На фона на протест съдът заседава за свободата на Джок Полфрийман (допълнена)

Докато съдът заседаваше, пред Съдебната палата ВМРО организира протест с искане Полфрийман да бъде върнат в затвора.

© Анелия Николова

Докато съдът заседаваше, пред Съдебната палата ВМРО организира протест с искане Полфрийман да бъде върнат в затвора.На фона на протест на ВМРО пред сградата на Съдебната палата Върховният касационен съд (ВКС) даде ход на делото по искането на главния прокурор Сотир Цацаров за възобновяване на производството за условното предсрочно освобождаване на австралиеца Джок Полфрийман и връщането му в затвора.


Съдебният състав изслуша прокуратурата, както и тезата на защитата и до два месеца трябва да се произнесе дали да бъде възобновено производството, или да остави искането на Цацаров без разглеждане. Решението на съда обаче може да бъде обявено и по-рано.


Самият Джок Полфрийман не дойде в Съдебната палата, а защитникът му Калин Ангелов обясни пред журналисти, че клиентът му казал: "Аз съм убеден левичар, но не обичам народния съд." Родителите на убития Андрей Монов също не присъстваха в залата, макар че споделят искането на главния прокурор.
"Вие можете ли да очаквате при такова искане и при толкова много камери и медии нещо друго освен народен съд? Който и съдебен състав да се беше произнесъл и да бе освободил предсрочно Полфрийман, щеше да се случи същото", убеден е адвокат Калин Ангелов.


Делото започна по искане на главния прокурор за възобновяване и преразглеждане на решението на Софийския апелативен съд (САС) да освободи предсрочно Полфрийман, след като е излежал близо 12 години от 20-годишната присъда за убийството на студента Андрей Монов.


Първоначално заседанието бе насрочено за 23 октомври, но заради големия обществен интерес по казуса Върховният касационен съд реши да заседава по-рано.


Един от основните аргументи на главния прокурор, защитен днес в съдебната зала от прокурор от Върховната касационна прокуратура, е, че съдебният състав, взел решението за предсрочно освобождаване, е незаконен. Причината, че председателят му Калин Калпакчиев е имал взаимоотношения с Българския хелзинкски комитет (БХК), а председателят на организацията Красимир Кънев е дал положително становище за освобождаването на Полфрийман.


Освен това главният прокурор възразява, че САС се е произнесъл с "определение", а не с "решение", което според прокуратурата е съществено нарушение на поцесуалните правила.


Πpoĸypop Hиĸoлaй Любeнoв от Върховната касационна прокуратура пoвтopи apгyмeнтитe нa Coтиp Цaцapoв пред съдебния състав. Той се позова на пpaĸтиĸaтa нa aпeлaтивния cъд във Bapнa, ĸъдeтo втopaтa инcтaнция ce пpoизнacялa пo ycлoвнитe ocвoбoждaвaния c peшeния, a нe c oпpeдeлeния.


"Cъдeбният aĸт тpябвa дa вдъxвa дoвepиe нe caмo нa cтpaнитe, a и нa oбщecтвoтo", заяви прокурор Любенов. Освен това, според него австралиецът нe ce e пoпpaвил дocтaтъчнo зa 12 г. зaд peшeтĸитe и трябва да бъде върнат обратно в затвора. След края на заседанието прокурор Любенов не пожела да отговаря на журналистически въпроси.
"Аз съм защитникът на Джок Полфрийман, а не Българският хелзинкски комитет. А вие сте изправени пред тежко решение – да спазите закона. Решението е тежко заради медийната истерия и публичното унижение, на което бяха подложени вашите колеги от САС - защото спазиха закона. А Висшият съдебен съвет, уплашен от случващото се, не защити съдебния състав. Вие ще се изправите пред амбициите на главния прокурор", заяви адвокат Ангелов пред магистратите от ВКС Жанина Начева, Бисер Троянов и Надежда Трифонова.


"Това е изключително просто и елементарно дело. Искането на главния прокурор е недопустимо. За определенията по частни жалби никога не е имало спор", заяви защитникът и цитира други дела и съдебна практика, в които ВКС никога не се е произнасял по друг начин, тъй като подобно искане за възобновяване е недопустимо. Освен това според тезата на защитата до момента съдилища в цялата страна са се произнасяли по сходни казуси с "определения", а не с "решения".


"Да се каже, че всички апелативни съдилища, всички състави и всички съдии са грешали, а една внезапна хрумка на прокуратурата е правилна - това е тирания. Ако възприемете жалбата на главния прокурор, утре всеки лишен от свобода, на когото е било отказано условно предсрочно освобождаване с "определение", а не с "решение", ще поиска възобновяване. Ще настъпи правен хаос", убеден е адвокатът на Полфрийман.


По думите му всичко това се прави, за да може да бъде наказан един състав на Софийския апелативен съд заради това, че е приложил закона.


Заседанието по делото протече при засилен медиен интерес, а в залата присъстваха и австралийски журналисти и общественици и екип на ББС, които следят казуса с Полфрийман. На снимката адвокат Калин Ангелов на излизане от съдебната зала.

© Велко Ангелов

Заседанието по делото протече при засилен медиен интерес, а в залата присъстваха и австралийски журналисти и общественици и екип на ББС, които следят казуса с Полфрийман. На снимката адвокат Калин Ангелов на излизане от съдебната зала.


"Оставете искането без разглеждане и смятам, че вашата съвест ще бъде чиста. Ако допуснете разглеждане по същество, моля да го оставите без уважение като неоснователно", призова защитникът.


По думите му в искането на прокуратурата не са посочени факти каква би могла да е заинтересоваността на съдиите да освободят Полфрийман, нито пък са посочени обективни данни за недопустимо пристрастие на съдиите.


"Крайното становище на самата администрация е неубедително, защото самата тя не посочва какво още трябва да работи с него и какво да постигне. Остава немалко от присъдата му, но това не е причина. Ако сега върнете делото, всеки съдия ще запомни добре, че не трябва да освобождава Полфрийман", заяви още Калин Ангелов.


Заседанието по делото протече при засилен медиен интерес, а в препълнената зала присъстваха и австралийски журналистически екипи и общественици и екип на ББС, които следят казуса с Полфрийман.


Миналата седмица казусът окончателно се заплете и заради няколко паралелно течащи процедури, които предизвикаха объркване и оставиха висящи въпросите дали австралийският гражданин Полфрийман има действаща забрана за напускане на страната, има ли правно основание да е задържан в центъра в Бусманци и може ли да си тръгне от България.


Според защитника му нито една от забраните за напускане на страната вече не е валидна. Има валидна заповед за експулсиране и Полфрийман се е съгласил доброволно да бъде експулсиран, обясни адвокат Ангелов. Той трябва да бъде придружен до Австралия от четирима служители на дирекция "Миграция" към МВР.


С решение на Софийския апелативен съд на 19 септември Полфрийман беше условно предсрочно освободен от затвора, след като излежа почти 12 от наложената му присъда от 20 години затвор за убийството на Андрей Монов.


Развитието по този казус доведе до безпрецедентна атака към съдебния състав, отекна и в парламента и стана повод за протести и разделение в обществото. Тримата членове на съдебния състав излязоха с публично обяснение защо са решили да освободят Полфрийман предсрочно от затвора.


А Видеокадри от делото за убийството бяха публикувани в Youtube и върнаха отново на дневен ред и въпросите за вината на австралиеца, както и за обстоятелствата от нощта на инцидента през декември 2007 г.


Докато съдът заседаваше, отвън ВМРО организира протест


срещу предсрочното освобождаване на Полфрийман. От музикална уредба се носеха патриотични маршове, привърженици на ВМРО със знамена на организацията и с плакати искаха да бъде върнат в затвора Полфрийман. Сред протестиращите се забелязваха и депутати - Юлиан Ангелов, Искрен Веселинов. Евродепутатът Ангел Джамбазки даваше интервюта, в които обвини поименно съдиите от състава на САС, решил предсрочното освобождаване на Полфрийман, за зависими от Българския хелзинкски комитет. Както на плакатите, така и в изявленията на протестиращите политици неизменният акцент беше "БХК", а Ангелов добави и "неправителствените организации, чийто статут трябвало да е преразгледа". На въпроса на "Дневник" защо не протестират и за други случаи на предсрочно освобождаване за същите престъпления, отговорът пак беше - "БХК": защото по другите случаи Хелзинкският комитет не бил изразявал становище.


Джамбазки натъртваше на думата "справедливост" и се обяви в подкрепа на смъртното наказание, с уговорка, че изразявал лично мнение. Той показа на телефона си постинг във Фейсбук от профил с име и снимка на Джок Полфрийман, в който се четеше "Поздравления, г-н Джамбазки, искам да си купя българско гражданство". Въпреки очебийния ироничен намек в постинга, че ВМРО е разследвано за корупционни практики при даването на българско гражданство, Джамбазки съвсем сериозно се закани да сезира прокуратурата, тъй като според него думите на Полфрийман означавали, че той предлагал корупционна сделка.


Двоен стандарт


За целия 7-годишен мандат на Сотир Цацаров, единственото искане за възобновяване на дело за предсрочно освобождаване, което е направил, е това за Полфрийман. А през 2018 г. по дело във ВКС, образувано по искане на осъден, прокурорът от ВКП е пледирал, че молбата на осъдения е недопустима, тъй като влезлият в сила съдебен акт не подлежи на преразглеждане, и съдът е приел тезата на прокурора. За това съобщава в. "Сега", който прави и паралел с предсрочното освобождаване от Варненския окръжен съд на осъдения на 17 години затвор Стоян Стоичков, което дори не е протестирано от прокуратурата пред Апелативния съд, нито е публикувано в онлайн-регистрите на съда.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK