Митрополит Николай нарече египетските пирамиди паметници на богохулна арогантност

Митрополит Николай

© Юлия Лазарова

Митрополит НиколайЗа власт и отговорност - такива, каквито сам ги разбира - говори пред кандидатите за кмет на Пловдив митрополит Николай по време на молебен в църквата "Света Марина" днес, съобщи "Фокус".


По думите му властта е само у Бога, а "този, когото той промисли да постави на висока позиция в светското управление, не получава власт, а получава отговорност".


В словото си митрополит Николай каза още, че "светският управник, комуто Бог възлага отговорността за управлението, трябва да е милостив и грижовен към слабите, бедните, неуспелите".
"Добър управник освен това може да бъде само човек, който има вяра в Бога и има страх Божий, другото е властник. Добър светски управник е този, който знае, че не разпределя ресурси, а ръководи хора, че носи отговорност за хора. Грешка прави и грях слага на душата си този, който разглежда себе си като властник, а градът и хората в него като ресурси, от които да изстисква максимума за себе си и за своите приближени, без да се съобразява с никого и с нищо", каза митрополитът.


Той даде пример с "великото някога египетско царство, в което властниците са се кланяли на тотеми и са разглеждали хората като ресурс, тоест роби". По тази именно причина според Николай "това общество е било застигнато от Божия гняв и е станало на прах и пустиня".


"Изчезнала е културата, изчезнал е езикът, изчезнал е самият народ, ведно с владеещата го каста. Останали са едни пирамиди – паметници на богохулна арогантност, довела до затриването на цяла една цивилизация. Много важно, че фараоните са построили пирамиди, но са затрили народа си и държавата си. С богохулна арогантност, повтарям това", заяви Николай.


Той даде пример и със сегашното общество и с Пловдив. "Та нима градът, в който живеем, не ни дава пример за същото? Колко пластове руини от езически царства лежат под краката ни като археологически разкопки? Пловдив, градът, в който живеем днес, е изграден такъв, какъвто е, от християнската цивилизация, от християнската култура, от вярата в Христа. България, Европа, такива каквито са днес, са изградени от вярата в Христа. Изчезне ли вярата в Христа, бъдат ли пренебрегнати принципите и ценностите, за които споменахме току-що, започнем ли да се грижим само за строежите, без да зачитаме хората, и този материален свят един ден ще изчезне и ще се превърне в археологическа разкопка. Без да остави дори и една пирамида, защото експлоатираният човешки ресурс е малък, а вече е и много изтощен от експлоатацията", разсъждава митрополитът.


"Така ще става всякога, когато властта се разглежда като материалистична, алчна консумация на ресурси, а не като отговорност пред Бога, одухотворена от любовта към хората, от любов към ближния, когото трябва да обичаме, както обичаме себе си. Това е същността на християнската представа за власт", предупреди митрополит Николай.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK