Софийският университет ще анализира "големи данни", за да управлява правителството интелигентно

Софийският университет ще анализира "големи данни", за да управлява правителството интелигентно

© Надежда Чипева, КапиталСофийският университет "Св. Климент Охридски" ще изгради Център за върхови научни постижения в областта на големите данни и изкуствения интелект, в който ще работят около 100 млади учени. Целта е да се анализират данни и на база на открити взаимовръзки да се правят научни изследвания в четири направления с голяма социална значимост - бъдещи градове, интелигентно правителство, умна индустрия и цифрово здравеопазване.


Проект "Големи данни за интелигентно общество" (GATE), който ще продължи седем години, е на стойност около 60 млн. лв. и е финансиран от програма "Хоризонт 2020", оперативна програма "Наука и образование за интелигентен растеж", както и от правителството и индустрията. Партньор на Софийския университет е Университетът "Чалмърс" в Швеция.


Центърът ще бъде единствен подобен институт в Източна Европа, докато в Западна Европа вече работят 55. Иновациите ще бъдат разработвани в три модерни технологични лаборатории – за моделиране на процесите в градска среда, за интердисциплинарно сътрудничество с индустрията и за виртуална реалност и визуализация на големи данни. С част от финансирането ще бъде построена нова сграда в кампуса на университета в столичния квартал "Лозенец".
"Ние ще създадем цифрови модели на града, с което ще помогнем при вземането на решения за подобряване на средата в града - планиране на пътища, сгради, транспорт, комуникации. Преди да се вземе някакво решение, ще се моделира, ще се потвърди научно и тогава ще се работи, за да се избегнат грешните решения. По същия начин ще помагаме на министерствата в България за интелигентно управление, при определяне на стратегии и политики, които са на база на данни, които имат връзки, които не са предполагали, така че да се вземат правилните решения, които са полезни за нас", обясни ръководителят на проекта проф. Силвия Илиева.


Центърът ще обработва и цифрови данни в здравеопазването, за да има по-точни диагнози и по-добри лекарства.


"Всичко, което чувате за умни домове, за умни градове, за развитие на икономиката на база на дигитализацията, е невъзможно, ако не разбираме достатъчно от това как да обработваме и използваме достатъчно големите данни и изкуствения интелект. От дома ни до правителството, минавайки през индустрията - всичко ще бъде съвършено различно през следващите десет години и затова изкуственият интелект е толкова важен, защото той е начинът да го направим различно", обяви ректорът на Софийския университет проф. Анастас Герджиков. Той каза още, че университетът ще се опита да привлече и чужди учени за работа по проекта.

Коментари (24)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на aramissss
  aramissss
  Рейтинг: 515 Неутрално

  MEGA DATA????DATA MINING??ЗА НАШ БОКО???
  ТА ТОЙ РАБОТИ САМО СЪС "САРАЙ" DATA.

 2. 2 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3177 Весело

  Тудуф, тудуф!
  И размахани пръстове ...

 3. 3 Профил на FL
  FL
  Рейтинг: 239 Неутрално

  Ей, ама без пунти мари и шменти капели!

 4. 4 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 1955 Неутрално

  Звучи много добре. Поздравления към екипа на университета!

 5. 5 Профил на grigoo
  grigoo
  Рейтинг: 732 Неутрално

  АХААХАХААХХАХАХААХААХАХААХ

 6. 6 Профил на skeptichen
  skeptichen
  Рейтинг: 479 Неутрално

  Хубаво е че СУ ще получи достъп до финансиране и ще изгради такъв център. Според мен ключово изискване на такива проекти трябва да е публичната достъпност на данните които ползват - това ще даде възможност на много други малки фирми да изграждат решения върху тези данни - например свръхточни данни за инфраструктурата в България (надземна, поземна), трафик, почви, климат, и т.н.

  Иначе е малко разочароващо че партньор е университетът Чалмърс, Швеция.

  Нищо против тях, сигурен съм че са по-напред от СУ в ранкингите, но все пак, нямаше ли възможност да се партнира с някой от големите университети в Германия или Холандия в този проект?

  Иначе хубаво за тази група и този проект във ФМИ - сега едно цяло поколение ще мине през там и ще се изучи.

 7. 7 Профил на Oggie Petkov
  Oggie Petkov
  Рейтинг: 471 Неутрално

  Обяснете ни термина "големи данни", моля. Да не би да е нещо подобно на "големи Яйца"? Може би големи база данни или нещо подобно. Терминът "mega data" не може да се превежда директно като големи данни на български.

 8. 8 Профил на Н. Колев
  Н. Колев
  Рейтинг: 476 Неутрално

  Мога ли да позная, че първо се е появила тази възможност за "голямо" финансиране и чак после след (не)дълъг размисъл за какво точно да го усвоят са се сетили именно за "големи" данни.
  Много ме е яд, че или се изпускат сериозни възможности за финансиране от безхаберие, липса на инициатива и елементарни административни умения, или тъкмо обратното - с едничката цел да се усвои някакво финансиране се вкарва в действие колосална енергия, изобретателност и "административен" капацитет за формулиране, защита и "реализация" на кухи проекти.

 9. 9 Профил на Сатана Ликующий
  Сатана Ликующий
  Рейтинг: 899 Неутрално

  Големи данни са такива данни, който не могат да бъдат анализирани или обратвани от хора-оператори. Причините за товаса, че тези данни се съдържат в източници, който не са структурирани еднозначно (като релационните бази данни). Такива източници могат да са Интернет страници, всякакъв друг вид неструктурирани документи - пидиеф, текстови, прочие. не е възможно човек да чете и обратова в реално време подобно огромно множество от документи, да намери връзката между тях и да извлече данните релевантни на някакъв проблем, да състави информацията въз основа на извлечените данни и да предложи решение на проблема. Човекът в този случай е заместен от Изкуствен Интелект - компютърни програми, който четат документите, анализират ги, самообучават се ... и накрая чатят във форума на Дневник :)

  Само простите хора си мислят, че има прости неща!
 10. 10 Профил на Сатана Ликующий
  Сатана Ликующий
  Рейтинг: 899 Неутрално

  До коментар [#8] от "Н. Колев":

  Има финансиране (сигурно по някоя европейска програма) - насреща се съставя проект. Това е сценария нищожна промишленост - обработка на големи данни. В другите страни (където има развита промишленост) заинтересованите фирме правят аналитичен център, купуват продукти и хардуер или наемат такъв и анализират. При нашите жалки условия е възможен само първият път.

  Само простите хора си мислят, че има прости неща!
 11. 11 Профил на Мърмор
  Мърмор
  Рейтинг: 969 Неутрално

  ...Мога ли да позная, че първо се е появила тази възможност за "голямо" финансиране...
  —цитат от коментар 8 на Н. Колев
  Можете и направо познахте - ще се строи и нова сграда в кампуса (брей, кампус, звучи много сериозно - абе вдъхва доверие ) на университета в "Лозенец" - демек половината от 60-те милиона бегали в бетон. Освен това много е важно кой ще ползва резултатите - едно е правителство, което да управлява на тяхна база интелигентно, друго е интелигентно правителство и трето - ни едното, ни другото, демек като в момента.

 12. 12 Профил на Стабилни в мизерията, епизод пореден
  Стабилни в мизерията, епизод пореден
  Рейтинг: 683 Неутрално

  Така ще стане, сигурен съм.

 13. 13 Профил на Сатана Ликующий
  Сатана Ликующий
  Рейтинг: 899 Неутрално

  До коментар [#11] от "Мърмор":

  Кампус в Лозенец има, но истинският въпрос е дали има университет в кампуса. Кампусът е близо до семинарията и се състои от Химически, Математически и Физически факултети. Пред Химическият факултет са изляти основите на солидна нова сграда, изоставена на кучетата от 1988 година досега. Ако ч изградят и поставят един покрив, дори само един етаж да заселят е огромен успех.

  Само простите хора си мислят, че има прости неща!
 14. 14 Профил на mitko11
  mitko11
  Рейтинг: 2161 Любопитно

  До коментар [#7] от "Oggie Petkov":

  "... Терминът Big Data е масив от данни, чийто размер надхвърля възможностите на типичните база данни за съхранение, управление и анализ на данните...."

  "Големият проблем на цитатите в интернет е, че повечето хора вярват в тяхната автентичност." Иван Вазов
 15. 15 Профил на Turk
  Turk
  Рейтинг: 306 Неутрално

  'Big data' е точното название.
  Това са масиви от данни с милиарди и повече записа.
  Примерно : координатите на всички български граждани на всеки две секунди в продължение на една година според мене е Биг Дата :)
  7 000 000 х 86400 / 2 х 365 = 220 752 000 000 000 записа.

  Turk
 16. 16 Профил на Turk
  Turk
  Рейтинг: 306 Неутрално

  До коментар [#14] от "mitko11":

  +++

  Turk
 17. 17 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5843 Любопитно

  А правителството иска ли тази помощ ?

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 18. 18 Профил на Сатана Ликующий
  Сатана Ликующий
  Рейтинг: 899 Неутрално

  До коментар [#15] от "Turk":

  Това е пример на структурирани данни и те сравнително лесно се съхраняват и обработват. Използва се партишънинг - разбиване и групиране в подмножества в различните таблични пространства. Например могат да се групират по ЕГН - първите 6 цифри, което е рожденна дата. След това търсенето в подмножеството е много по-лесно. Но да обработката с цел извличане на знание и взимане на решение е много сложна задача. Проблемът не е само в размера на данните (милиарди записи), а в сравнителния анализ, съпоставяне на фактите, самообучение на програмата. Там е същността на проблема. Но обикновенно Биг Дейта не са структурирани масиви, а данни в различни формати и събрани от различни източници - бази данни, интернет, масиви от неструктурирани документи.

  Само простите хора си мислят, че има прости неща!
 19. 19 Профил на patrokalche
  patrokalche
  Рейтинг: 405 Неутрално

  Big Data е точното название! Според мен това не трябва да се превежда изобщо ама хайде, нали си имаме още професори, които само руски като чужд език си знаят. С Big Data, например, работят асистенти като Сири, Алекса и т.н.

 20. 20 Профил на Fiji
  Fiji
  Рейтинг: 1507 Неутрално

  „Big Data” не се превежда, а пък „интелигентно правителство” не се вписва в настоящето ни, нито в близкото ни бъдеще.

 21. 21 Профил на Turk
  Turk
  Рейтинг: 306 Неутрално

  До коментар [#18] от "Сатана Ликующий":

  Така е. Аз исках да е по просто за обясняване.
  Моят пример може да е само част от БигДата.
  Да предположим че имаме същите данни и за превозните средства в реално време.
  Тогава можем да намерим Престъпникът Х накъде и с какво се придвижва, колко души има в същото превозно средство и т.н.

  Turk
 22. 22 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7545 Неутрално

  Интелигентно управляват интелигентни хора. А те в правителството липсват.

 23. 23 Профил на gorodetski
  gorodetski
  Рейтинг: 796 Неутрално

  Само по себе си това заглавие звучи смехотворно.
  А това, което ще правят е точно усвояването на едни пари, чрез закупуване на техника, която остарява много бързо и след 3 години няма да е актуална. Но до тогава правителството трябва да е интелигентно вече и да се сети, че може да усвои още пари за ъпгрейд... и така до след 3 години пак.
  Хранилка.

 24. 24 Профил на Gopeто
  Gopeто
  Рейтинг: 1666 Неутрално

  Чудесно. Най-после нещо хубаво в тази зима на демокрацияна в България. Разбира се ще трябва да почакаме малко за да се убедим, че отново не става дума единствено за усвояване на 60млн. Аз разчитам на хората във ФМИ. Те не са желани от ГЕРБ-ерите, защото са почтени и добри професионалисти, хора имащи естествен интелект. Гаранция, че ще се справят с изкуствения такъв.
  Предизвикателството обаче е огромно. В 55 - те гоеми данни из Европа, изкуствения интелект е базиран на добро градско планиране и сравнително интелигентно правителство. А в България ще трябва да правят умен град от Хаоса и електронн правителство за неандерталци. Ако успеят, няма да им се опре нищо на този свят.

  "За мен върхът е онова високо място, от което ясно съзирам следващата си цел" Боян Петров
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK