Даниела Късовска: Липсата на ръководство поддържа натиска и напрежението в "Хоризонт"

Даниела Късовска

© Юлия Лазарова

Даниела КъсовскаЗаместник главният редактор в оставка на програма "Хоризонт" Даниела Късовска изпрати отворено писмо до членовете на Съвета за електронни медии (СЕМ), в което изразява притеснение от случващото се в медията през последните две седмици. По думите ѝ "повече от 13 дни програма "Хоризонт" продължава да работи без оперативно ръководство", а всичко това ставало в навечерието на местните избори, които са в края на месеца.


Късовска подчертава, че в момента програмата работи без директор, без главен редактор и без заместник главен редактор, който да отговаря за предаванията. Според нея това е "допълнително поддържане на натиск и напрежение върху програмата и увеличаване на вероятността от допускане на грешки". Всичко това тя обобщава като "безотговорно управленско поведение".


"На този фон, вместо да работи за успокояване на атмосферата и да търси диалог, генералният директор и членове на УС увеличават напрежението с неверни твърдения и лъжливи обвинения за налагана цензура от ръководството на програмата, за забрана на репортери да отразяват събития, за неправомерна редакторска намеса в новините, за нелегитимност на състава и на решенията на редколегията на програмата. Целенасочено се противопоставят работещите в различните програми и дирекции в системата на БНР", пише в писмото си Късовска.
Тя допълва, че все още оставката ѝ не е гласувана от управителния съвет на БНР и заради това все още била задължена да изпълнява задълженията си. Късовска подчертава, че не е забранявала да бъде отразявано дадено събитие, нито се е намесвала по какъвто и да било начин в реда и съдържанието на новините.


"Моля членовете на СЕМ според правомощията, с които разполагат, да направят всичко възможно за бързо решаване на проблема, за да не бъде задълбочена кризата в програма "Хоризонт" на БНР", завършва писмото си тя.


Вчера медийният регулатор наложи две глоби от 7 хил. лв. и 20 хил. лв. на БНР заради две нарушения - неспазване условията на лицензията и нарушаване правото на информация по чл. 10 от Закона за радио и телевизия. Лицензията на БНР е нарушена с изключването на сигнала на програма "Хоризонт" за близо 5 часа на 13 септември сутринта, с което е нарушено и правото на информация. А свидетелствата на журналистката Силвия Великова, отразяваща процедурата за избор на главен прокурор, и на редколегията на БНР пред СЕМ за упражнен натиск и заплахи от и над генералния директор Светослав Костов за отстраняването й са изпратени на прокуратурата на 25 септември. Миналия петък СЕМ поиска оставката на генералния директор на БНР, като му даде възможност до края на тази седмица да я подаде, в противен случай съветът започва да пише основания за предсрочно прекратяване на мандата му, и обяви, че този въпрос ще бъде решен до 11 октомври.


Всичко за натиска върху БНР в последните седмици четете тук.


"Дневник" публикува без редакторска намеса отвореното писмо на Даниела Късовска до членовете на СЕМ:


Уважаеми членове на СЕМ, след поисканата от вас оставка на генералния директор на БНР и отказът на Светослав Костов да се оттегли, за да бъде решена кризата в БНР ви информирам, че повече от 13 дни програма "Хоризонт" продължава да работи без оперативно ръководство - без директор, без главен редактор и без заместник-главен редактор, който да отговаря за предаванията. Моля това да бъде прието като предупреждение за допълнително поддържане на натиск и напрежение върху програмата и увеличаване на вероятността от допускане на грешки. Оставянето на програмата в това положение за дълго време е безотговорно управленско поведение, а по нищо не личи, че тази задача може да бъде решена от настоящия генерален директор и действащия УС. В такава ситуация водещата програма на БНР влезе и в предизборната кампания преди вота за кметове и общински съветници.


На този фон, вместо да работи за успокояване на атмосферата и да търси диалог, генералният директор и членове на УС увеличават напрежението с неверни твърдения и лъжливи обвинения за налагана цензура от ръководството на програмата, за забрана на репортери да отразяват събития, за неправомерна редакторска намеса в новините, за нелегитимност на състава и на решенията на редколегията на програмата. Целенасочено се противопоставят работещите в различните програми и дирекции в системата на БНР.


В интервю със Светослав Костов публикувано на сайта "ОФНЮЗ" на 28.09.2019 той заявява, че "има разпореждане на ръководството на "Хоризонт" да не бъде отразявана" работната среща между членовете на медийната комисия в НС и ръководствата на БНТ и БНР посветена на проекто- бюджетите на двете медии за следващата година. Фактите са следните: на срещата е присъствал един от парламентарните репортери, който е и в медийния ресор, според Заповед №ИС-144/13.05.2019г., която определя разпределението на ресорите. В новините на програма "Хоризонт" в 17ч. същия ден е излъчена информация с коментар от Светослав Костов. Това дори е първата новина в тази емисия. Всичко останало са спекулации. Нещо повече, в същия ден, в предаването "12+3" беше излъчено интервю с Елица Доцева, една от синдикалните активистки в БНР, която събира подписи в подкрепа на генералния директор. Казаното от нея беше включено и в новинарската емисия на програма "Хоризонт" в 14ч., както и в Новинарския час същия ден. Приемам това твърдение на г-н Костов като лична атака срещу мен, заради присъствието ми по същото време на срещата на редколегията на "Хоризонт" с вас, членовете на СЕМ, по време на която информирахме за безпрецедентния опит за цензура и нерегламентирана намеса в редакционната политика на програмата от генералния директор Светослав Костов.


Бихте могли да се информирате и от програмния директор Мартин Минков, който наблюдава програмата, дали има информация за забрана от мен да бъде отразявано събитие или намеса по какъвто и да било начин в реда и съдържанието на новините, както твърди Светослав Костов.


Напомням, че аз подадох оставка от поста заместник-главен редактор на програма "Хоризонт" още на 12.09.2019, но тя все още не е гласувана от УС, с което аз съм задължена да продължа да изпълнявам задълженията си. Програмата продължава да изпълнява обществената си функция, като спазва високи редакционни стандарти и законови изисквания свързани с предизборната кампания благодарение на усилията, отговорността и професионализма на всички работещи в нея.


Моля членовете на СЕМ, според правомощията, с които разполагат, да направят всичко възможно за бързо решаване на проблема, за да не бъде задълбочена кризата в програма "Хоризонт" на БНР.


С уважение: Даниела Късовска


Заместник главен редактор / в оставка/ на програма "Хоризонт"


02.10.2019


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (14)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1732 Неутрално

  Мазната политическа корпорация "ДПС" ООД причини И тази мерзост на журналистите и на слушателите!!!!
  Тези са тумор в снагата на Отечеството!!!!

 2. 2 Профил на doroteus
  doroteus
  Рейтинг: 1395 Неутрално

  СЕМ прехвърли на прокуратурата да се оправя с БНР
  Членовете на регулатора пращат сигнал за прокурорска проверка по изнесените днес от радиожурналисти данни за натиск, цензура и заплахи. Чак като видят какво ще излезе от нея, ще решават дали да отстраняват генералния директор на обществената медия"Материалът е по предаване на "Българска свободна телевизия " - пропагандния канал на БСП и ЛИЧНО НА НИНОВА ! Не ми се ще да мисля , че "независимите "журналисти - водени както обикновено от Силвия Великова са се записали в "хора ва влъхвите " дирижиран И ОТ БСП !

 3. 3 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5633 Весело

  Директорът на БНР Костов се очертава като хроничен лъжец и перде :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 4. 4 Профил на pet_fire
  pet_fire
  Рейтинг: 5068 Неутрално

  " Липсата на ръководство поддържа натиска и напрежението в "Хоризонт""

  Навсякъде е така

 5. 5 Профил на Свинчуга
  Свинчуга
  Рейтинг: 1130 Неутрално

  Така е при правителството на Делян Пеевски.

  Обичам да грухтя и плюскам.
 6. 6 Профил на bora bora
  bora bora
  Рейтинг: 975 Неутрално

  Аз пък да попитам "пламенно загрижената" директорка - Що на всички други им приеха оставките, пък твоята все не могат да я гласуват? Незаменима ли си? ..... може би в това да извърташ и манипулираш нещата в полза на поръчителя- КОЙ!

 7. 7 Профил на bora bora
  bora bora
  Рейтинг: 975 Неутрално

  До коментар [#3] от "penetrating":

  "Костов се очертава като хроничен лъжец и перде :)"
  Е те, точно за това, той е "точния" директор!

  Костов - Късовска - двата опорни лоста за " свободното" слово.

 8. 8 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3249 Любопитно

  Даниела Късовска изпрати отворено писмо до членовете на Съвета за електронни медии (СЕМ),
  ========
  Да прати и един екземпляр в Брюксел.......от там се дърпат най много конци......
  Но едва ли би го сторила .......

  Bukalemun
 9. 9 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1344 Неутрално

  Като чете човек остава с впечатление, че там не е останал ни един началник.
  Я всекли да си гледа работата. Да не би директор №1 да им казва какво да правят - нали всеки си има реедакция, утвърдени часове - би трябвало да заработят още по-добре, като няма кой да им се бърка в работата.

 10. 10 Профил на AzDebil
  AzDebil
  Рейтинг: 1628 Любопитно

  Интересно какво трябва да се случи....

  Светослав Костов и Управителният му съвет УМИШЛЕНО УНИЩОЖАВАТ Националното Радио.
  Бавно, сладострастно, с вкус...

  В същият момент някаква група служители правят акция да ЗАПАЗЯТ Светослав Костов на ВЛАСТ.
  Да припомням ли как той СПРЯ функционирането на национелан обект? СЛЕДОВАТЕЛНО тези служители искат ПАК Радиото да спре.
  И как си представят ТЕ да работят в спряло Радио. Тях ги има защото ИМА Радио. Явно концепцията на Генералния онбашия е да спре Радиото, но тези да продължат да вземат заплати.
  Нонсен някакъв.
  И никой неможе да се справи с този. Айде бе!
  Още по гнусно прозвуча становището на спортната редакция - те видите ли нямало да вземат отношение щото били неутрални.
  Мозък няма , само мускули. Тези разбира се не са журналисти. Спортна паплач някаква. На издръжка на Кралев. Изобщо не им пука за никого. Като феодали - Светлослав е "тяхно момче". "Спортяги"... Всъщност точно такива "неутрални" са за уволнение. С кеф.
  Изобщо ПРОБЛЕМЪТ Е СИСТЕМЕН. Тоталта безотговорност, Ненаказуемост и Несменяемост на всякакви видове директори на институции. ТЕ не само си мислят че всичко е тяхна собственост. Така е устроена системата - фактически с назначението всичко им се ПОДАРЯВА. За тяхна лична консумация. Докато го махнат.
  Данъкоплатците БАЦАЛЯТ.
  Време е данъкоплатците да си поискат от Директорчетата вересиите.
  Ако трябва и да има изядат житото.
  Ибез това от тях живи полза никаква.
  Само вреда.
  !

 11. 11 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2729 Неутрално

  Преди изборите БНР и БНТ бяха хакнати от Сопола под благосклонния поглед на бай Х . Мислете като гласувате !

 12. 12 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 480 Неутрално

  Така ще се тътрят нещата до края на изборите

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
 13. 13 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5633 Весело

  До коментар [#7] от "bora bora":

  Пакетирането на две несъвместими неща е стар соц. подход. Примерно събраните съчинения на Мирчо Спасов заедно с "Конникът без глава" :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 14. 14 Профил на refrenolog
  refrenolog
  Рейтинг: 213 Неутрално

  явно госпожата се е разтревожила да не се разбере, че с ръководство и без ръководство БНР и Хоризонт са си все едни и същи
  .

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK