Болничните с продължителност до 3 дни се увеличават с 50% за пет години

Анализът на причините за увеличаване на болничните листове трябва да бъде комплексен и да обхваща информацията не само от МВР, но и на други институции - за здравословното състояние на заболелите, условията на труд, професията им, коментира осигурителният институт.

© Иван Григоров

Анализът на причините за увеличаване на болничните листове трябва да бъде комплексен и да обхваща информацията не само от МВР, но и на други институции - за здравословното състояние на заболелите, условията на труд, професията им, коментира осигурителният институт.Млада жена от врачанско село е работила в чужбина в период, в който е била в болнични. Издадени са й два болнични листа с обща продължителност от около три месеца, а според МВР тя е напуснала България през Калотина и се е върнала в страната два месеца по-късно - в края на втория болничен лист, през летище София. Междувременно е била "прегледана" в медицински център в общината по местоживеене. Това е само един от случаите, описани в последния тримесечен бюлетин на Националния осигурителен институт, при които след сигнал на работодател експертите на НОИ със съдействието на МВР засичат нарушителите.


Проверка по друг сигнал показала, че заболял за шест месеца човек прекарал този период в САЩ. При положение че нарастващият брой дни във временна неработоспособност основателно буди обществени и граждански тревоги, целенасочено сътрудничество между различни органи - НОИ, МВР, общини, работодатели, би имало като резултат опазване на обществени средства, което е в интерес на всички, коментират експертите на осигурителния институт.


Какво показват данните


НОИ отбелязва, че анализът на причините за увеличаване на болничните листове трябва да бъде комплексен и да обхваща информацията не само от МВР, но и на други институции - за здравословното състояние на заболелите, условията на труд, професията им и характеристиките на органите, извършили експертизата на неработоспособността.
Статистиката на осигурителния институт от 2014 до края на 2018 г. показва, че броят на издадените болнични листове за последните пет години нараства средно с 20%. Заради по-големия им брой болничните за над 1 месец имат най-голям принос, приблизително 58.5 на сто, в общото им нарастване.


С най-голям процент - над 47%, пък се увеличават кратките болнични - до 3 дни. Именно за тях е подозрението на работодатели, че прикриват почивки в чужбина покрай национални празници.


Броят на издадените болнични листове и на платените дни нарастват с еднакви темпове - средно с по една пета между 2014 и 2018 г., сочат статистическите данни.


Поради тези причини, но и заради увеличението на доходите през периода съществено нарастват и разходите на НОИ за изплатените обезщетения - общо с 54% без да е променено правилото, по което те се изчисляват.


Този процес протича паралелно с нарастване на броя на декларираните от работодателите изплатени от тях работни дни за временна неработоспособност поради общо заболяване. От персоналния регистър на НОИ се вижда, че през 2014 г. дните са били 4.8 млн., а през 2017 г. - 5.5 млн. За сметка на работодателя са първите три дни от болестта.

Коментари (41)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4560 Неутрално

  Една от екстрите за държавните служители.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 2. 2 Профил на pet_fire
  pet_fire
  Рейтинг: 4790 Неутрално

  Преекспонира се малко с фалшивите болнични, има ги но не са решаващия фактор за общото увеличение.

 3. 3 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 5034 Неутрално

  Това си е чиста корупция, да вземеш болничен да си увеличиш почивката по празници в Гърция или в Турция. Манталитет останал от миналото.

 4. 4 Профил на pafaka22
  pafaka22
  Рейтинг: 709 Неутрално

  Фалшивите болнични са 95% в държавните и общински администрации. Да си оправят организацията управляващите (които и да са те).
  В частна фирма ако злоупотребяваш с болнични, веднага ще те пратят да се лекуваш.

 5. 5 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 3382 Неутрално

  До коментар [#4] от "pafaka22":

  Така е, особено при майки с малки, до 14-год. деца...

  Не мога да виждам коментарите си и тези към мен, и не мога да отговарям, ако случайно не ги видя.
 6. 6 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 6798 Неутрално

  Сега покрай сухото, ще изгори и суровото.

 7. 7 Профил на pafaka22
  pafaka22
  Рейтинг: 709 Неутрално

  До коментар [#5] от "hamiltonf":

  Говоря за злоупотребяване, а и такава е темата на статията.

 8. 8 Профил на Plamenss
  Plamenss
  Рейтинг: 1171 Неутрално

  Писал съм и преди по темата. В испания първите 3 дни никой не ги плаща. След това се плаща на 50% и чак след 20 ден се плаща на 100%. Айде да видим, Гърция ли?!

 9. 9 Профил на tosho_toto
  tosho_toto
  Рейтинг: 262 Неутрално

  Не дай си боже прокуратурата да повдигне обвинение на GP за фалшив болничен,ще изригне цялата съсловна организация в защита на колегата си.

 10. 10 Профил на tosho_toto
  tosho_toto
  Рейтинг: 262 Неутрално

  До коментар [#5] от "hamiltonf":

  Глупости.Техния годишен болничен е лимитиран със закон

 11. 11 Профил на Корки
  Корки
  Рейтинг: 2210 Неутрално

  Фармацевтичната мафия спря от продажба ефективни лекарства и продава скъпи фиктивни лекарства. Обикновена хрема поради липса на класическите мехлеми като ринолекс, преминава в по-тежко заболяване и вече трябва болничен. Там е заровено кучето.

  Свободата е възможноста сам да си наложиш дисциплина, преди да са ти я наложили други.
 12. 12 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1463 Неутрално

  До коментар [#10] от "tosho_toto":

  Алеле….

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 13. 13 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1463 Неутрално

  Комунистическият манталитет се бори само с пазарни мерки. Разкарайте трудовите договори и идиотския кодекс на труда. Стига хрантутници, мързел и комунизъм.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 14. 14 Профил на tosho_toto
  tosho_toto
  Рейтинг: 262 Неутрално

  До коментар [#13] от "Darth Plagueis":

  При инвидуални договори кой ще тръгне да защитава интересите на колегата си конкурент , бе мозък?

 15. 15 Профил на Майндърбайндър
  Майндърбайндър
  Рейтинг: 790 Неутрално

  Държавните служители имат по 40 дни и нагоре отпуск.Пука им за 3 дни болнични.Пацо Терасата изкара 6 месеца отпуск и сигурно му е останал още.Кампанията е за рязане на обезщетения от НОИ.Заради няколко доказани случая на измами и подозрения за още няколко хиляди,да отрежем болничните на всички.Няма да си даваме зор да проверяваме,дали болния си е в къщи(все пак пише "домашно лечение"). Така стана и с ТЕЛК. А след 3 милиарда "излишък",отрязаха 44 милиона на мед.сестрите. 44 милиона=1,5% от прехваления излишък.

  СЛЕД ГЕРБ, ДЕЗИНФЕКЦИЯ НА ЦЯЛАТА ДЪРЖАВА.
 16. 16 Профил на Resurrection
  Resurrection
  Рейтинг: 2193 Неутрално

  До коментар [#8] от "plamenss":
  По твоята логика аз не трябва да плащам здравни осигуровки за първите три работни дни,следващите 20 дни ще платя половината от тях и чак след 20-те дни ще платя 100% от здравните за дните до края на месеца.
  Как ти се струва схемата? Кой първи ще изреве на умряло? НОИ или Аз?

 17. 17 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1463 Неутрално

  До коментар [#14] от "tosho_toto":

  Колегата ти е конкурент? Сметай...

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 18. 18 Профил на Plamenss
  Plamenss
  Рейтинг: 1171 Неутрално

  До коментар [#8] от "plamenss":По твоята логика аз не трябва да плащам здравни осигуровки за първите три работни дни,следващите 20 дни ще платя половината от тях и чак след 20-те дни ще платя 100% от здравните за дните до края на месеца.Как ти се струва схемата? Кой първи ще изреве на умряло? НОИ или Аз?
  —цитат от коментар 16 на Зори


  Това не е моя логика или някакво предложение. Това е закона тук. Регламентирали са да го испанците като след това всичко се изчислява и се връща надвзетото. В България усилено се върви в обратна посока и се дава отпор на всякакви реформи. Това е причината да е най- бездната страна в ЕС.

 19. 19 Профил на Иосиф Давидович
  Иосиф Давидович
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Разбира се че със сигурност има злоупотребяващи, но в статията ясно сипише, че общо дните са 5.6 млн дни при окло 3 млн заети- това прави под 2 дни болнични средно на зает при силно застаряваща работна сила - имаме и 350 хил работещи пенсионера + над 50% от работещите са над 46 годишни възраст.... След тази възраст почват призовките... Все пак за всеки зает се прави около2% от брутната му годишна заплата като осигуровка за общо заболяване и майчинство, т.е всеки плаща за този фонд 2% от 220 работни дни + овертайм и бонуси, или пари за пет работни дни на пълно възнаграждение, а получава средно 1.8 дни на 60% от дневната си заработка или пари за около 1.1 работни дни. Малко ме съмнява разликата да отива за майчинство при тази ниска раждаемост...
  А и има много случаи, когато частна фирма , когато няма поръчки да помоли служителите си масово и "доброволно" да излязат в болничен , за да не "тежат" на работодателите си. Например в наше село си има фирма която има кланниица за патки, миналата година, когато имаше птичи грип и се наложи временно да се спре производството, масово работниците излязаха в болнични, а фирмата си получаваше компенсации от държавата....
  Може би ще е добре първите 3дни да се плащат от работодателя , но на малък процент 20%, а държавата да плаща следващите дни на по-висок, например 70% вместо 60% от брутното дневно възнаграждение... Така сумулантите,които искат да ходят в Гърция ще губят възнаграждение за около 2.4 дни или 10-12%от месечното си възнаграждение + таксата на доктора за издаване на фалшив болничен, която в нашия регион е 50 лева, ще се позамислят дали да не се помолят за отпуска или компенсация работодателя си преди да решат да идат на екскурзия за празниците....

  Ах, Александр Сергеевич, милый Ну что же Вы нам ничего не сказали О том, как держали, искали, любили, О том, что в последнюю осень Вы знали
 20. 20 Профил на гошо
  гошо
  Рейтинг: 495 Любопитно

  До коментар [#9] от "tosho_toto":

  А ти бил казал каво трябва да направи лекаря ,ако доиде пациент с съответните оплаквания за дадено заболяване Да прати първо на детектор за лъжа или при следовател

  гошо
 21. 21 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1463 Неутрално

  До коментар [#20] от "гошо":

  Той е от тия, дето мразят лекарите.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 22. 22 Профил на Суджук Герберите
  Суджук Герберите
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Във фирмата в която работя (не в БГ), има регламент че до 10 дена на година ги плаща компанията. Разбира се, за 2+ дена трябва бележка от доктора, иначе ако е за болезнена менструация, пемесе, махмурлук или просто немисеходиднес - няма проблем. Стига да не се пада все петък/понеделник - това си свети ярко. Абе не знам как е в БГ, но явно се изтисква максимално. За 2 купички ориз работа не е свършена, ама дънят болнични....

  Голям апартамент купи, голяма сума не плащай!
 23. 23 Профил на Суджук Герберите
  Суджук Герберите
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Тиква, ква е тая болна нация а? Баща ти Бай Тошо се върти в гроба сега! Ако искаш да го добуташ до мавзолей, тиква - няма да стане. Смърдиш прекалено от семето на Делян, това няма измиване.

  Голям апартамент купи, голяма сума не плащай!
 24. 24 Профил на Стефан Стратиев
  Стефан Стратиев
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Това си е чиста корупция, да вземеш болничен да си увеличиш почивката по празници в Гърция или в Турция. Манталитет останал от миналото.
  —цитат от коментар 3 на Peni Nikol


  И лекарите участват.

 25. 25 Профил на Стефан Стратиев
  Стефан Стратиев
  Рейтинг: 8 Весело

  Писал съм и преди по темата. В испания първите 3 дни никой не ги плаща. След това се плаща на 50% и чак след 20 ден се плаща на 100%. Айде да видим, Гърция ли?!
  —цитат от коментар 8 на plamenss


  Това за нация като нашата би било стимул да вземаме по 20 дни вместо по 3.

 26. 26 Профил на Суджук Герберите
  Суджук Герберите
  Рейтинг: 426 Неутрално

  До коментар [#25] от "Стефан Стратиев":

  Викаш няма проблем от 2000 евро временно да падне чистачката на 1000 а?

  Голям апартамент купи, голяма сума не плащай!
 27. 27 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 1791 Неутрално

  Ами има компютри и една наука наречена математическа статистика. Да ги задействат и отсеят случаите на рязко, статистически значимите случаи за превишаване на средните показатели. След това по-задълбочена проверка и при установени злоупотреби СТРОГИ наказания.

  Жестоки глоби включително до лишаване от лекарска правоспособност. А за такива като фалшиви диагнози на липсващи от България директно в затвора. Не да ми мрънкат по медиите, СОПАТА да играе.

  "Страх лозе пази" е казал народът ни. Стотина показНО наказани и останалите много ще се замислят заслужава ли си рискът дребният подкуп.

  Юда се продаде за 30 сребърника, а ДБ на БСП за 8 районни кмета.
 28. 28 Профил на usero
  usero
  Рейтинг: 531 Неутрално

  Комунистическият манталитет се бори само с пазарни мерки. Разкарайте трудовите договори и идиотския кодекс на труда. Стига хрантутници, мързел и комунизъм.
  —цитат от коментар 13 на Darth Plagueis


  В конкретния случай пазарната мярка е парите от осигуровки да се натрупват в индивидуална сметка, която осигуряваният да си управлява сам и като се разболее, болничният е неплатен и от нея си плаща за лекарства и доктори. Създаването на борса за маслини в Долна Вереница или премахването на трудовите договори нямат особена връзка с темата.

 29. 29 Профил на zhoo
  zhoo
  Рейтинг: 59 Неутрално

  Кучето е заровено другаде, не че не се злоупотребява с болнични, но от здравната каса се краде здраво по много "здравни пътеки" и то не от мними и реални болни и здравно осигурени. Явно дупката расте неконтролируемо и се търси под вола теле.

 30. 30 Профил на Nikoi
  Nikoi
  Рейтинг: 2290 Неутрално

  До коментар [#9] от "tosho_toto":

  за фалшивия болничен ,лекаря ли е виновен ,или пациента ,който агресивно го облъчва ,лъже ,маже ,а най често измисля сълзливи причини ,как близкия му се нуждае от спешна грижа ,щото бил тежко болен и т н ,за да няма фалшиви болнични ,трябва солидарни санкции и за лекаря и за пациент , в момента санкциите за първи болничен е 3000 лв за лекаря , за втори 10000 лв ,същите трябва да са и за пациента и да видим дали ще има такива ,лекаря не търси никого да му дава фалшив болничен .

 31. 31 Профил на Nikoi
  Nikoi
  Рейтинг: 2290 Неутрално

  До коментар [#27] от "Fred":

  Нали се сещате ,че срещу жестоки глоби и отнемане на права , лекаря никога няма да се съгласи да прави експертиза за работоспособност ,а дори да умирате ,болничен няма да видите в никакъв случай ,това не е лелеяната мечта на лекарите ,да пишат на някого болничен ,за да му послужи пред институции ,на които си дава парите ,още повече в договорите с НЗОК ,това е безплатна услуга ,свързана с огромно писане и отговорност , е, просто е ,просто никой няма да издава болнични и болния да си търси парвата от НОИ и държавата ,лекаря не си е намерил нито дипломата на улицата ,нито му трябват мижавите рушвети за фалшив болничен.

 32. 32 Профил на deutscher._
  deutscher._
  Рейтинг: 601 Неутрално

  Страшно е дами и господа !
  Срам ме е да съм българин !
  Няма друг такъв народ от престъпници като нашия ! Краде се във всички области на стопанския и обществено-икономически живот с участието на всички - от управници , през лекари(лични търговци) , до простия народ ! Народ без организация на управление и контрол във всички структури не е народ !

 33. 33 Профил на kilgore
  kilgore
  Рейтинг: 535 Гневно

  Аз присъствах в един магазин на разговор на продавачката с личната ѝ лекарка:
  - Ало, д-р Петрова, жената на Стоян се обажда. Пуснете му 3 дни болнични, че трябва да прибере детето от морето.

  'It's not wise to violate rules until you know how to observe them' - T.S. Eliot, interview with The Paris Review (Issue 21, 1959)
 34. 34 Профил на Siriously
  Siriously
  Рейтинг: 217 Неутрално

  да мислят вариант за превенция, например да минават ДжиПитата на контролен преглед вкъщи, нямам нищо против, така ще проверяват кой колко болен и къде се лекува...
  в частния сектор трудно се излиза в болничен без да те гледат накриво, на мен лично ми е писнало от подсмърчащи и кашлящи герои, дето не взимат болничен, стоят на работа докато не хванат бронхит или пневмония, заразяват още поне 2-3ма в стаята и накроя все пак взимат поне една седмица...

  S
 35. 35 Профил на bobhunter
  bobhunter
  Рейтинг: 811 Неутрално

  Дефиницията за здраве според Световната Здравна Организация (СЗО) е:"СУБЕКТИВНО УСЕЩАНЕ ЗА ПЪЛНО ФИЗИЧЕСКО И ДУШЕВНО БЛАГОПОЛУЧИЕ". Болестта разбира се е точно обратното: НЕ Е ЗДРАВЕ. Лекарят няма никакво отношение към субективните усещания на пациента, поради което е длъжен да му даде болничен лист, ако БОЛНИЯТ го иска. Освен посочените случаи, когато пациентите може би са злоупотребили с "усещанията си" (може и да не са; да са отишли на лечение в чужбина), има и много други, когато болният е изпратен от лекарския кабинет като здрав, отказана му е хоспитализация, лечение и болнични, а той умира на стотина метра от медицинското заведение. Лекарят по закон е длъжен да вярва и да издаде поискания болничен лист. Ако трябва да преследват някого , то той не трябва да бъде лекарят, а най- вече законотворците, които са направили изгодно получаването на болнични и възможностите за злоупотреби.

 36. 36 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 2305 Весело

  "Болничните с продължителност до 3 дни се увеличават с 50% за пет години"

  А след още 15 години трудовият стаж на българите няма да се пресмята на първа, втора и трета категория труд а по следния начин.
  - Първа категория -Години трудов стаж натрупани в условия на първи три дни болнични
  - Втора Категория - Години стаж натрупани в окрупнени/съединени почивни дни свързани с национални празници
  - Трета категория- Години други

  подпис
 37. 37 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 2305 Весело

  До коментар [#10] от "tosho_toto":
  "Техния годишен болничен е лимитиран със закон"

  А ние защо нямаме такъв закон?
  Вероятно политиците се страхуват да не им се изхабят копчетата, които натискат при гласуване.

  подпис
 38. 38
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 39. 39 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4181 Неутрално

  Колкото и да реват работодателите у нас за тези болнични -истината е , че хората злоупотребяват , защото заплатите са ниски и условията на труд са лоши!

 40. 40 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 1791 Неутрално

  До коментар [#27] от "Fred":Нали се сещате ,че срещу жестоки глоби и отнемане на права , лекаря никога няма да се съгласи да прави експертиза за работоспособност...
  —цитат от коментар 31 на edin drug

  Ще се съгласи защото иначе остава без работа поради отказ от изпълняване на служебно задължение.

  Тези наказания са за ПРЕСТЪПНА немарливост и съзнателно фалшифициране, не срещу обикновеният лекар и еднократни грешки. Не случайно писах за математическата статистика, ако един лекар е написал 100 фалшиви болнични е едно, ако са 5-6 може да се приеме за грешка.

  В Америка е страшно разпространено да съдят за лекарски грешки, там съденето е национален спорт. Първият път лекарският съюз плаща глобата но ако стане втори път вече го оставят сам да се оправя, да е внимавал. Същото и за всяко друго нещо, има ли престъпление има и наказание. Иначе всички хукват през просото.

  Юда се продаде за 30 сребърника, а ДБ на БСП за 8 районни кмета.
 41. 41 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 1791 Неутрално

  Колкото и да реват работодателите у нас за тези болнични -истината е , че хората злоупотребяват , защото заплатите са ниски и условията на труд са лоши!
  —цитат от коментар 39 на bat_plamen


  Можеш да си сигурен, че и райски да бяха пак щеше да има които да злоупотребяват. Просто за някои е въпрос на самоизява и себеуважение да надхитри системата и вземе нещо което не му се полага. Чувства така себе си за хитър и умен а другите за балъци че са честни.

  Но тук въобще не говорим за тези които хитруват и се правят на болни а за лекарите които им помагат. И можете да сте сигурни, че не е от добро сърце ами за пари става дума.

  Юда се продаде за 30 сребърника, а ДБ на БСП за 8 районни кмета.
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK