Борисов поиска от Северна Македония да спре "братоубийствената война"

Борисов поиска от Северна Македония да спре "братоубийствената война"

© Юлия ЛазароваЕврочленството на Северна Македония не може да става за сметка на България, с прекрояване на историята, и затова не се подкрепя безусловно от София. Същевременно "би било записано" в учебниците по история за днешния период, ако тъкмо България блокира процеса, но Скопие трябва да разбере, че евроинтеграцията зависи от него, и не бива да продължава с "убийствената война" на пропагандата.


Така могат да се обобщят думите на премиера Бойко Борисов след среща, свикана от президента Румен Радев за позицията на България за отношенията със Северна Македония. В отделно изявление Радев призова да се намери начин успехът на смесената мултидисциплинарна комисия за исторически и образователни въпроси да стане "задължително условие" за влизане в ЕС.


Независимо от всички коментари от думите им следва, че България няма да налага вето на начало на преговорите на Скопие с Европейския съюз в средата на октомври.
Срещата се случи след неуспешно заседание на смесената мултидисциплинарна комисия за исторически и образователни въпроси, а и две седмици преди решението дали Скопие да получи дата за преговори с ЕС. Вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов дори заяви, че е готов да напусне управляващата коалиция, ако България подкрепи началото на преговорите при тези условия. Той първоначално не бе поканен на срещата при Радев, но днес изненадващо се включи в нея.


На срещата обаче не се чуха коментари, че България няма да подкрепя дата за преговори за членство на Северна Македония. Външният министър Екатерина Захариева каза, че "би трябвало" София да гласува "за", но тази подкрепа може и да се промени в хода на преговорите по отделните глави. Нужен е напредък на работата на комисията, но не само "на хартия", а и действителна промяна на учебниците и "спиране на враждебните действия" от страна на Скопие, каза тя. "България винаги е подкрепяла перспективата за Западните Балкани", добави тя, но с уточнение, че за целта е нужна "хоризонтална рамка и непозволяване на напредък по всяка глава, ако договорът не се изпълнява". Участниците в срещата са се обединили около идеята да се търси начин резултатите от работата на комисията да залегнат в преговорите с ЕС.


Борисов, Каракачанов и Захариева уточниха, че на консултативната среща не са взети конкретни решения, но предстои да се изготви позиция на България за евроинтеграцията на Северна Македония и за сегашния напредък в изпълнението на Договора за добросъседство и това да се случи още тази седмица.


Каракачанов (за когото Борисов каза, че раздавал шамари на Скопие, а самият той добави, че го правел с "възпитателна цел") обвини Северна Македония, че "се подиграва" с България. "Забележете, че последната среща на комисията е насрочена точно за 15 (октомври) - един ден преди да се съберат министрите и ръководителите в Брюксел, за да вземат решението," каза той. Каракачанов има предвид началото на работата на комисията на 14 октомври, ден преди Съвета по общи въпроси в Люксембург на 15-и. Решението на Европейския съвет се очаква на 17-и.


"Ние по-близък народ, по-близки хора нямаме"


Същевременно Захариева каза, че България на този етап смята, че след всички дипломатически усилия не бива Северна Македония и Албания да бъдат "разделяни" за целите на преговорите с ЕС - Скопие да получи дата преди Тирана. Това е идея, която изрази и Каракачанов.


Премиерът изтъкна, че комисията - от която той само два месеца по-рано поиска повече резултати "до октомври"- въщност "свърши много" и "има доста неща, които преди няколко години никой не е мислел, че е възможно да постигнем съгласие."


"До вчера говорихме, че сме един народ, братски народ. Нека тази убийствена война не продължава от страна на пропагандата в Скопие", каза Борисов. "Ние по-близък народ, по-близки хора нямаме. И ние да ги спреме за Европейския съюз би било записано по това време, че тогава, когато всички европейски страни са подкрепили, България ще ги спре. И това е апел към тях.


"Огромни усилия положихме, темата Западни Балкани беше застъпена на най-високо ниво. Затова ние искаме темата Албания да върви заедно с темата Северна Македония... Защото такива дупки, които не са членове на Европейския съюз, не е хубаво за просперитета," обясни той. "Никога не сме казвали, че безусловно подкрепяме членството на Северна Македония. Затова казвам, направете бързо срещи, не на 15-и, и вземете бързо решение."


Борисов подчерта, че България има "71 инструмента" в хода на преговорите за Европейския съюз, с които може да действа. Затова Скопие трябва да спре да се заиграва с историята и да мисли за бъдещето, смята той. "Имаме много проекти, Коридор №8, разширяване на КПП-та, нашата позиция от първия ден досега е ясна. Изключително важно е да бъдат приети в ЕС, но е изключително важно да разберат, че това зависи от тях и не може да се случи за наша сметка - като прекрояват историята ни."


"Ясни критерии"


На днешната среща участниците постигнаха "принципно съгласие", че трябват "незабавни действия за национална позиция" по темата Северна Македония. Това каза президентът Румен Радев след срещата с Борисов, Захариева и Каракачанов, на която бяха и председателят на комисията от българска страна Ангел Димитров и Кристиан Вигенин като представител на БСП.


Той настоя успехът на комисията да стане "задължително условие за приемане" в ЕС. "Българското правителство се ангажира да формулира ясни крайни цели, които да бъдат постигнати преди приключване на преговорния процес за членство на Северна Македония в ЕС."


Нужни са и "конкретни междинни цели", които да бъдат решавани на всеки последователен етап от преговорния процес. Позицията трябва да се представи и с нея да бъде запознат българският парламент, смята още президентът.


От една страна е важно да се "очертаят червени линии", гарантиращи, че евроинтеграцията на Северна Македония "няма да е за сметка на българската история, език и идентичност" като разменна монета. От друга - трябва "много ясно да се поставят предварително открити условия, при неизпълнението на които може да не се дава ход на следващите етапи от преговорния процес."

Коментари (168)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Черноморец
  Черноморец
  Рейтинг: 782 Неутрално
 2. 2 Профил на cxc41622326
  cxc41622326
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Стигна се дотук заради некадърния Борисов. Той е причината да няма инвестиции, България да става за смях по света, голямата корупция у нас, неработеща ефективно администрация и др. Това е човек, който няма качествата да бъде премиер - прост, ограничен и нахален. Тоя защо подписа договора с МК ?
  Най-доброто би било в тази ситуация е България да не блокира МК, но да се оттегли от договора барабар с комисията. Така на Скопие ще им бъде ясно казано, че сме за тяхното влизане в ЕС, но ще трябва да спрат с кражбите и фалшификациите. Трябва да се работи по нов договор, който да задължи Скопие да спрат с кражбите на бг история. Ако не желаят тогава БГ да блокира техните преговори.
  Има и друго - МК няма да стане член на ЕС в близките 20 години. Във времето на комуникациите, интернета и информациите да се надяваме, че в самото македонско общество да възникнат сили, които да желаят да се спре с фалшификациите. Все пак не може вечно да се лъже. Ами те сега са запъват за Гоце ? Ами Даме Груев и Яне Сандански са българи, че и цяла плеяда македонски революционери са българи и т.н. За всеки един от тях по няколко години ли ще трябва комисията да заседава ???
  Ако някой в Скопие си мисли, че по времето на палеозоя динозаврите са носели на вратовете си регистрационни табели със скопска регистрация нека си го мисли. Негова работа. Но е абсурд на държавно ниво да се краде българска история.
  Впрочем, който е ходил на екскурзия в МК знае, че екскурзоводите са македонци. В присъствието на българи го дават по-кротко. Но пред хора от други държави действат яко с баданарката - лъжи на дребно и на едро.

 3. 3 Профил на zxp53317185
  zxp53317185
  Рейтинг: 2226 Неутрално

  Македонците никога няма да признаят това, което ние искаме от тях. Нашата позиция бива да се гради оттам нататък. И решението въобще няма да е просто, казусът е много сложен.

 4. 4 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3728 Неутрално

  Демек - ша са изпунтимари по медиите за пред мат'ряла и ша клекне при гласуването на Съвета.
  Типично за Него.
  Михлюзин, пръскащ завещаното от дедите ...

  Още с оня прословут "Договор" стана ясна работата. Че е като Мюнхенския на Чембърлейн. Даже по същия начин Нашиот развяваше лиШчето ...
  И веднага, още следващият месец, на Заев му се налагаше да се обяснява.
  После пак ...
  Нашичките се гънат и будалкат мат'ряла, дуейки бузи ден до пладне по талавизуръ ...
  А влакчето на мАкедонизма си върви ...

 5. 5 Профил на Бланш
  Бланш
  Рейтинг: 1799 Весело

  Баце ви, ншма кой да хока, понеже всички са в предизборно и пак захапа Македония.
  що не захапе Гърция, примерно ;-)))

 6. 6 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3728 Неутрално

  СИлно !
  —цитат от коментар 1 на WWW


  Но нецензурно.
  И мЕрише ...

 7. 7 Профил на rumata
  rumata
  Рейтинг: 564 Неутрално

  Благодарение на президента Радев, Борисов и компания най-сетне започнаха да влизат в час.

  Според Козяшката прислуга, на Шипка, РУСКИ АГРЕСОРИ И БЪЛГАРСКИ СЕПАРАТИСТИ ВЛЯЗОХА В БОЙ СЪС ЗАКОННАТА ОСМАНСКА ВЛАСТ.
 8. 8 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 6047 Любопитно

  До коментар [#5] от "Петя":
  Заев прикани Гърция „да поеме лидерството на Балканите“

  [email protected]
 9. Македонската глава увира като шопската ........ слагаш главата в тенджерата и по едно паве от горе и отдолу...... като омекнат

  Очите ти могат да те излъжат, не им вярвай!
 10. 10 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2632 Неутрално

  СИлно !
  —цитат от коментар 1 на WWW


  КЛакво му е силното бе? От 10 години се правят на луди и гледат неутрално на соросовите македонски професори по македонска история!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 11. До коментар [#9] от "Петимата от НПО и Шестте ГРАНТаджийчета":

  Като омекнат паветата, главата е увряла....

  Очите ти могат да те излъжат, не им вярвай!
 12. 12
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 13. 13 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 289 Любопитно

  Някой съмнявал ли се е, че ние няма да подкрепим СТАРТА на преговорите на С.Македония и Албания за членство в ЕС?
  Някой допускал ли е, че ние БЕЗУСЛОВНО бихме подкрепили и приемане на С.Македония и Албания в ЕС?

  ББ по Фокус:

  " „Комисията свърши много. Досега са направили седем срещи. Има доста неща, които пред няколко години никой не е мислел, че е възможно да постигнем съгласие. Винаги съм казвал, че довчера говорехме, че сме един народ. Нека приемем, че сме братски народи. Нека тази убийствена война от страна на Скопие да не продължава, защото ние нямаме по-близък народ и хора. Да ги спрем Северна Македония по пътя й към след това би било записано в историята, че след като всички 27 страни са ги подкрепили, точно България ги е спряла. Темата за Западните Балкани беше издигната на най-високо ниво. Ние искаме и Албания да върви заедно с преговорите за Северна Македония. Никога не сме поставяли и не сме казвали, че безусловно подкрепяме влизането им в ЕС. Ние имаме 71 инструмента след това, мисля, че толкова са преговорните глави. Нека спрат да си играят с историята и миналото и да се концентрират върху бъдещето."
  http://m.focus-news.net/?action=news&id=2703631

 14. 14
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 15. 15 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 965 Весело

  До коментар [#4] от "xm...":

  Мине се, не мине, току изпляскаш нещо чутовно. Къде, аджеба, върви "влакчето на македонизма"? Към кривата круша? И какво вози? Статуя на Александър, цървули и един пищов, производство 1865.
  Чакайте да видим какво ще отговорят сега.
  И Пендаровски, но и феодалните старци от комисията.
  Да видим набиването на чембери ще свърши ли работа.

  Доброто е заразно
 16. 16 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2632 Неутрално

  До коментар [#5] от "Петя":Заев прикани Гърция „да поеме лидерството на Балканите“
  —цитат от коментар 8 на karabastun


  Нормално в България няма във властта лидери, само - "Главанаци" !

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 17. 17 Профил на Nikolai Tsekov
  Nikolai Tsekov
  Рейтинг: 451 Неутрално


  Защо ББ, Рзидентът и и Външно още не са публично Още не Са ОЧЕРТАЛИ Червените Линии в Българската история които НИКОГА не могат да бъдат ПРЕСТЪПВАНИ?!

 18. 18 Профил на johnniewalker
  johnniewalker
  Рейтинг: 851 Неутрално

  Глупак и национален предател! Тези влязат ли в ЕС после никога не можем да се отървем от коминтерновските тези на македонизма.

 19. 19
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 20. 20 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 4255 Неутрално

  "До вчера говорихме, че сме един народ, братски народ. Нека тази убийствена война не продължава от страна на пропагандата в Скопие," каза Борисов. "Ние по-близък народ, по-близки хора нямаме. И ние да ги спреме за Европейския съюз, би било записано по това време, че тогава, коато всички европейски страни са подкрепили, България ще ги спре. И това е апел към тях."

  Правилна позиция ! Всякакво спиране на процеса на интеграция на Северна Македония и ЕС ще има всъщност за последица именно насърчаване още повече на сърбоманщината в тази страна ! Въпросът е много деликатен и в никакъв случай от него не трябва да се извличат плитки вътрешно политически дивиденти !

 21. 21 Профил на Разобличител
  Разобличител
  Рейтинг: 554 Неутрално

  Гърците им промениха името, а нашите шматки се ослушват. Удряй сърбоманите до край!

  Не участвувайте в безплодните дела на тъмнината; напротив, изобличавайте ги. Защото за онова, което нечестивците скришом вършат, срамно е и да се говори (Еф. 5:11-12).
 22. 22 Профил на espresso
  espresso
  Рейтинг: 289 Неутрално

  Та не разбрах какво е казал Борисов. Подкрепя на 17ти октомври или не? Ако да, защо? Ако не, защо?

  ГЕРБ - Граждани... Европейско... Развитие... - баси тъпия виц.
 23. 23 Профил на Nikolai Tsekov
  Nikolai Tsekov
  Рейтинг: 451 Неутрално

  "Албания да върви заедно с темата Северна Македония... Защото такива дупки, които не са членове на Европейския съюз...."...
  Хихи - ББ нарече Сев Мак и Албания дупки...това си е мисъл на деня...

 24. 24 Профил на olimpipanov
  olimpipanov
  Рейтинг: 770 Неутрално

  Баце ще изпунтамари историята ни и ще ни предаде за грошове...ех как няма Гоце да стане от гроба и да ви погне сите майцепродавци.

 25. 25
  ****

  Коментарът беше изтрит по желание на неговия автор.

 26. 26 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4246 Неутрално

  Борисов се подготвя да извърши поредното национално предателство. От глупост или продажност , няма значение.

 27. 27 Профил на disorg
  disorg
  Рейтинг: 369 Неутрално

  До коментар [#5] от "Петя":Заев прикани Гърция „да поеме лидерството на Балканите“
  —цитат от коментар 8 на karabastun


  Нормално, македонци и гърци се разбраха помежду си, както винаги за наша сметка и сега на нордмакедоните им трябва съюзник-защитник за следващите стъпки.

 28. 28 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 2385 Весело

  Баце.....договора за доросъседство е твое дело !!!!

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 29. 29 Профил на CINZANO
  CINZANO
  Рейтинг: 941 Гневно

  Бай Хой се навел отново, сега д-то сочи към БЮРМ-ците, а те няма да пропуснат да му го уплътнят...

  Мома, връщай 12 и 12А!
 30. 30 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3728 Неутрално

  До коментар [#4] от "xm...":Мине се, не мине, току изпляскаш нещо чутовно. Къде, аджеба, върви "влакчето на македонизма"? Към кривата круша? И какво вози? Статуя на Александър, цървули и един пищов, производство 1865.Чакайте да видим какво ще отговорят сега. И Пендаровски, но и феодалните старци от комисията. Да видим набиването на чембери ще свърши ли работа.
  —цитат от коментар 15 на АзКлавдия


  Как къде?
  Към официалното му легитимиране чрез и през ЕС!
  И какво очаквате от тази Комисия?
  Още когато я спрятаха хора, години наред занимаващи се с Югославия, Македония, македонизма и процесите там предупредиха, че от Северомакедонска страна вътре са сложени ярки представители от "антибългарския мАкедонизъм". И се оказаха прави!
  Досега комисията я докара до няколко декларации с общи кухи лафове. Което от тяхна страна е и целта на упражнениято. Да протакат, докато после ще могат да се развихрят. Да припомням ли колко пъти след това Заев скачаше връз мотиката?
  Сега Пендаровски ...

  Не ме разбирай криво - напълно съм наясно,ч е там край Вардаро вече се е обособило отделно самосъзнание. Беше им налагано, но вече процесът е надраснал това ниво.
  Но там е белята, че те няма как да избягат от другата закономерност - че им трябва на всяка цена история и държавнотворен мит, за да градят идентичност.
  И като ги спряха най-накрая гърците - останахме им като възможна "писта" ние.
  И това се случва сега. Неизбежно!
  За СамОил се оказа, че не се "разбрахме", за Илинден - също, сега за Гоце ...
  Прословутата "Комисия" е само параванчето, зад което протакат докато "минат моста".
  И само и единствено от нас зависи да направим максималното усилие да не предаваме историята и прадедите си за паница леща, че даже и безплатно, само поради михлюзство ...

 31. 31 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 1542 Неутрално

  Браво, най-после обединение относно национална позиция!
  Радвам се, че са единодушни!

 32. 32 Профил на owen
  owen
  Рейтинг: 584 Неутрално

  ква война кви пет лева.
  позицията е правилна - не може да ги спираме, не само защото не е еправилно, а и защото не можем. по темата се вдига шум предизборно, но ББ много добре знае това, тъй като и той прави същото, само че по други въпроси

 33. 33 Профил на Булаир
  Булаир
  Рейтинг: 732 Неутрално

  Който не е поискал, само той не си е направил гаргара с нашия полуграмотен премиер.

 34. 34 Профил на Fiji
  Fiji
  Рейтинг: 1931 Неутрално

  Накратко Бойко каза: Каракачанов, не напускай управлението, не клати стабилността точно преди изборите.

 35. 35 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3738 Неутрално

  За отбелязване е, как бързо смени курса Зоран Заев.
  Понеже проблемите му (за името) с Гърция са почти решени, той реши да обяви, вече Атина за водач на Балканите!
  С други думи "С който ми е по-лесно, на него ще се опирам, пък да видим до къде ще стигнем.
  Не е въпросът за това кой е водач и кой не е, а за връткавата политика на Заев!

  п.п. Искрено желая влизането на Северна Македония в ЕС, но хайде да подходим честно към общите проблеми и да не се опитваме да вадим политически дивиденти от несправедливото историческо положение в миналото!

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 36. 36 Профил на Voiko
  Voiko
  Рейтинг: 1005 Неутрално

  Правилно е решението на консултативния съвет. Подкрепата за членство на Северна Македония в ЕС ще бъде под условие - да се изчисти историята на тази държава от фалшификациите, които са за сметка на България, но според професор Юлчев, който е член на междудържавната комисия, този процес ще отнеме минимум 2 години, ако македонската страна бързо се съгласи да извърши промени. Предстоят много трудни и може би наистина много продължителни преговори.

 37. 37 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 289 Неутрално

  Дори за Радев няма съмнение, че преговорният процес ще стартира. Нашите условия са обосновани, но ще бъдат защитени по време на преговорите и ще бъдат условия за ПРИЕМАНЕТО на тези страни в ЕС:

  " „Те следва да залегнат в преговорната рамка и да страната задължително условия за приемане на Северна Македония в ЕС. Българското правителство се ангажира да формулира ясни крайни цели, които да бъдат постигнати преди приключване на преговорния процес за членство на Северна Македония в ЕС. А също така и конкретни междинни цели, които да бъдат решавани на всеки последователен етап от преговорния процес и то с ясни измерители...."
  http://m.focus-news.net/?action=news&id=2703658

 38. 38 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3738 Весело

  До коментар [#23] от "Nikolai Tsekov":

  Борисов е всеизвестен с риторичните си способности.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 39. 39 Профил на Stewie
  Stewie
  Рейтинг: 922 Любопитно

  след горчивият опит и разочарование което ЕС изживя приемайки държава като България, сега идва ще бърза да приема Македония и Албания ,а иначе, баце може да си дрънка всякакви глупости ,винаги ще се намери някой трол да му ръкопляска

 40. 40 Профил на b_52_strato
  b_52_strato
  Рейтинг: 768 Неутрално

  До коментар [#25] от "aleks ivan":

  Ми чупИ летва в Корея, болАт го.

  Забранявам на бокулизачи и комуняги да четат постингите ми!
 41. 41 Профил на ksarax
  ksarax
  Рейтинг: 289 Неутрално

  До коментар [#3] от "zxp53317185":

  Кое му е сложното? Спираш ги за ЕС и да видиш как ще клекнат. Ама затова действие се искат топ....и

 42. 42 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 965 Неутрално

  До коментар [#30] от "xm...":

  Никакъв мост няма да минат с това отношение, спокойно.
  От друга страна трябва да спрем да ги натискаме да се наричат българи, което е масово настроение.
  Като им е такава комисията, да си я сменят, не са малки.

  Всъщност това би било най добър отговор, повече от всяки думи.
  Комисията очевидно нищо не прави. Може да са дърти, може да са некадърни, да ги сменят.

  Доброто е заразно
 43. 43 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 1846 Неутрално

  Да си сменят българската граматика на първо време след като са посебни.

 44. 44 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 965 Неутрално

  Разговарят български и северно македонски историк:
  - Да ти кажа нещо за Александър Велики!
  - Няма какво да ми казваш! Той е македонец!
  - Абе може и да е, ама освен велик пълководец ...
  - Абе, какво ми обясняваш всички какедонци са велики!
  - Ама исках да ти кажа, че е бил педе..ст!
  - Ами те всички гърци са педера..ти!

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 45. 45 Профил на SSmart
  SSmart
  Рейтинг: 1414 Неутрално

  Ако ги оставим"надвор" от ЕС ще обедняват по-бързо, а ние ще забогатяваме. Така по-лесно истината ще излезе наяве..

 46. 46 Профил на миро родозов
  миро родозов
  Рейтинг: 358 Неутрално

  Аре честито на всички Вутета от утре и вие ще сте татари

 47. 47 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 4255 Неутрално

  До коментар [#36] от "Voiko":

  " Правилно е решението на консултативния съвет. Подкрепата за членство на Северна Македония в ЕС ще бъде под условие - да се изчисти историята на тази държава от фалшификациите, които са за сметка на България, но според професор Юлчев, който е член на междудържавната комисия, този процес ще отнеме минимум 2 години, ако македонската страна бързо се съгласи да извърши промени. Предстоят много трудни и може би наистина много продължителни преговори."

  Тази позиция винаги е била такава - поне аз не помня някой от наша страна да е подкрепял Северна Македония по пътя и към ЕС безрезервно и независимо от нейните фалшификации или, по - точно , плагиатство, на нашата история ! Просто смисълът на цялото упражнение беше да се постигне една единна позиция от премиер, президент и парламент по отношение последните истерии от македонска страна спрямо нас, които няма как да се премълчават или заобикалят !

 48. 48 Профил на мики маус
  мики маус
  Рейтинг: 1831 Неутрално

  “На нея обаче не се чуха коментари, че България няма да подкрепя дата за преговори за членство на Северна Македония. Външният министър Екатерина Захариева каза, че "би трябвало" София да гласува "за", но тази подкрепа може и да се промени в хода на преговорите по отделните глави.“

  Хахаха!
  Точно както се очакваше - витиевати фрази от смотаняци случайно попаднали в политиката.
  Тежко ни и горко с такъв външен министър!
  Вижте изказванията на Никос Коциас от правителството на Ципрас и направете разликата!

 49. 49 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 1846 Неутрално

  До коментар [#42] от "АзКлавдия":

  В България огромна част от населението няма дълбочинна историческа представа за населението на Кутмичевица и напъните на българската държава да цивилизованите това население.
  И понеже Плиска изпраща Климент и Наум и те изградили училища и там и са канонизирани изкарва пропагандата Охрид едва ли бе пред Плиска.
  Когато в Охрид Климент прави училища и църкви в цяла България даже в Пеша и Белград Ориднесровски имаме църкви и училища
  Ама не. Ние сме се втренчили в Кутмичевица и не ни интересува останалата България.

 50. 50 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 4628 Любопитно

  До коментар [#14] от "rumata":

  Радев нали беше баш евроатлантик?

 51. 51 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3738 Неутрално

  Правилно е решението на консултативния съвет. Подкрепата за членство на Северна Македония в ЕС ще бъде под условие - да се изчисти историята на тази държава от фалшификациите, които са за сметка на България, но според професор Юлчев, който е член на междудържавната комисия, този процес ще отнеме минимум 2 години, ако македонската страна бързо се съгласи да извърши промени. Предстоят много трудни и може би наистина много продължителни преговори.
  —цитат от коментар 36 на Voiko


  Хората са го казали - "Прави каквото трябва пък да става каквото ще!"
  При всички случаи по-зле от това, което беше до сега няма начин да стане.
  Дори и да успеят да се промъкнат до европейско членство без да признаят лъжите и измамите по отношение на българската история, в устата за винаги ще остане този горчив вкус на измамата и подлостта, а те не могат така лесно да бъдат забравени нито в България, нито в Северна Македония....
  Ние обаче трябва да направим всичко възможно да стане известно по света как с подлост и изнудване се изгражда история за сметка на историята на една от най-старите държави в Европа!

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 52. 52 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 2385 Весело

  Да припомням ли, че България обяви няколко пъти пред Европа, че е решила проблемите със Северна Македония чрез договора за добросъседство !? Та даже и допринесла за Преспанския договор !!!

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 53. 53 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 2201 Неутрално

  Македонските националисти тябва да направят нещо повече от просто едно отстъпление и подписване на някакви декларации. Каквото и днес те да признаят утре ще дойде нова смяна националисти, които да откажат подписаното.
  Нужно е да постигнем необратимост. Наример да се създадат нови учебници и по тях да преминат обучение , като всеки ученик да изучава поне 5-6 класа по новите учебници.

  подпис
 54. 54 Профил на Капабланка
  Капабланка
  Рейтинг: 658 Неутрално

  Нямаме друг избор, освен да сме съгласни Македония да влезе в ЕС, защото иначе руското влияние, китайските инвестиции и популизмът за наша сметка, ще са по-силни, отколкото са денс в Сърбия!Но когато се отварят главите образование и история при преговорите на македонците с ЕС, ние не бива да си траем, а да си кажем каквото трябва и да си защитаваме нашата позиция.Така не само ние, а и другите страни ще чуят за какво става въпрос, защото едва ли някой сега знае, защо са тези проблеми с македонците, ако изобщо са чували за тях /спора - не македонците!/.

 55. 55 Профил на Dankol
  Dankol
  Рейтинг: 1085 Неутрално

  То всъщност произхода на Гоце Делчев ли е проблема !? Или някой от Кремъл си е задействал пионките Радев , Борисов и Каракачанов !?

 56. 56 Профил на Nikolai Tsekov
  Nikolai Tsekov
  Рейтинг: 451 Неутрално

  Баце.....договора за доросъседство е твое дело !!!!
  —цитат от коментар 28 на 'ΕΡΕΒΟΣ


  Договорът за добросъседство си беше съвсем правилен! Въпросът е как се чете /като дявола евангелието ли?/ и КАК СЕ ИЗПЪЛНЯВА! Тук Бг трябва да води много тънка политика, за да не служи на Путираша, а само и единствено на собствения си интерес. Зеленият Чорап на Масква изобщо няма работа в тази игра! ББ правилно посочи, че има 71 глави, които и Бг трябва да подкрепи, за да се приеме СЕвМак в ЕС. Въпросът е какви червени линии ще им начертаем това да не се случи, ако продължават да ги престъпват. Защото македонският президент беше повече от нагъл - Гоце Делчев се пишел за българин, защото такива били времената! Е, само заради това Скопие заслужа поне един зад врата на 17 октомври в Брюксел...А след това да ручат брюкселско зеле ако продължават със същия тон и същите гаври....

 57. 57 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3728 Неутрално

  До коментар [#42] от "АзКлавдия":
  Точно с такава политика я докарахме дотук ...

 58. 58 Профил на zxp53317185
  zxp53317185
  Рейтинг: 2226 Неутрално

  До коментар [#3] от "zxp53317185":Кое му е сложното? Спираш ги за ЕС и да видиш как ще клекнат. Ама затова действие се искат топ....и
  —цитат от коментар 41 на ksarax


  Първо че въобще не е сигурно че ще клекнат. Второ самото спиране не е толкова елементарно само по себе си.

 59. 59 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 965 Весело

  Унгарците ни взеха киселото мляко и то стана йогурт.
  Гърците ни взеха сиренето и то стана фета.
  Остава македонците да ни вземат ракията и суджука и да пием и ядем тиквешки напиток и охридско сУшено мЕсо.

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 60. 60 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 965 Любопитно

  До коментар [#57] от "xm...":

  Ние? Докъде сме я докарали?

  Доброто е заразно
 61. 61 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 544 Неутрално

  "предстои да се изготви позиция на България за евроинтеграцията на Северна Македония"

  Туткането българско продължава! Да се поучим от опита на гърците

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
 62. 62 Профил на objective
  objective
  Рейтинг: 720 Разстроено

  Ние нямаме морално право да искаме от потомците на Вардарските българи как сега да се определят и наричат, но те имат още по-малко научно и правно (да не говорим за морално !) основоние да променят със задна дата българската идентичност и история на своите предци !
  Всеизвестно е, че нито във Византийската империя, нито в Средновековните Първо и Второ Българско царство, нито в Сръбската средновековна история, нито в Османската империя някой някога е чувал или споменавал за съществуване на „македонска” народност, още по-малко за такава държавност. Възкресяване на името „Македония” като географско понятие става едва след появата на новоосвободената Гръцка държава през 1845 г. по асоциация с нейната антична история и като „аргумент” за нейните националистически амбиции. Реалностите в средата на 19 век, обаче, са такива, че от векове доминиращ етнос в тази геграфска област е вече българският. Добре известно е също, че всички възрожденски и ВМРО деятели от този регион са с открито изразено българско самосъзнание и техните решения, както и цялата им служебна и лична кореспонденция са написани на книжовен български език. Нещо повече, мнозинството от тях са български духовни будители и просветители, български свещенници и учители, български офицери и политици. Отчуждаването на Вардарските българи от вековните им български корени започва с попадането им след 1913 г. под сръбска власт, а „преобразуването” им в нова, несъществувала до тогава „македонска” националност с книжовен език и писменост, различни от официалните български, се извършва след 1944 г. в рамките на бивша Югославия в изпълнение на политическо решение на Тито. Както в научно-исторически, така и в юридически, а да не говорим в морален план е недопусктимо политически да се гради „идентичност” и „държавност” чрез манипулативни тълкувания и ревизиране със задна дата на идентичноостта и вековната история на българския народ !!! Ето защо, ако лидерите на новосъздадената държава Република Северна Македония желаят на дело добросъседски отношения с Република България и по-нататъшна подкрепа за приемане в ЕС, то те са длъжни да официализират най-сетне в своята история тези неоспорими факти. Това по никакъв начин не умаловажава и уязвява сегашната им идентичност и достойнство. Напротив, устойчиво бъдеще се гради единствено и само върху здравите основи на истината !

 63. 63 Профил на Panda
  Panda
  Рейтинг: 233 Весело

  Абе шушумиго обрезана, кой е тоя радев?
  —цитат от коментар 12 на Пуйката


  Този, заради когото ти си изгуби съня.

 64. 64 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3728 Неутрално

  Нямаме друг избор, освен да сме съгласни Македония да влезе в ЕС, защото иначе руското влияние, китайските инвестиции и популизмът за наша сметка, ще са по-силни, отколкото са денс в Сърбия!
  —цитат от коментар 54 на Капабланка


  Глупости, драги!
  В МОМЕНТА китайските инвестиции в Северна Македония са 10 ПЪТИ повече отколкото в България. Къде милиард и половина и вървят нагоре. И неизбежно ще вървят. Заради Солун. И пътят директно нагоре през Сърбия към централна Европа.
  Китайските инвестиции в Сърбия пък са два пъти повче от тези покрай Вардара. Пак по същата причина. Та това НЕ Е аргумент.
  А Руското влияние - там е решена вече, че мАкетата влизат в НАТО.
  То затова и руснаците са толкова усърдни в укрепване на връзките си със Сърбия.
  Т.е. и "руската заплаха" не е аргумент.

  Та от обосновката защо "трябва да се снишим" и да сме готови на всякакви "компромиси" не остава нищо!

  Даже ще отида една стъпка по-нататък ...
  Щом такива опоркаджии като вас изваждат от торбата такива "аргументи" - то явно работата е бозук и се налага да я "прокарвате" бъзгайки "идейно", защото рационално е незащитима!

 65. 65 Профил на Nikolai Tsekov
  Nikolai Tsekov
  Рейтинг: 451 Неутрално

  До коментар [#58] от "zxp53317185":Съвсем сигурно ще клекнат ако изразим ясни и недвусмислени позиции по историческите спорове. Ако се правят на интересни, Заев ще си иде за месец - той се крепи само докато изпълнява обещанията СевМак да стане членка и на НАТО, и на Евросъюза. Но не бива да ги натискаме много - капка по капка да постигнем истината за общата ни история. На 17 окт обаче Скопие трябва да бъде добре посъветвано какво може и какво не може да му се случи....

 66. 66 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1694 Неутрално
 67. 67 Профил на Nikolai Tsekov
  Nikolai Tsekov
  Рейтинг: 451 Неутрално

  До коментар [#52] от "'ΕΡΕΒΟΣ":абе кво се пениш по български въпроси?! По-шантави и малоумни супернационалисти и шовинисти от гърците на Балканите НЯМА! Така че не ти е работа да се месиш в чужди спорове....

 68. 68 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3728 Весело

  До коментар [#57] от "xm...":Ние? Докъде сме я докарали?
  —цитат от коментар 60 на АзКлавдия

  Що, ти под коя статия пишеш?

  Радев загрижен, Борисов загрижен, ама ти викаш, че те нищо не разбират и да слушаме теб, дето ни омммваш "споко"?

 69. 69 Профил на owen
  owen
  Рейтинг: 584 Неутрално

  в интерес на истината управляващите нямат полезен ход - ако заемат малко по-нормална позиция, веднага ще бъдат обвинени в предателство към българщината, а това са непреитни неща преди избори, коато народът се тресе от глупости и се занимава с македноя, вместо да си види дереджето

 70. 70 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4246 Неутрално

  До коментар [#51] от "Храбър":
  "Хората са го казали - "Прави каквото трябва пък да става каквото ще!"
  При всички случаи по-зле от това, което беше до сега няма начин да стане."

  Напротив, ще стане и то много по-зле. Ако допуснем "да се промъкнат до европейско членство без да признаят лъжите и измамите по отношение на българската история", както казваш , това означава , че сме признали и легитимирали агресивния към нас антибългарски македонизъм. Ако сега македонците са нахални и нагли към нас , тогава ще бъдат още по-нахални и по-нагли. Ако сега не използваме геополитическото си предимство пред македонците , тогава ще бъде късно да им въздействаме да познаят истината за себе си. Ще си имаме с тях много главоболия.

 71. 71 Профил на Citizen
  Citizen
  Рейтинг: 289 Неутрално

  Не знам докога у нас ще продължаваме да "македонстваме" северняците? Те сами се отказаха да имат връзка с Александър Велики и древните македонци, след като подписаха договора с Гърция. След като нямат връзка с македонската история и култура, които кротко признаха на Преспа, че са си гръцки, тогава докога ще продължаваме ние да ги "македонстваме". Всяко лято сме в истинската Македония на плаж, не сте ли забелзали, че тази провинция е гръцка?

 72. 72 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 2385 Весело

  До коментар [#67] от "Nikolai Tsekov":

  Ааа......не си ме чел !
  Гърция и Северна Македония са братски държави с много общи интереси.Интересното е, че тези интереси се връзват с интересите на много големи играчи като Франция, Германия, Китай, САЩ !!!
  Търпение !!!!

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 73. 73 Профил на zxp53317185
  zxp53317185
  Рейтинг: 2226 Неутрално

  До коментар [#65] от "Nikolai Tsekov":

  Тоест предлагате сега изведнъж от никъде да се опънем, да кажем - докато не признаете това и това за вас няма ЕС!
  Само че възниква въпросът- а досега защо ги подкрепяхте? Защо не възразихте? Защо лобирахте силно за Македония, като те никога не са признавали досега съответните факти? А от моите разговори с македонци ви уверявам че за един ЕС- никога няма да признаят че са българи. Тези които биха го направили вече са с български паспорти и са извън Македония, а дори и те не са толкова много- 50000 български паспорта от 1,4 милиона македонци.

 74. 74 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4246 Неутрално

  "Същевременно "би било записано" в учебниците по история за днешния период, ако тъкмо България блокира процеса, но Скопие трябва да разбере, че евроинтеграцията зависи от него, и не бива да продължава с "убийствената война" на пропагандата.
  Така могат да се обобщят думите на премиера Бойко Борисов след среща, свикана от президента Румен Радев за позицията на България за отношенията със Северна Македония. "

  Освен , че е продажен, Борисов е абсолютен глупак.
  Замислил се какво щяло да пише в учебниците по история след време. Ще пише , ако все още има българи и български училища до тогава, че той е бил един от най-продажните, глупави и безотговорни премиери в историята на страната.

 75. 75 Профил на ivanpopov
  ivanpopov
  Рейтинг: 2387 Неутрално

  С подобни общи формулировки на оплакванията и недвусмислена подкрепа за стартирането на преговорния процес, брадчедите в Српска България, ще си го преместят от единия крачол в другия. Прави се списък с неадекватните им тези. Описва се правилната им интерпретация, подкрепена с конкретни исторически факти и документи. И им се слага на масата, да подпишат, че са съгласни и приемат историята такава, каквато е, а не каквато им се иска да е била. Тук Каракачанов, като офицер от 2-ро управление на ДС, занивала се персонално с македония, може да бъде изключително полезен с познанията си по темата.
  Всичко друго е прах в очите и подкрепа за великосръбската кауза,.

 76. 76 Профил на smotlixx
  smotlixx
  Рейтинг: 664 Неутрално

  В МОМЕНТА китайските инвестиции в Северна Македония са 10 ПЪТИ повече отколкото в България. Къде милиард и половина и вървят нагоре
  —цитат от коментар 64 на xm...


  Я дай някакъв източник за това смело твърдение, чичовото.

 77. 77 Профил на Dexx
  Dexx
  Рейтинг: 584 Неутрално

  Като си представя, че хора с интелектуалните възможности на Бойко, Шкембето и Льотчика решават въпроси, които ще останат в история и ме заболява главата. Ама много яко.

  “Който и да бе сътворил човечеството, не си бе изпипал работата докрай, защото хората твърде лесно се прегъваха в коленете.” Тери Пратчет
 78. 78 Профил на zxp53317185
  zxp53317185
  Рейтинг: 2226 Неутрално

  Като си представя, че хора с интелектуалните възможности на Бойко, Шкембето и Льотчика решават въпроси, които ще останат в история и ме заболява главата. Ама много яко.
  —цитат от коментар 77 на Dexx


  Еми ... демокрация. Тях си избраха хората. Мен лично нищо не ме боли, понеже съм с чиста съвест, че не съм ги избирал аз.

 79. 79 Профил на Nikolai Tsekov
  Nikolai Tsekov
  Рейтинг: 451 Неутрално

  До коментар [#73] от "zxp53317185":Никой няма намерение да признава македонците за българи! Въпросът е за хората с БЪЛГАРСКО САМОСЪЗНИЕ в Македония, които са около 300 хил. поне, да бъдат признати за ХОРА и да не бъдат преследвани и уволнявани за това, че са се нарекли българи. Македонската статистика признава над 100 националности в СевМак, но не и българи! Такава графа няма в преброяванията им! Отделен е въпросът за наглите кражби от историята ни, които гърците си ги решиха с един замах, а ние тряба да молим Скопие да каже на бялото - бяло. В Европейския съюз не могат да членуват държави, които имат спорове със сегашните държави-членки. Това е все едно Евросъюзът да си вкара още таралежи в гащите, че не му стигат споровете между Словения и Хърватия и изцепките на брекзитджиите. Това няма как да се случи, ако Скопие продължава да шмекерува с разни историчари, които били независими и не можело да се натискат. Е, ще почакат за еврочленство - Турция чака вече 51 години - да я поогледат и да не питат колко се чака...

 80. 80 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 346 Неутрално

  Той някога беше и срещу географския шедьовър “Северна Македония”, защото на север от егейската (гръцката) Македония са вардарската и пиринската. Сега вардарската стана северна, а пиринската къде увисна? И един ден северната Македония може да потърси обединение точно на този принцип. Беше против, ама клекна. Да видим сега.

  Мърфи е оптимист!
 81. 81 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4234 Неутрално

  До коментар [#79] от "Nikolai Tsekov":

  Така е Цеков, точно така е!

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 82. 82 Профил на zxp53317185
  zxp53317185
  Рейтинг: 2226 Неутрално

  До коментар [#79] от "Nikolai Tsekov":

  Съжалявам, но според нашите политици не е това въпросът. Според тях проблем има само с историята и той трябва да се реши с комисия. Това е. Политически искания по написаното от Вас реално няма, или поне не официално.

 83. 83 Профил на zxp53317185
  zxp53317185
  Рейтинг: 2226 Неутрално

  Той някога беше и срещу географския шедьовър “Северна Македония”, защото на север от егейската (гръцката) Македония са вардарската и пиринската. Сега вардарската стана северна, а пиринската къде увисна? И един ден северната Македония може да потърси обединение точно на този принцип. Беше против, ама клекна. Да видим сега.
  —цитат от коментар 80 на султана глаушева


  Това е най - малоумната логика на света. А защо пък да не поискат обединение между северна и южна Македония ? Да не говорим че ако се чувстваме застрашени от държава с има Северна Македония - толкова по - зле за нас ;)

 84. 84 Профил на Мърмор
  Мърмор
  Рейтинг: 1070 Неутрално

  Захариева: ..."би трябвало ...за", "...но тази подкрепа може и да се промени...", "...ако договорът не се изпълнява..."
  С други думи, ние може би, а вие си правете, каквото си искате. И последното ще се случи, защото България е в ръцете на слуги - "хоризонтални рамки" и под нов ботуш - не левият, а десният.

 85. 85 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 1846 Неутрално

  До коментар [#72] от "'ΕΡΕΒΟΣ":

  И какви са общите интереси на Гърция и Северна Македония, че много интересна и забавна теза е това:)

 86. 86 Профил на Niraah
  Niraah
  Рейтинг: 582 Неутрално

  Уникален изказ на ББ!

 87. 87 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 1846 Неутрално

  До коментар [#76] от "smotlixx":

  България взема 3 милиарда лева от Китай без държавна гаранция:)
  Какво не са удовлетворени китайофилите?!

 88. 88 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 346 Неутрално

  До коментар [#83] от "zxp53317185":
  Цитирам становището му. Ето ти го долу. Моето е насочено само към географското малоумие “северна”. Като “западните балкани”. На измислилите ги географията не им е силната страна!

  https://www.mediapool.bg/bulgaria-e-protiv-imeto-severna-makedoniya-news193826.html

  Мърфи е оптимист!
 89. 89 Профил на rdb41527334
  rdb41527334
  Рейтинг: 993 Неутрално

  До коментар [#26] от "tacheaux":

  а руските агенти на чело с радев се опитват да спрат сближаването на България и македония

 90. 90 Профил на zxp53317185
  zxp53317185
  Рейтинг: 2226 Неутрално

  До коментар [#88] от "султана глаушева":

  Така де, кое Ви шокира че ББ има малоумно становище ли ?

 91. 91 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1719 Неутрално

  Типична антибългарска позиция, разбира се, обща с Радев. Русофили на каишка.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 92. 92 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 4255 Неутрално

  До коментар [#62] от "objective":

  "Ние нямаме морално право да искаме от потомците на Вардарските българи как сега да се определят и наричат, но те имат още по-малко научно и правно (да не говорим за морално !) основоние да променят със задна дата българската идентичност и история на своите предци !
  Всеизвестно е, че нито във Византийската империя, нито в Средновековните Първо и Второ Българско царство, нито в Сръбската средновековна история, нито в Османската империя някой някога е чувал или споменавал за съществуване на „македонска” народност, още по-малко за такава държавност. Възкресяване на името „Македония” като географско понятие става едва след появата на новоосвободената Гръцка държава през 1845 г. по асоциация с нейната антична история и като „аргумент” за нейните националистически амбиции. Реалностите в средата на 19 век, обаче, са такива, че от векове доминиращ етнос в тази геграфска област е вече българският. Добре известно е също, че всички възрожденски и ВМРО деятели от този регион са с открито изразено българско самосъзнание и техните решения, както и цялата им служебна и лична кореспонденция са написани на книжовен български език. Нещо повече, мнозинството от тях са български духовни будители и просветители, български свещенници и учители, български офицери и политици. Отчуждаването на Вардарските българи от вековните им български корени започва с попадането им след 1913 г. под сръбска власт, а „преобразуването” им в нова, несъществувала до тогава „македонска” националност с книжовен език и писменост, различни от официалните български, се извършва след 1944 г. в рамките на бивша Югославия в изпълнение на политическо решение на Тито. Както в научно-исторически, така и в юридически, а да не говорим в морален план е недопусктимо политически да се гради „идентичност” и „държавност” чрез манипулативни тълкувания и ревизиране със задна дата на идентичноостта и вековната история на българския народ !!! Ето защо, ако лидерите на новосъздадената държава Република Северна Македония желаят на дело добросъседски отношения с Република България и по-нататъшна подкрепа за приемане в ЕС, то те са длъжни да официализират най-сетне в своята история тези неоспорими факти. Това по никакъв начин не умаловажава и уязвява сегашната им идентичност и достойнство. Напротив, устойчиво бъдеще се гради единствено и само върху здравите основи на истината !"

  Напълно съм съгласен с изложението, но ако се заяви Истината, то първо ще рухне цялата анти българска истерия и сърбоманските лъжи, насилствено налагани върху това общество вече повече от век, и това, което ще започне да се гради всъщност ще бъде....българска идентичност ! Както в оня виц: какво ще остане от един македонец, когато се изкъпе ? Ами чист българин и мръсна вода......

 93. 93 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 346 Неутрално

  До коментар [#90] от "zxp53317185":
  Не. Че имаше едно, а после клекна. А що касае името, аз съм абсолютно против, но мен никой не ме пита. По чисто географски съображения. Ако география, тогава география - вардарската е северозападната, пиринската - североизточната, а егейската - южната. Не можеш на едната част да пляснеш името на цялото! Става тюрлю-гювеч като абсурдното понятие “западни балкани”, в което най-западните балкански страни - Хърватия и Словения не влизат, защото са в ЕС! Ха сега де! География и членство в съюзи в един тиган! А по въпроса за клякането, очаквам да се случи и сега. Ще поживеем, ще видим.

  Мърфи е оптимист!
 94. 94 Профил на Сатана Ликующий
  Сатана Ликующий
  Рейтинг: 1402 Неутрално

  Буря в мръсен балкански леген в който плуват изкаляни български и македонски цървул.
  Цар Самуил, Гоце Дельчев отдавна са покойници, Втората Световна завърши преди повече от 70 години ... Тереториални претенции в рамките на ЕС не само са невъзможни, но дори мечтите за тях са смешни! Останалото е от нерви ....

  Само простите хора си мислят, че има прости неща!
 95. 95 Профил на zxp53317185
  zxp53317185
  Рейтинг: 2226 Неутрално

  До коментар [#93] от "султана глаушева":

  Ама Географията в политически аспект има само ориентировъчен характер, нали Ви е ясно? Къпър какво прави в ЕС, като е изцяло в Азия, а Малта в Африка ?
  А за регионът на Македония е още по - сложно, понеже това на което ние (и македонците) викаме Македония, въбще не е историческата област Македония (която с вековете е местила меспоположението си). Така че Македония така или иначе не е Македония ;) особено ако държите на географията.

 96. 96 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4246 Неутрално

  "Захариева каза, че България на този етап смята, че след всички дипломатически усилия не бива Северна Македония и Албания да бъдат "разделяни" за целите на преговорите с ЕС - Скопие да получи дата преди Тирана"

  За членство в ЕС Македония и Албания трябва да вървят в пакет , както вървяха в пакет България и Румъния. В Албания имаше проблеми в последните им избори. В Македония имаше крупен скандал от корупционно естество. Дочуха се европейски гласове за отлагане даване на дата за преговори на двете страни. Много е възможно да няма единодушие и някоя страна от ЕС да гласува против. Нашите мекотели продажници ще гласуват ЗА въпреки неспазването на договора за добросъседство от македонска страна. Да се надяваме някоя друга страна да защити косвено националните интереси на България, като гласува против. Днешните български управници не само не ги защитават , но ги продават.

 97. 97 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 346 Неутрално

  До коментар [#95] от "zxp53317185":
  Държа на коректните наименования, които отговарят поне на сегашната даденост. Искам, когато съм в Благоевград, да не наричам “северна Македония” това, дето е на запад от мен и е част от тази толкова спорна топка, наречена Македония! Това е моето становище, нямам какво да добавя, иначе ще стане претакане от пусто в празно. Със здраве!

  Мърфи е оптимист!
 98. 98 Профил на bul36521362
  bul36521362
  Рейтинг: 292 Неутрално

  Ние искаме македонците да отхвърлят лъжите които вече 100 години са насаждани чрез образователната система в двете Югославии - това е много хубаво, но и много трудно да се направи моментално...

  Също нека им дадем пример как се правят трудни решения - да заклеймим комунизма и “съветцкото освобождение, да лустрираме донисниците, да махнем съветцките паметници ...тогава можем да им кажем - братя, знаем какво е да се вземат тежки, но правилни решения...няма как да искаме от тях неща които ние не сме склонни да направим...

 99. 99 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 1846 Неутрално

  До коментар [#96] от "tacheaux":

  Те над 130 000 българи от Македония вземаха паспорти. Около 80 000 средногодишно живеят у работят в България. Това е важното.
  Понеже са българи мигновено се адаптират в обществото. Децата им учат българска история в българските училища. Около мене има и от Щип и от Скопие. Отначало си ходеха често. После по-рядко, сега съвсем на рядко. Имат си вече приятели, колеги, компании и това е.

 100. 100 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4246 Неутрално

  До коментар [#26] от "tacheaux":а руските агенти на чело с радев се опитват да спрат сближаването на България и македония
  —цитат от коментар 89 на rdb41527334


  Как го виждаш това сближаване на България и Македония? Ако някой непрекъснато те псува , ругае , обижда , клевети , как трябва да подходиш към него? Да го помолиш да спре да те ругае ,псува , обижда и клевети? Ми той ще ти се изсмее и още по-ожесточено ще продължи да те псува , ругае , обижда и клевети. На всичко отгоре ще започна да ти се присмива и подиграва.
  Това се случва в момента между България и Македония. Българската позиция е смешна и жалка.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK