Бившият зам.-министър на икономиката Александър Манолев отива на съд за злоупотреби

Бившият зам.-министър на икономиката Александър Манолев е обвинен за това, че с Ана Димитрова са представили неверни сведения, за да получат средства от еврофондове

© Велко Ангелов

Бившият зам.-министър на икономиката Александър Манолев е обвинен за това, че с Ана Димитрова са представили неверни сведения, за да получат средства от еврофондовеОкръжната прокуратура в Благоевград внесе в съда обвинителния акт срещу бившия зам.-министър на икономиката Александър Манолев и срещу Ана Димитрова за това, че са представили неверни сведения, за да получат средства от еврофондове.


Двамата са обвинени, че извършили престъплението като съучастници, съобщиха от прокуратурата. Манолев действал като подбудител и помагач, а 25-годишната Димитрова – като извършител и търговец, собственик на ЕТ "Агротрейд - Ана Димитрова".


Разследването по случая започна преди 5 месеца. В края на април прокуратурата повдигна обвиненията на Манолев и Димитрова. Сега от държавното обвинение са внесли делото в съда и предстои магистратите да насрочат дата за разглеждане в първо заседание.
Манолев подаде оставка през април, след като беше публикувано съвместно разследване на сайтовете "Биволъ" и "Благоевград нюз", според което зам.-министърът е собственик на парцел, върху който е построена "къща за гости", която се използва за частна вила. За имота са отпуснати 380 хил. лв. по европейски проект, финансиран от Програмата за развитие на селските райони, посочват двете издания.


Плащането е одобрено от Държавен фонд "Земеделие" през декември 2015 г., когато Манолев е назначен за зам.-министър на туризма.


Върховната касационна прокуратура се самосезира и започна мащабна проверка за злоупотреби със средства на Европейския съюз. Същото направи и антикорупционната комисия.


Бившият зам.-министър е подбудил и умишлено склонил Димитрова да извърши престъплението, твърдят от държавното обвинение като посочват, че той я улеснил чрез даване на съвети и разяснения относно процедурата за кандидатстване, условията и реда за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ, както и необходимите за това документи.


Освен това Манолев осигурил счетоводна и строителна фирми, недвижим имот, върху който да се изгради "къщата за гости", учредил правото на строеж в поземлен имот в Сандански, както и по силата на договор за паричен заем предоставил на управляваното от Манолев дружество сумата в размер на 700 000 лв.


Освен това осигурил земеделска земя за регистрацията на Димитрова като земеделски производител (подписал договор за отдаване под наем на земеделска земя – лозе, като към датата на подписването му Манолев, въпреки че се легитимирал като собственик, не е бил такъв). Установено е също, че бившият зам.-министър е осигурил материалите за изграждането на къщата, като е предоставил същите на строителя.


Прокуратурата твърди, че схемата започнала от май 2013 г.


Прокуратурата е установила, че от 13 май 2013 г. до 14 октомври 2015 г. Ана Димитрова като извършител чрез фирмата си в съучастие с Манолев като подбудител и помагач представила неверни сведения пред няколко институции - Държавен фонд "Земеделие" - Областна дирекция в Благоевград, както и в София и пред Дирекция "Оторизация на плащанията по прилагане на мерките за развитие на селските райони" и отдел "Регионална разплащателна агенция" в Благоевград.


На 13 май 2013 г. Ана Димитрова като търговец кандидатствала по мярка "Разнообразяване към неземеделски дейности" от програма "Развитие на селските райони 2007-2013". В тази връзка подала заявление за подпомагане за "Изграждане на жилищна сграда за гости" в местността "Чинар куши", в района на гр. Сандански. Към заявлението тя представила документи, сред които регистрационна карта като земеделски производител, ведно с анкетна карта и формуляр към нея, годишна данъчна декларация за финансовата 2012 г. и справка–декларация за приходите от продажби по видове дейности.


В представената от Димитрова в качеството й на кандидат анкетна карта и формуляр към нея било заявено, че са налице основания за регистрацията й като земеделски производител. Като основание за това бил посочен договор за отдаване под наем на земеделска земя от 1 октомври 2011 г. и стопанисване на лозе с площ 9.7 дка в местността "Мездра", в района на с. Кулата, общ. Петрич. В действителност обаче през стопанската 2011/2012 г. имотът не бил стопанисван от нея.


Въпреки че нямала финансови средства за извършване на инвестиция по проекта към датата на кандидатстването й, тя представила неверни сведения, като подписала декларация, че е осигурила такива (в размер на 576 668.55 лв. без ДДС). Наред с това посочила, че през 2012 г. имала приход минимум 50% от земеделска дейност, реализиран от продажба на земеделска продукция (грозде на стойност 6790 лв.). Това обстоятелство също не отговаряло на действителността.


На 30 април 2014 г., с писмо пред Държавен фонд "Земеделие" в София Ана Димитрова представила сведения, удостоверяващи извършване на разходи от нейна страна и получаване на приходи, свързани с отглеждане на лозе от земеделска дейност през 2012 г. За целта тя приложила договор за отдаване под наем на земеделска земя, в който като наемодател и собственик бил посочен Александър Манолев. В същото време обаче въпросният имот бил собственост на друга фирма - "Т.А." ЕООД. Освен това Димитрова приложила фактури за обработка на лозе и продажба на грозде сорт "Мелник", въпреки че посочените в тях дейности не били извършени.


Впоследствие с цел неправомерно получаване на средства от европейски фонд в заявка за плащане Димитрова в качеството й на бенефициент декларирала, че всички представени от нея официални документи към 14 октомври 2015 г. удостоверяват действителното правно положение, както и че представените от нея частни документи са автентични и носят нейния подпис. Тя приложила констативен акт за установяване годността за приемане на строежа (акт образец 15) за "Изграждане на жилищна сграда за гости" в местността "Чинар куши", който обаче не бил подписан от нея.


Освен това представила фактури на стойност 350 000 лв. с ДДС и 331 357.79 лева с ДДС, с приложени към тях платежни нареждания, за да докаже действително извършване на направените разходи по инвестиционния проект, въпреки че разходите са били за изграждане на къща за лични нужди на Александър Манолев.

Коментари (26)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на stedim
  stedim
  Рейтинг: 2482 Неутрално

  Дано да е добре направен обвинителния акт и да бъде осъден.

 2. 2 Профил на Тони КОСТОВ
  Тони КОСТОВ
  Рейтинг: 1188 Неутрално

  Спомнете си за червената крадла МАСЛАРОВА - тя в затвора ли е ?

 3. 3 Профил на Наблюдател
  Наблюдател
  Рейтинг: 2815 Неутрално

  А за частният водопровод с минерална вода установи ли нещо прокуратурата?
  https://bivol.bg/manolev-apartamentgate.html

 4. 4 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8802 Неутрално

  Пет месеца разследват нещо, дето е ясно и се вижда и без разследване.

 5. 5 Профил на Fiji
  Fiji
  Рейтинг: 3949 Неутрално

  Ха да видим прокуратурата какви доказателства е събрала — за обвинение или за оневиняване?

 6. 6 Профил на Наблюдател
  Наблюдател
  Рейтинг: 2815 Неутрално

  А за частният водопровод с минерална вода установи ли нещо прокуратурата?https://bivol.bg/manolev-apartamentgate.html
  —цитат от коментар 3 на Наблюдател


  Или прокуратурата пропуска, че и кмета е замесен?
  https://bivol.bg/manolev-kotev-agrosubsidii.html
  "Сдружение от три фирми е прокарало водопровод с минерална вода до хотел “Перун”, свързван с кмета на Сандански Кирил Котев, хотел “Едия” и къщата за гости в имота на бившия зам.-министър на туризма и икономиката Александър Манолев."

 7. 7 Профил на bora bora
  bora bora
  Рейтинг: 1812 Разстроено

  Спомнете си за червената крадла МАСЛАРОВА - тя в затвора ли е ?
  —цитат от коментар 2 на Тони КОСТОВ


  Уф-ф-ф-ф-ф развали ми вечерта.
  Тази надменна, пошла, мазна комунистка.

 8. 8 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 10792 Неутрално

  Тоя зам.министър предлага "пълно обслужване" - съвети, земя, къщи, пари, лозе, влияние :)
  Нещо май ще изгърмят "бомбите", заложени от прокуратурата, само че на съдебна фаза...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 9. 9 Профил на ju.li
  ju.li
  Рейтинг: 1591 Любопитно

  Да не се окаже, че го съдят за криво засадени лехички с чемшир (примерно)?

 10. 10 Профил на Vivian Apostolov
  Vivian Apostolov
  Рейтинг: 2071 Неутрално

  Бей, таман си мислех за тоя "младеж" и хооп...една статийка за "грешника". Екак не го е срам да се облажи с пари по еврофондове! Ай сега да видим, дали ще влачат делото/като Сапард/, докато изтече давността. Или пак ще умуваме над прословутото "совите не са това, което са".
  Апропо, тая г-ца Ана да не е ментално нездрава, щото някой си я бил подвел, накарал....ИЗКУШИЛ...хихихи. Дневник, адски ме забавлявате понякога. Дали пък не е "цацата"....обърках се веке. Върнете една предавка назад де...

  Нека се опитаме да храним добрия "вълк" в себе си.
 11. 11 Профил на Vivian Apostolov
  Vivian Apostolov
  Рейтинг: 2071 Неутрално


  "Бившият зам.-министър е подбудил и умишлено склонил Димитрова да извърши престъплението, твърдят от държавното обвинение като посочват, че той я улеснил чрез даване на съвети и разяснения относно процедурата за кандидатстване, условията и реда за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ, както и необходимите за това документи."

  Сорри дневниче, цацаратурата се била оляла. Горкото "девойче"...да го склонява тоя Манолев насила...вай, вай.....какъв льош чиляк, каква "чиста" девойка Ана.

  Нека се опитаме да храним добрия "вълк" в себе си.
 12. 12 Профил на kdo52372883
  kdo52372883
  Рейтинг: 1304 Любопитно

  А защо не е пратен в Народния, пардон Специалния, Съд? Нали е зам.-министър? За да получи по-лека присъда, може би? Както и за да не могат журналистите лесно да проследяват и отразяват делото, вероятно?

  Защо бе, Сотире?! Защо бе, Иване?! ЗАЩО?!?!

 13. 13 Профил на zegi
  zegi
  Рейтинг: 546 Неутрално

  До коментар [#11] от "tolkoli":
  Той , Живко суджука още чака запознанството с Бай Ставри. Както и шефа на младежкото Герб, кутловишкото цигане. И с този Манолко ще стане така.

 14. 14 Профил на nwj49315903
  nwj49315903
  Рейтинг: 1273 Неутрално

  Моля ви бъдете справедливи, Човекът е направил нещо за обществото усвоил е евро пари, които са влезли в Бойковата икономика.

 15. 15 Профил на galapagas
  galapagas
  Рейтинг: 1803 Неутрално

  Не си е платил такса спокойствие и така става. Я гледай Карадъйъ - никой не смее да го пипне, независимо че родата му е изградила цял квартал от къщи за гости.

 16. 16 Профил на ali_ibn_isa
  ali_ibn_isa
  Рейтинг: 1244 Неутрално

  Поредното препиране :)

 17. 17 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 3752 Неутрално

  Днес няколко статии в Дневник (за АЕЦ и Слави) са реално блокирани за коментари. Досега не се бе случвало.
  Борисов нещо не е адекватен, ръси глупости. Нещо се случва?

 18. 18 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 3752 Неутрално

  Не си е платил такса спокойствие и така става. Я гледай Карадъйъ - никой не смее да го пипне, независимо че родата му е изградила цял квартал от къщи за гости.
  —цитат от коментар 15 на galapagas


  ДПС са поели властта.

 19. 19 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 4226 Весело

  Няма страшно ! Прокуратурата ще му повдигне едно " пробито" обвинение, дето си има заложени процесуални пропуски в съда, то няма да издържи и ще и се върне за доразследване, съда ще е лошия, прокуратурата ще види, че няма сериозни основания да поддържа това обвинение, ще повдигне друго....ще...след години, когато въпросния хубостник ще е още по - мастит бизнесмен и ще е със силните на деня по усвояването на поредната схема с евро субсидии...Упражнението е отигравано десетки пъти вече - 30 години " преход" сме все пак !

 20. 20 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 2894 Неутрално

  До коментар [#19] от "samoedin":

  Сефте...

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 21. 21 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4442 Неутрално

  Крайно време е да има реални осъдителни присъди за колосалните злоупотреби у нас!

 22. 22 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4442 Неутрално

  Крайно време е да има реални осъдителни присъди за колосалните злоупотреби у нас!

 23. 23 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4442 Неутрално

  До коментар [#2] от "Тони КОСТОВ":

  ++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
  За съжаление у нас Темида действа на принципа :" За кокошка няма прошка- замилиони няма закони"

 24. 24 Профил на m_todorov
  m_todorov
  Рейтинг: 686 Неутрално

  Всички знаем, че ще е невинен.

 25. 25 Профил на Uprsport
  Uprsport
  Рейтинг: 1247 Неутрално

  Гърбава пушилка. Гърбав на Гърбав няма да направи нищо, ето например Пацо Терасата, какво му направиха, пратиха го във Валенсия.

 26. 26 Профил на Uprsport
  Uprsport
  Рейтинг: 1247 Неутрално

  Всички знаем, че ще е невинен.
  —цитат от коментар 24 на m_todorov


  Като Христо Бисеров. Който не знае имената на грабителите на съвременна България не е патриот.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK