Маргарита Попова: Щях да си направя отвод, ако бях на мястото на съдията, освободил Полфрийман


Бившият министър на правосъдието и бивш вицепрезидент Маргарита Попова заяви, че ако е била на мястото на председателя на съдебния състав по делото за предсрочно освобождаване на австралиеца Джок Полфрийман, а и на целия съдебен състав, би си направила отвод. Попова каза това пред "Нова телевизия", в отговор на няколко въпроса за взетото предвид от съда становище на Българския хелзинкски комитет (БХК) по случая.
"По принцип няма проблем да се получават становища от неправителствени организации, но въпрос за съдията е как ги взима и съобразява", коментира Попова и допълни, че лично тя би си направила отвод в случая.


Така и тя се включи в атаката срещу председателя на тричленния състав, постановил акта - Калин Калпакчиев. Малко след освобождаването на Джок Полфрийман ВМРО поиска Висшият съдебен съвет (ВСС) да започне дисциплинарно производство срещу него.


Часове след внасянето на искането съдийската колегия на ВСС заяви, че споделя усещането на близките на убития Андрей Монов за нарушен баланс между правото и справедливостта. Последваха остри реакции на съдийски организации, които настояха за оставки в колегията и призоваха гражданите да подкрепят съда, "щом държавата отказва". Последва втора декларация от съдийската колегия, която вече призова обществото "да зачита конституционно установената независимост на съдебната власт, която е предпоставка за върховенството на закона и гаранция за справедлив процес".

Връзките на част от съдиите по делото с БХК беше и един от аргументите на главния прокурор Сотир Цацаров да поиска възобновяване на делото за предсрочно освобождаване на австралиеца.


"Публично известни са контактите между председателя на съдебния състав и съдията докладчик с Българския хелзинкски комитет. Съдия Калпакчиев е награждаван в ежегодно провеждани конкурси "Човек на годината", организирани от БХК, а съдия Весислава Иванова е включена в авторския колектив на годишния доклад на БХК за 2016 г.", пише в искането си главният прокурор.


Пред "Нова телевизия" Попова каза още, че не приема прекрачването на линиите и заклеймяването на отделни съдии по начин, който е недостоен и обиден. Но в същото време отбеляза, че при предсрочно освобождаване се взима предвид дали има корекционен процес на затворника.


"Как се случва това, как съдиите изследват дали има поправяне, когато не приемат становище на затворническата администрация, която е 24 часа с този затворник? А също и мнението на прокурора, което съвпада с това на администрацията", заяви Маргарита Попова.

И допълни, че при това положение е "естество не само родителите да са тревожни, гневни и да протестират".

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK