Софийският университет ще анализира "големи данни", за да управлява правителството интелигентно

Софийският университет ще анализира "големи данни", за да управлява правителството интелигентно

© Надежда Чипева, КапиталСофийският университет "Св. Климент Охридски" ще изгради Център за върхови научни постижения в областта на големите данни и изкуствения интелект, в който ще работят около 100 млади учени. Целта е да се анализират данни и на база на открити взаимовръзки да се правят научни изследвания в четири направления с голяма социална значимост - бъдещи градове, интелигентно правителство, умна индустрия и цифрово здравеопазване.


Проект "Големи данни за интелигентно общество" (GATE), който ще продължи седем години, е на стойност около 60 млн. лв. и е финансиран от програма "Хоризонт 2020", оперативна програма "Наука и образование за интелигентен растеж", както и от правителството и индустрията. Партньор на Софийския университет е Университетът "Чалмърс" в Швеция.


Центърът ще бъде единствен подобен институт в Източна Европа, докато в Западна Европа вече работят 55. Иновациите ще бъдат разработвани в три модерни технологични лаборатории – за моделиране на процесите в градска среда, за интердисциплинарно сътрудничество с индустрията и за виртуална реалност и визуализация на големи данни. С част от финансирането ще бъде построена нова сграда в кампуса на университета в столичния квартал "Лозенец".
"Ние ще създадем цифрови модели на града, с което ще помогнем при вземането на решения за подобряване на средата в града - планиране на пътища, сгради, транспорт, комуникации. Преди да се вземе някакво решение, ще се моделира, ще се потвърди научно и тогава ще се работи, за да се избегнат грешните решения. По същия начин ще помагаме на министерствата в България за интелигентно управление, при определяне на стратегии и политики, които са на база на данни, които имат връзки, които не са предполагали, така че да се вземат правилните решения, които са полезни за нас", обясни ръководителят на проекта проф. Силвия Илиева.


Центърът ще обработва и цифрови данни в здравеопазването, за да има по-точни диагнози и по-добри лекарства.


"Всичко, което чувате за умни домове, за умни градове, за развитие на икономиката на база на дигитализацията, е невъзможно, ако не разбираме достатъчно от това как да обработваме и използваме достатъчно големите данни и изкуствения интелект. От дома ни до правителството, минавайки през индустрията - всичко ще бъде съвършено различно през следващите десет години и затова изкуственият интелект е толкова важен, защото той е начинът да го направим различно", обяви ректорът на Софийския университет проф. Анастас Герджиков. Той каза още, че университетът ще се опита да привлече и чужди учени за работа по проекта.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK