Разтревожени, че ще им отнемат децата родители изпразниха три училища в Сливенско

Разтревожени, че ще им отнемат децата родители изпразниха три училища в Сливенско

© Надежда Чипева, КапиталВ разпространени до медиите позиции Министерството на труда и социалната политика (МТСП), Агенцията за социално подпомагане (АСП) и Министерството на образованието и науката (МОН) "категорично опровергават разпространени неверни твърдения за принудително отнемане на деца".


Дезинформацията, че децата им ще бъдат отнети, е разпространена сред семейства в Сливен, Ямбол и Карнобат. В три училища от община Сливен днес е бил прекратен учебният процес, защото родителите са взели децата си от училище, съобщи за БТА Милена Чолакова, началник на Регионалното управление на образованието в Сливен. Причината за действията на родителите са слухове, че социалните служби са извели няколко деца от клас.


"Бихме искали да успокоим всички родители, че дирекциите "Социално подпомагане" и отделите "Закрила на детето" не планират такива действия. Призоваваме всички семейства да не се поддават на провокации, които целят всяване на страх и паника", пише в позицията на МТСП.
От двете министерства и АСП призовават при съмнения и притеснения родителите да се обръщат за информация и съдействие към институциите - местните дирекции "Социално подпомагане" и отделите "Закрила на детето", училищата, регионалните управления на образованието и полицията.


Спрени са били учебните часове в Шесто основно училище "Братя Миладинови", Осмо основно училище "Юрий Гагарин" в Сливен и в училище "Паисий Хилендарски" в село Тополчане. В тях преобладават учениците от ромски произход. "Учебният процес утре ще бъде възстановен, работим с родителите, за да ги убедим, че няма опасност за децата им", каза Милена Чолакова.


В същото време министърът на образованието Красимир Вълчев обяви в същата община, където присъства на откриването на учебна работилница в професионалната гимназия по текстил и облекло "Добри Желязков", че близо 44 хил. деца са били записани в училище за две години, след работата на екипите по Механизма за връщане в образованието. Приблизително 4 хиляди са отпаднали вторично, допълни той, цитиран от БТА.


От пресцентъра на община Сливен разпространиха съобщение, че новината за изведени от социалните служби деца, е фалшива. Изпълняващият длъжността кмет Румен Иванов е призовал гражданите на Сливен да не се поддават на провокации и е посочил, че става дума за изкуствено нагнетяване на напрежението и престъпна злоупотреба със страховете на хората.


Министърът на образованието Красимир Вълчев по-късно коментира, че се спекулира със страховете на хората в кварталите с концентрация на ромско население, създава се внушение, че ще им бъдат отнети децата и не трябва да ги пускат на училище. "Такъв случай имаше и в София и очевидно става въпрос за добре организирани групи", каза той.


МТСП припомня, че предприемането на временна мярка за закрила "настаняване на дете извън семейството" се налага единствено с решение на съда, при това само при изрични основания, определени в Закона за закрила на детето. В законодателството, което ще влезе в сила от 1 януари 2020 г., не се предвижда промяна на този принцип.


"Регионалните структури на МОН ще инициират допълнителни разговори с учители и родители. Министерството не може да допусне училищата да бъдат обект на такава атака, чиято цел е създаване на напрежение и внушаване на страхове. В същото време можем да го считаме и за целенасочена атака към една от най-важните задачи пред образователната система и усилията на цялата общност – всяко дете да посещава училище", пише в позицията на образователното ведомство. То е сигнализирало компетентните органи за получените сигнали за организирани акции по отписване на ученици от училища.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK