Енергийният министър не изпълнява съдебно решение, обяви антикорупционният фонд

Енергийният министър не изпълнява съдебно решение, обяви антикорупционният фонд

© Анелия НиколоваМесец след като осъди министъра на енергетиката да предостави достъп до обществена информация за ТЕЦ "Марица-изток 2", фондация "Антикорупционен фонд" все още не разполага с нужната документация и с отговор на въпроса защо през пролетта на 2018 държавният тец се е отказал от атрактивен договор за така наречения студен резерв, съобщава организацията.


След изненадващият отказ на ТЕЦ "Марица-изток 2" от вече спечелен договор за студен резерв Енергийният системен оператор избира частната ТЕЦ "Варна" за доставчик на услугата. От пролетта на 2018 до момента варненското съоръжение, собственост на Ахмед Доган, почетен председател на ДПС, печели договори за студен резерв на стойност над 50 млн. лв., напомня фондът.

Освен гарантираните по договор суми на избраните от оператора доставчици се заплаща за периодите, в които мощностите реално работят.


При ТЕЦ "Марица-изток 2", крайният негативен ефект от решение за отказ от студен резерв не се измерва само и единствено с равностойността на неполучената по договора сума, но и с възможността централата да реализира по-големи приходи от продажба на по-големи количества електроенергия и/или да купи разрешения за емисии, с които да подобри финансовия си резултат, посочват от фонда.


Решенията на ръководството на дружеството се приемат след одобрение на борда на Българския енергиен холдинг, които от своя страна съгласуват решенията си на най-високо ниво, се посочва в позицията на фонда.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK