Как да се реагира на контраоферта при напускане

Как да се реагира на контраоферта при напускане

© Pixabay.comОт много време се чудите дали да напуснете работа и как да го сторите. Е, изведнъж получавате оферта от добра компания, а условията са по-добри и най-накрая вземате съдбовното решение. Разбира се, това няма как да се случи, без да подадете заявление за напускане, а тогава е напълно възможно сегашният ви работодател да ви отправи контраоферта за оставане.


Именно затова е нужно, когато отивате към офиса на вашия шеф със заявлението за напускане в ръка, да сте готови за контрапредложение от негова страна. То най-вероятно ще е свързано с увеличаване на заплащането, повишение или други придобивки. Така че ще е добре преди срещата да начертаете своеобразен план – при какво предложение бихте приели да останете и на какво бихте отказали.


Трябва да знаете, че заедно с отправянето на контраоферта често се прави и опит за емоционално въздействие върху напускащия служител. Бъдете готови да ви обсипят с множество похвали, но дръжте на своите искания и ако не ги получите, то бъдете категорични.
След като получите конкретната контраоферта, запазете спокойствие и помолете за няколко дни, в които да я обмислите. Така ще имате време да пресметнете добрите и лошите страни на двете оферти и да прецените кое ще е по-добре за вас. Само не бързайте веднага да приемате или отказвате.


Трябва да имате предвид, че ако все пак останете, работодателят ви винаги ще има едно наум във връзка с опита ви да напуснете. В същото време определено ще ядосате много компанията, в която сте били поканени, и най-вероятно няма да получите втори шанс там.


Все пак бъдете коректни и веднага след като вземете решение, информирайте и двете страни. Ако решите да отидете в новата компания, не забравяйте да кажете на бъдещия си работодател, че сте получили контрапредложение, което сте отхвърлили. Това определено ще ви натрупа допълнително точки на новото място.


Ако пък все още обмисляте да напуснете сегашната си работа, но нямате актуално предложение, разгледайте офертите на Karieri.bg.


ScaleFocus търси:
Finance Business Partner


ROITI търси:
ETRM DevOps BA Wannabe
ETRM Operations Analyst


"Икономедиа" търси:
Стажантска програма
React Native програмист


Metric DS търси:
Digital Account Executive & Media Planner


Cargill търси:
Business Analyst
Trade Finance Specialist


"Адекум Проекти за развитие" търси:
Мениджър проекти, финансирани от ЕС


KPMG търси:
Senior Accountant
Web Designer
People & Change Advisor


U.S. EMBASSY SOFIA търси:
Voucher Examiner (Accounts Payable Assistant)
Voucher Examiner (Accounts Payable Assistant) - temporary replacement
Interpreter (Interpreter/Translator) - Temporary
Protocol/Translator Assistant


Alfa Asset Management търси:
Full Stack Developer


IIB търси:
Head of Credit Risk Division


Банка ДСК търси:
Експерт "Корпоративни проблемни кредити"
Мениджър връзки корпоративни клиенти


The European Commission Representation in Bulgaria търси:
Team Leader – Political Reporting


Wolf Theiss търси:
M&A, Private Equity & Venture Capital Lawyers


"Аурубис" търси:
Ръководител поддръжка Металургия
Старши инженер поддръжка Топлоенергийно производство


"Лидл България ЕООД енд Ко.КД" търси:
Координатор Бранд и опаковки (м/ж)

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK