Проф. Ангел Димитров: Зелената светлина за НАТО втвърди позициите на македонските историци

Председателите на комисията от страна на Северна Македония и България, професорите Драги Георгиев и Ангел Димитров след последното заседание в София. Не обществените нагласи трябва да влияят на решенията на македонските колеги, коментира днес Ангел Димитров

© Анелия Николова

Председателите на комисията от страна на Северна Македония и България, професорите Драги Георгиев и Ангел Димитров след последното заседание в София. Не обществените нагласи трябва да влияят на решенията на македонските колеги, коментира днес Ангел ДимитровЗелената светлина за НАТО и очакваното решението за начало на преговорите за присъединяване на Северна Македония към ЕС втвърди позициите на историците в смесената комисия с България, заяви пред БНР проф. Ангел Димитров – българският съпредседател на смесената българо-македонска комисия за исторически и образователни въпроси.


"Наблюдавам едно втвърдяване на позициите на нашите колеги, което не е продиктувано само от професионални мотиви. Има връщане към една стара, стара нагласа, че ето виждате ли българите всъщност ни обичат и те ще ни помагат, но ние ще правим каквото си искаме. Това разбира се няма да се случи, поне в съвместната комисия", каза той в предаването "Събота 150" на програма "Хоризонт".


След предишното заседание на комисията, което бе определено като най-безплодното, Димитров коментира, че не очаква "кой знае какво" от следващото заседание на 14 октомври.
"Ние трябва да се освободим от прекомерните очаквания за бързи резултати в едно общество, в което вече 4 поколения са моделирани по един начин, който за нас е неприемлив. Две години след подписването на договора за приятелство и добросъседство ние очакваме известно разпукване на тази обвивка, която ги задържа в това съдържание на национална македонистка екзалтираност. Такива има, това разпукване е налице. Но мисля, че трябва да бъдем малко по-внимателни в очакванията си, за да постигнем очакваните резултати по договора", каза проф. Димитров.


"Ние ще направим всичко възможно да продължим работата с нашите колеги, за да разберат, че не обществените нагласи трябва да влияят на техните решения, а тяхната отговорност, като избрани в случая историци, да подскажат какви промени, какви корекции в интерпретацията на миналото са необходими", добави той.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK