоциализация на лишените от свобода. Не омаловажаваме скръбта на близките на убития млад мъж и правото им да изискват уважение от всички към трагичната им загуба и паметта на починалия. Конкретният съдебен акт за условно предсрочно освобождаване на осъден за извършено престъпление обаче беше използван от различни представители на политическата система единствено като повод за обругаване на съда и за отправяне на заплахи към членовете на съдебния състав


Създаденото положение е нетърпимо в правова държава, защото освен съмнителни краткосрочни политически дивиденти не носи никаква обществена полза – нито укрепва независимостта на съда, нито просвещава гражданите за значението на върховенството на правото, нито повежда така необходимия разговор за наказателната политика и задачите на наказателната репресия, нито – в крайна сметка – носи утеха на близките на жертвите и им помага да продължат да живеят достойно с травмата.


Уважаеми граждани,
без да си позволяваме да обсъждаме съдебния акт по същество, защото нямаме такова право, припомняме основни положения, които ако бъдат унищожени, съдът ще се превърне в декоративна фасада за налагане на волята на политически силните на деня, на тези, които имат икономически и властови ресурс да манипулират общественото мнение в своя полза чрез медиите, или на по-агресивните обществени групи.


1. Предсрочното освобождаване предполага влязла в сила присъда. То не представлява помилване, нито ревизиране на присъдата, нито намаляване на наказанието. Наказанието продължава да бъде с продължителността, с която е наложено с влязлата в сила присъда. Последицата е, че изпълнението му няма да бъде приключено в условията на затвор. Освобождаването от неизтърпяната част на наказанието е под условие – с изпитателен срок, в който осъденият не трябва да извърши друго умишлено престъпление, за което се предвижда наказание лишаване от свобода. Ако условието не бъде изпълнено, осъденият изтърпява и остатъка на наказанието си. Резонът на процедурата е безусловен – държавното насилие за постигане на поправяне на извършителите на престъпления се ограничава в степента, в която действително е необходимо, за да постигне целта на наказанието; спестяват се средства; подпомага се с грижи и надзор правилната ресоциализация на осъдения след дълги години на изолация, с което в крайна сметка се намалява опасността от рецидив и се гарантира обществената сигурност.


2. Конкретното предсрочно освобождаване не е изключение. Само в деня на съдебното заседание Софийският апелативен съд е постановил още два такива съдебни акта. От 1968 година досега са постановени десетки хиляди предсрочни освобождавания. Наказателният кодекс допуска предсрочното освобождаване след фактическо изтърпяване на половината от наложеното наказание, в случай че осъденият не е извършил престъплението в условията на опасен рецидив. Това, което съдът следва да прецени съгласно чл. 70, ал. 1 Наказателния кодекс, е дали осъденият е "дал доказателства за своето поправяне". Тази преценка е законно правомощие на съда и се прави въз основа на доказателствата по делото и тяхното правно значение.


3. След като съдебният състав на Софийския апелативен съд единодушно е упражнил свое законно правомощие, никой няма легитимно основание да настоява той да реши делото по начин, който не съответства на вътрешното му убеждение, формирано въз основа на закона и доказателствата по делото. Противното е "улично" правосъдие, което няма нищо общо с върховенството на правото, не гарантира равенството на всички хора пред закона, не носи справедливост, нито умиротворение.


4. Призивите за линч и саморазправа със съдебния състав са абсолютно недопустими. Те водят до опасна ескалация на напрежението и накърняват сигурността и личната неприкосновеност на съдиите. Те застрашават справедливия процес, и то не само по сходни дела – защото се насажда впечатлението, че на съда може да се въздейства извънпроцесуално, ако бъде физически уязвен.


Уважаеми граждани, след като системата на държавно управление не полага никакви усилия за гарантиране на независимостта на съда като основен стълб на правовата държава, се обръщаме към Вас с призив за осъзнато и отговорно поведение в защита на основните демократични ценности, човешкото достойнство и обществения мир.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (62)
 1. Подредба: Сортирай
 1. Това семе няма да поникне..................
  По-вероятно е гражданите да искат да линчуват съдиите от колкото да ги подкрепят.....
  Е тука няколко човека из форума несъмнено ще се изкажат в подкрепа и до там.
  Както казах, Калпакчиев така се осра, че хвърли кал чак по местните избори, които предстоят.

  Очите ти могат да те излъжат, не им вярвай!
 2. 2 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4214 Неутрално

  Съдиите си живеят в свой собствен свят! Гражданите, какви са тези?! А нещо за крещящите несъответствия, основали взимане на решение от страна на техни колеги?!

  Икономедиа Етичен кодекс на българските медии. 3. РЕДАКЦИОННА НЕЗАВИСИМОСТ 3.1 Няма да се поддаваме на политически или икономически натиск или влияния.
 3. 3 Профил на SSS
  SSS
  Рейтинг: 988 Неутрално

  Ами най-сетне истинска позиция на повечето съдии.
  Мутренската и ченгесарска държава е пуснала пипала навсякъде. Докато не се изрине сикаджийската и комунистическа пасмина, окупирала цялата държава, нищо няма да се промени.
  За съжаление има доста хора в правораздаването, които си мислят , че правенето на свирки на тикви и тиквообразни, ще им донесе някаква полза. Само си пикаят на дипломите и на авторитета, като се подлагат на натиск и обслужват милиционерско-комунистическата мафия.
  За голямо съжаление трябва да се каже, че хомо булгарикус отдавна е затънал в битовизми и простотия и нищо няма да промени държавата.
  Но една стачка на съдиите ще измие поне малкото срам..

  ПП Гербаджии, отивайте да пишете по родните си места - ПИК, Труд, 24 часа и други кафяви сайтове.

 4. 4 Профил на gesand
  gesand
  Рейтинг: 349 Неутрално

  Аз пък смятам, че е редно да се подкрепят хората, които спазват правилата, законите и реда! Иначе ставаме обикновена джунгла, а оттам, историята е показала, не се излиза лесно.

  And all that jazz!
 5. 5 Профил на puknatastotinka
  puknatastotinka
  Рейтинг: 1149 Неутрално

  Последната крепост в мафиотската държава. Баце може да се гордее с управлението си. Историята ще го заплюе като най-вредното управление на страната от войните насам. Бае Тодар не натвори такива поразии... Диктатор е, но има смекчаващи вината обстоятелства - подчинен на Москва.

 6. 6 Профил на Stewie
  Stewie
  Рейтинг: 1044 Неутрално

  браво ,може би не всичко е кочина на тази клета територия

 7. 7 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4214 Неутрално

  Всички съдии на полиграфа! Щом за футболисти може, за тях, за прокурори и следователи, трябва да стане задължително, и то всяка година, и то за всички, на държавна служба!

  Икономедиа Етичен кодекс на българските медии. 3. РЕДАКЦИОННА НЕЗАВИСИМОСТ 3.1 Няма да се поддаваме на политически или икономически натиск или влияния.
 8. 8 Профил на idiotstavrev
  idiotstavrev
  Рейтинг: 298 Неутрално

  Браво на съдиите! Има много грамотни и разумни хора, които разбират какво се случва и няма да се примирят. Пишете до Европейската комисия - бийте барабана за това грубо посегателство към независимостта на съда и правовата държава в България от милицонерите и техните производни.

 9. 9 Профил на extraCACA
  extraCACA
  Рейтинг: 1387 Неутрално

  обращението е "Уважаеми съграждани", г-це Щерева... и мерсим за дъждеца

 10. 10 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 2102 Неутрално

  До коментар [#1] от "И да Паднем и да Бием пак ше се НАПИЕМ даже СДС и ГРОБ ше БИЕМ кака Кури има тежката ДУМА нашта система четири четири две":

  .......Както казах, Калпакчиев така се осра, че хвърли кал чак по местните избори, които предстоят.
  —цитат от коментар 1 на И да Паднем и да Бием пак ше се НАПИЕМ даже СДС и ГРОБ ше БИЕМ кака Кури има тежката ДУМА нашта система четири четири две


  Така-а-а.... Значи изплюхме камъчето. Цялата дандания е заради местните избори. И не е нищо друго освен поредната комунистическа уйдурма:

  "Бащата на убития стана през 2013 депутат от БСП. Той нарече протестиращите срещу кабинета Орешарски “интернет лумпени”. Монов е разкрит като агент на Софийско градско управление на МВР-ДС под псевдонима „ГОГОВ”. Донасял е за средите на интелигенцията и СУ."

  Нека го кажем безпощадно ясно - с кръвта на сина си баща му прави предизборната агитация на БСП.

 11. 11 Профил на 2.5
  2.5
  Рейтинг: 2875 Любопитно

  Култовото е че снимките са от началния етап на събиране на подписи - т.е. доста преди бройката на добрите съдии да набъбне на 292 ?!
  Явно архитектите на протеста не са устискали под напора на събитията!

  I Want To Believe
 12. 12 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5300 Неутрално

  Подкрепям призива изцяло и безусловно

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 13. 13 Профил на SSS
  SSS
  Рейтинг: 988 Неутрално

  Всички съдии на полиграфа! Щом за футболисти може, за тях, за прокурори и следователи, трябва да стане задължително, и то всяка година, и то за всички, на държавна служба!
  —цитат от коментар 7 на hamiltonf


  Какво ще изследвашна полиграфа бе? Аре да пробваме друго - министър-председателя на тест по интелигентност..как ти се струва тиквата да мине , а?
  Баси пишете цял ден тук, серете без ви мигне окото, не ви знам с какво се занимавате, ама направо е отврат да ви чете човек глупостите.
  Има порнографски сайтове, ходете там..

 14. 14 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4214 Весело

  Един психолог ако види подписите на тези от СРС на снимката, ще има материал за професура...
  Майко мила...

  Икономедиа Етичен кодекс на българските медии. 3. РЕДАКЦИОННА НЕЗАВИСИМОСТ 3.1 Няма да се поддаваме на политически или икономически натиск или влияния.
 15. Калпакчиев буквално направи харакири на българската десница, колкото и да ви е мъчно това е факт.
  В България независим съд няма, доказателството са хилядите престъпници бродещи сред нас, хванати и пак пускани на свобода....някои от тях с десетки криминални прояви и висящи дела....
  За какъв “независим” съд говорите?

  Очите ти могат да те излъжат, не им вярвай!
 16. 16
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 17. 17 Профил на Дон Кихот
  Дон Кихот
  Рейтинг: 2681 Неутрално

  "След като системата на държавно управление не полага никакви усилия за гарантиране на независимостта на съда...."

  По какви критерии тези 292 съдии смятат, че те са независимите, а апелативният съд е зависим? Защо ние да не смятаме обратното?
  Според мен, този техен призив е глас в пустиня- съдйското съсловие в България, с активната подкрепа на адвокатурата е дискредитирано до крайна степен от плачевните резултати от тяхната работа- равносметката е, че в България няма мафия, престъпни групи, крупни измамници, кредитни милионери, фалшиви приватизатори, корумпирани държавни служители, изнудвачи и т.н. Всички, привличани към отговорност, се изнизват от възмездието и подигравателно ни плюят във физиономията. Така погледнато, България е оазис в сегашния свят на престъпления- при нас няма осъдени!
  Народният прочит на този парадокс е, че съдиите адвокатстват на престъпниците в комбина с адвокатите. И докато съдиите не изчистят този си имидж, няма на какво да се надяват и няма към какво да призовават!
  На каквото си постелиш, на това ще легнеш!

 18. 17 Профил на idiotstavrev
  idiotstavrev
  Рейтинг: 298 Весело

  [quote#13:"SSS"][/quote]

  Ако въпросите на IQ-теста не са от Винету, пиши го скъсан Бай.Х. Проблемът е, че той тест за грамотност надали ще издържи...

 19. 19 Профил на extraCACA
  extraCACA
  Рейтинг: 1387 Неутрално

  Един психолог ако види подписите на тези от СРС на снимката, ще има материал за професура...Майко мила...
  —цитат от коментар 14 на hamiltonf


  ужас направо... добре, че агент Гогов е твърде зает с изборите за общински съветници

 20. 20 Профил на Боби Бобев
  Боби Бобев
  Рейтинг: 221 Гневно

  Австралиецът искал да бяга от затвора, а освободен предсрочно за добро поведение.
  НЕ ПОДКРЕПЯМ!

 21. 21 Профил на idiotstavrev
  idiotstavrev
  Рейтинг: 298 Весело

  обращението е "Уважаеми съграждани", г-це Щерева... и мерсим за дъждеца
  —цитат от коментар 9 на extraCACA


  "Съграждани" може в литературата. В нито един официален документ няма термин "съграждани". По Конституция всички сме граждани, без да делим тази функция.

 22. 22 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3203 Весело

  До коментар [#17] от "idiotstavrev":

  И от "Винету" да са, пак е скъсан. Той е чел само заглавието. Виж, ако го питат за филиите с мас, може и да мине.

 23. 23 Профил на idiotstavrev
  idiotstavrev
  Рейтинг: 298 Весело

  Калпакчиев буквално направи харакири на българската десница, колкото и да ви е мъчно това е факт.В България независим съд няма, доказателството са хилядите престъпници бродещи сред нас, хванати и пак пускани на свобода....някои от тях с десетки криминални прояви и висящи дела....За какъв “независим” съд говорите?
  —цитат от коментар 15 на И да Паднем и да Бием пак ше се НАПИЕМ даже СДС и ГРОБ ше БИЕМ кака Кури има тежката ДУМА нашта система четири четири две


  Абе кой го интересуват оралните ти фекалии? Милиционерчик!

 24. 24 Профил на leslin
  leslin
  Рейтинг: 578 Неутрално

  Значи тоя Монов,бащата,дето се обади миналата седмица в панорама,с молба да не се прави политика върху костите на сина му,бил преди време депутат от бсп.Е работата е ясна.Не друг,а самият той прави политика от смъртта на сина си,светла му памет.И е съгласен да хвърли обществото в разделение,напрежение и противопоставяне,само и само да обслужи властовия интерес на любимата партия. Предизборно!

 25. 25 Профил на extraCACA
  extraCACA
  Рейтинг: 1387 Неутрално

  До коментар [#21] от "idiotstavrev":

  а добре, то било официален документ... къде ти разбира простата ми глава какво чете... стреснах се, че г-ца Щерева се е отплеснала тая ралта да я мисли като съдии-граждани

 26. 26 Профил на extraCACA
  extraCACA
  Рейтинг: 1387 Неутрално

  До коментар [#24] от "leslin":

  сега е в листата за общински съветници на БСП... граждански кандидат и той завалията, като другарката Маяма

 27. 27 Профил на idiotstavrev
  idiotstavrev
  Рейтинг: 298 Весело

  Австралиецът искал да бяга от затвора, а освободен предсрочно за добро поведение.НЕ ПОДКРЕПЯМ!
  —цитат от коментар 20 на Боби Бобев


  А ако в пик напишат, че е искал да става космонафт, пак ли ще им повярваш?

 28. 28 Профил на moreee
  moreee
  Рейтинг: 1195 Неутрално

  С призиви няма да стане, грантове трябват. Амбасадата и дедо Шори отдавна трябваше да се замислят да отделят по нещичко за всеки от нас. Не може само едни и същи да прибират парите а от народа да искат подкрепа и разбиране. Като дават, трябва на всички да дават.

 29. 29 Профил на Депутат 241
  Депутат 241
  Рейтинг: 4923 Неутрално

  Когато гражданите казваха, че България се превръща в прокурорска република, съдиите мълчаха, защото се мислеха за недосегаеми.
  Когато източваха парите на гражданите от КТБ и от предишните фалирали банки, съдиите пак мълчаха, защото си имаха вътрешна информация.
  Когато полицията на Орешарски биеше гражданите, съдиите гузно мълчаха, защото това не ги засягаше.
  Когато гражданите искаха истинско правосъдие, съдиите пускаха престъпниците или чкаха да им изтече давността и мълчаха.
  Днес ГРАЖДАНИТЕ и съдиите са два взаимоизключващи се компонента на системата ОБЩЕСТВО.
  И всички знаем, че общество без граждани няма. И да оставим гражданите да си намерят по-достойни съдии...

  “Комунизмът е философия на провала, вяра в невежеството, евангелие на завистта.” сър Уинстън Чърчил
 30. 30 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 3195 Неутрално

  Бе ква законност, тука е Ристо Монов-Гогов насреща, а вие за законност глаголствате, дето вика Иван.

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 31. 31 Профил на Умнокрасив
  Умнокрасив
  Рейтинг: 933 Неутрално

  България е една истинска мафиотска кочина 🖕

  No Pain No Gain
 32. 32 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 665 Неутрално

  Няма как да подкрепя обща позиция на съдиите. В редовете си имат толкова мърша, че съсловно вони.

 33. 33 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2717 Неутрално

  Интересно съдът не е ли част от държавата? :)

  Или те се мислят за нещо отделно от държавата?

 34. 34
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 35. 35
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 36. 36 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4214 Неутрално

  Съдиите направиха "доста" неща за страната си, оправдаваха топ престъпници, раздаваха по година-две-три, на изнасилвачи, на педофили, на хора, причинили смърт при ПТП, там дори, почти 90 % са с условни, на телефонни измамници, там пак условните са водещи, за имотни измамници дори няма да споменаваме, както и за политически крадци, които, и условна не видяха, за наглите роми, нападащи полицаи, полицаи с опасност за живота, странните дела на самоубили се съдии, прокурори и следователи...
  Въобще, "страхотно" работят, все в "полза" роду...
  Нагла история!

  Икономедиа Етичен кодекс на българските медии. 3. РЕДАКЦИОННА НЕЗАВИСИМОСТ 3.1 Няма да се поддаваме на политически или икономически натиск или влияния.
 37. 37
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 38. 38 Профил на Дон Кихот
  Дон Кихот
  Рейтинг: 2681 Весело

  Странно! Къде беше будната съвест на тези 292 души, когато съдът пусна Маргините и те изчезнаха? Когато пусна братя Галеви и те изчезнаха? Когато осъдените в Германия съветници на Първанов бяха оправдани в България? и т.н.
  Не ми се рови повече в тия мръсотии, щото ще стигна до гротескната ситуация съдии да протестират срещу осъдителна присъда, произнесена от техен колега. И пак те са независимите, а произвнеслият присъдата-зависимият!
  Това, разбира се, е гадно, много гадно-да даваш такива характеристики на съдии- хората, които по презумпция трябва да са олицетворение на Закона с главна буква! Но в цялата тази какафония според мен звучи една оптимистична нотка- най-после и правораздавателната система в България мръдна от комунистическото блато, в което се беше закотвила. При това няма как едната страна да бъде абсолютно права, а другата- в абсолютна грешка. Пропорциите още не са ясни, но едно е очевидно- тази система вече няма да бъде същата. Според мен, ще бъде по адекватна на предизвикателствата, което значи по-добра..

 39. 39 Профил на Kingpin
  Kingpin
  Рейтинг: 1047 Неутрално

  До коментар [#8] от "idiotstavrev"

  Пишете до Европейската комисия - бийте барабана за това грубо посегателство към независимостта на съда и правовата държава в България от милицонерите и техните производни

  +++
  най-смисления коментар дотук
  п.с
  Мисля, че това е в ресора на Вера Юрова и Франс Тимерманс

  Because they're afraid that there's more to reality than they have confronted. That there are doors that they're afraid to go in, and they don't want us to go in there either, because if we go in we might learn something that they don't know. And that makes us a little out of their control. Ken Kesey
 40. 40 Профил на Чърчил
  Чърчил
  Рейтинг: 596 Неутрално

  До коментар [#10] от "Един препатил":

  +++++++++++++++++++++++++++++++++
  Успях да изслушам опечаления Монов ,който в познат стил задълбочено хулеше забележете двама от съдиите ,като премълчаваше съдия Магдалинчева(под предлог че е подписала с особено мнение ,което в последствие се оказа лъжа).......Защо ли ? Да не би да има някакви роднински връзки с мастития член на ВСС Магдалинчев. Но не това е най важното.Стилът му на говорене и поднасяне на неверни твърдения без фактология но пък гарнирани с драматизъм по загубата на сина си бе по скоро политическа пропаганда.Още от интервюто този човек ми напомни за едни други времена и говоренето на едни хора т.н."бойци на тихия фронт", а това което сега разбирам че опечаления Монов дори и в такъв тежък момент се вживява като разведка а не като родител.

  ЗАВИСТТА ТРЯБВА ДА Я ЗАСЛУЖИШ.СЪЖАЛЕНИЕ ПОЛУЧАВАШ БЕЗПЛАТНО
 41. 41 Профил на не на безразличието
  не на безразличието
  Рейтинг: 1257 Неутрално

  същата мърша която плюе по съдийте ,е приела и гласувала закона по който освобождават австралиеца и не само него...а и други..и сега т@паците са 'разочаровани' от съда...а ако не беше точно тоя съдия а някой друг от 'техните' просто щеше да има приказки от рода - не коментирам решенията на съда...или вярвам в българския съд...мърш@...

  'Българите сме малък но много прост народ.' М Вешим
 42. 42 Профил на Шехерезадник
  Шехерезадник
  Рейтинг: 352 Неутрално

  Мисля, че още първите социологически изследвания ще покажат интересни резултати.
  Караянчева може да е доволна.
  В класацията на институциите нейната вече няма да е последна.


 43. 43 Профил на Шехерезадник
  Шехерезадник
  Рейтинг: 352 Неутрално

  Хубавото е, че всички грантаджийски мафиотски структури, финансирани от чужбина бяха принудени да се разкрият и да си покажат рогата.
  Съдии, медии, НПО-та.... всички се разкриха и то заради убиеца.
  Хората ги видяха.

 44. 44 Профил на Джони Глупавия
  Джони Глупавия
  Рейтинг: 269 Неутрално

  Кога пък съдиите в България са блестяли с качествени и безпристрастни решения? От процесите срещу Капитан Петко Войвода та до вчера..., за днес още няма статия.

 45. 45 Профил на Дон Кихот
  Дон Кихот
  Рейтинг: 2681 Весело

  До коментар [#27] от "idiotstavrev":

  "А ако в пик напишат, че е искал да става космонафт, пак ли ще им повярваш?"

  Разбира се, че не! Но ако го напишат в "Дневник"- веднага! Дори ще поискам подробности - умрем за достоверна информация!

 46. 46 Профил на Ivan Rachev
  Ivan Rachev
  Рейтинг: 469 Неутрално

  , в случай че осъденият не е извършил престъплението в условията на опасен рецидив. Това, което съдът следва да прецени съгласно чл. 70, ал. 1 Наказателния кодекс, е дали осъденият е "дал доказателства за своето поправяне"
  без да съм юрист но това е ТРЕТО ДА 3(2 Австралия)- НАПАДЕНИЕ НА ДЖОК-определение за рецидив,не знам?))Ама хубаво е зад оградите на имотите в Бояна,Кладница,Солун,АМА НАЙ МНОГО ДА ВИ ПОДКЕРПЯ,КАТО РИТНА СТОЛЧЕТО ИЗ ПОД КРАЧЕТАТА ВИ,ЗА СОЛИДНАТА РАБОТА КОЯТО СТЕ ОБЕКТИВНО ИЗВЪРШИЛИ.Я прочетета статията-"съдбата на затворника,когато не е зад него БХК-за какъв % на помилване говорими но не за тежки престъпления-и при излежани4/5 от 3 годишен срок.ЗАЩО ЗАЩО ТОЧНО СЕГА ТРЯБВАШЕ ДА ГО ПУСНЕТЕ С КАКВО ТОЛКОВА ВИ ДЪРЖАТ?

 47. 47
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 48. 48 Профил на Rhapsody of Fire
  Rhapsody of Fire
  Рейтинг: 798 Неутрално

  До коментар [#1] от "И да Паднем и да Бием пак ше се НАПИЕМ даже СДС и ГРОБ ше БИЕМ кака Кури има тежката ДУМА нашта система четири четири две":

  Естествено - такива варвари като теб освен да линчуват друго не знаят.

  Путинофилите и Тръмпанарите възприемат: Учтивия- за лицемер; Възпитания-за слабак;Толерантния-за гей; Културния-за лигльо; Разумния-за будала; Образования-за соросоид.
 49. 49 Профил на attitude
  attitude
  Рейтинг: 667 Неутрално

  До коментар [#12] от "penetrating":

  Най-добрата подкрепа е анти-Герб гласуване.

 50. 50 Профил на Rhapsody of Fire
  Rhapsody of Fire
  Рейтинг: 798 Неутрално

  До коментар [#4] от "gesand":

  Значи подкрепяш тези съдии.

  Путинофилите и Тръмпанарите възприемат: Учтивия- за лицемер; Възпитания-за слабак;Толерантния-за гей; Културния-за лигльо; Разумния-за будала; Образования-за соросоид.
 51. 51 Профил на Rhapsody of Fire
  Rhapsody of Fire
  Рейтинг: 798 Неутрално

  До коментар [#15] от "И да Паднем и да Бием пак ше се НАПИЕМ даже СДС и ГРОБ ше БИЕМ кака Кури има тежката ДУМА нашта система четири четири две":

  Шом си на свобода, значи наистина има доказани престъпници на свобода.

  Путинофилите и Тръмпанарите възприемат: Учтивия- за лицемер; Възпитания-за слабак;Толерантния-за гей; Културния-за лигльо; Разумния-за будала; Образования-за соросоид.
 52. 52 Профил на Rhapsody of Fire
  Rhapsody of Fire
  Рейтинг: 798 Неутрално

  До коментар [#17] от "Дон Кихот":
  Гешев, като доказал се некадърник, забравяш ролята на прокуратурата - ядрото на всички злини в съдебната система.

  Путинофилите и Тръмпанарите възприемат: Учтивия- за лицемер; Възпитания-за слабак;Толерантния-за гей; Културния-за лигльо; Разумния-за будала; Образования-за соросоид.
 53. 53 Профил на Rhapsody of Fire
  Rhapsody of Fire
  Рейтинг: 798 Неутрално

  До коментар [#28] от "moreee":

  На такива примати като теб даже няма кой да плаща.

  Путинофилите и Тръмпанарите възприемат: Учтивия- за лицемер; Възпитания-за слабак;Толерантния-за гей; Културния-за лигльо; Разумния-за будала; Образования-за соросоид.
 54. 54 Профил на Rhapsody of Fire
  Rhapsody of Fire
  Рейтинг: 798 Неутрално

  До коментар [#29] от "Депутат 241":

  През цялото време съдиите не мълчат, а говорят с актовете си.
  А говорят, когато някой ги сезира.
  Но за зомбирани хунвейбини като теб, това няма никакво значение - естетствено.

  Путинофилите и Тръмпанарите възприемат: Учтивия- за лицемер; Възпитания-за слабак;Толерантния-за гей; Културния-за лигльо; Разумния-за будала; Образования-за соросоид.
 55. 55 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5300 Весело

  До коментар [#49] от "attitude":

  Нека всеки гласува както съвестта му подсказва. Аз ще гласувам за ДБ. Не обичам да гласувам "против", включително и тук във форума.

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 56. 56 Профил на zlo38528262
  zlo38528262
  Рейтинг: 841 Неутрално

  Правото на съдиите да искат подкрепа от гражданите е производно на доверието, което имат гражданите в съдиите. Като имаме предвид, че доверието е 0, не знам какво очакват от гражданите. При това, предполага се тези хора да са що-годе в час, а за какво говори подобен призив. Просто голям срам!

 57. 57 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2016 Неутрално

  "Съдиите"!!! Много се изхвърляте бе Дневник! Също като протестите! "Хиляди", а те стотина! Във всяко стадо ще се намерят 12 мърши!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 58. 58 Профил на Дон Кихот
  Дон Кихот
  Рейтинг: 2681 Весело

  До коментар [#47] от "Мунчету на Боeку":

  "Лъжеш като Бойко Борисов."

  Дори повече! Него аз съм го учил! А аз вземах уроци при Костов. Срещу 10 % от стойността на приватизацията.

 59. 59 Профил на ivanpopov
  ivanpopov
  Рейтинг: 2717 Неутрално

  "Уважаеми граждани..."
  АМИ СЕЛЯНИТЕ!!???

 60. 60 Профил на кукувица
  кукувица
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Благодарение на ченалова един убиец е още на свобода, осъдени за рухналата къща на Аладин няма, а две момичета загинаха, сега друг убиец ще си се прибере у дома, благодарение на калпакчиев, за какво уважение на труда си говорите , господа Съдии, презирам ви ! Знаете само да си вдигате заплатите , а за обикновените хора и тяхната мъка и чувство за справедливост не ви пука, тепърва ще ядете плодовете на това , което продължавате да творите с безумните си присъди!очаквам в най скоро време да се премине към принципа Око за око, зъб за зъб!

 61. 61 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 4059 Неутрално

  А прави ли ви впечатление, че двамата баш главанаци в Републиката са се снишили, покрили? А оня най-дебелия се е развихрил като малоумен.
  Не, не е малоумен, от сараите му дърпат конците такъв да е. След някой ден ще чуем, че е на командировка в Брюксел.
  Сигурно в МОЛ-овете. Ще смее ли да се покаже в институциите?

 62. 62 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 4059 Неутрално

  До 60

  Бащата Христо Монов не е обикновен човек. ДС-ар, ченге.
  В интересна домашна атмосфера е растял сина му.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK