БНТ затвори кореспондентското бюро в Берлин и освободи Мария Стоянова

Мария Стоянова

© Надежда Чипева, Капитал

Мария СтояноваБългарската национална телевизия (БНТ) затваря кореспондентския си пункт в Берлин и освобождава работещия в последната година там журналист Мария Стоянова. Това стана известно от публикация на "Клуб Z". Пред "Дневник" Стоянова потвърди, че договорът й е прекратен, и уточни, че няма да работи повече в държавната телевизия.


Тя беше кореспондент на БНТ в Берлин от 2004 г. до 2012 г., а малко след връщането й в България бюрото в германската столица беше закрито. В следващите шест години - до 2018 г., Стоянова беше член на Съвета за електронни медии (СЕМ), а в периода 2016-2017 г. и негов председател. Тя се върна в БНТ като международен редактор през юни 2018 г. - след изтичането на мандата й в медийния регулатор. В началото на октомври същата година - след решение на управителния съвет на телевизията да възстанови кореспондентското бюро, замина отново за Берлин.


Пред "Дневник" Мария Стоянова обясни, че допълнителното споразумение към договора й, изтичащо на 30 септември, не е било подновено. "На 20 септември получих документ, подписан от генералния директор на БНТ. Не ми беше казана причината", коментира тя.


Една-единствена среща
"За мен това дойде изненадващо, но не е неочаквано, защото съм имала една-единствена среща със сегашния генерален директор. Тя беше по време на изслушването му в СЕМ, когато аз бях член на медийния регулатор", поясни журналистът. Споменатото изслушването е част от конкурса за генерален директор на БНТ през лятото на 2017 г., когато настоящият шеф на телевизията Емил Кошлуков кандидатстваше, но за поста беше предпочетен Константин Каменаров. Когато Кошлуков защитаваше концепцията си пред надзорниците, Стоянова повдигна въпроса за работата му като програмен директор на телевизията на партия "Атака" - "Алфа". Ден по-късно тя мотивира решението си да не гласува за него с вътрешни задръжки тъкмо заради "наличие в биографията на дейност за политическа партия в контекста дори и на телевизия". Стоянова подкрепи Константин Каменаров.


Журналистът отбеляза, че за нея проблемът не е в това, че споразумението е изтекло: "Право на всеки генерален директор е да го продължи или не. Проблемът за мен е, че ми беше съобщено едва 10 календарни дни, преди то да изтече. Че отношението към мен можеше да бъде и професионално, и колегиално", каза тя и изтъкна, че всеки, който е живял в чужбина, ще разбере, колко е трудно да преместиш живота си в такъв кратък срок. "Имах само седмица, за да се организирам", отбеляза тя. Стоянова беше на екран до снощи, когато се включи в централната емисия на БНТ с новини от предсрочните парламентарни избори в Австрия.


Стоянова допълни, че веднага е подала молба за преназначаване в София. Няколко дни по-късно е получила отговор, че трудовото отношение между нея и БНТ се прекратява.


Пред "Дневник" тя каза, че не знае какво ще е бъдещето на кореспондентския пункт на БНТ в Берлин и вече е предала ключовете за офиса. Офисът на бюрото на БНТ се намира в т.нар. журналистически дом в Берлин, където са позиционирани кореспондентите от световните медии, уточнява в публикация по темата "Свободна Европа". Сайтът коментира като интересен детайл по темата, че договорът за наем се подновява от днес автоматично за една година напред. "До този момент не е известно БНТ да го е прекратила, а това се случва с тримесечно предизвестие. Затова е възможно и в германската столица да бъде командирован друг репортер. Или просто националната телевизия, която се издържа от данъкоплатците, да плати обезщетение на фирмата, отдаваща офисите в журналистическия дом в Германия", пише "Свободна Европа".


БНТ: Не можем да си позволим пункт в Берлин


"Поради липса на средства БНТ не може да си позволи удоволствието да поддържа кореспондентски пункт в Берлин", така обясни освобождаването на Стоянова омбудсманът на БНТ Иван Такев. Като причина за освобождаването на кореспондента той изтъкна изтичането на нейния договор с обществената медия. Той посочи, че в момента съществува кореспондентски пункт на БНТ единствено в Брюксел. Преди берлинския офис са били затворени и бюрата в Москва и Скопие.


Такев каза, че договорът за офиса на бюрото в Берлин е подписан за две години, въпреки че кореспондентът е изпратен за по-кратък срок. От думите му се разбра, че ръководството на държавната телевизия не планира да изпрати друг журналист там. Ще се търси начин договорът за наем да бъде прекратен предсрочно, каза Такев.


Кадровите промени, последвали избора Емил Кошлуков за генерален директор, започнаха в края на юли с освобождаването на шефа на дирекция "Информация" Уляна Пръмова. Тогава бяха освободени и програмният директор на БНТ Надя Костова и директорът на БНТ 2 Геновева Момчева. Кошлуков закри отдел "Връзки с обществеността", чиито шеф беше Силвия Симова. В началото на септември стана известно, че договорът на дългогодишния спортен журналист Камен Алипиев също може да бъде прекратен заради липсата на диплома за висше образование, изисквана според новите длъжностни характеристики.

Ключови думи към статията:

Коментари (54)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 2187 Неутрално
 2. 2 Профил на Калник
  Калник
  Рейтинг: 828 Неутрално

  Явно новините ще се творят в студиото и няма нужда от кореспонденти в незначителни градчета като Берлин.

 3. 3 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 10088 Неутрално

  Кошлуков "стайл" :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 4. 4 Профил на pet_fire
  pet_fire
  Рейтинг: 4799 Неутрално

  Кошлука ще затвори цялата БНТ

 5. 5 Профил на nsa17624486
  nsa17624486
  Рейтинг: 4098 Неутрално

  В затвора/Кошлуков/ попаднал на хора и станал човек/на ДС/!

 6. 6 Профил на Свинчуга
  Свинчуга
  Рейтинг: 2281 Неутрално

  След управлението на кошлука, бнт ще има по-нисък рейтинг и от тянков тв. Главанаците толкова си могат.

  Обичам да грухтя и плюскам.
 7. 7 Профил на Günther
  Günther
  Рейтинг: 1333 Весело

  Това е много лоша новина, на която гражданското общество трябва да реагира НЕМЕДЛЕННОЙ със спонтанно организиран протест във Фейсбук!
  Как може такова безобразие? После защо Кошлуков ни докара до 111 място по медийна свобода :)
  Сега какво? Да разчитаме, че БНТ ще наемат за кореспондент в Берлин Капка Тодорова?

  Бог да благослови Америка за България!
 8. 8 Профил на stoiank
  stoiank
  Рейтинг: 1064 Любопитно

  Нова и БТВ имат ли бюро в Берлин и ако имат колко им е годишния бюджет за това? Като има човек тази информация може да отсъди кой прав и кой крив.

 9. 9 Профил на Svetlio
  Svetlio
  Рейтинг: 1243 Неутрално

  Сега всички които ще ги пишат жертви,от БНТ и БНР ли?
  Ей сега гледах по Нова тв.,протест на хора от БНР,не онези "възвишените",които се възмущаваха че една клика от "жертвите" като С.Великова,вземали ПЕТ ЦИФРЕНИ ЗАПЛАТИ!

  sdg
 10. 10 Профил на Ronald Reagan
  Ronald Reagan
  Рейтинг: 763 Неутрално

  Колкото и да не харесвам Кошлука, има шанс да поразчисти комунделски пръмовици и всекакви протежета!

  agent
 11. 11 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8141 Неутрално

  Да пратят онази блондинка с аграрната икономика. Като ще се излагаме, да се изложимн докрай.

 12. 12 Профил на popovski31
  popovski31
  Рейтинг: 1877 Любопитно

  Май и 111 място ни е много...

 13. 13 Профил на Иосиф Давыдович
  Иосиф Давыдович
  Рейтинг: 252 Неутрално

  Не Кореспонденското бюро в Берлин. цялата БНТ да закрият-77 млн субсидия + 20-30 млн лв допълнително за разяснителни кампании отрзяване на извънредни събития като европредседате;ство , папата,избори специални кампании, финансирани от държавата срещу цигари хазарт и т.н. Срещу тези пари пълна скука< като изключим. любимото ми предаване Бразди..,,

  Я не люблю, когда мне врут, Но от правды я тоже устал, Я пытался найти приют, Говорят, что плохо искал. И я не знаю, каков процент Сумасшедших на данный час, Но, если верить глазам и ушам - Больше в несколько раз...
 14. 14 Профил на Рим
  Рим
  Рейтинг: 2251 Гневно

  Мръсна герберунгелска политическа АЕЦ-каста!
  В БНР има журналисти, а в БНТ медузи на щат ли са назначени?
  От атакиста кошлуков ли се плашат въпросните медузи или от мутрите в герб?
  Утре ще дойде ред и на тези, които днес си траят, вместо да скочат и да защитят колежката си!
  Егати боклуците...

  ДЕМОКРАТИ ЗА СИЛНА БЪЛГАРИЯ
 15. 15 Профил на izt21595181
  izt21595181
  Рейтинг: 561 Неутрално

  Върви борба за овладяване на държавата между два задкулисни властови центъра, в които са замесени медии, съдии, прокурори, полит. партии, НПО-та, фондации, корпорации, посолства, бивши агенти (наши и чужди) и началници на службите и пр. Борбата е пренесена на всички фронтове, включително и в БНТ и БНР. Крайно време е българският народ да се събуди и да ги измете.

 16. 16 Профил на Рим
  Рим
  Рейтинг: 2251 Неутрално

  Явно новините ще се творят в студиото и няма нужда от кореспонденти в незначителни градчета като Берлин.
  —цитат от коментар 2 на Калник


  Не е виновен този тъпанар! Това е само една тъпа маша!
  Мутрите в герб му дърпат конците!
  Мутрите в герб се опитаха да кадруват и в БНР

  ДЕМОКРАТИ ЗА СИЛНА БЪЛГАРИЯ
 17. 17 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 2588 Неутрално

  До коментар [#14] от "Рим":

  Леко да се не изпуснеш, ще се задавиш от жлъчен сок.

  Нищо драматично не е станало, нали Дойче веле си го четеш в нетя, заедно с драгалевски глас, никой няма да ти ги вземе.

 18. 18 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3413 Неутрално

  Е ми Такев го обясни. Бюрото ще се закрива заради дълговете. Кореспондентката се освобождава при изтичане на договора и. Офисът има договор за още една година и ще се търси вариант за закриване или ползване без разходи. Кое не е ясно? Знае се от месеци за огромните дългове на телевизията. И "Стани богат" го закриват. Но любителите на конспирации пак търсят под вола теле в името на ценностите.

 19. 19 Профил на yanne
  yanne
  Рейтинг: 3840 Неутрално

  До коментар [#8] от "stoiank":

  Никой няма "бюро" където и да е.Няма нужда.Има кореспонденти.Бюрото беше създадено само за тази журналистка.Вижда се,че когато е била в СЕМ такова бюро е нямало и никой не е умрял.

 20. 20 Профил на yanne
  yanne
  Рейтинг: 3840 Неутрално

  До коментар [#18] от "Judjuk":

  Е,лилявите търсят просто повпд да пискат.

 21. 21 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 3289 Неутрално

  Въх. И това да се случи в телевизия, чийто генерален директор е съосновател на Съюза на демократичните сили. Както и "Добро утро, професоре!".

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 22. 22 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2402 Неутрално

  "Стоянова беше на екран до снощи, когато се включи в централната емисия на БНТ с новини от предсрочните парламентарни избори в Австрия."

  Когато тенденциозно обяви че партията на свободата била изравнена със земята. За пропагандистката на либералните идеи явно 16% са изравняване със земята!

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 23. 23 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 3289 Неутрално

  Кошлуков "стайл" :)
  —цитат от коментар 3 на penetrating


  По така лайфстайл, йес.

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 24. 24 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3413 Неутрално

  До коментар [#18] от "Judjuk":Е,лилявите търсят просто повпд да пискат.
  —цитат от коментар 20 на yanne


  Те май не харесват Кошлуков. Но в случая неговото участие е само административно. Кошлуков няма вина, че на госпожата и изтекъл договора. А и госпожата що се жалва, като знае, че договорът и изтича и не е подновен?

 25. 25 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4736 Неутрално

  До коментар [#1] от "selqnin":

  Съгласен съм на 100%, но пък Камен Алипиев (харесвам го като спортен журналист) да не може да завърши висше образование за толкова години е позорно! Сульо и Пульо са вишисти у нас!

 26. 26 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4736 Неутрално

  До коментар [#4] от "pet_fire":

  "Кошлука ще затвори цялата БНТ." Няма да е голяма загубата!

 27. 27 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3893 Весело

  До коментар [#26] от "vassilun":

  " "Кошлука ще затвори цялата БНТ." Няма да е голяма загубата!"

  То май нататък е тръгнала и работата, ама май преди това ще се източи за пореден път - бюджетът на БНТ е много висок, а контрола по неговото разходване....всъщност има ли изобщо такъв ?

 28. 28 Профил на inn
  inn
  Рейтинг: 1235 Неутрално

  Мария Стоянова е пич. И с БНТ, и без БНТ ще се оправи. Обаче Кошлуков все повече (май отдална) става на пичка...

 29. 29 Профил на voodoo_child
  voodoo_child
  Рейтинг: 1369 Неутрално

  Оставам с впечатлението, че Стоянова е била планирала да се пенсионира като кореспондент в Берлин.

 30. 30 Профил на objektivist96
  objektivist96
  Рейтинг: 3112 Любопитно

  В БНР - чудеса и чудесии,а сега и в БНТ ли ще започнат подобни...?!?

 31. 31 Профил на Чърчил
  Чърчил
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  Ако Кошлука има намерение да постави на пазарна основа БНТ ,то адмирации обаче да освободиш рейтингови журналисти за да поставиш послушковци това вече е северокорейски пазар.

  ЗАВИСТТА ТРЯБВА ДА Я ЗАСЛУЖИШ.СЪЖАЛЕНИЕ ПОЛУЧАВАШ БЕЗПЛАТНО
 32. 33 Профил на evtimvz
  evtimvz
  Рейтинг: 883 Неутрално

  За Уляна Пръмова, за "Нощни птици" и някои други предавания, напълно одобрявам действията на Кошлуков. От Мария Стоянова нямам преки впечатления. Но се прокрадват съмнения за отмъщение. Да ти съобщат в такъв кратък срок е най-малкото подозрително.

 33. 34 Профил на PETZL
  PETZL
  Рейтинг: 659 Неутрално

  Ще отвори бюро в Нубия. 👳‍♂️😎👳🏻‍♀️🤔

  99,9% от всички хора, умрели от рак, приживе са яли краставици.
 34. 35 Профил на dma12587967
  dma12587967
  Рейтинг: 1497 Неутрално

  При тези технологии, няма нужда човек да отиде на определено място, за да разбере какво става там.

 35. 36 Профил на Bramasole
  Bramasole
  Рейтинг: 3619 Неутрално

  Съжалявам за спирането на "Стани богат". Това предаване със сигурност беше повишило рейтинга на БНТ.
  Възможно е финансовите проблеми в общ. телевизия да са причината за прекратяването на тр. договор на М. Стоянова, но съмненията за отмъщение заради гласуването ѝ пртив Кошлуков остават. Може би спрямо бълг. трудово законодателство той е постъпил съобразно Кодекса на труда, но бързото ѝ изтегляне е направило впечатление в Берлин. Статията на Капка Тодорова е обективна:
  https://clubz.bg/88455-koshlukov_otstrani_korespondenta_na_bnt_v_berlin

  "Човек не се дави, като падне във водата, а като остане там” - Едуин Луис Коул
 36. 37 Профил на Джони Глупавия
  Джони Глупавия
  Рейтинг: 1214 Неутрално

  До коментар [#1] от "selqnin":

  Да бе, а абсолютно ненужната и силно некадърна връзкарка, с чистачка, автомобил и паркомясто е гордост...

 37. 38 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4610 Неутрално

  От ръководството на БНТ да дадат справка, колко разходи, колко репортажи, колко минути в предавания са излъчени?

  Стената на срама: Топ 10 на руските тролове във Форума - von_seeckt, Шопов, Julian Mall, Nada Tomba, WWW, Taiga, Нормален гланц, Али Ибн Абдул Обстул Бей, Divi filius, qwerty 500....
 38. 39 Профил на Освалдо Риос
  Освалдо Риос
  Рейтинг: 144 Любопитно

  Стуацията се преекспонира - това е нормално бизнес решение.
  А между другото едни впрос но от съществено значение - тази дама дали се е явила и въобще имало ли е обявен конкурс за мястото в Берлин? Щото май не е , а и е дадено по заслуги да отиде на топло местенце след СЕМ. Тук Кошлуков е абсолютно прав от мениджърска гледна точка.

 39. 40 Профил на yanne
  yanne
  Рейтинг: 3840 Неутрално

  До коментар [#29] от "voodoo_child":

  Е,то цели семействанса планирали да се пенсионират в БНР,като оскоро репресираната.

 40. 42 Профил на оКоМаНапрай
  оКоМаНапрай
  Рейтинг: 1847 Неутрално

  Още една репресирана. Аман бе.

  Президент Плевнелиев - Трудно мога да не споделя своето дълбоко унижение като дясномислещ човек от ръководството на "Демократична България" да влезе в съюз на балотажа с Мая Манолова. Не трябва да дават оставки, а да си изберат Манолова за шеф
 41. 43 Профил на Клюводървец
  Клюводървец
  Рейтинг: 901 Весело

  До коментар [#24] от "Judjuk":

  Ами и тази като оная от БНР ссссвввв,дето мисли че национална медия е семейна собственост.Вън на подобни паразити от нац.медий.

  Ръй! Ръй!
 42. 44 Профил на BiGman1
  BiGman1
  Рейтинг: 2944 Весело

  До коментар [#10] от "Ronald Reagan":


  Колкото и да не харесвам Кошлука, има шанс да поразчисти комунделски пръмовици и всекакви протежета!
  —цитат от коментар 10 на Ronald Reagan


  Комунистическото гнездо на оси трудно се разчиства...и на Кошлука ще му вземат главата...само гледай лилявите как са се накокържали...

 43. 45
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 44. 46 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3413 Неутрално

  До коментар [#24] от "Judjuk":Ами и тази като оная от БНР ссссвввв,дето мисли че национална медия е семейна собственост.Вън на подобни паразити от нац.медий.
  —цитат от коментар 43 на Клюводървец


  Няма връзка. Едната си уредила добре платена служба в Берлин, другата просто си върши работата, но не и харесали акцента.

 45. 47 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 3397 Неутрално

  "...Тя беше кореспондент на БНТ в Берлин от 2004 г. до 2012 г., а малко след връщането й в България бюрото в германската столица беше закрито. В следващите 6 години - до 2018 г., Стоянова беше член на СЕМ, а в периода 2016-2017 г. и негов председател. Тя се върна в БНТ като международен редактор през юни 2018 г. - след изтичането на мандата й в СЕМ. В началото на октомври същата година - след решение на управителния съвет на БНТ да възстанови кореспондентското бюро, замина отново за Берлин...."

  Доколкото разбирам, кореспондентското бюро в Берлин е било САМО за Мария Стоянова, някаква телевизионна принцеса от държавната ТВ, от 2004 до 2012г., и отново от юни 2018г. до 25.09.2019г. Кореспондентско бюро в Берлин включвало офис, квартира, чистачка, и разбира се позиция на кореспондент на БНТ верятно с РЗ поне 15 000 евро.
  Защо не ни информираха за заплатата й като кореспондент? 15 000 евро? Повече?

  За сравнение кореспондентката на БНТ в Брюксел например е на граждански договор, няма офис, не й се плаща квартира, "не иска от нас чистачка - това е едно от нещата, които поиска г-жа Стоянова.....

 46. 48 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 3397 Неутрално

  До коментар [#47] от "historama":

  Ако е толкова ценен кадър, ще я вземат в БТВ или НОВА.

 47. 49 Профил на marianaivanova76
  marianaivanova76
  Рейтинг: 250 Неутрално

  До коментар [#9] от "Svetlio":

  Ама ти що се връзваш на всякви пропаганди? Видиш ли контрапротест знай, че е гнило.

 48. 50 Профил на amerikanbastard
  amerikanbastard
  Рейтинг: 741 Неутрално

  Крайно време беше този самозабравил се немски агент да бъде изхвърлен от държавната копанка и да остане само на немската си копанка.
  Нямаше по-антибългарски кореспондент от тоя.
  Аман, аре друм да плува в пазарната икономика на Бундесрепубликата!

  Freedom's just another word for nothin' left to lose
 49. 51 Профил на Рим
  Рим
  Рейтинг: 2251 Неутрално

  Лакейчето на Доган (Лук Кошев) освен злобен е и отмъстителен??
  —цитат от коментар 32 на aleks ivan


  Цялата върхушка на герб се състои от злобни и отмъстителни простаци!
  Това е причината отрепки да стигнат до върховете на държавната власт, а руския ботуш да стъпи отново в страната ни чрез заробващите енергийни шлемове на Гоце, боце и компания!

  ДЕМОКРАТИ ЗА СИЛНА БЪЛГАРИЯ
 50. 52 Профил на arcanum
  arcanum
  Рейтинг: 2756 Любопитно

  Мафията на Пеевски си превзе държавата официално. Не знам само защо не направят нова медия Бенатова, Генка Шикерова, Силвия Великова и компания. Ще смачкат.

 51. 53 Профил на bruno__dante
  bruno__dante
  Рейтинг: 872 Весело

  Мафията на Пеевски си превзе държавата официално. Не знам само защо не направят нова медия Бенатова, Генка Шикерова, Силвия Великова и компания. Ще смачкат.
  —цитат от коментар 52 на arcanum

  ше смачкат на дедо си мекия

 52. 54 Профил на Ерик
  Ерик
  Рейтинг: 306 Неутрално

  Браво на Кошлука в случая, тази кикимора смърди отдалече на комунизъм.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK