Пламен Георгиев напусна спецпрокуратурата след два месеца в отпуск (допълнена)

На 5 август Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет се събра извънредно, за да назначи Пламен Георгиев в прокуратурата. Днес той бе освободен.

© Анелия Николова

На 5 август Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет се събра извънредно, за да назначи Пламен Георгиев в прокуратурата. Днес той бе освободен.Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) гласува единодушно с 9 гласа "за" молбата на бившия шеф на антикорупцонната комисия Пламен Георгиев и го освободи от специализираната прокуратура, в която бе назначен само преди два месеца и които прекара в продължителен отпуск.


Георгиев подаде оставка като председател на Комисията за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ) в последния работен ден на парламента преди лятната ваканция - 31 юли, след месеци на принудителна отпуска.


На 5 август Висшият съдебен съвет прекъсна отпуската си, за да го възстанови в специализираната прокуратура, като това изрично беше направено със задна дата, за да не се прекъсва юридическият му стаж. Четири дни по-късно той бе определен за генерален консул на България във Валенсия с правителствено решение, за което не беше официално съобщено.
От пресцентъра на Министерството на външните работи обясниха за "Дневник", че в момента се уточняват възможностите Георгиев да замине за Испания този месец и че властите там са го одобрили за генерален консул във Валенсия.


Няколко проверки на "Дневник" през последните два месеца в специализираната прокуратура установиха, че той е в отпуск, откакто е назначен. Пламен Георгиев не отговаря на мобилния си телефон за коментар по темата за назначението във Валенсия.


Преди да бъде изпратен зад граница, той трябваше да бъде освободен от прокурорската длъжност и вчера сутринта подаде официално молбата си да напусне специализираната прокуратура.


Още днес прокурорската колегия на ВСС вкара в дневния си ред като допълнителна точка въпроса с оставката му.


"Комисията по атестирането и конкурсите към ВСС извърши проверка за наличието на висящи преписки и досъдебни производства, няма такива и съответно няма пречка той да бъде освободен от длъжността", заяви председателят на комисията и говорител на прокурорската колегия Даниела Машева.


Заседанието се проведе в отсъствието на главния прокурор Сотир Цацаров.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK