Освобождаването на директора на БНР е разумното решение, пишат до СЕМ работещи в радиото

Снимката е архивна - от протеста срещу ръководството на БНР на 17 септември

© Велко Ангелов

Снимката е архивна - от протеста срещу ръководството на БНР на 17 септемвриОставката или предсрочното освобождаване на генералния директор е единственият разумен ход, за да бъде запазен авторитетът на Българското национално радио, се казва в становище на работещите в БНР, изпратено до Съвета за електронни медии (СЕМ). Под него подписите си са положили 102 души.


В становището се отбелязва, че ръководството на БНР настройва част от работещите срещу техни колеги,посредством ниските им заплати. Става въпрос за протестите срещу намеренията за предсрочно освобождаване на генералния директор Светослав Костов.


Както е известно, СЕМ даде срок на Костов да напусне сам заради свалянето от ефир на журналиста Силвия Великова и спирането на излъчването на сигнала на програма "Хоризонт" за няколко часа на 13 септември. Срокът изтече на 6 октомври, а след като оставка на последва, плановете на членовете на медийния регулатор са да прекратят предсрочно мандата му, каквато възможност дава Законът за радио и телевизия.
"Най-страшно е разделението като продуциран от ръководството механизъм за оцеляване чрез неглижиране на спирането на програмата", се казва още в позицията. В становището се посочва, че в радиото има напрежение, а това пречи на работата.


"Надяваме се, че СЕМ ще реши как и кой да поеме отговорността за спирането на ефира и за нарушаването на лицензията. Ваши са правомощията да определите допустимо ли е да се оказва натиск върху радиото и кой позволява това", пишат още работещите в БНР.


Те отбелязват, че никога не са се противопоставяли на каквито и да било финансови проверки и ревизии на което и да било ръководство. "През последните дни се чуха призиви, че генералният директор има право на 100 дни спокойствие, но от това, което той успя да свърши само за 70 дни, можем да предположим как ще изглежда целият мандат. Поставени са под съмнение доверието и престижът на обществената медия", завършва становището.


Ето и пълния текст на становището:


Уважаеми членове на Съвета за електронни медии,


обръщаме се към вас в седмицата, в която се очаква Вашето решение по казуса с кризата в БНР. След "хепънинга" под прозорците Ви и срещата Ви с част от работещите в радиото бихме искали да върнем проблема там, където му е мястото – в рамките на 24 часа на 12 септември 2019 г. беше направен опит да бъде цензуриран журналист от "Хоризонт" и на 13 септември 2019 г. безпрецедентно спря програмата. Според прокуратурата - след кореспонденция между представител на ръководството и НУРТС, без никакви технически причини.


Не оспорваме важността на работата на всеки от колегите ни. Радиото не може нито без репортери, нито без звукорежисьори, нито без техници, нито без музиканти, нито без администрация, но имаме различна функция в производството на крайния радиопродукт. И може би оттук идват различията ни. За нас основна ценност е гарантираното и от Конституцията право на свободно изразяване. Затова сме и толкова чувствителни към случилото се на 12 и 13 септември 2019 г.


Досега не сме си позволявали да говорим от името на БНР и под позициите ни стоят имената ни. Ще ги видите и сега - от различни програми, предавания, звена, както и от различните синдикални организации. По време на изслушването на част от синдикалните активисти на 3 октомври чухме да ни наричат "една шайка" и "онези от "Хоризонт", да ни обвиняват, че "участваме в сценарий", част от който е спирането на програма "Хоризонт", и че сме "принуждавали колегите си да искат оставката на генералния директор".


Под въпрос беше поставена свободната воля на 17 от 19-те кореспонденти на БНР. Дълбоко сме възмутени от чутото по време на срещата Ви с представители на два от синдикатите в БНР, че работещите в "Хоризонт" са "една шепа хора" с високи заплати", които се занимават само с това да сменят генералните директори, които не са им удобни.


Това, с което сме напълно съгласни обаче е, че в радиото има напрежение, а това пречи на работата ни. Надяваме се, че СЕМ ще реши как и кой да поеме отговорността за спирането на ефира и за нарушаването на лицензията. Ваши са правомощията да определите допустимо ли е да се оказва натиск върху радиото и кой позволява това.


Оставката или предсрочното освобождаване на генералния директор е единственият разумен ход, за да бъде запазен авторитетът на БНР.


Не може и не бива да бъде съпоставян опитът за налагане на цензура с обещания за увеличаване на доходите. Хората биват използвани и настройвани срещу измислен враг посредством ниските им заплати. Най-страшно е разделението като продуциран от ръководството механизъм за оцеляване чрез неглижиране на спирането на програмата.


Държим да подчертаем, че никога не сме се противопоставяли на каквито и да било финансови проверки и ревизии на което и да било ръководство.


През последните дни се чуха призиви, че генералният директор има право на 100 дни спокойствие, но от това, което той успя да свърши само за 70 дни, можем да предположим как ще изглежда целият мандат.


Поставени са под съмнение доверието и престижът на обществената медия.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK