Освобождаването на директора на БНР е разумното решение, пишат до СЕМ работещи в радиото

Снимката е архивна - от протеста срещу ръководството на БНР на 17 септември

© Велко Ангелов

Снимката е архивна - от протеста срещу ръководството на БНР на 17 септемвриОставката или предсрочното освобождаване на генералния директор е единственият разумен ход, за да бъде запазен авторитетът на Българското национално радио, се казва в становище на работещите в БНР, изпратено до Съвета за електронни медии (СЕМ). Под него подписите си са положили 102 души.


В становището се отбелязва, че ръководството на БНР настройва част от работещите срещу техни колеги,посредством ниските им заплати. Става въпрос за протестите срещу намеренията за предсрочно освобождаване на генералния директор Светослав Костов.


Както е известно, СЕМ даде срок на Костов да напусне сам заради свалянето от ефир на журналиста Силвия Великова и спирането на излъчването на сигнала на програма "Хоризонт" за няколко часа на 13 септември. Срокът изтече на 6 октомври, а след като оставка на последва, плановете на членовете на медийния регулатор са да прекратят предсрочно мандата му, каквато възможност дава Законът за радио и телевизия.
"Най-страшно е разделението като продуциран от ръководството механизъм за оцеляване чрез неглижиране на спирането на програмата", се казва още в позицията. В становището се посочва, че в радиото има напрежение, а това пречи на работата.


"Надяваме се, че СЕМ ще реши как и кой да поеме отговорността за спирането на ефира и за нарушаването на лицензията. Ваши са правомощията да определите допустимо ли е да се оказва натиск върху радиото и кой позволява това", пишат още работещите в БНР.


Те отбелязват, че никога не са се противопоставяли на каквито и да било финансови проверки и ревизии на което и да било ръководство. "През последните дни се чуха призиви, че генералният директор има право на 100 дни спокойствие, но от това, което той успя да свърши само за 70 дни, можем да предположим как ще изглежда целият мандат. Поставени са под съмнение доверието и престижът на обществената медия", завършва становището.


Ето и пълния текст на становището:


Уважаеми членове на Съвета за електронни медии,


обръщаме се към вас в седмицата, в която се очаква Вашето решение по казуса с кризата в БНР. След "хепънинга" под прозорците Ви и срещата Ви с част от работещите в радиото бихме искали да върнем проблема там, където му е мястото – в рамките на 24 часа на 12 септември 2019 г. беше направен опит да бъде цензуриран журналист от "Хоризонт" и на 13 септември 2019 г. безпрецедентно спря програмата. Според прокуратурата - след кореспонденция между представител на ръководството и НУРТС, без никакви технически причини.


Не оспорваме важността на работата на всеки от колегите ни. Радиото не може нито без репортери, нито без звукорежисьори, нито без техници, нито без музиканти, нито без администрация, но имаме различна функция в производството на крайния радиопродукт. И може би оттук идват различията ни. За нас основна ценност е гарантираното и от Конституцията право на свободно изразяване. Затова сме и толкова чувствителни към случилото се на 12 и 13 септември 2019 г.


Досега не сме си позволявали да говорим от името на БНР и под позициите ни стоят имената ни. Ще ги видите и сега - от различни програми, предавания, звена, както и от различните синдикални организации. По време на изслушването на част от синдикалните активисти на 3 октомври чухме да ни наричат "една шайка" и "онези от "Хоризонт", да ни обвиняват, че "участваме в сценарий", част от който е спирането на програма "Хоризонт", и че сме "принуждавали колегите си да искат оставката на генералния директор".


Под въпрос беше поставена свободната воля на 17 от 19-те кореспонденти на БНР. Дълбоко сме възмутени от чутото по време на срещата Ви с представители на два от синдикатите в БНР, че работещите в "Хоризонт" са "една шепа хора" с високи заплати", които се занимават само с това да сменят генералните директори, които не са им удобни.


Това, с което сме напълно съгласни обаче е, че в радиото има напрежение, а това пречи на работата ни. Надяваме се, че СЕМ ще реши как и кой да поеме отговорността за спирането на ефира и за нарушаването на лицензията. Ваши са правомощията да определите допустимо ли е да се оказва натиск върху радиото и кой позволява това.


Оставката или предсрочното освобождаване на генералния директор е единственият разумен ход, за да бъде запазен авторитетът на БНР.


Не може и не бива да бъде съпоставян опитът за налагане на цензура с обещания за увеличаване на доходите. Хората биват използвани и настройвани срещу измислен враг посредством ниските им заплати. Най-страшно е разделението като продуциран от ръководството механизъм за оцеляване чрез неглижиране на спирането на програмата.


Държим да подчертаем, че никога не сме се противопоставяли на каквито и да било финансови проверки и ревизии на което и да било ръководство.


През последните дни се чуха призиви, че генералният директор има право на 100 дни спокойствие, но от това, което той успя да свърши само за 70 дни, можем да предположим как ще изглежда целият мандат.


Поставени са под съмнение доверието и престижът на обществената медия.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (14)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 447 Неутрално

  Разумното решение за Великова и компания.
  Е по-точно да се каже.

 2. 2 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5226 Неутрално

  След като годподинът разделя хората то трябва да се оттегли...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 3. 3 Профил на olga_kokoshkina
  olga_kokoshkina
  Рейтинг: 236 Неутрално

  Безличният досега говорител Светослав Костов излезе тотален п0мияр. Гнус.

 4. 4 Профил на ПИК е велик
  ПИК е велик
  Рейтинг: 688 Неутрално

  Вероятно има не малко факти, неизвестни на широката публика. И на тукашните форумисти.
  Ама тоз Светослав Костов се демонстрира като супер гьон сурат!

  Спечелихме битка, но не и войната!
 5. 5 Профил на doroteus
  doroteus
  Рейтинг: 948 Неутрално

  Под него подписите си са положили 102 души.!!!!!! Май в радиото бяха около 1000 ???
  Какво общо имат с БХК ????? И защо да не си отиде Силвия ! Може да се ЦАНИ в друга медия , която има нужда от СПАСИТЕЛ , СПАСЕНИЕ или просто ПРЕВРАТ !! Да си води и ВОРГИН !

 6. 6 Профил на rrc20623298
  rrc20623298
  Рейтинг: 40 Неутрално

  До коментар [#1] от "НеКой":

  Не си некой ,а колега на Великова.Не ти прави чест.

 7. 7 Профил на Рим
  Рим
  Рейтинг: 1521 Неутрално

  Освобождаването на директора на БНР е разумното решение, пишат до СЕМ работещи в радиото
  —цитат от коментар 0 на Заглавие


  Естествено, че е разумно!
  След като Радиото спря за няколко часа, а "Директорът" получи внезапна амнезия за имената на четирите мутри от герб, които са дерибействали и заплашвали, редно е да му се даде почивка, за да си спомни...

  ДЕМОКРАТИ ЗА СИЛНА БЪЛГАРИЯ
 8. 8 Профил на rrc20623298
  rrc20623298
  Рейтинг: 40 Неутрално

  До коментар [#5] от "doroteus":

  Виж ко пич.Номерът не е да си отиде Силвия ,а тези които лъжат вече три седмици в радиото.

 9. 9 Профил на Рим
  Рим
  Рейтинг: 1521 Неутрално

  Вероятно има не малко факти, неизвестни на широката публика. И на тукашните форумисти.Ама тоз Светослав Костов се демонстрира като супер гьон сурат!
  —цитат от коментар 4 на PisnaMi


  Кой издигнат от мутрите не е гьонсурат?
  Има ли поне един човек от върхушката на герб, който да се опъне на червените мутри за АЕЦ БелЯне и Руско-Турски паток?
  Поне един!
  Очевидно е, че става дума за частна червена секта от елементарни герберунгелски калинки, смисълът на живота за които е, да папкат и да слушкат!
  Папкат, слушкат, траят си и получават заплатки!
  Това е върхушката на герб.
  ТРАЙЧО ТРАЙКОВ им се опъна за Белене! Видяхте реакцията - мутрите от герб изпратиха цацарков при него! И какъв е резултатът към днешна дата?
  А резултатът от атаката срещу НЕНЧЕВ какъв е? А какъв беше поводът, за атаката срещу Ненчев някой спомня ли си...?

  ДЕМОКРАТИ ЗА СИЛНА БЪЛГАРИЯ
 10. 10 Профил на Рим
  Рим
  Рейтинг: 1521 Неутрално

  До коментар [#1] от "НеКой":Не си некой ,а колега на Великова.Не ти прави чест.
  —цитат от коментар 6 на rrc20623298


  Комунист и чест...?

  ДЕМОКРАТИ ЗА СИЛНА БЪЛГАРИЯ
 11. 11 Профил на Свинчуга
  Свинчуга
  Рейтинг: 1763 Неутрално

  До коментар [#1] от "НеКой":Не си некой ,а колега на Великова.Не ти прави чест.
  —цитат от коментар 6 на rrc20623298


  Хаха знаех си че кафевия чичак е на държавна издръжка.

  Обичам да грухтя и плюскам.
 12. 12 Профил на anlazar
  anlazar
  Рейтинг: 332 Неутрално

  До коментар [#5] от "doroteus":

  Глупаците,които ти блъскат минуси не знаят,че Великова е със заплата 7000 лева за предаване,което никой не слуша.От държавната субсидия ЗА 42 000 000 ЛЕВА.Ако я бива -марш в частния сектор.За Волгин-тоже.

 13. 13 Профил на lil67
  lil67
  Рейтинг: 217 Весело

  До коментар [#8] от "rrc20623298":

  А що да не лъже Силвето Великова, професионална превратаджийка в радиото още от 96 и 2001г.???

 14. 14 Профил на Майндърбайндър
  Майндърбайндър
  Рейтинг: 842 Любопитно

  Главанаците пробваха ли да уплашат СЕМ с глад?

  СЛЕД ГЕРБ, ДЕЗИНФЕКЦИЯ НА ЦЯЛАТА ДЪРЖАВА.
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK