Кабинетът предлага вече да не се дава гражданство срещу краткотрайни инвестиции

Кабинетът предлага вече да не се дава гражданство срещу краткотрайни инвестиции

© Надежда Чипева, КапиталМинистерският съвет одобри проект за промени в Закона за българското гражданство, целящи отпадане на възможността чужденците, получили статус на постоянно пребиваващи срещу краткотрайни инвестиции, да получават впоследствие гражданство при значително облекчени условия.


Същото ще важи и за членовете на техните семейства. Условията ще са валидни и за бизнесмените, увеличили инвестицията си при същите условия на закона до стойност най-малко два милиона лева.


Практиката показва, че кандидатстващите за придобиване на гражданство на тези основания са получили разрешение за постоянно пребиваване поради направени вложения предимно в купуване на държавни ценни книжа на стойност над 1 милион лева или са вложили сума над 1 милион лева в лицензирана кредитна институция по договор за доверително управление, съответно са увеличили инвестицията при същите условия до 2 милиона лева. Към момента на подаване на молбата за придобиване на българско гражданство или на някой от следващите етапи на производството често се оказва, че инвестицията не е налична поради извършена продажба на купените ценни книжа.
Установени са случаи, в които при направено вложение чрез договор за доверително управление гражданинът не притежава банкови сметки и не е регистриран като инвеститор в съответната банка, посочена от него за вложение на своя капитал под формата на парични средства или други финансови активи. Същевременно кандидатстващите за придобиване на българско гражданство на това основание го получават значително по-бързо и без да са длъжни да владеят български език и да се откажат от досегашното си гражданство, което ги облекчава значително.


С проекта се предвижда задължение за молителя в производството по българското гражданство да уведомява Министерството на правосъдието при настъпили промени във фактите и обстоятелствата, свързани с българското гражданство, и да представи относимите актуални документи, свързани с промяната.


Предлага се неуведомяването за настъпилата промяна да бъде основание за отмяна на натурализацията на лицето.


С промените се създава и задължение за заинтересованите институции в производството по българското гражданство - Министерството на вътрешните работи и Държавна агенция "Национална сигурност", да актуализират писмените си становища по конкретните преписки при настъпили промени след изразяването им и да ги представят в Министерството на правосъдието към момента на разглеждане на молбите и предложенията от Съвета по гражданството.


Регламентират се и нови съкратени срокове за произнасянето на Министерството на правосъдието, ДАНС и МВР в отделните етапи на производството. За да се избегне нерегламентираното забавяне при възлагане на допълнителни проверки на кандидатите, срокът на процедурата по получаване на гражданство спира да тече по време на проверките.

Коментари (16)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Deaddark
  Deaddark
  Рейтинг: 2342 Неутрално

  Това въобще не е трябвало да го има - това си е директен подкуп за ЕС паспорт.

 2. 2 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 3033 Неутрално

  След Брекзит на българите ще им е нужен задграничен паспорт за да пътуват до Великобритания. Ха сега де!
  По темата - управляващите комунисти могат да покварят и най-добрата и смислена идея,като тази за инвестиции срещу гражданство.

 3. 3 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4301 Неутрално

  Правилна идея. Спекулативният момент с държавни облигации е една също тилкова спекулативна възможност за мафиотски организации, особено от бившия СССР и от някои близкоизточни страни да купят Европейски паспорти за хиляди свои "кадри", които да поддържат корупцията в България като норма.

 4. 4 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 3033 Неутрално

  До коментар [#3] от "daskal1":

  Викаш,Борисов,Нинова,Доган,Пеевски,Златев и етс.,не са "кадри" на Кремъл?! А бе хора можете ли да мислите?! Ти прочете ли поста ми под №2? И разбра ли го?

 5. 5 Профил на pet_fire
  pet_fire
  Рейтинг: 5234 Неутрално

  Според мен трябва да се пренапише този закон. Аз предлагам да е от 1 точка:
  "Гражданство за инвеститор открил поне 100 нови работни места и инвестирал в бизнеса си поне 1 000 000 Евра/нали сме в ЕС/.

 6. 6 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4301 Неутрално

  До коментар [#5] от "pet_fire":

  Не само "открил", а поне 3 години функционирал бизнес с тази численост, евентуално с процентно увеличение на числен състав, заплати и солидна норма на печалба гарантираща развитие.

 7. 7 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4301 Весело

  До коментар [#4] от "deaf":

  Не, не разбрах поста. Аз например винаги пътувам с паспорт. Тревогата, че англичаните ще поискат паспорт на български граждани може да е тревожна само за определен електорат от България. Иначе установените в ЮК си имат документи.
  А за "управляващите комунисти" в България - кой ви ги избра, нали и тези "нови граждани" участват? Аз не гласувам за българските избраници от над 30 години, защото не считам че познавам кандидатите.

 8. 8 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 3033 Неутрално

  До коментар [#7] от "daskal1":

  От началото на Прехода,до днес,всички избори бяха фалшифицирани от комунистите по един или друг начин. Единствените два начина комунистите да бъдат свалени от власт е или с вътрешнопартиен преврат,или с въстание.

 9. 9 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5261 Неутрално

  Дори не беше продажба (не знам дали няма лично обогатяване), а измама.

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 10. 10 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4301 Неутрално

  До коментар [#8] от "deaf":

  Хайде сега, по едно съвпадение преглеждам резултатите от изборите за Народно събрание и правителствата в България. Изборите за 38 Народно Събраие на 17 април 1997. показват52.26% Обединени Демократични сили и само 22.07% за БСП. Иван Костов комунист ? Или Филип Димитров? Гледам и данни за възхода на Герб. На изборите през 2009 50% от гласувалите за под 40 години, над 32% са с висше или полувисше образование. И т.н.
  Но, по данни на Пю Писърч от 2010, докато през 1991 г. 76% са одобрявали прехода към демокрация, то през 2009 този преход е одобряван само от 52%, или -.24 спад.
  Това нещо да ви говори?

 11. 11 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 3033 Неутрално

  До коментар [#10] от "daskal1":

  Филип Димитров и Иван Костов СА комунисти. Действията им го доказаха. Политиците се оценяват по действията им,а не по това какво бръщолевят. Борисов също се оказа комунист,но успя да излъже доста народ,че е анти-комунист. Царят пък сключи сделка с комунистите - връщат му имотите,а той ги оставя да управляват.
  Излишно си си правил труда да се ровиш в статистиката,защото в избирателните списъци и до днес са вписани ЕДИН МИЛИОН "мъртви души". Тоест,в ЦИК (където са само комунисти) могат както си искат да нагласят изборните резултати.

 12. 12 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4301 Весело

  До коментар [#11] от "deaf":

  "Ако ти дадат лимон, направи лимонада" - американска пословица.

 13. 13 Профил на Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Рейтинг: 2391 Неутрално

  РАЗУМНО РЕШЕНИЕ!
  Браво!!!

 14. Ма кой е казал, че Шкембето и МВРО са давали гражданство за краткотрайни инвестиции...........това не е вярно, даваха ги срещу 5 000 евро..............

  Очите ти могат да те излъжат, не им вярвай!
 15. 15 Профил на Пешката
  Пешката
  Рейтинг: 1430 Неутрално

  Статут - да, паспорт - не.

  Трябва сериозно да мисилим за сини карти за пребиваване само в България, без право на гражданство в първите 5 години?

  Ако го боли, както го мързи, отдавна да е умрел.
 16. 16 Профил на One Hour
  One Hour
  Рейтинг: 586 Неутрално

  До коментар [#14] от "КъНгРеЧуЛеЙшЪн БаЙ ДоНчО аЙ лАв и дИмокРАти и РипублИканци":

  Под зоркия поглед на ЕС прокурора.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK