До 10 дни депутатите решават как да променят закона за съкратеното следствие

Правна комисия гласува без дебати и обсъждане обединение на три предложения за промени в Наказателно-процесуалния кодекс.

© Велко Ангелов

Правна комисия гласува без дебати и обсъждане обединение на три предложения за промени в Наказателно-процесуалния кодекс.Правната комисия в парламента прие на първо четене обединение на трите предложения за промени в Наказателно-процесуалния кодекс (на БСП, "Обединени патриоти" и "Воля"), които предвиждат отпадане на съкратеното съдебно следствие за умишлени убийства и тежки телесни повреди.


На заседанието бе разгледан общ законопроект от приетите на 25 септември на първо четене три проекта. Обединението на текстовете бе прието и гласувано в комисията без дебати, като окончателното решение трябва да бъде взето в пленарна зала. Целта е промените да бъдат внесени, обсъдени и гласувани в пленарна зала възможно най-бързо и до 10 дни да има окончателно решение по въпроса за кои престъпления ще отпадне съкратеното съдебно следствие.


Темата за промените в законодателството бе повдигната след последния случай с момиченцето от Сотиря. Близките на пострадали в тежки престъпления настояха за промени в законодателството, които да не дават възможност на подсъдимия да признае факти от обвинителния акт и да получи автоматично намаление на наказанието с 1/3, както е в сега действащия закон.
На практика първите три предложения за промени са идентични, различават се единствено тези на ГЕРБ. От БСП, "Обединени патриоти" и "Воля" предлагат с промени в Наказателнопроцесуалния кодекс (НПК) да отпадне възможността за съкратено съдебно следствие при направени самопризнания от подсъдимия, ако делото е за умишлено убийство или тежка телесна повреда.


От ГЕРБ искат промените да са в Наказателния кодекс (НК) - съкратеното производство да остане, но съдът да не бъде задължен да намали присъдата, както е сега, а да има право на преценка. Освен това се предлага и наказанието да може да се намалява с 1/5, а не с 1/3.


В петък след свикване на извънреден Председателски съвет на Народното събрание по искане на "БСП за България", след като депутатите приеха на първо четене и четирите законопроекта, включително и този на ГЕРБ.


Крум Зарков: Целта е промените да влязат в сила максимално бързо


"Миналия петък дадохме старт на процедурата, с която да забраним съкратеното съдебно следствие за онези престъпления, които водят до смърт или тежка телесна повреда. На правната комисия обединихме текстовете на трите законопроекта, така че още утре те да могат да бъдат докладвани в зала и при наличието на политическа воля те да бъдат приети възможно най-бързо", коментира след днешното заседание Крум Зарков от БСП.


Той обясни, че промените, предложени от ГЕРБ в Наказателния кодекс, са несъвместими с това, което правната комисия е решила. "Какво ще е бъдещето на тяхната идея зависи от ГЕРБ, но според нас това, което бе прието днес, е най-доброто решение и БСП настояваше за това от началото. Законопроектът на ГЕРБ е изключително проблематичен. Важно е максимално бързо да бъде приета поправката в НПК, която разглеждахме днес, за да може да бъде приложена и в онези случаи като убийството в Сотиря, които възбудиха общественото мнение през лятото", добави Зарков.


На въпрос дали има ли възможност предложенията на ГЕРБ да бъдат "вкарани" през преходните и заключителни разпоредби, Зарков изрази надежда управляващите да не се упражняват по този начин.


"Според нас, и според специалистите, които бяха в правната комисия на първо четене, това само би затруднило процедурата", допълни Зарков.


Той обясни, че утре председателят ще докладва обединения законопроект, след което ще започне да тече срок за предложния. "Ние ще предложим този срок да е минимален – 3 дни, след което другата седмица може да влезе за окончателно приемане в пленарна зала. Никой не може да отнеме правото нанародните представители да предлагат промени в този текст, но на Председателския съвет консенсуса беше около това решение", допълни Зарков.


Анна Александрова: ГЕРБ ще иска съкратеното производство да остане за тежките телесни повреди


Председателят на правната комисия Анна Александрова обясни, че по правилник е трябвало да бъдат обединени трите законопроекта и утре ще започнат да текат сроковете между първо и второ четене.


"Имаме идея да предложим 3-дневен срок, а за следващия вторник да насточим извънредна правна комисия, на която да видим какви са постъпилите предложения между първо и второ четене, да ги обсъдим в комисията, а следващата сряда да влезе в зала за окончателно гласуване", обясни Александрова.


Тя посочи, че най-вероятно от ГЕРБ ще искат от предложението да се изключат тежките телесни повреди, т.е. сткратеното съдебно следствие да може да се прилага в случаи на тежки телесни повреди.


"С тежките телесни повреди, изнасилване и блудство ще се задръсти цялата система и ще се върнем към 2007 г., когато 268 000 преписки бяха прекратени. Тежките телесни повреди да твърде много като дела. Това е предложение, което още не сме обсъждали. Ще поканим и прокуратурата, и експерти. Нека чуем и тяхното мнение", каза Александрова.


Това обаче не означава, че от ГЕРБ се отказват от другите предложени промени – в НК. Александрова посочи, че те ще бъдат подложени на широк обществен дебат и вероятно ще бъдат обсъждани след местните избори.


Емил Димитров: Текстът, около който се обединихме, е много добър


Депутатът Емил Димиров от "Обединени патриоти" припомни, че възможността за съкратено съдебно следствие бе приета преди 10 години, тъй като много присъди не са влезли в сила заради изтекла давност.


"Тогава се въведе процедурата, за да има по-бързо съдопроизводство. Ако сега ще затлачим процедурата, излиза, че, мислейки, че правим добро, след 10 години ще говорим, че съдът работи зле. А може да се окаже, че с един законопроект им връзваме ръцете. Нека се обединим около един законопроект, който е общ за всички", призова Димитров.


Той каза, че в него са включени и тежките телесни повреди. "Тежката телесна повреда е част от всички тези престъпления и именно за това хората са много притеснени, защото подсъдимите получават по-леко наказание", каза Димитров.


"Интересуват ни и съдиите, интересува ни и прокуратурата какво мислят. Но този текст като бланков текст е много добър", подчерта Димитров и добави, че всички други идеи и предложения са предмет на други бъдещи предложения и разговори.

Коментари (4)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4550 Неутрално

  Тия ако ги пратят на полето дали ще успеят да разделят зърното от плявата ?
  Съмнявам се !

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 2. 2 Профил на сидер
  сидер
  Рейтинг: 3022 Неутрално

  ,,....(на БСП, "Обединени патриоти" и "Воля"), които предвиждат отпадане на съкратеното съдебно следствие за умишлени убийства и тежки телесни повреди....,,

  Пак ще има нашокване на канчето на България от Брюксел. И после защо стоим до портите на Шенген но не ни пускат

 3. 3 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 6747 Неутрално

  Джамбазки не може ли да им напише закона?

 4. 4 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5206 Весело

  "Бързата кучка, слепи ги ражда"
  Ха, наздраве за "умните" депуатти.

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK