Сотир Цацаров отказа на ВМРО да иска закриване на Хелзинкския комитет

Сотир Цацаров

© Георги Кожухаров

Сотир ЦацаровГлавният прокурор Сотир Цацаров обяви за неоснователно искането на ВМРО да започне производство за прекратяване на дейността на Българския хелзинкски комитет (БХК), както и за разследване за работата на правозащитната организация. Това съобщи прокуратурата. Искането на ВМРО бе внесено на 30 септември, като партията използва казуса около предсрочното освобождаване на Джок Полфрийман и изтъкна, че БХК е извършил "недопустима намеса в съдебната система на България".


В мотивите се посочва, че принудителното прекратяване на дейност е възможно най-тежката санкция. Изтъква се, че в сигнала липсват твърдения за дейност на БХК, свързана с финансиране или подпомагане на тероризма - основания, при които единствено главният прокурор може да иска прекратяване на дейността на дадено юридическо лице. Няма и твърдения, че БХК не е учреден по законния ред или че е обявен в несъстоятелност, въз основа на които също може да се иска от съда да прекрати дейността му. Твърденията на ВМРО за оказан от БХК пряк и косвен натиск и влияние върху магистрати чрез организирани от правозащитниците обучителни семинари и осигуряването на съдебна защита на определени хора "не сочат на забранена от конституцията и законите дейност, която подлежи на проверка", се казва още в мотивите на Сотир Цацаров.


Пълните мотиви на главния прокурор:
"В подадения сигнал на бланка на "ВМРО Българско национално движение" от Александър Сиди, народен представител в Народното събрание на Република България и Ангел Джамбазки, български представител в Европейския парламент, внесен на 30.09.2019 г. от Ангел Василев Чакъров в Информационния център, в Съдебната палата, бул."Витоша" № 2, са направени искания за:


1) започване на разследване на дейността на Сдружение "Български хелзинкски комитет" поради съмнение за пряка и косвена намеса в работата на съдебната власт и нарушаване на принципа на независимост и безпристрастност на българските магистрати;


2) иницииране на производство пред окръжния съд, за прекратяване на Сдружението, поради нарушаване на разпоредбите на чл.117 от Конституцията на Република България и Етичния кодекс за поведение на българските магистрати, във връзка с чл. 13, ал. 1, т. 3, б. "б" ЗЮЛНЦ.


Твърди се, че "Сдружение "Български хелзинкски комитет" се намесва в независимата съдебна система на Република България, както пряко (чрез становища по дела, лобистки призиви до съда в полза на подсъдимите, осъществяване на процесуално представителство на подсъдими лица), така и косвено (чрез организирането на безплатни семинари и удостояване с награди).


Разпоредбата на чл. 13 ЗЮЛНЦ урежда лимитативно хипотезите при наличието на които регистрацията на юридическо лице с нестопанска цел се прекратява, дори и в случаите когато то осъществява общественополезна дейност. Принудителното прекратяване на правен субект е възможно най – тежката санкция и затова предвидените хипотези в чл. 13 ЗЮЛНЦ следва да се прилагат ограничително. И това е така, тъй като юридическите лица с нестопанска цел, определени да извършват общественополезна дейност са създадени, за да подпомагат развитието и утвърждаването на духовните ценности, гражданското общество, здравеопазването, науката, културата, да подпомагат социално слабите, инвалидите и лицата, нуждаещи се от помощ, да защитават човешките права, околната среда и други цели (чл. 38 ЗЮЛНЦ).


Сдружение "Български хелзинкски комитет" е възникнало с вписването му в регистъра за юридическите лица с нестопанска цел при СГС, с решение по ф. д. 3168/1993 г., VІ- 21 с-в. В Устава на сдружението не е предвиден краен срок на осъществяване на дейността, а в чл. 4 е посочено, че целите и задачите, които сдружението си поставя са свързани с организирането на системни наблюдения върху ситуацията с човешките права в България и чужбина; изготвянето на доклади за ситуацията с правата на човека и разпространението им в страната и чужбина; изготвяне, превеждане и разпространение на материали, свързани с теорията и практиката на правата на човека; организиране на конференции, семинари, публични акции и други законни форми на гражданска дейност, свързани със защита на човешките права, включително и защита правата на отделни физически и юридически лица на територията на РБ и в чужбина.


В сигнала не се твърди осъществяваната от сдружението дейност да обуславя включването му в списъка по чл. 5 от Закона за мерките срещу финансирането на тероризма или да е насочена към подпомагане на тероризма – основания, при наличието на които единствено главният прокурор, съгласно разпоредбата на чл. 13, ал. 1 б. "в" ЗЮЛНЦ, е активно легитимиран да сезира съда по регистрация с искане за прекратяване на дейността на сдружението.


Липсват твърдения и относно останалите две основания по чл. 13, ал.1, т.3, б. "а" и б. "г"[1]при наличието на които всяко заинтересовано лице, в т. ч. подателите на сигнала, а и съответния прокурор, може да поиска от съда по регистрация прекратяването на ЮЛ с нестопанска цел. В тези случаи, в съответствие с функционалната си компетентност, съгласно чл.127 от Конституцията, Прокуратурата е оправомощена да предяви конститутивен иск за прекратяване на юридически лица /търговци или такива с нестопанска цел/.


Конституционното право на гражданите да се сдружават, прогласено в чл. 12 е ограничено единствено от забраната за извършване на политическа дейност, присъща за политическите партии и поставяне на политически цели (чл. 12, ал. 2 КРБ), както и от осъществяване на дейност, насочена срещу суверенитета, териториалната цялост на страната и единството на нацията, към разпалване на расова, национална, етническа или религиозна вражда, към нарушаване на правата на свободите на гражданите, създаването на тайни или военизирани структури, или такива, които се стремят да постигнат целите си с насилие (чл. 44, ал. 2 КРБ).


Твърденията в искането за прекратяване на дейността на Сдружение "Български хелзинкски комитет" за оказан "пряк и косвен натиск и влияние върху българските магистрати" в нарушение на чл. 117, ал. 2 от Конституцията на Република България, с оглед осъществяваните дейности под формата на организирани безплатни обучителни семинари за магистрати и осигуряването на процесуална защита на определени лица, като част от легитимно заявените цели при регистрацията на сдружението, не сочат на забранена от Конституцията и законите дейност, която подлежи на проверка, с оглед и на вече предприетите действия по реда на чл. 424 НПК.


Подателите на сигнала като активно легитимирани да предявят иск пред СГС, на основание чл. 13, ал. 1 т. 3 б. "б" от ЗЮЛНЦ, , могат да упражнят това си право, ако считат, че твърденията им обосновават постановяване на решение за прекратяване на дейността на Сдружение "Български хелзинкски комитет."


[1]Сдружението не е учредено по законния ред или е обявено в несъстоятелност

Коментари (20)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 2122 Весело

  Е, щом и той не намери за какво да се хване...
  Отбой!

 2. 2 Профил на Voiko
  Voiko
  Рейтинг: 2701 Неутрално

  Цацаров на дълго и на широко обяснява защо отказва да предприеме мерки за закриване на БХК, но истината е, че отвсякъде ще завалят обвинения, че сме антидемократична държава. Трябва да се постави под контрол дейността на това НПО, особено финансирането и как се използват нейните финанси, кого финансират и за какво.

 3. 3 Профил на Jumbo Jet
  Jumbo Jet
  Рейтинг: 1962 Неутрално

  " Изтъква се, че в сигнала липсват твърдения за дейност на БХК, свързана с финансиране или подпомагане на тероризма - основания, при наличието на които единствено главният прокурор може да иска прекратяване на дейността на дадено юридическо лице. "

  Значи може да всява страх и истерии и да подкопава държавни институции иустоите на страната, но ако не финансира и подпомага тероризна нищо не може да се направи.

 4. 4 Профил на spiegel
  spiegel
  Рейтинг: 1646 Весело

  Важно е, че хем ВМРО си направиха предизборната кампания, хем прокуратурата си направи имидж преди доклада на ЕК.

 5. 5 Профил на Fiji
  Fiji
  Рейтинг: 3481 Неутрално

  Ако беше главен прокурор на място, изобщо не трябваше да се занимава с такова абсурдно и недемократично искане. Цацаров трябваше да го прехвърли на някой по-низш прокурор, а не да придава важност на иска с личното си ангажиране.
  Но замълчи, сърце, идва следващият, още по-добрият манипулатор!

 6. 6 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 2823 Неутрално

  Важно е, че хем ВМРО си направиха предизборната кампания, хем прокуратурата си направи имидж преди доклада на ЕК.
  —цитат от коментар 4 на spiegel


  След залавянето на руските шпиони , това е пореден епизод от пошлия театър ,който се играе и медийно представя на обществото.

 7. 7 Профил на Славейко
  Славейко
  Рейтинг: 2502 Гневно

  Настоявам за забрана на БХК и на приемането на норвежки дарения.

 8. 8 Профил на Славейко
  Славейко
  Рейтинг: 2502 Неутрално

  До коментар [#4] от "spiegel":

  Не могат да ме убедят с такива евтини номера да гласувам за Жабашки. Гласувам за тях на парламентарни, по принуда (няма интелигентна консервативна партия)

 9. 9 Профил на balgariez
  balgariez
  Рейтинг: 1022 Весело

  А Грета Аутизмо-Аспергера нема ли да дойде да се изкаже по казуса пред НС?!
  Поканете я, с осигурена еко- каручка за логистиката
  (ツ)

 10. 10 Профил на Мизийски
  Мизийски
  Рейтинг: 1308 Неутрално

  Въпреки, че убийствата, изнасилванията и постоянният тормоз (извършван от циганите повсеместно) си е чист тероризъм, то е необходима промяна в закона. Например освен тероризъм, трябва да се добави педофилия и робство, все неща защитавани с неистова страст от организации като БХК.

  Спаси, Господи, Твоите чеда и благослови наследството си, като даряваш на православния български народ победа над враговете му и го запазваш с Твоя кръст. ☦
 11. 11 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 10406 Неутрално

  Ццаров не обича конкуренция в бизнеса с наказанията :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 12. 12 Профил на uporit
  uporit
  Рейтинг: 1045 Неутрално

  Цацаров: "Твърденията на ВМРО за оказан от БХК пряк и косвен натиск и влияние върху магистрати чрез организирани от правозащитниците обучителни семинари и осигуряването на съдебна защита на определени хора НЕ сочат на забранена от конституцията и законите дейност..."

  Точно с обратното твърдение Цацата аргументира искането си за възобновяване на прословутото дело срещу Полфрийман!!!
  Изводите ит горния цитат са, че съдебният състав НЕ е незаконен и съдиите НЕ е трябвало да подават отвод.
  Двойният аршин на цацаратурата е толкова очевАден! Жалки са!

 13. 13 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4705 Весело

  Сега, Цацаров добър, а?

  Стената на срама: Топ 10 на руските тролове във Форума - von_seeckt, Шопов, Julian Mall, Nada Tomba, WWW, Taiga, Нормален гланц, Али Ибн Абдул Обстул Бей, Divi filius, qwerty 500....
 14. 14 Профил на Fiji
  Fiji
  Рейтинг: 3481 Неутрално

  До коментар [#10] от "Мизийски":

  Циганите ги защитават партиите, които ги използват като гласоподаватели.

 15. 15 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 2268 Неутрално

  "Сотир Цацаров отказа на ВМРО да иска закриване на Хелзинкския комитет"

  - Не е работа на прокуратурата да закрива каквито и да е НПО-та. Въпросите с БХК са към българския СЪД:
  - Доколко БХК е легитимна организация? Кой е гласувал за нея?
  - Защо българския съд легализира дейността на БХК, приемаки становищата и за меродавни?

  Съмненията за БХК по Уики:

  "“Международната хелзинкска федерация“ (International Helsinki Federation for Human Rights) е бивша самоуправляваща се международна група от неправителствени организации с нестопанска цел, действаща от 1976 до 2008 г. в защита на правата на човека в Европа, Северна Америка и Централна Азия. Специфичната главна цел на МХФ е да наблюдава и следи спазването на разпоредбите за правата на човека произтичащи от Хелзинските споразумения и допълнителните към тях документи.[1]

  Името на МХФ произлиза от наименованието на международната декларация, подписана от 31 държави на Конференция по сигурността и сътрудничеството в Европа проведена в Хелзинки, Финландия на 1 август 1975 г.[2]
  ...
  През януари 2008 г. австрийски съд осъжда бившия финансов мениджър на МХФ, австриеца Райнер Таненбергер, за нелегално присвояване на 1,2 милиона евро[10]. Танненбергер е осъден на три години затвор, но прилагането на две от тях е преустановено. Последвалата несъстоятелност на МХФ води до заявяването на банкрут ѝ в Австрия – страната, където е регистрирана.

  На 27 ноември 2007 г. МХФ за правата на човека е разпусната. Въпреки това дейността на нейните членове продължава. Някои от тях формират нова организация Международно сътрудничество за правата на човека (анг. език: International Partnership for Human Rights)"

  "Банкер на годината", "Човек на годината" - балоните се пукат. :)

 16. 16 Профил на arcanum
  arcanum
  Рейтинг: 2783 Неутрално

  ВМРО - полезните идиоти. Ракиени патриоти

 17. 17 Профил на silverman
  silverman
  Рейтинг: 668 Неутрално

  Тази антибългарска организация трябва да бъде забранена, както в Унгария! Според така наречените провозащитници всички етноси има права да паравят каквото си искат, само българия имят единствено право да си мълчат!

 18. 18 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 2970 Весело

  До коментар [#14] от "Fiji": Циганите...
  >>> Един пункт от предизборната декларация на дон Цветелин Кънчев:

  "....Защото имам личен интерес да не се къпя с кална вода и да не си троша колите по златишките улици...Гласувайте за ...от коалиция ГЛАС НАРОДЕН!"

 19. 19 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 3244 Неутрално

  ВМРО иска да оправи България, но соросоидите са се подковали законите да са в тяхна полза.

  Местни избори 27.10.2019. Коалиция "Гешев е радост" (ГЕРБ, ДПС, БСП, ВМРО, Атака)
 20. 20 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8342 Неутрално

  Уплаши се от международен скандал ли? Той достатъчно направи, за да има скандал.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK