Съдийската колегия най-сетне призова обществото да зачита независимостта на съда

Съдийската колегия на ВСС на заседание

© Анелия Николова

Съдийската колегия на ВСС на заседание"Призоваваме българското общество да зачита конституционно установената независимост на съдебната власт, която е предпоставка за върховенството на закона и гаранция за справедлив процес."


Този призив разпространи днес Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет.
Призивът идва ден след като съдии от цялата страна се обърнаха за подкрепа от гражданите по повод безпрецедентните нападки в медиите срещу конкретни съдии заради техния съдебен акт, с който бе условно предсрочно освободен от затвора австралийският гражданин Джок Полфрийман.


Призивът на Съдийската колегия, който може да бъде прочетен по-долу, идва два дни след като Съюзът на съдиите с остро отворено писмо осъди поведението на Съдийската колегия, която не защити съдиите, срещу които вече се носеха и физически заплахи, но откликна на сигнала на младежката организация на ВМРО, споделяйки "безпокойство от нарушения баланс между правото и справедливостта". Така на практика Съдийската колегия се присъедини към критичния хор на политици срещу определението на съда по случая Полфрийман.
Сега - едва след като над 300 съдии от цялата страна потърсиха подкрепа от гражданите, Съдийската колегия на ВСС заявява, че "всяка форма на вербална атака, насочена срещу личността на магистрата, опит за физическо въздействие и заклеймяването на съдии във връзка с изпълнението на служебните правомощия, е засягане на независимостта на съдебната власт".


При гласуването на документа отвод са си направили представляващият ВСС Боян Магдалинчев и членът на колегията от съдебната квота Севдалин Мавров. А против са гласували двама членове от парламентарната квота - Боян Новански ("Атака") и Стефан Гроздев (ДПС).


Следва пълният текст на призива, разпространен от ВСС:


Призив на Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет


Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет следи със загриженост продължаващото ескалиране на общественото напрежение по повод постановения съдебен акт от въззивен състав на Апелативен съд – София, за условно предсрочно освобождаване на австралийския гражданин Джок Полфрийман.
Независимостта не е прерогатив на съдебната власт и привилегия на отделния съдия, а съществува в интерес на тези, които търсят или очакват правосъдие, защото законосъобразното и обективно разглеждане на съдебните дела е от съществено значение за демократичното общество. Независимостта на съдиите не е безусловна и рамките на нейното проявление са законово установени в чл. 117, ал. 2 КРБ, който предвижда, че при осъществяване на функциите си българските магистрати се подчиняват само на закона. Съдийската колегия на ВСС изпълнява задължението си да осигурява и отстоява независимостта на магистратите, като спазва приетите Стандарти за независимост на съдебната власт.


Тези стандарти предвиждат, че в случаи на направени изказвания от представители на изпълнителната и законодателната власт, политически партии или на медийни публикации, в които се сочат конкретни обстоятелства за нарушения в правораздавателната дейност и на морално-етичните норми на поведение от съдия, или се създават съмнения за неговата почтеност и за наличие на корупционни практики, с цел защита на магистратите и запазване на доверието в съдебната система твърденията трябва да бъдат проверени и разследвани, а предприетите действия и резултатите от тях следва да се оповестят публично. Това беше причина Съдийската колегия на 24.09.2019 г. да сезира ИВСС за извършване на проверка, на основание чл. 175к, ал. 3 и ал. 4 ЗСВ.
Стандартите обаче са категорични, че недопустимо поведение е отправянето на обиди, клевети и манипулации, поставящи под въпрос професионалната компетентност на съдия, както и призиви за саморазправа с магистратите, на което сме свидетели към настоящия момент.


Призоваваме българското общество да зачита конституционно установената независимост на съдебната власт, която е предпоставка за върховенството на закона и гаранция за справедлив процес. Всяка форма на вербална атака, насочена срещу личността на магистрата, опит за физическо въздействие и заклеймяването на съдии във връзка с изпълнението на служебните правомощия, е засягане на независимостта на съдебната власт.


Ескалиращата словесна агресия създава опасност за социалния мир и може да прерасне в насилие и физическа саморазправа, поради което Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет се обръща към всички с молба да се въздържат от провокации, да спазват установения законов ред и да зачитат независимостта на съдебната власт.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK