Софийските адвокати подкрепиха съдийската подписка в защита на колегите им

Софийските адвокати подкрепиха съдийската подписка в защита на колегите им

© Велко АнгеловОбидите и заплахите срещу съдийския състав на Софийския апелативен съд, освободил условно предсрочно от затвора австралийския гражданин Джок Полфрийман, както и опитите за използване на случая за постигане на политически цели и лични интереси са абсолютно недопустими. Това заявява Софийският адвокатски съвет в публикувана днес позиция.


В нея адвокатите пишат, че подкрепят обръщението на 292-мата български съдии и отправения от тях призив към всички граждани и институции да имат осъзнато и отговорно поведение в защита на основните демократични ценности, човешкото достойнство и обществения мир.


Призивът на съдиите е следствие от отказа на Висшия съдебен съвет в лицето на Съдийската колегия да реагира на заплахите към съдебния състав, отправени в публичното пространство, както и на коментарите на политически лица, в това число на премиера и на министъра на правосъдието, по казуса "Полфрийман".
Според Софийския адвокатски съвет обществената критика към съдиите е преминала допустимия тон и независимостта на съда е поставена под заплаха.


Следва пълният текст на позицията:


Разделението на властите е основен принцип на правовата държава. Без независим и безпристрастен съд не съществуват гаранции за личната ни свобода.


Критиката към съдебната власт и към постановени съдебни актове по обществено значими случаи е присъща на всяко демократично общество. Когато обществената критика, обаче, премине допустимия тон и независимостта на съда е поставена под заплаха, когато конкретни съдии и съда като цяло са обект на атаки, включително насочени срещу личния живот и неприкосновеността на магистрата и неговите близки, е наложително да бъде съхранено доверието в съда, неговата независимост и в правосъдната система като цяло.


Не само адвокатурата, чиято конституционна роля е да подпомага гражданите и юридическите лица при защита на правата им, но цялата правна общност не може да бъде безучастна, когато е поставена под заплаха независимостта на съда и устоите на правовата държава. Поради това Софийският адвокатски съвет счита, че обидите, обругаването и заплахите срещу личността на съдиите, както и опитите за използване на случая за постигане на политически цели и лични интереси, са абсолютно недопустими в една правова и демократична държава, каквато по Конституция е Република България, и не бива по никакъв начин да бъдат толерирани. Обществото може нормално да функционира единствено при еднакво прилагане на закона спрямо всички лица, уважение към съда и непогазване на неговата независимост, както и провеждане на широк обществен и професионален дебат, при наличие на проблеми от законодателно естество.


По тези причини Софийският адвокатски съвет изразява своята подкрепа към Обръщението от 26 септември 2019 г. на 292-ма български съдии и отправения от тях призив към всички граждани и институции у нас да имат осъзнато и отговорно поведение в защита на основните демократични ценности, човешкото достойнство и обществения мир.


Една държава е толкова демократична, колкото е независим нейният съд!


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (34)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Дон Кихот
  Дон Кихот
  Рейтинг: 2947 Весело

  Хе, хе- нали са впрегнати в една колесница! С кожата си чувстват, че настъпва краят на лесното прибиране парите на престъпниците, за да ги измъкват от зандана!

 2. 2 Профил на moreee
  moreee
  Рейтинг: 2074 Неутрално

  И заваляха писма от трудовите колективи ....

 3. 3 Профил на WWW
  WWW
  Рейтинг: 530 Неутрално

  Соросоида е побеснел ...
  Фърга къчове като ненормален за случая с австралиеца убиец.

  Това сигурно е някакъв тест за да се тества дали Иванов/Кънев/Соросоидите могат да влият на съдебната система в БГ, и ако да колко могат.
  Затова е тази истерия.

  И убиеца е от англосаксонска страна.
  Ако беше от Бразилия никои нямаше пръста да си мръдне, ни соросоидите от съюза на судиите, ни адвокати, ни никои

 4. До коментар [#2] от "moreee":

  Че надминаха даже тези за Гешев.....

  Очите ти могат да те излъжат, не им вярвай!
 5. 5 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3919 Весело

  Хе, хе- нали са впрегнати в една колесница! С кожата си чувстват, че настъпва краят на лесното прибиране парите на престъпниците, за да ги измъкват от зандана!
  —цитат от коментар 1 на Дон Кихот


  Мола?
  Например за обвинение в планиран преврат чрез пръскане от пръскачки, които ги няма?

  Че те за таквизи обвинители по вашата логика би трябвало да гласуват с Радост!

 6. 6 Профил на Иван К
  Иван К
  Рейтинг: 3173 Весело

  До коментар [#3] от "WWW":
  "И убиеца е от англосаксонска страна."

  Дойдохме си на думата.

  подпис
 7. 7 Профил на Иван К
  Иван К
  Рейтинг: 3173 Весело

  До коментар [#2] от "moreee":
  "И заваляха писма от трудовите колективи ...."

  По думите на твоите идоли Маркс и Ленин адвокатите не са хора на труда. Те са резерв на буржоазицята.

  подпис
 8. 8 Профил на Емо
  Емо
  Рейтинг: 677 Любопитно

  В една паралелна вселена се случва следното: Джок Полфрийман се разхожда не по "Св. Неделя", а по към "Факултето" и вижда как група от 16 възбудени, пияни циганета тормозят две български момчета. По-нататък се случва същото както и в нашата вселена. Въпросът е Джок от другата вселена убиец ли е или спасител.
  Още една паралелна вселена: Един параноичен перко, макар и доктор, наблюдава от прозореца повече от половин час, как едно бяло българско момче му тършува из гаража. Най-накрая слиза долу и го гръмва. Дали пак прокуратурата щеше да поиска само условна присъда, а съдът дори да го оправдае напълно?

  Три са според мен основните пороци на българина: липса на респект към закони, правила и личности; тарикатлък на дребно и на едро (ако може), както и несъразмерна завист. Три са основните пороци на държавния чиновник: корупция, немарливост, мързел. В която и лоша новина да прочетете, ще откриете причината в някой или някои от тези пороци.
 9. 9 Профил на moreee
  moreee
  Рейтинг: 2074 Любопитно

  До коментар [#7] от "Иван К":

  "По думите на твоите идоли Маркс и Ленин "

  Всеки който е против соросоидната ви сбирщина е последовател на Маркс и Ленин?

 10. 10 Профил на Иван К
  Иван К
  Рейтинг: 3173 Неутрално

  До коментар [#9] от "moreee":
  "Всеки който е против соросоидната ви сбирщина е последовател на Маркс и Ленин?"

  Малка грешка
  Всеки който е против образованите хора е последовател на Маркс и Ленин?

  подпис
 11. 11 Профил на moreee
  moreee
  Рейтинг: 2074 Любопитно

  До коментар [#10] от "Иван К":

  "Всеки който е против образованите хора е последовател на Маркс и Ленин?"

  Всички образовани хора са соросоиди?!

 12. 12 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 4373 Неутрално

  "Обидите и заплахите срещу съдийския състав на Софийския апелативен съд, освободил условно предсрочно от затвора австралийския гражданин Джок Полфрийман, както и опитите за използване на случая за постигане на политически цели и лични интереси са абсолютно недопустими. Това заявява Софийският адвокатски съвет в публикувана днес позиция."

  Отговорността е върху тези, раздухали цялата истерия срещу състава на САС, постановил с определение условното предсрочно осовбождаване на Джок Полфрийман. Тия хора ( тая групировка по - точно ) търсят евтини и краткотрайни политически дивиденти заради предстоящите кметски избори, без да осъзнават, че разделят и противопоставят обществото, което неминуемо ще се обърне срещу самите тях - който сее вятър, жъне бури !

 13. 13 Профил на moreee
  moreee
  Рейтинг: 2074 Любопитно

  До коментар [#12] от "samoedin":

  "Отговорността е върху тези, раздухали цялата истерия срещу състава на САС, постановил с определение условното предсрочно осовбождаване на Джок "

  Председателя на състава на САС и осъдения са свързани с БХК. Това не те ли притеснява? Не би ли следвало да има отвод на състава?

 14. 14 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 3765 Неутрално

  Не всички българи са роби на един дебел, грозен...

  ГЕРБ е ДПС-то на етническите българи.
 15. 15 Профил на Gan4o Kompirovski
  Gan4o Kompirovski
  Рейтинг: 11 Гневно

  Глупци!

  Тук не става дума, нито за съдията Калпакчиев, нито за убиеца Полфрийман, нито за злодея Сорос, нито за прокурора Цацаров, нито за и аз не знам какъв точно се явява Пеевски!

  Тук става дума за върховенството на закона и независимостта на съда.

  Защото утре като ви затворят милиционерите с измислено обвинение и като дойде нареждане отгоре "Осъдете тогоз!", ще ревете за независим и безпристрастен съд да ви оправдае, ама ще е късно.

 16. 16 Профил на moreee
  moreee
  Рейтинг: 2074 Любопитно

  До коментар [#15] от "Gan4o Kompirovski":

  "Тук става дума за върховенството на закона и независимостта на съда."

  Може ли един въпрос. Връзките на определени съдии с БХК и Америка за България считат ли се за недопустима зависимост?

 17. 17 Профил на kwy38371721
  kwy38371721
  Рейтинг: 499 Неутрално

  Сега се потвърди факта,че адвокати и съдии „пърдят в едно гърне“.Лозунгът -„заедно можем повече“ в действие.

 18. 18 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 3721 Неутрално

  “...конкретни съдии и съда като цяло са обект на атаки, включително насочени срещу личния живот и неприкосновеността на магистрата и неговите близки”
  ====
  “Критиката към съдебната власт и към постановени съдебни актове по обществено значими случаи е присъща на всяко демократично общество. “
  ====
  Защо тези две неща са в едно и също обръщение? Когато някой, било то съдия или който и да е, е атакуван, заплашван, той и семейството му, това се преследва от закона и наказва! Когато някой критикува решение на съда, което е “присъщо на всяко демократично общество”, защо го слагате в този кюп? Подтекстът звучи като “внимавайте в картинката”!

  Мърфи е оптимист!
 19. 19 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 5072 Неутрално

  Навързана история!

  Стената на срама: Топ 10 на руските тролове във Форума - von_seeckt, Шопов, Julian Mall, Nada Tomba, WWW, Taiga, Нормален гланц, Али Ибн Абдул Обстул Бей, Divi filius, qwerty 500....
 20. 20 Профил на idiotstavrev
  idiotstavrev
  Рейтинг: 2214 Весело

  И заваляха писма от трудовите колективи ....
  —цитат от коментар 2 на moreee


  Докато комунстическите тролове дебнат в засада...

  Нещо за писмата от академиците? А забравих, те са от ДС, значи са "свои".

 21. 21 Профил на Svetlio
  Svetlio
  Рейтинг: 1378 Неутрално

  Сега какво,оказва се че адвокати и съдии са срещу прокуратурата ли?
  Да не се чуди някой после,защо убийци,изнасилвачи и всякакви престъпници,или не лежат в затворите,или не лежат наказанията си,освободени от съдиите които са приятели с адвокатите им?!

  sdg
 22. 22 Профил на Svetlio
  Svetlio
  Рейтинг: 1378 Неутрално

  ДБ и политическите им приятели от съдийската кликаи съдийската,критикуваха че разни организации,се били застъпили за Гешев,а какво правят в момента те?
  Правят абсолютно същото,и същите хора говорят срещу прокуратурата,адвокати и съдии на хранилка от гранта на Прокопи!

  sdg
 23. 23 Профил на idiotstavrev
  idiotstavrev
  Рейтинг: 2214 Весело

  До коментар [#19] от "hamiltonf":

  Да обобщим значи гербавото разбиране за правосъдие. Няма нужда от съд и адвокатура, ще ги замести "народния съд" на "общественото мнение, което само герболята имат право да изразяват.

  Евентуално може да остане прокуратурата защото тя е "наша", там Бай.Х. и Пеевски си Го избират Главния.

 24. 24 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 5072 Весело

  До коментар [#23] от "idiotstavrev":

  Не, другарю, да обобщим, не трябва да са оплетени като агнешки чревца с пресен лук на фурна, и трябва да си правят отвод когато трябва, особено във крещящи случаи...

  Стената на срама: Топ 10 на руските тролове във Форума - von_seeckt, Шопов, Julian Mall, Nada Tomba, WWW, Taiga, Нормален гланц, Али Ибн Абдул Обстул Бей, Divi filius, qwerty 500....
 25. 25 Профил на Marin Petrov
  Marin Petrov
  Рейтинг: 1379 Неутрално

  Дааа... съгласен съм с 15 "Gan4o Kompirovski".....но трябва да се обяснява на популацията, на по "народняшки" език, а не на академичен, по примера на "вожда", че всеки който има жена и куче (или баба примерно) може да се окаже терорист, в организирана престъпна група с цел кучето му да осере някоя чужда делегация (за справка: пръскачката)......специализираният.... ще го "ууууквартирова" от месец септември до май следващата........после ново двайсет, че не само искало кучето да осере делегацията, но и да я опикае.....и айде пак - от септември до май......и никакъв съдебен контрол няма за измисленото на някоя бяла покривка обвинение........и се стига до извода че: "Всеки може да опикае пода, но бая ще се замисли дали може да осере тавана!".........

 26. 26 Профил на Чърчил
  Чърчил
  Рейтинг: 1411 Неутрално

  Срещнали се на полянка,
  прабългарин и славянка.
  Цуни-гуни, вади-тури,
  Народили чукундури.
  Хем ебливи, хем крадливи,
  но най-вече завистливи
  Безспорно завистта е отличителна черта за българската народопсихология.Към интелекта на адвоката се отнасяме със завист , а прокурорско -милиционерските простотии боготворим (дори и във форума е видно) ,

  ЗАВИСТТА ТРЯБВА ДА Я ЗАСЛУЖИШ.СЪЖАЛЕНИЕ ПОЛУЧАВАШ БЕЗПЛАТНО
 27. 27 Профил на Дон Кихот
  Дон Кихот
  Рейтинг: 2947 Весело

  До коментар [#18] от "султана глаушева":

  "Когато някой критикува решение на съда, което е “присъщо на всяко демократично общество”, защо го слагате в този кюп?"

  Защото накърнява ореола на кастата на НЕДОСЕГАЕМИТЕ! Тези, които сега вдигат пушилката, обвинявайки своите опоненти, че несправедливо и преднамерено се нахвърлили върху тях, са подхранвани от своята вече близо 30-годишна безнаказаност и са превърнали термина "независим" в "недосегаем". Сега виждат, че идва краят на тяхната недосегаемост, затова и квичат (тук някой от техния отбор беше написал : "Защо живеем в кочина?").
  Това е простата истина. Те смятат, че тази България, в която някой се осмелява да им потърси сметка за това, което вършат и това, което трябва, а не вършат, се превръща в кочина. Може и така да го чувстват, на едно прасе, като му падне маската, какво остава- розова зурла!

 28. 28 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 9179 Неутрално

  "Една държава е толкова демократична, колкото е независим нейният съд!"
  Каква демократична държава сме ние. Ние даже не сме държава.

 29. 29 Профил на Marin Petrov
  Marin Petrov
  Рейтинг: 1379 Неутрално

  Основният въпрос е друг ..... Не ми говорете само, че се развиваме по "Румънският модел" - не е вярно!!!! Нашият модел е "Турският" преди преврата, даже по лошо...... По мое мнение, "разумността и нормалността" ще наложи, не само г-н Румен Радев, да не подпише указа за назначаването, ако бъде избран Иван Гешев , но и е нужно в най кратък срок, да бъде организирана "Кръгла маса" на някаква тема, от тип "Съдебна реформа" като една от основните точки, трябва да бъде закриването на специализираните съдилища ........На скоро препрочетох стенограмата от Кръглата маса - 3.05.2010 - "спец.съдилища" ....... интересно четиво .. много !!! Може да се видят опорните точки, позиции на участващите и цялата несъстоятелност на тази идея 9 г. по късно ! http://www.vas.bg/p/A/d/Adv4-5_2-2330.pdf "Президентът е единствената властова фигура, която е заявила интерес от задълбочено обсъждане на възможностите за законодателно и конституционно реформиране на прокуратурата, затова е и възможен натиск над него...." така е, но има и неправителствен сектор, който може да организира подобен форум, в случай че президентът се "изплаши" от възможен натиск над него.

 30. 30 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 11204 Неутрално

  Нормално е адвокатите да защитават съдиите. И двете съсловия са мишени на прокуратурата и всесилния главен прокурор, особено ако той е Гешев. Освен това те са призвани да защитават справедливостта нез да разполагат с лостове подобно на прокуратурата - полиция, следствие, правителство и най-вече 95% от медиите :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 31. 31 Профил на Svetlio
  Svetlio
  Рейтинг: 1378 Неутрално

  До коментар [#15] от "Gan4o Kompirovski":

  Явно си пропуснал момента,в който ТРИ СЪДИЙСКИ ИНСТАНЦИИ,осъждат Д.П. на 20 години затвор,за убийство и опит за убийство?
  Когато плюете едните,забравяте че не прокуратурата е издала тази присъда.
  А ако те обяви някой за терорист,то съдът ще определи дали си или не,до сега никога не се е случвало,някой да влезе в затвора,ако не е осъден от съд!

  sdg
 32. 32 Профил на Marin Petrov
  Marin Petrov
  Рейтинг: 1379 Неутрално

  Правoсъдният министър бил-бил искал съвет от Венецианската комисия за отговорността на тримата големи в съдебната система.....смях.... И кога ще получим отговора? - преди или след "великият ден"... 1... анализират критично словашкия и "един куп" друг опит, който макар и създаден от най-добрите практики на „евро-модела” се е превърнал в „ПОДОБНО НА МАФИЯ " структура за вътрешносъдебно потисничество. Изследователите сочат подобни негативни примери от други страни от ЦИЕ, които установяват силни съдебни съвети, като Унгария, БЪЛГАРИЯ или Румъния, които, според тях, показват същата история: предоставянето на широки правомощия за самостоятелно управление на съдебната система преди извършването на истински вътрешни реформи е ОПАСНО ! "......................................... 2..."Личният контрол се изразява в самовъзпроизвеждане на съществуващите структури: съдии и прокурори със среден капацитет избират послушни и също толкова ограничени млади съдии и прокурори."............................... 3..."В заключение авторите приемат, че моделът на съдебен съвет под формата на т.нар „евро-модел” не е подходящ за страните в преход, в които липсват утвърдени култура на независимост, етични стандарти и т.н. " и т.н и т.н ... И какво се очаква пак да ни кажат? Пак същото.... 1. "че трябва да бъдат дадени гаранции за независимостта на съда, защото в "бившите социалистически държави са наследени мощни прокуратури, които застрашават независимостта на съда".....
  2.че всеки от предложителите да описва конкретно начина, по който е достигнал до определена кандидатура, както и с кои професионалисти е разговарял и до каква публична или друга информация е имал достъп, за да формира своето убеждение в качествата на номинирания............При изменението на чл. 19 от ЗСВ през 2016 г. не беше приета идеята ..!!!!.... И се правим на "замаени корниди" и тъй... и тъй ...... и тъй.......

 33. 33 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 3721 Неутрално

  До коментар [#27] от "Дон Кихот":
  Именно

  Мърфи е оптимист!
 34. 34 Профил на idiotstavrev
  idiotstavrev
  Рейтинг: 2214 Неутрално

  До коментар [#23] от "idiotstavrev":Не, другарю, да обобщим, не трябва да са оплетени като агнешки чревца с пресен лук на фурна, и трябва да си правят отвод когато трябва, особено във крещящи случаи...
  —цитат от коментар 24 на hamiltonf


  "Другарю" ще използваш на партийните вечеринки на милиционерската ви партия.
  Една неграмотна оФца като тебе да говори за агнешки черва е толкова смешно, колкото и Бай.Х. да говори хакери.

  "Крещящи случаи" има само в кухарата ти - това е ехото на самотната ти мозъчна клетка, опитваща се да генерира мисъл.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK