Панайот Рейзи отново иска да е в местната власт в Созопол, този път като съветник

Панайот Рейзи отново иска да е в местната власт в Созопол, този път като съветник

© Анелия НиколоваДългогодишният кмет на Созопол Панайот Рейзи, който през април беше отстранен от длъжност заради обвинение за присвояване на общински средства, отново иска да влезе в местната власт в града, но този път като общински съветник. И сега от листата на Съюза на демократичните сили, който макар и в национална коалиция с ГЕРБ, в Созопол се явява с отделна кандидатска листа за общински съветници.


Това се вижда от списъка на кандидатите за кметове и съветници в Общинската избирателна комисия в Созопол. Рейзи е водач на листата на СДС, но партията няма кандидат за кмет.


Още през 2011 г. Рейзи стана кмет на Созопол с подкрепата на ГЕРБ, като спечели изборите на първи тур с 58 на сто подкрепа. Управляващите го номинираха за нов мандат и през 2015 г., когато той пак печели вече с 65 на сто подкрепа.
В средата на март тази година обаче Софийската градска прокуратура повдигна обвинение на кмета на Созопол Панайот Рейзи за длъжностно присвояване на близо 2 млн. лв. А през април Специализираният наказателен съд отстрани от длъжност Рейзи и главния счетоводител на общината Златка Мусева. Според съдиите двамата могат да попречат на разследването, като укрият или унищожат важни документи или като опитат да влияят на свидетели по делото, които предстои да бъдат разпитвани.


В хода на разследването Рейзи подаде и оставка като член на ГЕРБ с аргумента, че не желае да вреди на партията заради стандартите в нея, и с желание да не остават съмнения, че по някакъв начин може да бъде възпрепятствано разследването срещу него. А ГЕРБ се дистанцираха от доскорошния си кмет.


Сега управляващите издигат на негово място за кмет Красимира Германова, която досега беше председател на общинския съвет в Созопол. Тя е и водач на листата на ГЕРБ за съветници.
Рейзи не се кандидатира за нов кметски мандат, а иска само да влезе в общинския съвет. Макар предизборното споразумение между ГЕРБ и СДС да е само на централно ниво, а местните структури да имат свободата да влизат или не в съвместни коалиции, централните ръководства на двете партии неколкократно заявиха, че няма да се конкурират помежду си. И ще се подкрепят поне на балотажи. А където едната от двете партии няма кандидати, се очаква да подкрепя другата.


Затова очакванията са СДС, които нямат кандидат за кмет, да подкрепят номинираната от ГЕРБ Германова. Подозренията на местни политици пък са, че ако Рейзи успее да влезе в общинския съвет, той може и да получи подкрепа от съветниците на ГЕРБ и да оглави съвета на Созопол.


Левицата традиционно залага на Тихомир Янакиев и отново го издига за кмет в Созопол. Той два пъти е губил от Рейзи – през 2015 г. получава около 35 на сто подкрепа.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK