На фона на протест съдът заседава за свободата на Джок Полфрийман (допълнена)

Докато съдът заседаваше, пред Съдебната палата ВМРО организира протест с искане Полфрийман да бъде върнат в затвора.

© Анелия Николова

Докато съдът заседаваше, пред Съдебната палата ВМРО организира протест с искане Полфрийман да бъде върнат в затвора.На фона на протест на ВМРО пред сградата на Съдебната палата Върховният касационен съд (ВКС) даде ход на делото по искането на главния прокурор Сотир Цацаров за възобновяване на производството за условното предсрочно освобождаване на австралиеца Джок Полфрийман и връщането му в затвора.


Съдебният състав изслуша прокуратурата, както и тезата на защитата и до два месеца трябва да се произнесе дали да бъде възобновено производството, или да остави искането на Цацаров без разглеждане. Решението на съда обаче може да бъде обявено и по-рано.


Самият Джок Полфрийман не дойде в Съдебната палата, а защитникът му Калин Ангелов обясни пред журналисти, че клиентът му казал: "Аз съм убеден левичар, но не обичам народния съд." Родителите на убития Андрей Монов също не присъстваха в залата, макар че споделят искането на главния прокурор.
"Вие можете ли да очаквате при такова искане и при толкова много камери и медии нещо друго освен народен съд? Който и съдебен състав да се беше произнесъл и да бе освободил предсрочно Полфрийман, щеше да се случи същото", убеден е адвокат Калин Ангелов.


Делото започна по искане на главния прокурор за възобновяване и преразглеждане на решението на Софийския апелативен съд (САС) да освободи предсрочно Полфрийман, след като е излежал близо 12 години от 20-годишната присъда за убийството на студента Андрей Монов.


Първоначално заседанието бе насрочено за 23 октомври, но заради големия обществен интерес по казуса Върховният касационен съд реши да заседава по-рано.


Един от основните аргументи на главния прокурор, защитен днес в съдебната зала от прокурор от Върховната касационна прокуратура, е, че съдебният състав, взел решението за предсрочно освобождаване, е незаконен. Причината, че председателят му Калин Калпакчиев е имал взаимоотношения с Българския хелзинкски комитет (БХК), а председателят на организацията Красимир Кънев е дал положително становище за освобождаването на Полфрийман.


Освен това главният прокурор възразява, че САС се е произнесъл с "определение", а не с "решение", което според прокуратурата е съществено нарушение на поцесуалните правила.


Πpoĸypop Hиĸoлaй Любeнoв от Върховната касационна прокуратура пoвтopи apгyмeнтитe нa Coтиp Цaцapoв пред съдебния състав. Той се позова на пpaĸтиĸaтa нa aпeлaтивния cъд във Bapнa, ĸъдeтo втopaтa инcтaнция ce пpoизнacялa пo ycлoвнитe ocвoбoждaвaния c peшeния, a нe c oпpeдeлeния.


"Cъдeбният aĸт тpябвa дa вдъxвa дoвepиe нe caмo нa cтpaнитe, a и нa oбщecтвoтo", заяви прокурор Любенов. Освен това, според него австралиецът нe ce e пoпpaвил дocтaтъчнo зa 12 г. зaд peшeтĸитe и трябва да бъде върнат обратно в затвора. След края на заседанието прокурор Любенов не пожела да отговаря на журналистически въпроси.
"Аз съм защитникът на Джок Полфрийман, а не Българският хелзинкски комитет. А вие сте изправени пред тежко решение – да спазите закона. Решението е тежко заради медийната истерия и публичното унижение, на което бяха подложени вашите колеги от САС - защото спазиха закона. А Висшият съдебен съвет, уплашен от случващото се, не защити съдебния състав. Вие ще се изправите пред амбициите на главния прокурор", заяви адвокат Ангелов пред магистратите от ВКС Жанина Начева, Бисер Троянов и Надежда Трифонова.


"Това е изключително просто и елементарно дело. Искането на главния прокурор е недопустимо. За определенията по частни жалби никога не е имало спор", заяви защитникът и цитира други дела и съдебна практика, в които ВКС никога не се е произнасял по друг начин, тъй като подобно искане за възобновяване е недопустимо. Освен това според тезата на защитата до момента съдилища в цялата страна са се произнасяли по сходни казуси с "определения", а не с "решения".


"Да се каже, че всички апелативни съдилища, всички състави и всички съдии са грешали, а една внезапна хрумка на прокуратурата е правилна - това е тирания. Ако възприемете жалбата на главния прокурор, утре всеки лишен от свобода, на когото е било отказано условно предсрочно освобождаване с "определение", а не с "решение", ще поиска възобновяване. Ще настъпи правен хаос", убеден е адвокатът на Полфрийман.


По думите му всичко това се прави, за да може да бъде наказан един състав на Софийския апелативен съд заради това, че е приложил закона.


Заседанието по делото протече при засилен медиен интерес, а в залата присъстваха и австралийски журналисти и общественици и екип на ББС, които следят казуса с Полфрийман. На снимката адвокат Калин Ангелов на излизане от съдебната зала.

© Велко Ангелов

Заседанието по делото протече при засилен медиен интерес, а в залата присъстваха и австралийски журналисти и общественици и екип на ББС, които следят казуса с Полфрийман. На снимката адвокат Калин Ангелов на излизане от съдебната зала.


"Оставете искането без разглеждане и смятам, че вашата съвест ще бъде чиста. Ако допуснете разглеждане по същество, моля да го оставите без уважение като неоснователно", призова защитникът.


По думите му в искането на прокуратурата не са посочени факти каква би могла да е заинтересоваността на съдиите да освободят Полфрийман, нито пък са посочени обективни данни за недопустимо пристрастие на съдиите.


"Крайното становище на самата администрация е неубедително, защото самата тя не посочва какво още трябва да работи с него и какво да постигне. Остава немалко от присъдата му, но това не е причина. Ако сега върнете делото, всеки съдия ще запомни добре, че не трябва да освобождава Полфрийман", заяви още Калин Ангелов.


Заседанието по делото протече при засилен медиен интерес, а в препълнената зала присъстваха и австралийски журналистически екипи и общественици и екип на ББС, които следят казуса с Полфрийман.


Миналата седмица казусът окончателно се заплете и заради няколко паралелно течащи процедури, които предизвикаха объркване и оставиха висящи въпросите дали австралийският гражданин Полфрийман има действаща забрана за напускане на страната, има ли правно основание да е задържан в центъра в Бусманци и може ли да си тръгне от България.


Според защитника му нито една от забраните за напускане на страната вече не е валидна. Има валидна заповед за експулсиране и Полфрийман се е съгласил доброволно да бъде експулсиран, обясни адвокат Ангелов. Той трябва да бъде придружен до Австралия от четирима служители на дирекция "Миграция" към МВР.


С решение на Софийския апелативен съд на 19 септември Полфрийман беше условно предсрочно освободен от затвора, след като излежа почти 12 от наложената му присъда от 20 години затвор за убийството на Андрей Монов.


Развитието по този казус доведе до безпрецедентна атака към съдебния състав, отекна и в парламента и стана повод за протести и разделение в обществото. Тримата членове на съдебния състав излязоха с публично обяснение защо са решили да освободят Полфрийман предсрочно от затвора.


А Видеокадри от делото за убийството бяха публикувани в Youtube и върнаха отново на дневен ред и въпросите за вината на австралиеца, както и за обстоятелствата от нощта на инцидента през декември 2007 г.


Докато съдът заседаваше, отвън ВМРО организира протест


срещу предсрочното освобождаване на Полфрийман. От музикална уредба се носеха патриотични маршове, привърженици на ВМРО със знамена на организацията и с плакати искаха да бъде върнат в затвора Полфрийман. Сред протестиращите се забелязваха и депутати - Юлиан Ангелов, Искрен Веселинов. Евродепутатът Ангел Джамбазки даваше интервюта, в които обвини поименно съдиите от състава на САС, решил предсрочното освобождаване на Полфрийман, за зависими от Българския хелзинкски комитет. Както на плакатите, така и в изявленията на протестиращите политици неизменният акцент беше "БХК", а Ангелов добави и "неправителствените организации, чийто статут трябвало да е преразгледа". На въпроса на "Дневник" защо не протестират и за други случаи на предсрочно освобождаване за същите престъпления, отговорът пак беше - "БХК": защото по другите случаи Хелзинкският комитет не бил изразявал становище.


Джамбазки натъртваше на думата "справедливост" и се обяви в подкрепа на смъртното наказание, с уговорка, че изразявал лично мнение. Той показа на телефона си постинг във Фейсбук от профил с име и снимка на Джок Полфрийман, в който се четеше "Поздравления, г-н Джамбазки, искам да си купя българско гражданство". Въпреки очебийния ироничен намек в постинга, че ВМРО е разследвано за корупционни практики при даването на българско гражданство, Джамбазки съвсем сериозно се закани да сезира прокуратурата, тъй като според него думите на Полфрийман означавали, че той предлагал корупционна сделка.


Двоен стандарт


За целия 7-годишен мандат на Сотир Цацаров, единственото искане за възобновяване на дело за предсрочно освобождаване, което е направил, е това за Полфрийман. А през 2018 г. по дело във ВКС, образувано по искане на осъден, прокурорът от ВКП е пледирал, че молбата на осъдения е недопустима, тъй като влезлият в сила съдебен акт не подлежи на преразглеждане, и съдът е приел тезата на прокурора. За това съобщава в. "Сега", който прави и паралел с предсрочното освобождаване от Варненския окръжен съд на осъдения на 17 години затвор Стоян Стоичков, което дори не е протестирано от прокуратурата пред Апелативния съд, нито е публикувано в онлайн-регистрите на съда.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (235)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 2. 2
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 3. 3
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 4. 4 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3686 Весело

  А контрапротестът где го?

  Някакси необичайна ми изглежда ситуацията ...

 5. 5
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 6. 6 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 505 Неутрално

  Ако съдът отхвърли искането на Прокуратурата, то трябва да се разгледа и въпросът за правната грамотност на главния прокурор, а оттам и на неговата номинация за наследник. Още повече когато има съмнения, че последният има кариера, или по-скоро престой в прокуратурата, много подобна на следователя Делян Пеевски в НСлС.

  Mутри, вън!
 7. 7 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 982 Любопитно

  "Аз съм убеден левичар, но не обичам народния съд".
  ВКС на Лозан Панов ли визира този човек Пол (Джок) Полфрийман?
  И защо мълчи съвкупното левичарство, ами всичко са оставили на Демократична България?

  Доброто е заразно
 8. 8 Профил на atmanpg
  atmanpg
  Рейтинг: 2338 Неутрално

  Протеста трябва де е срещу закона, какъвто е в момента, а не срещу освобождаването на Полфрийман.
  Защото законността трябва да се спазва.

 9. 9 Профил на spiegel
  spiegel
  Рейтинг: 1932 Неутрално

  "Аз съм убеден левичар, но не обичам народния съд."

  Добре казано. На съдиите ще им трябва истинска човешка и професионална смелост пред натиска на главния прокурор и тълпата. Успех!

 10. 10 Профил на Дневник пропагандна газета
  Дневник пропагандна газета
  Рейтинг: 344 Неутрално

  Който и съдебен състав да се беше произнесъл и да бе освободил предсрочно Полфрийман, щеше да се случи същото", убеден е адвокат Калин Ангелов.

  Всеки друг състав нямаше да пусне убиеца.

 11. 11 Профил на Дневник пропагандна газета
  Дневник пропагандна газета
  Рейтинг: 344 Неутрално

  Ако съдът отхвърли искането на Прокуратурата, то трябва да се разгледа и въпросът за правната грамотност на главния прокурор, а оттам и на неговата номинация за наследник. Още повече когато има съмнения, че последният има кариера, или по-скоро престой в прокуратурата, много подобна на следователя Делян Пеевски в НСлС.
  —цитат от коментар 6 на cinik


  От девет кладенеца вода за да намесиш и наследника на цацаров в случая. Нема а ви са получи друаре. Пак.

 12. 12 Профил на Лелка
  Лелка
  Рейтинг: 1239 Неутрално

  "По думите му, всичко това се прави, за да може да бъде наказан един състав на Софийския апелативен съд заради това, че е приложил закона."
  Тоя излишно раздухан и отначало пристрастно протекъл процес е нагледно доказателство за липсата на радост в кривото ни правораздаване.

 13. 13
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 14. 14 Профил на Ruse_Island
  Ruse_Island
  Рейтинг: 1264 Неутрално

  Доган и Пеевски са стожери на патриотизма в България през 21-и век и национално богатство за страната ни! Последното може и буквално да се приеме... :-)

 15. 15 Профил на Just Бахур
  Just Бахур
  Рейтинг: 363 Неутрално

  Струва ми се, че никога истината няма да излезе наяве по този случай. Особено при намесено келешче на висш политик.

  ДА на АЕЦ Белене! Ядрената енергетика е гарант за безкарбоново бъдеще! Потомствен антикомунист!
 16. 16
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 17. 17
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 18. 18
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 19. 19
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 20. 20 Профил на citoyen
  citoyen
  Рейтинг: 775 Неутрално

  Австралия си го иска, българското правосъдие изпадна в поредната конфузна ситуация но всички негативи са за сметка на държавата България.

 21. 21
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 22. 22 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3230 Весело

  До коментар [#1] от "Viva la Evolution":

  Наскоро имаше избори и резултат .... ама успех де

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 23. 23 Профил на zarski
  zarski
  Рейтинг: 22 Неутрално

  До коментар [#17] от "WWW":
  Това изказване говори повече за собствените ти комплекси.

 24. 24 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 505 Неутрално

  Този е автралиец , тоест част от 500 милионния англоезичен свят - каймака на света.Убития е българин ,тоест по долу е , е йерархият на САЩ, АНглия, ... НЗ>Ще бъде освободен.Статуса му на част от "мастер райс"-а е по висока от унтерменшените на Балканите.
  —цитат от коментар 17 на WWW


  Като гледам, австралиеца все още го държат заложник в бежански лагер. Цивилизацията е достатъчно великодушна срещу диваците сега-засега.

  Mутри, вън!
 25. 25 Профил на Der Ruhmwolf
  Der Ruhmwolf
  Рейтинг: 294 Неутрално

  Който и съдебен състав да се беше произнесъл и да бе освободил предсрочно Полфрийман, щеше да се случи същото", убеден е адвокат Калин Ангелов.Всеки друг състав нямаше да пусне убиеца.
  —цитат от коментар 10 на Jumbo Jet


  Възможно е, но това показва пороците в системата при повишаването на съдиите - не винаги, но в преобладаващите случаи, в кариерата растат страхливци, подлизурковци и послушковци, които нямат смелост да вземат правилно и справедливо решение, а се поддават на външен и вътрешен натиск, т. е. удобни, на силните на деня - без значение от политическата им украска. Типичен пример е Цацаров, който се е възползвал от подкрепата на всички политически сили през дългата си номенклатурна кариера. За непосветените само ще посоча, че единият член на състава - Жанина Начева е била докладчик по делото на Полфрийман, когато ВКС е потвърдил 20-годишната му присъда. Другият - Бисер Траянов е бил говорител на ЦИК от квотата на НДСВ, а след това и член на същата от квотата на ГЕРБ, а Надежда Трифонова е сестра на Екатерина Роглекова, сега съдия в ОС Пловдив, която някога оправда Цветан Цветанов по делото на Мирослава Тодорова. Така че определено тези съдии не могат да се определят като грантови, соросоидни или т. н., каквито епитети се лепят на Калпакчиев.

  Алоууу, модераторчето, що ми триеш коментарите без никакво основание? Като събера пак пет изтрити вече ще подам жалба, че ми писна от измислени банове...
 26. 26
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 27. 27
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 28. 28 Профил на Phaeton.
  Phaeton.
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  До коментар [#25] от "POWERWOLF":

  Никакви епитети не лепим на Калпакчиев, той си е с доказани връзки с БХК, ДЕБЪ и другите соросоиди.

  Т.е. не сме му ние виновни, че е соросоид!

  Човекът си е либерал и не е единственият такъв съдия в България.

 29. 29 Профил на ppopov_67
  ppopov_67
  Рейтинг: 813 Неутрално

  Да ни е честито! МРАКОБЕСИЕТО от девети се завърна.
  Тогава също трудещите се масово искаха смърт за подсъдимите на т.нар. "народен съд".
  Добре, че сега са много по-малко, и не са трудещи се, а най-долнопробни фашистчета.

 30. 30 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 352 Неутрално

  На това дело само и единствено защитника на австралиеца ли говори? През цялото време? И останалите мълчаха? Поне от кумова срама да бяхте цитирали и една-единствена дума на останалите страни? Изумително как тази медия защитава само и единствено австралиеца! Защо го правите?

  Мърфи е оптимист!
 31. 31 Профил на WWW
  WWW
  Рейтинг: 481 Неутрално

  До коментар [#17] от "WWW":Това изказване говори повече за собствените ти комплекси.
  —цитат от коментар 23 на zarski


  такава е реалноста
  Хитер не е паднал от небето, той е продукт на Запада.

 32. 32
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 33. 33 Профил на WWW
  WWW
  Рейтинг: 481 Неутрално

  [quote#24:"cinik"][/quote]

  Не можа директно да се каже от анлглосаксонците че австралиец може да убива българин, прекалено нагло ще е.
  Но ще се направи всичко възможно да се освободи след сега.

 34. 34 Профил на Phaeton.
  Phaeton.
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  До коментар [#27] от "rhw36620585":

  Добре бе, разбирахме те, че световното либераство реве, стига си повтарял!

  Ние туй го разправяме още от първия ден, хахаха!

 35. 35
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 36. 36 Профил на danubian.whale
  danubian.whale
  Рейтинг: 923 Весело

  "...цялото джендерастко войнство е скочило да скимти..."
  —цитат от коментар 18 на trial_jezz


  Наистина, Джамбазки много скимти по темата напоследък.

 37. 37
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 38. 38 Профил на keen
  keen
  Рейтинг: 825 Неутрално

  Тези лупмени със знамената какво искат?
  Да не се наруши законът?
  И то конкретно за Полфрийман?
  ЗАЩО?
  Защо да се нарушава сега законът?
  И защо точно за Полфрийман?

  "Работа, Работа, Работа" - Бягай далеч, когато некадърник издигне такъв лозунг!
 39. 39 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3230 Весело

  До коментар [#32] от "rhw36620585":

  Прочети на какво отговарям . Слязъл на седми септември от планината

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 40. 40 Профил на yanne
  yanne
  Рейтинг: 1050 Неутрално

  До коментар [#7] от "АзКлавдия":

  Е,че точно ДеБъ е на място да кометира левичарството на адвоката на Полфрийман.

 41. 41 Профил на Боби Бобев
  Боби Бобев
  Рейтинг: 291 Разстроено
 42. 42 Профил на v.n.t.news
  v.n.t.news
  Рейтинг: 328 Весело

  Този е автралиец , тоест част от 500 милионния англоезичен свят - каймака на света.Убития е българин ,тоест по долу е , е йерархият на САЩ, АНглия, ... НЗ>Ще бъде освободен.Статуса му на част от "мастер райс"-а е по висока от унтерменшените на Балканите.
  —цитат от коментар 17 на WWW

  Мисля ,че съзнанието Ви е подложено на термохимичен процес пиролиза . Не взимайте мерки , безполезно е в случая

 43. 43 Профил на Der Ruhmwolf
  Der Ruhmwolf
  Рейтинг: 294 Неутрално

  До коментар [#25] от "POWERWOLF":Никакви епитети не лепим на Калпакчиев, той си е с доказани връзки с БХК, ДЕБЪ и другите соросоиди.Т.е. не сме му ние виновни, че е соросоид!Човекът си е либерал и не е единственият такъв съдия в България.
  —цитат от коментар 28 на faeton.


  Аха, а този според теб какъв е?
  "Грантовете ми са много по-добри от грантовете ти
  Главният прокурор Сотир Цацаров анатемоса външното финансиране, при все че неведнъж се е възползвал от него
  "Колко стратегии се написаха и колко написани бяха безмълвно отречени? В същото време неосъществената реформа е прекрасна хранителна среда за един кръг хора, които само сменят имената на своите НПО–сдружения, комитети и институти. Те живеят от постоянната, но безрезултатна идея за промени, защото осъществяват мониторинги, пишат доклади и организират обсъждания. Реформирането на системата е станало тяхна професия, щедро финансирана с грантове, проекти и дарения от наши и чужди спонсори".
  Така започва отговорът, който главният прокурор Сотир Цацаров дава на въпроса "Кога ще свърши съдебната реформа?", зададен в интервю за в. "24 часа".
  Походът срещу външното финансиране не е от вчера и отдавна е опорна точка срещу тези, които критикуват статуквото в съдебната система. Възмущението на Сотир Цацаров срещу "грантовете" контрастира на досегашната му биография - през годините той и ръководените от него институции активно са се възползвали от тях. И според запознати с проектите са успели да осъществят наистина смислени инициативи.
  Снимката на Цацаров ни гледа от първата страница на доклад на програмата "Укрепване на съдебната система" (1999-2007 г.), финансирана от американската агенция за международно развитие. В тази програма сегашният главен прокурор взима активно участие като председател на Окръжен съд - Пловдив.
  През 2007 г. Сотир Цацаров получава плакет за "съд-модел" от Кен Стюарт, ръководител на програмата. След приключването й Американската агенция за развитие започва нова, с бюджет от близо 10 млн. долара, в която Цацаров също участва активно.
  Програмата за развитие на съдебната система, съдилщата-модел и т.н. са също така финансирани от "Америка за България" за периода 2010-2012 г. с над половин милион лева.
  През 2000 г., видно от атестацията му, Сотир Цацаров посещава за две седмици САЩ по програма на Американската агенция за развитие за обучение на тема "Съдебна администрация". През 2003 г., отново по покана на същата програма, той се обучава в САЩ за две седмици на тема "Намаляване на забавянето на делата". През 2012 г. участва в конференция "Антикорупция" в Букурещ, Румъния, организирана от Центъра "Джордж Маршал" и Държавния департамент на САЩ. През 2006 и 2007 г. Цацаров декларира пред Сметната палата, че е получил около 5500 лева "дневни пари и нощувки на експерт" по проект на Европейската комисия.
  През 2012 г., няколко месеца преди да бъде избран за главен прокурор, Цацаров представя вижданията си за съдебната реформа на конференция на "Форум на съдилищата в България", финансирана от "Америка за България".
  След като поема държавното обвинение Сотир Цацаров също продължава да се възползва от външни грантове. От 15 до 17 април 2013 г. в София се провежда международна конференция за обсъждане на създаването на обща европейска прокуратура, която е финансирана с 25 хил. лв. от "Америка за България". Същата фондация дава пари и на Асоциацията на прокурорите в България. Една скоба - миналата седмица дясната ръка на Сотир Цацаров във Висшия съдебен съвет (ВСС) - Ясен Тодоров, обвини Съюза на съдиите в България, че получава външно финансиране, пропускайки да отбележи проектите на прокурорското сдружение. Последното не трябва да ни учудва, защото наскоро Тодоров обвини в задкулисие Финансовия механизъм за европейско икономическо пространство, който активно финансира ВСС.
  През 2014 г. прокуратурата сключва договор по Швейцарския финансов механизъм на стойност от 1 млн. швейцарски франка, чийто предмет е подобряване на капацитета на прокуратурата за борба с организираната престъпност.
  През последните шест години съдебната власт е получила над 30 млн. лв. само от Европейския социален фонд, от които седем млн. лв. са отишли за държавното обвинение."

  Алоууу, модераторчето, що ми триеш коментарите без никакво основание? Като събера пак пет изтрити вече ще подам жалба, че ми писна от измислени банове...
 44. 44 Профил на Боби Бобев
  Боби Бобев
  Рейтинг: 291 Любопитно

  Струва ми се, че никога истината няма да излезе наяве по този случай. Особено при намесено келешче на висш политик.
  —цитат от коментар 15 на Антикомунист и антиГЕРП


  Та кой е този висш политик, да ни светнеш?

 45. 45 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4767 Любопитно

  До коментар [#28] от "faeton.":

  "Човекът си е либерал и не е единственият такъв съдия в България."

  Знаете ли значението на думичката "либерал"? Мпже ли да поясните какво означава "либерал"?

  Благодаря!

 46. 46 Профил на keen
  keen
  Рейтинг: 825 Неутрално

  До коментар [#43] от "POWERWOLF":

  Цацаров явно е виден грантаджия на "Америка за България", а сега се прави на шушумига :)

  "Работа, Работа, Работа" - Бягай далеч, когато некадърник издигне такъв лозунг!
 47. 47
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 48. 48
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 49. 49
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 50. 50
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 51. 51
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 52. 52
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 53. 53
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 54. 54 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 505 Неутрално

  [quote#24:"cinik"]
  —цитат от коментар 33 на WWW
  Не можа директно да се каже от анлглосаксонците че австралиец може да убива българин, прекалено нагло ще е.Но ще се направи всичко възможно да се освободи след сега.[/quote]

  Ще направят всичко възможно диваците да не си позволяват гавра с техен гражданин, освободен от съда. Това е ясно. Диви племена всякакви по този свят - ако веднъж направиш компромис, ще настане пързалка.

  Mутри, вън!
 55. 55 Профил на Умнокрасив
  Умнокрасив
  Рейтинг: 768 Неутрално

  А контрапротестът где го?Някакси необичайна ми изглежда ситуацията ...
  —цитат от коментар 4 на xm...


  Контрите са организират винаги от управляващата мафия, а в случая "протестира" самата тя, така че освен сами да си организират контра-протест, няма как иначе да се случи 💡

  No Pain No Gain
 56. 56 Профил на Oleg Shishmanov
  Oleg Shishmanov
  Рейтинг: 543 Неутрално

  [quote#53:"Reporter US"][/quote]

  Материалчето ти е старо от времето на РБ! РБ (но не ДСБ) имаше много силни позиции в Хасковско (Хасково и Димитровград) чрез предишната коалеция "Да за Димитровград" и "КОАЛИЦИЯ "ЗА ХАСКОВО"". Ама на тебе само Драгалевци ти е в кратуната:
  Резултати за Хасково от 2015:
  https://results.cik.bg/minr2015/tur1/mestni/2634.html
  Резултати за Димитровград:
  https://results.cik.bg/minr2015/tur1/mestni/2609.html

  Това на 2-ро място за Общински съвет са все части от бившия РБ.

 57. 57 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 4221 Неутрално

  [quote#44:"Боби Бобев"][/quote]

  Бащата, Христо Монов, бивш депутат.

 58. 58 Профил на Time is on my side
  Time is on my side
  Рейтинг: 1268 Неутрално

  [quote#50:"Matrix"]
  Това тук си е за текст от НК.

  “In an age in which the media broadcast countless pieces of foolishness, the educated man is defined not by what he knows, but by what he doesn't know.” ― Nicolas Gomez Davila
 59. 59 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4079 Неутрално

  Натиск над съда!

  Икономедиа Етичен кодекс на българските медии. 3. РЕДАКЦИОННА НЕЗАВИСИМОСТ 3.1 Няма да се поддаваме на политически или икономически натиск или влияния.
 60. 60
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 61. 61 Профил на Oleg Shishmanov
  Oleg Shishmanov
  Рейтинг: 543 Неутрално

  До коментар [#51] от "Reporter US":

  Ама не бил политически а криминален?! Ама наистина ли?!
  Имаш един чужд гражданин срещу бивш зам-председател на агенцията за "Закрила на детето" по времето на убийството на Андерей Монов през 2007,също и таткото е бивш депутат от БСП след убийството както и агент на ДС.

  А за случая Борилски пак ли нямаше намесена политика след като за самото дело всички съдии от Варна са си направили отвод, но са условното предсрочно освобождаване на Барона са пропуснали да си направят?

 62. 62
  extraCACA
  Рейтинг: 2034 Весело

  Коментарът е скрит от модераторите, защото съдържа вулгарни, нецензурни квалификации, лични нападки, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на други коментиращи и лица, цитирани в публикациите. Ако въпреки това желаете да го видите, натиснете тук.

 63. 63 Профил на Oleg Shishmanov
  Oleg Shishmanov
  Рейтинг: 543 Неутрално

  я кво виждаме тука... нима другарите управляващи протестират срещу съда?хахахаха, нема такава кретения бате, просто нема
  —цитат от коментар 62 на extraCACA


  Ами те имат право да протестират срещу съда, докато заседава, ама нормалните хора нямат право да протестират срещу ИЗБОРА на Главен Прокурор, дето не се прави от съд и дето все пак е избор (уж) а не дело.

 64. 64 Профил на Time is on my side
  Time is on my side
  Рейтинг: 1268 Неутрално

  [quote#60:"Reporter US"][/quote]

  Гнусни много. Чакам да видя, дали ще ги изтрият и все още се чудя, само Калпакчиев ли е в основата на тази политическа кампания или има и нещо друго, което да си заслужава толерирането на подобен език. Освен нападките срещу ВСС, разбира се.

  “In an age in which the media broadcast countless pieces of foolishness, the educated man is defined not by what he knows, but by what he doesn't know.” ― Nicolas Gomez Davila
 65. 65 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3684 Весело

  "За целия 7-годишен мандат на Сотир Цацаров, единственото искане за възобновяване на дело за предсрочно освобождаване, което е направил, е това за Полфрийман. А през 2018 г. по дело във ВКС, образувано по искане на осъден, прокурорът от ВКП е пледирал, че молбата на осъдения е недопустима, тъй като влезлият в сила съдебен акт не подлежи на преразглеждане, и съдът е приел тезата на прокурора. За това съобщава в. "Сега", който прави и паралел с предсрочното освобождаване т.г. от Варненския окръжен съд на осъдения на 17 години затвор Стоян Стоичков, което дори не е протестирано от прокуратурата пред Апелативния съд, нито е публикувано в онлайн-регистрите на съда."

  Ми то самата ВКП досега е поддържала досега тезата, която сега изведнъж започна яростно да отхвърля.....

 66. 66 Профил на авторът
  авторът
  Рейтинг: 1667 Неутрално

  До коментар [#4] от "xm...":
  Контрапротестите са монопол на властта. Това е комунистически стил на публичен живот

 67. 67 Профил на keen
  keen
  Рейтинг: 825 Неутрално

  НПК, Чл. 346. По касационен ред могат да бъдат обжалвани:
  ...
  3. определенията на окръжния и на апелативния съд по чл. 306, ал. 1, постановени в случаите на нова присъда;
  ...

  Няма "нова присъда", ерго не подлежи на касационно обжалване. Казусът е елементарен. Ако съдиите в този състав са читави, очаквам да се произнесат с определение за недопустимост на това... нещо от Цацаров още по време на заседанието.
  След това Цацаров трябва да бъде разкостен заради правната си неграмотност.

  "Работа, Работа, Работа" - Бягай далеч, когато некадърник издигне такъв лозунг!
 68. 68 Профил на kaiser
  kaiser
  Рейтинг: 1240 Неутрално

  толкова много идиоти с червено-черни байряци

 69. 69 Профил на Oleg Shishmanov
  Oleg Shishmanov
  Рейтинг: 543 Неутрално

  До коментар [#65] от "samoedin":

  Амм то във Варна как да протестира за Барона, като на Борис Желязков е бивш шеф на Следствието във Варна, което сега в част от прокуратурата и МВР.
  Както се вижда правосъдието в България над някой от "нашите" е доста по-различно от правосъдието над "тоя не е от нашите"

 70. 70 Профил на gmranger
  gmranger
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Споко, новата патерица на властта вече е учредена, скоро няма да има нужда обединените педофили да крепят ГЕРБ и ДПС, и тогава патреотите с турските имена ще си отидат на бунището на историята.

 71. 71
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 72. 72
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 73. 73 Профил на extraCACA
  extraCACA
  Рейтинг: 2034 Весело

  До коментар [#63] от "Oleg Shishmanov":

  аче мама ти Меца, Цвинокио и бай ти Далаверко нали протестираха срещу протестиращите срещу Цеко... къде го впрочем тоя хубав човек, не сме го виждали скоро... да нее размислил за релсата

 74. 74
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 75. 75
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 76. 76 Профил на niksan1
  niksan1
  Рейтинг: 1989 Неутрално

  [quote#31:"WWW"][/quote]


  А кръволока Сталин ?
  И той ли е продукт на Запада ?

  Разговор между историците, след 300 години :
  « През първата половина на 20-ти век, в ерата на Сталин е имало едно джудже Хитлер в Германия « .

  Без ДС - ченгета! Лустрация!
 77. 77
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 78. 78
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 79. 79
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 80. 80 Профил на Oleg Shishmanov
  Oleg Shishmanov
  Рейтинг: 543 Неутрално

  До коментар [#67] от "keen":
  Заради правната си неграмотност?! Аз смятам, че всичко относно това дело е активно мероприятия.
  Защо?
  Амо защото прокурора се усмихва мило в залата на апеалтивния съд, а после шефът му Цацаров почва в ПИК да клейми злите сили. И за да има наистина зли сили се изискват разни неща дето самият той не ги е изисквал никога.

 81. 81
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 82. 82
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 83. 83 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3598 Гневно

  До коментар [#3] от "rhw36620585":

  Като слушам коментарите от сега мога да изкажа съжалението си, колко негативно се променя отношението на света към България благодарение на патриотарските изцепки.
  Всяко по-нататъшно незаконно решение, а всяка стъпка към отказване от освобождаване на Полфрийман, на съдебната ни система ще бъде изключително опасна за бъдещето на България.
  Сега вече делото не е скрито между другото.
  Благодарение на руските подлоги от Атака, НФСБ и МВРО то се превърна в събитие от световна величина и никой няма да го пропусне.
  Българското правителство, а за съжаление с него и България ще бъдат низвергнати до такива от трерия свят където законите не значат нищо!

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 84. 84 Профил на gmranger
  gmranger
  Рейтинг: 426 Неутрално

  До коментар [#43] от "POWERWOLF":Цацаров явно е виден грантаджия на "Америка за България", а сега се прави на шушумига :)
  —цитат от коментар 46 на keen


  Цацата едно време се молеше на НПО-тата да му пишат писма за подкрепа за кандидатурата за главен прокурор.
  Проститутки, Сър.

 85. 85 Профил на extraCACA
  extraCACA
  Рейтинг: 2034 Весело

  До коментар [#72] от "ape14619032":

  еся като излезе най-похвалния в историята на докладите доклад и свалят мониторинга заради впечатляващите постижения на управляващите ще видиш ти хахахах... представяш ли си го това хахах, щото аз - цветно

 86. 86 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4108 Неутрално


  До коментар [#29] от "ppopov_67":
  "Да ни е честито! МРАКОБЕСИЕТО от девети се завърна."

  И ЕС гледа на това
  тих, невъзмутим.

 87. 87 Профил на Oleg Shishmanov
  Oleg Shishmanov
  Рейтинг: 543 Неутрално

  До коментар [#71] от "Reporter US":

  Ама всички прартийни прослойки дето са свързани с ДС. Ти гледа ли видиото от камерите? Щото на мен ми се струва, че трябва да се възобнови делото и да се произнесе съдия по това видео.АМа не за предсрочно освобождаване , а онова с присъдата. АМа Цацаратурата нещо я е страх и не иска.

 88. 88 Профил на rdb41527334
  rdb41527334
  Рейтинг: 743 Неутрално

  Когато постоянно излизат убийци след 5 години само : НА НИОЙ НЕ МУ ПУКА

  Когато освободят чужданца по-рано (след 14 излезани присъди) има бунт .............


  СЕЛЯЦИ

 89. 89
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 90. 90 Профил на Oleg Shishmanov
  Oleg Shishmanov
  Рейтинг: 543 Неутрално

  До коментар [#88] от "rdb41527334":

  По-лошото е, че не им пука за убойството на българин във Франция (Борилски) щото осъдените са от "нашите", но им пука за обратното , когато убития е от "нашите" бъ
  [quote#89:"Reporter US"][/quote]

  За съда е малко спорно кой какво пише, щото вашите протестират профилактично днес.
  Едно е ясно за напред - с Вашите (ГЕРБ, АТАКА, МВРО, ПФ) не ни свързват хубави чувства. Щото успявата да съчетаете БСП+ДПС и добавяте и ОЩЕ неподражаем вкус и мирис от специфичния на вашите.

 91. 91 Профил на our12595545
  our12595545
  Рейтинг: 339 Неутрално

  Малиии, какви времена идват. Само като чета каква искрена и спонтанна подкрепа се изразява за "доблестната" гражданска позиция, изразена с нож в ръката. Колко отрепки били изчистени и тези мнения не са цензурирани?!?

 92. 92 Профил на virtual brain
  virtual brain
  Рейтинг: 1205 Весело

  "Аз съм убеден левичар, но не обичам народния съд".ВКС на Лозан Панов ли визира този човек Пол (Джок) Полфрийман?И защо мълчи съвкупното левичарство, ами всичко са оставили на Демократична България?
  —цитат от коментар 7 на АзКлавдия

  От целия правен казус и задълбочения анализ, от всички факти, статистики и заключения в статията, това ли намери да изкоментира убедената и предана герберастка душица? 🤔
  Не левичар, ако ще и убеден будист, убеден поклоник на бялото братство, убеден веган, убеден анархист или убеден гербераст да е, какво значение има за правния казус това???
  Милиционерският трол обаче удобно прескача всичко сериозно в текста и вади лозунгите и клишетата заради една реплика, която е дефакто без никакво значение. Браво, двойна премия и орден! 😂👏👏

  АФтентично десен екоталибан, гей, толераст, платен грантаджия и соросоид-жълтопаветник от кръга "агнешки главички".
 93. 93 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4108 Неутрално

  За целия 7-годишен мандат на Сотир Цацаров, единственото искане за възобновяване на дело за предсрочно освобождаване, което е направил, е това за Полфрийман.Може да се направи паралел с предсрочното освобождаване т.г. от Варненския окръжен съд на осъдения на 17 години затвор убиец Стоян Стоичков, което дори не е протестирано от прокуратурата пред Апелативния съд, нито е публикувано в онлайн-регистрите на съда.

  Налице е двоен стандарт , което е недопустимо за един магистрат. Двойните стандарти в правосъдието са признак на липса на правосъдие и не зачитане върховенството на закона.

 94. 94 Профил на Oleg Shishmanov
  Oleg Shishmanov
  Рейтинг: 543 Неутрално

  Малиии, какви времена идват. Само като чета каква искрена и спонтанна подкрепа се изразява за "доблестната" гражданска позиция, изразена с нож в ръката. Колко отрепки били изчистени и тези мнения не са цензурирани?!?
  —цитат от коментар 91 на our12595545


  Много павета срещу един нож! Ама нали са били пияни-заляни не са успели да си свършат работата. Милият сладък ултрас , как безпомощтно е загинал докато полива цветята на тротоара.

 95. 95 Профил на our12595545
  our12595545
  Рейтинг: 339 Неутрално

  До коментар [#93] от "tacheaux":

  Стоян Стоичков доколкото знам нито са го номинирали за човек на годината, нито са му платили таксата за регистриране на НПО от БХК. Не съм гледал и интервю по пантофки от затвора със Стоян Стоичков от услужливата Бенатова (или друга дръжка на микрофон на повикване).

  Тъй че айде да не правим паралели и да говорим за двоен стандарт.

 96. 96 Профил на yanne
  yanne
  Рейтинг: 1050 Неутрално

  До коментар [#30] от "султана глаушева":

  Лява.медия,ляв адвокат,ляво НПО .Малко ли е?!

 97. 97
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 98. 98 Профил на Петър Иванов
  Петър Иванов
  Рейтинг: 756 Весело

  Немаме късмет и туйто, винаги когато мутра убие човек на пешеходна пътека и получи само условна присъда, Джамбазки е зает с важни държавни дела...

 99. 99 Профил на Der Ruhmwolf
  Der Ruhmwolf
  Рейтинг: 294 Неутрално

  Споко, ще има възобновяване, но на наказателното дело, по което Полфрийман е осъден, след решението на ЕСПЧ, с което България ще бъде осъдена за нарушено право на справедлив процес. Една камара адвокати ще се натиснат да изкарат някое евро само и само Джок да ги упълномощи да го представляват в Страсбург. И Мишо Екимджиев вчера даде заявка. А какви са показанията на кошаревските свидетели - хулиганчета, въз основа на които е осъден Полфрийман, става ясно от това интервю от далечната 2008г., а всеки, който е гледал видеото от инцидента, може да си направи сам изводите:

  „Австралиецът ни нападна в гръб”
  В-к Телеграф, 3 януари 2008 г.
  Телеграф откри свидетел на нелепото убийство на 20-годишния Андрей Монов... Той е приятел на убитото момче.
  Какво точно се случи на 28-и декември, когато Андрей Монов бе убит от австралиеца Джок Полфрийман?
  Бяхме се събрали компания приятели, за да отидем на дискотека. Но избързахме и спряхме, за да изчакаме останалите. Групата ни беше около 5-10 човека.
  И какво се случи след това? Кой кого нападна?
  Тогава видяхме въпросния Джок Полфрийман да идва с нож в ръка. Той нападна Анди и го наръга два пъти...
  Според пресата вие сте предизвикали австралиеца да ви нападне, ругаели сте го и сте го целели с павета? Вярно ли е?
  Това въобще не е вярно. Той нападна Андрей в гръб. Ние дори не го видяхме. Никой не се е заяждал или мятал павета по него. Метнахме едно паве по него, след като наръга двамата ни приятели.
  Тогава как той ви е нападнал без причина?
  Доводът, който изтъкна, беше, че сме му изглеждали като расисти, а той бил адски хуманен и мразел расовата дискриминация. Точно затова се чувствал длъжен да ги убие.
  Преди нападението Джок седнал да пийне в столично заведение за бързо хранене, където обърнал набързо 2 бири и 2 големи текили, разказаха очевидци. Служители на ресторантчето се оплакали, че чужденецът буйствал и създавал проблеми, но всички отдъхнали, след като си тръгнал.
  Андрей Монов заедно с приятели излезли през фаталната вечер, за да се повеселят в столична дискотека. Част от групата се събрала, за да изчакат останалите си другари.
  Агресивният австралиец издебнал Андрей и го нападнал в гръб. Чужденецът нанесъл моментално два удара, един от които бил в лявото предсърдие на сърцето му. Според лекарите точно този удар се оказал смъртоносен. Първото пробождане било близо до гръбначния му стълб. След като Андрей се свлякъл на земята в локва кръв, австралиецът започнал да посяга и на останалите момчета от групата. Тогава успял да наръга и второто момче.

  Алоууу, модераторчето, що ми триеш коментарите без никакво основание? Като събера пак пет изтрити вече ще подам жалба, че ми писна от измислени банове...
 100. 100 Профил на Billy Pilgrim
  Billy Pilgrim
  Рейтинг: 1701 Неутрално

  До коментар [#30] от "султана глаушева":

  Другите ги е срам да говорят, щото знаят какво вършат.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK