След паниката в Сливен държавата е в акция да успокоява, че няма да отнема деца

Снимката е от протест против Стратегията за детето през май 2019 г.

© Юлия Лазарова

Снимката е от протест против Стратегията за детето през май 2019 г.След масовата паника в Сливен, където вчера родители изтеглиха децата си от училища от общината заради страхове от принудителното им отнемане, държавата се впусна да разяснява, че няма нито такива намерения, нито такъв капацитет. От сутринта обяснения по темата дадоха и от Агенцията за закрила на детето, и министрите на образованието и на социалните дейности, и самият министър-председател.


Вчера за минути родители изпразниха три учебни заведения с предимно ромски деца - сливенските Шесто основно и Осмо основно училище, както и училище "Паисий Хилендарски" в близкото село Тополчане. Повод станаха разпространявани в социалните мрежи и сред семействата фалшиви информации за предстоящо принудително отнемане на децата от социалните. Подобни слухове са разпространявани и в други градове, като по информация на БНТ миналата седмица сходни ситуации е имало и в столичния кв. "Факултета", Силистра, Ямбол, Карнобат и Сунгурларе.


Още вчера хора от Сливен разпространиха във "Фейсбук" кадри как родители панически извеждат децата си от училище.
"Обръщам се към тези хора да помислят разумно. Къде държавата ще ги настани тези хора? И да ги вземат, къде да ги настанят", попита от студиото на Би Ти Ви тази сутрин премиерът Бойко Борисов и призова родителите да върнат децата в училище. Той заяви, че в Сливен се наблюдава "друг вид костинбродска афера". В деня за размисъл на парламентарните избори през 2013 г. тогавашният изпълнителен директор на TV7 Николай Бареков в пряко предаване пред печатницата в Костинброд обяви, че се готви фалшификация на вота, като за целта са отпечатани допълнително 400 хил. бюлетини. Сигнал за подготвяната фалшификация бе внесен в прокуратурата от тогавашния депутат от БСП Мая Манолова, а подсъдимият в последвалото дело бивш главен секретар на Министерския съвет Росен Желязков бе оправдан от съда. Днес Борисов заяви, че по избори има цели щабове, "които мислят каква мръсотия да се направи", и увери, че нито има стратегия, нито решение, нито план, свързан с отнемане на деца от семействата им. Повече за казаното от премиера тук.


Откъде тръгва паниката


Същевременно министърът на образованието и науката Красимир Вълчев днес обясни, че до масовата паника се е стигнало заради кратки видеа, показващи отнемане на деца, които са разпространявани сред ромски семейства. "Имаме роля на тролове, имаме роля на пастори в кв. "Надежда" (ромският квартал на Сливен – бел. ред.), заяви министърът и уточни, че не може да се каже дали това са евангелистки или протестантски пастори, а и не става въпрос за всички пастори. Той уточни, че просветното ведомство вече е инструктирало училищата как да действат в други подобни случаи и как да успокоят семействата.


"Определено някой се е изкушил и политически да използва това, в основата са групите, които са се организирали срещу несъществуващата стратегия за детето. Очевидно може около нещо несъществуващо цяла истерия да се получи", каза Вълчев.


И ДАНС разследва кой разпространява слуха


По-късно днес Областната администрация на Сливен съобщи, че полицията и териториалната дирекция на Държавната агенция "Национална сигурност" (ДАНС) установяват инициаторите на фалшивите слухове, както и съпричастността на хората, които ги разпространяват. "Събрани са данни, че напрежението в понеделник е било провокирано от майка в южната част на ромския квартал "Надежда", чийто дом е бил посетен от социални служители във връзка с раздялата със съпруга ѝ. Целта на посещението не е била да се отнемат децата й, а да се установи какви са условията за отглеждането им", се казва в съобщението. Образувано е досъдебно производство, като органите на реда проверяват и други сигнали, свързани с авторството на слуховете, казват още от областната управа.


От там информират и че децата, чиито родители ги изведоха от училище, днес са се върнали в клас. В някои учебни заведения, където има деца само от уязвими групи, днес отсъстват от 20 до 30% от записаните ученици, което е обичайно и за други дни от началото на учебната година, уточняват от областната администрация. Екипите за обхват и задържане на децата в образованието тръгват на обходи в семействата, като по време на срещите си с родителите ще извършват и подробни разяснения.


Призракът на стратегията за детето


Че Стратегия за детето не съществува, днес отново напомни и социалният министър Бисер Петков. Той заяви, че е налице целенасочена атака срещу системата чрез разпространяване на слухове, и увери, че институциите ще помагат на семействата.


"Такъв документ няма и той не може да бъде основание за всяване на такива страхове", подчерта Петков в сутрешния блок на БНТ. Повече за казаното от него тук.


Темата за т.нар. Стратегия за детето е актуална от началото на 2019 г. и продължава да буди безпокойство у някои родителски групи, независимо че документът беше оттеглен по нареждане на премиера Бойко Борисов на фона на изразени масово страхове, че съществува план за отнемане на деца от семействата им. В Националната стратегия за детето 2019 - 2030 г. бяха заложени механизми за координация на институциите при грижата за деца в риск и се предвиждаха мерки като криминализиране на домашното насилие, забрана за телесни наказания за деца, достъп до образование и здравеопазване. По време на обществените обсъждания на документа обаче в социалните мрежи започнаха да се разпространяват твърдения, че стратегията ще направи възможно деца да бъдат лесно отнемани от семействата им, и се стигна до масови протести. Срещу стратегията се обявиха и политически партии, сред които коалиционните партньори в управлението ВМРО и "Атака". Стигна се дотам, че след като проектът беше оттеглен, премиерът Борисов възложи на социалния министър "сутрин като стане, обед и вечер да прави брифинг и да казва, че такава стратегия няма". Това обаче не спря спекулациите и темата продължава да бъде актуална, основно в социалните мрежи. Дори на парламентарния контрол преди две седмици се наложи вицепремиерът по демографската политика Марияна Николова да обяснява от трибуната в отговор на въпрос на "Атака", че в момента в българския правен мир не съществува дори проект на стратегията за детето.


След премиера и ресорните министри, днес и Държавната агенция за закрила на детето (ДАЗД) успокои, че в законодателството не се предвиждат нови мерки за извеждане на деца от семействата, и увери, че твърденията за въвеждане на такива политики са фалшиви. Агенцията използва случая да каже, че няма и капацитет да бъде извършено масово отнемане на деца.


"В ДАЗД няма назначени социални работници, които да работят пряко с деца. Държавната агенция за закрила на детето има едва 66 служители в шест града в страната – София, Бургас, Варна, Враца, Пловдив и Русе", се казва в съобщение на агенцията. Оттам добавят, че социалните работници се намесват в ситуации, когато детето се нуждае от закрила в случаи на престъпни действия и експлоатация, описани в Закона за закрила на детето.


Случаят с трите деца от с. Балша


Междувременно темата за отнемането на деца от семействата им бе експлоатирана и по конкретен случай – извеждането на три деца от с. Балша от семейството им, след като се установи, че живеят в много лоши условия в столицата. Децата – на 12 г., на 3 г. и на 3 месеца, бяха изведени от служители на отдел "Закрила на детето" в район "Връбница" през септември и са настанени в две приемни семейства, след като се установи, че те живеят в крайна бедност, сред отпадъци, в постройка на някогашен магазин, като голямото дете често не е ходело на училище, за да гледа по-малките. Случаят бе използван от Петър Низамов–Перата, който стана известен с участието си в т.нар. граждански патрули за лов на нелегални мигранти по границата през 2016 г. Вчера той разпространи в социалните мрежи видеоинтервю с бабата и майката на децата, като обяви, че се отнемат "бели, хубави деца, руси... и тези деца ще бъдат продадени в Западна Европа, защото там такива деца се търсят". Низамов обяви, че негова организация ще обжалва заповедта за отнемане "и ще я отменим в съда", както и ще съди България в Европейския съд по правата на човека в Страсбург. "Ние многократно връщаме деца, но душевната травма, която държавата причинява на семейството, на децата, е непоправима", обяви той.


Наложи се днес Агенцията за социално подпомагане да припомня в какви условия са намерени децата и да обяснява, че предприетите мерки за закрила са потвърдени с две определения - на Административния съд в Монтана, произнесъл се за двете по-големи деца, и на Административния съд - София-град - за бебето. С определенията са отхвърлени като неоснователни и подадени жалби срещу предварителното изпълнение на мерките за закрила.


"Съдът приема, че предварителното изпълнение на заповедите на ДСП - Връбница, спрямо двете деца е наложително, тъй като е налице висок риск за техния живот и здраве. Поради това Административния съд – Монтана, постановява, че незабавното прилагане на временната мярка за настаняване на две от децата в приемни семейства е правилно", посочват от агенцията. По отношение на най-малкото дете съдът определя, че "детето се отглежда в несъответстващи хигиенни условия, при липсата на спазване на минимални изисквания за изхранване съобразно възрастта му, при липса на средства от майката, както и неглижиране от страна на роднините във връзка с отглеждането му, което поставя под съмнение физическото му оцеляване", добавят от агенцията.

Коментари (88)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 3289 Неутрално

  За какво не са излъгали, че и за туй да не излъжат. Помните ли Дянков като каза, че без европейски здравни карти няма да ни пускат зад граница.

 2. 2 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2777 Гневно

  Държавата да издири, кой пуска фишеците и да му .....
  Щото днеска един фишек, утре друг а в други ден иди обяснявай, че някой не правел автономия или че нямало да му сменят я религията я името.

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 3. 3 Профил на Платон Фъшкиев
  Платон Фъшкиев
  Рейтинг: 35 Любопитно

  Имало е план да се отнемат деца, и да се пращат в Норвегия!
  Но работата мноо се размириса и плана пропадна!

  И те вечно ще горят в огъня на своя собствен ад и ще копнеят за смърт и унищожение.Но никога няма да се доберат до смъртта.
 4. 4 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4890 Неутрално

  Приказката за Лъжливото овчарче застигна ГЕРБ !!!
  Но очеизвадно те не са я чели когато е трябвало.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 5. 5 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2777 Весело

  Имало е план да се отнемат деца, и да се пращат в Норвегия!Но работата мноо се размириса и плана пропадна!
  —цитат от коментар 3 на Платон Фъшкиев


  А списък имало ли е? И децата какви трябвало да са - руси и синеоки (малко сложно в Бг да се издирят) или мургави и тъмнокоси или светли и тъмнокоси? А колко момчета и колко момичета?
  Настроение - подигравателно бъзикчийско 🤣🤣🤣

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 6. 6 Профил на Хриси
  Хриси
  Рейтинг: 2152 Неутрално

  Имало е план да се отнемат деца, и да се пращат в Норвегия!Но работата мноо се размириса и плана пропадна!
  —цитат от коментар 3 на Платон Фъшкиев


  Ммм, така като гледам снимките от "дома" на децата, по-добре в Норвегия да ги пратят, отколкото в тая гняс и мизерия.

  Some say the end is near, Some say we'll see Armageddon soon, I certainly hope we will, I sure could use a vacation from this bullshit three-ring circus sideshow.
 7. 7 Профил на Платон Фъшкиев
  Платон Фъшкиев
  Рейтинг: 35 Неутрално

  [quote#6:"Хриси"][/quote]

  Е,да де!

  И те вечно ще горят в огъня на своя собствен ад и ще копнеят за смърт и унищожение.Но никога няма да се доберат до смъртта.
 8. 8 Профил на Корки
  Корки
  Рейтинг: 2793 Неутрално

  Сливенската афера бе организирана от БСП, вижда се и от постовете на дежурните позитанчета. Очакването е патриоти и цигани дружно да скочат срещу норвежките гейове. Липсваше само гневната реч на Нинова, или снимки с циганета.

  Свободата е възможноста сам да си наложиш дисциплина, преди да са ти я наложили други.
 9. 9 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 8487 Неутрално

  Капацитет никой не е твърдял , че държавата има !

  [email protected]
 10. 10 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 8487 Разстроено

  Но да направи глупост - има капацитет !
  За пример ще посоча разводите и т.нар. ''родителски права''.

  [email protected]
 11. 11 Профил на shisharko
  shisharko
  Рейтинг: 450 Неутрално

  А къде беше същата тази държава досега???! Руската хибридна война ни залива отвсякъде, а отговорните държавни институции са в дълбок, летаргичен сън. ДАНС, прокуратура, МОН, вицепремиер с ресор младежки дейности, къде бяхте досега??

 12. 12 Профил на zaki
  zaki
  Рейтинг: 387 Неутрално

  Даа , как така ще отнемат чааветата? Ми то МВРО-то яко захлебва от български паспорти, що да не захлебва и от циганска детска престъпност - просия, кражби , простутция. Зер терасите на Каракачана и парижките апартаменти на Джамбаза евърца искат.

 13. 13 Профил на danvan
  danvan
  Рейтинг: 580 Неутрално

  Някой има голяма полза да невротизирани народа счпериодично с истерии отклонява добре вниманието

  Българите са малък, но изключително прост народ. Sapienti Sat
 14. 14 Профил на ironhorse
  ironhorse
  Рейтинг: 676 Неутрално

  ГЕРБ, Борисов, Петков и цялата пасмина от НПОта ЛЪЖАТ.

  1. Съгласно чл. 10, ал. 5 от Правилника за прилагане на Закона за закрила на детето, може да се отведе дете по анонимен сигнал !!!
  2. Министър Петков и цялото министерство признават, че отнемат деца поради бедност и ги дават за отглеждане на приемно семейство срещу заплащане от 700 лева на месец за всяко изведено дете. Тези пари идват или от държавата или от Норвежкия фонд.
  А сега министъра да обясни, защо държавата не подпомогне биологичното семейство а налива пари в приемни семейства, които вече има доказателства правят абсурден бизнес с деца.
  3. Защо в чл. 28 0т ЗЗДТ не е дадена възможност родителите с изведени деца да са конституирани, като страна по делото пред районен съд, който решава дали да бъде изведено детето или не.
  Това е пълен абсурд.
  Дадена е възможност по чл. 27 от ЗЗДт да се обжалва заповедта на директора социално подпомагане по административен ред, но родителите не могат да присъстват на делото по чл. 28.
  Това е отказ от достъп до съд за защита правата на родителите.
  4. Защо не е въведено изискване в закона, ако едно дете се отведе то да минава ЗАДЪЛЖИТЕЛЕН медицински преглед, който да бъде представен по делото по чл. 28 от ЗЗДт.
  5. Защо е дадена законовата възможност директора социално подпомагане да изчака цял месец, преди да поиска от съда по чл. 28 да потвърди мярката за отвеждане.
  Един месец да правят бизнес с децата, а ?!

  ГЕРБ, Борисов, Петков и една камара НПО-та искат да правят бизнес, като нахълтват в семействата и нарушават Чл. 47. ал. 1 от Конституцията:
  Отглеждането и възпитанието на децата до пълнолетието им е право и задължение на техните родители и се подпомага от държавата.

  Видно от Закона за социални услуги и Закона за защита на детето, практически държавата изземва функциите на родителите и после ги предава на НПОта

  Това е национално предателство и ГЕРБ и Борисов са национални предатели !
  ГЕРБ и Борисов закрепват в закони нов бизнес в частна полза ( НПОта) по отвличане на деца и после искането на откуп от родителите, като преминават курсове за родителство, точно през тези НПОта, които са им отнели децата.

  В Италия, че дори в Норвегия вече има съдебни процеси срещу НПОта и социални служители, които са развили бизнес, като взимат деца и ги дават на приемни семейства, които после отчитат част от получените пари.

  Мръсна сган!

  Бойко Борисов и ГЕРБ са еманацията на корупцията и мафията в държавата.
 15. 15 Профил на danvan
  danvan
  Рейтинг: 580 Весело

  Всъщност #КОЙ има полза

  Българите са малък, но изключително прост народ. Sapienti Sat
 16. 16 Профил на Voiko
  Voiko
  Рейтинг: 1262 Неутрално

  Спряганата стратегия за закрила на детето не е приета и няма да се приеме, само че малограмотните слоеве на обществото се поддават на всякакви слухове. Не е тайна, че децата са извор на социални помощи за тези хора, за това е и лесно да се предизвика паника при подобни слухове. Ще трябва полицията да поработи за да разкрие разпространителите на тези зловредни слухове.

 17. 17 Профил на Vivian Apostolov
  Vivian Apostolov
  Рейтинг: 391 Неутрално

  Истината е, че ромче взето и възпитано в нормално норвежко с-то ще стане прилежен данъкоплатец.На държавите това им трябва. някой да плаща,за да могат политиците да се упражняват в управление и да си получават паричките от нас затова. Демографската криза в ЕС отдавна е факт. Бизнесът си подсигурява работна ръка в аванс.

  Нека се опитаме да храним добрия "вълк" в себе си.
 18. 18 Профил на меншевик
  меншевик
  Рейтинг: 352 Неутрално

  Гешевците и бопаджиите "постигнаха" чутовни подвизи в борбата срещу Тад Груп и рублофила Малинов, обаче стане ли дума за хибридки мълчат като глухи свине в царевица. Що тъй?

  Сокурсник Путина, экс-разведчик КГБ: Вы серьезно думаете, что Путин, делающий подтяжку лица, развяжет ядерную войну? У него от страха ботокс потечет
 19. 19 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 8487 Разстроено

  До коментар [#14] от "ironhorse":

  А това с т.нар. ''родителски права''не е ли насилие ???
  Представете си - цяла година чакаш отсъденото време да вземеш детето си за двадесетина дена. Цяла година си уговарял отпуската си с приятели и колеги, събирал си пари, разтребил си дома си, спрял си пиенето, пороците, хващаш влак, автобус, приятел с кола, собствена кола... Отиваш там, където детето ти е заточено и само телефонната слушалка те е свързвала с него. И заварваш заключена врата, глас в слушалката. Не може сега, няма да стане, детето не иска - или е искало, ама не може да те познае. Защото ти си вече един от чичковците, с които го запознавала през годината мама... Никой не мисли за това насилие.

  [email protected]
 20. 20 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 8487 Разстроено

  И какво му остава на този мъж - да отиде в полицията, да покаже решението за свиждане, да дойде с полиция, да се разкрещят пред детето тъщата, тъстът , полицаят да дръпне детето, докато другият застава между разкъсващите го страни... Детето, разчеквано между родителите ... Какво става с това дете. Но това, разбира се, не е насилие. Това е грижа за детето.

  [email protected]
 21. 21 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2596 Любопитно

  До коментар [#6] от "Хриси":

  “Ммм, така като гледам снимките от "дома" на децата, по-добре в Норвегия да ги пратят, отколкото в тая гняс и мизерия.”

  Значи е вярно, че ще се отнемат децата? Оставят се семействата в мизерия, някой джендър си харесва някое, пуска донос, че в семейството има насилие; подкупва държавен чиновник и получва “стоката”.
  Когато държавата почне да помага на семействата (а не на джендърите), поне със семейно подоходно облагане и мизерията изчезне, може и да се разсеят подозренията за “свободния пазар” на деца.

 22. 22 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3438 Неутрално

  "....държавата се впусна да разяснява, че няма нито такива намерения, нито такъв капацитет."

  Бе то и аз отначало го помислих за майтап. Суперлогично, държавата няма нито сили, нито средства, а още по-малко желание да отглежда и обучава яничари. Че и опит няма. Но като казват, че крушката си има опашка, да не би да са решили да ги събират и продават за евро? Чия ли може да е такава порочна идея? "Кого за таз прокоба да виним?"

 23. 23 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 8487 Разстроено

  А има и много бащи, които не стигат до децата си и не търсят помощ от полицията по простата причина, че биха се унижили. Пред децата си .

  [email protected]
 24. 24 Профил на ironhorse
  ironhorse
  Рейтинг: 676 Неутрално

  До коментар [#16] от "Voiko":

  Преди да пишеш глупости, първо прочети мой коментар 14.
  Ако искаш най-добре извора, а той е законите за социални услуги и закрила на детето заедно с правилника за прилагането му.

  Виж, прочети и пак кажи, че няма предвиден целенасочен метод за отнемане на деца и правене на бизнес, като се рекетират родителите да ходят на курсове по вредителство, пак при тези НПОта, които са им взели децата и получават пари от държавата и Норвежкия фонд.

  Ето и примера с бедното семейство, на което са отнели децата.
  За всяко едно от тях, приемните семейства ще вземат по 700 лева.
  Защо не дадат 1000 на биогичното, а ще дават на бизнес приемни семейства ?!

  Това е фашизъм в чист вид инсталиран ни от Норвежкия фонд и Барневарн

  Бойко Борисов и ГЕРБ са еманацията на корупцията и мафията в държавата.
 25. 25 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 8487 Неутрално

  До коментар [#24] от "ironhorse":

  Абсолютно !

  [email protected]
 26. 26
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 27. 27 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 982 Неутрално

  Кой днес се произнасяше, че парите трябвало да се дават на биологичните родители, а не на приемни семейства?
  И умения Кашпировски ли беше, Карбовски ли беше, тръгнал да пуска интервюта с бабата от това семейство, дето живее в кончината на снимката?!
  Къде е бляла бабата, щом е толкова загрижена? Не можа ли да изчисти две стаи и да се погрижи за две деца, това не струва пари. Струва да си вдигнеш мързеливото д. и да запретнеш ръкави.
  Егати! Бабите ни са носили вода в менци и са мели пръстени подове и такова чудо не е било!

  Доброто е заразно
 28. 28 Профил на stedim
  stedim
  Рейтинг: 2219 Неутрално

  Доста е гнусно да разпространяваш такива слухове и да травмираш хората.

 29. 29 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 982 Любопитно

  До коментар [#20] от "karabastun":

  Е, какво предлагаш да се направи? Кой не е чувал такива истории? Някакво решение имаш ли?

  Доброто е заразно
 30. 30 Профил на Лео
  Лео
  Рейтинг: 1162 Неутрално

  Държавните служители така си оправдават парите - държавата е постоянно в обяснителен режим. А в това време се приемат закони и се подписват договори с НПО-та.

 31. 31 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 3139 Неутрално

  Бай Х пак тръгна да гаси пожари . Този път раздухвани от коалиционните му партньори и Перата .Бай Х го награди даже

 32. 32 Профил на Slick
  Slick
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Що бе, на тъмнозелените не е ли нужно да им взимат децата? Те ги гледат като животни

 33. 33 Профил на GMO VACCINES CHEMICALS
  GMO VACCINES CHEMICALS
  Рейтинг: 2750 Неутрално

  Моделираната по руски образец пропагнада порази ромите от Сливен :)

  ☠ ☠ ☠ Long after humanity and its works were dust, the Sun engulfed Earth, heaved its last gasp of energy out into an insouciant cosmos, and died.
 34. 34 Профил на ironhorse
  ironhorse
  Рейтинг: 676 Неутрално

  До коментар [#26] от "Илиана":

  Явно ГЕРБ са завидяли на ВМРО, че продават паспорти, та ГЕРБ решиха да ги ударят в земята, като почнат да продават деца !!!

  ГЕРБ са абсолютни бандити и със съжаление го казвам, че има убити.
  Ще вземат на някой детето, изпушва му китарата и напълва с олово социалния служител, заедно с представителя на НПОто, дето го е натопил

  Бойко Борисов и ГЕРБ са еманацията на корупцията и мафията в държавата.
 35. 35 Профил на Тороман
  Тороман
  Рейтинг: 294 Неутрално

  Нашите "цигани" във форума също ги е страх от някаква стратегия, дето не са я виждали. Ми на един акъл са с истинските, горките.

 36. 36 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 8487 Неутрално

  До коментар [#29] от "АзКлавдия":

  Да не се намесват НПО -та поне, съдебната система достатъчно се е погрижила да раз ....е семействата !

  [email protected]
 37. 37 Профил на Vivian Apostolov
  Vivian Apostolov
  Рейтинг: 391 Неутрално

  Програма BG07 “Инициативи за обществено здраве” чрез финансовата подкрепа на Норвежкия финансов механизъм (НФМ) 2009-2014 и Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство (ФМ НА ЕИП) 2009/2014

  "6. От каква информация се нуждаят децата във връзка със сексуалността си през различните етапи на своето развитие (от 0 до 18 години)6.1. От раждането до 4 години:• Информиране на децата за удоволствието и насладата, извличани от докосване на тялото, ранна детска мастурбация.• Обясняване на децата за правото да се изследва половата им идентичност. • Приемане на различните начини да бъдеш дете в семейство.• Осъзнаване на факта, че връзките са различни."

  От тази 96-та страница започна да ми настръхва косата.

  Иначе в ръководството има и доста полезни съвети, касаещи възпитанието и пр. на децата. Но това в т.6 си е пълна лудост....

  http://www.bgmental.info/sites/default/files/Rykovodstvo 8 klas.pdf

  Нека се опитаме да храним добрия "вълк" в себе си.
 38. 38 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 982 Неутрално

  До коментар [#36] от "karabastun":

  Не, не съм съгласна. Никаква съдебна система не е виновна, че родителите не могат да се гледат. Няма сила на този свят извън самите родители, която да помогне или да попречи.
  Ако си преживявал такова нещо, съчувствам ти.

  Доброто е заразно
 39. 39 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 3135 Любопитно

  До коментар [#3] от "Платон Фъшкиев":

  Защо пък точно в Норвегия? Да обoгатяват генофонда?
  Доколкото ми е известно, деца от майски с определен етнос се продават в Гърция, но не съм чувала да ги продават в Норвегия.

 40. 40 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 8487 Неутрално

  До коментар [#38] от "АзКлавдия":

  Факт е , че до преди 40 -тина години разводите не бяха никак чести , до преди 100-тина години голяма рядкост, а сега бракът и децата вече са разе...ани от експерименти !

  [email protected]
 41. 41
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 42. 42 Профил на Булаир
  Булаир
  Рейтинг: 633 Неутрално

  Абе, защо САМО ЦИГАНИТЕ се връзват на подобни глупотевини ?!?!?!

 43. 43 Профил на carlosestrada
  carlosestrada
  Рейтинг: 294 Неутрално

  поредна перфектно проведена хибридна операция

  булгаристан все повече е откъсван от Европа и доближаван до Азия

 44. 44 Профил на България я няма
  България я няма
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Програма BG07 “Инициативи за обществено здраве” чрез финансовата подкрепа на Норвежкия финансов механизъм (НФМ) 2009-2014 и Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство (ФМ НА ЕИП) 2009/2014"6. От каква информация се нуждаят децата във връзка със сексуалността си през различните етапи на своето развитие (от 0 до 18 години)6.1. От раждането до 4 години:• Информиране на децата за удоволствието и насладата, извличани от докосване на тялото, ранна детска мастурбация.• Обясняване на децата за правото да се изследва половата им идентичност. • Приемане на различните начини да бъдеш дете в семейство.• Осъзнаване на факта, че връзките са различни."От тази 96-та страница започна да ми настръхва косата.Иначе в ръководството има и доста полезни съвети, касаещи възпитанието и пр. на децата. Но това в т.6 си е пълна лудост....http://www.bgmental.info/sites/default/files/Rykovodstvo 8 klas.pdf
  —цитат от коментар 37 на tolkoli


  Това очевидно е някакъв фалшификат, ето страницата на програмата, в нея не се говори нищо за деца:

  http://www.bgmental.info/bg/node/14

 45. 45 Профил на Stewie
  Stewie
  Рейтинг: 959 Любопитно

  същите лумпени които истеризираха "истанбулската конвенция" сега стоят зад слуховете относно "стратегията за детето" ,това всеки го вижда и знае ,само баце НЕ

 46. 46 Профил на България я няма
  България я няма
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Абе, защо САМО ЦИГАНИТЕ се връзват на подобни глупотевини ?!?!?!
  —цитат от коментар 42 на Булаир


  А какви се събират на протести от страх, че ще им вземат децата: цигани или българи?

 47. 47 Профил на .NET
  .NET
  Рейтинг: 321 Неутрално

  Гнусотията със законовите промени водещи до пълен произвол и КРАЖБИ на деца ще струват на ГЕРБ и Борисов не само властта, а много повече!

  ИЗЯВЛЕНИЕ НА УПРАВИТЕЛНИЯ СЪВЕТ НА „РОДИТЕЛИ ОБЕДИНЕНИ ЗА ДЕЦАТА“ /РОД/ - 08.10.2019г.
  -----------------------------------------------------------
  във връзка с действията на 07.10.2019г. на родители в училищата на три града в България – Ямбол, Сливен и Бургас,
  Според Председателите на УС/РОД, основна причина за растящото социално напрежение в тези градове и цялата страна

  е нежеланието на държавните институции да влязат в диалог по конкретни реални проблеми, предизвикващи безпокойство в родителската общност и нейните легитимни организации във връзка със ЗСУ и свързаните с него законови промени в Семейния кодекс, Закона за закрила на детето и други нормативни и поднормативни актове, приети през март 2019г.


  Политическото и чиновническо високомерие към родителите в този случай е истинският виновник за общественото напрежение.
  Съществуват оправдани опасения, че промените в законодателството и тяхното въвеждане на практика дори преди официалното влизане в сила на законовите разпоредби, противоречат на Конституцията и Семейния кодекс.


  В специално обръщение от 04.09.2019г., на Омбудсмана на Републиката Мая Манолова към Правителството, Народното събрания и други институции, се обръща специално внимание на опасността от социално напрежение и се отправят препоръки за диалог на институциите с родителските организации.

  В НС, МС, Министерството на образованието, Министерството на труда и социалната политика, Президентството, Омбудсмана от месеци са внесени искания на родителските организации за диалог по конкретни въпроси. Повече от половин година, родителските общности се обявяват срещу антисемейните политики, които се провеждат със или без законово основание в училищата и детските градини, но конкретни действия не се предприемат.


  До този момент, нито препоръките на Омбудсмана, нито молбите на родителските организации са отчетени от държавните институции.

  Заявяваме, че социалното напрежение в училищата в Ямбол, Сливен, и Бургас е естествена реакция на родители, на които е отказан диалог и чувстват остър дефицит на истинска и достоверна информация от страна на държавните институции. Тези действия не са инициирани и съгласувани с УС на РОД.
  Призоваваме родителските общности да не се доверяват на слухове, фейк-новини и непроверена информация.

  Същевременно, напомняме конституционната норма, че отглеждането и възпитанието на децата до навършване на пълнолетие е право и задължение на техните родители и се подпомага от държавата.
  Напомняме и конституционната норма, че гражданите имат право да се събират мирно и без оръжие на събрания и манифестации.


  Призивите за ограничаване на конституционните права на гражданите от страна на отделни личности, неправителствени организации и представители на институциите са антиконституционни и допринасят единствено за още по-голямо социално напрежение. Недопустимо е да се репресират родители и техните легитимни организации, когато претендират да се спазват техни конституционни права. В правовата държава и върховенството на закона ИЗХОДЪТ Е ДРУГ.
  Призоваваме към диалог и конструктивни решения по въпросите, поставени от родителите и техните легитимни организации.

  Председатели:
  Адв. Владимир Шейтанов
  Адв. Илияна Мавродиева
  Адв. Петър Николов

  Бъдещето е не просто пред богатите държави, а пред тези, които са най-напред с образованието. - в."Капитал", 22.12.2016г.
 48. 48 Профил на our12595545
  our12595545
  Рейтинг: 313 Разстроено

  Аз от този случай с децата от Балша разбрах следното. Ако имате финансови затруднения при отглеждането на децата си, въпросното Министерство може да ви подпомогне само като ви ги отнеме.

 49. 49 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 982 Любопитно

  До коментар [#48] от "our12595545":

  Колко финансови средства са нужни, за да почистиш една маса, затрупана с мухлясала храна?

  Доброто е заразно
 50. 50 Профил на България я няма
  България я няма
  Рейтинг: 8 Неутрално

  същите лумпени които истеризираха "истанбулската конвенция" сега стоят зад слуховете относно "стратегията за детето"
  —цитат от коментар 45 на Stewie


  Това се потвърждава от пост №47, където под поредния лъжлив памфлет се е подписал т.нар. адвокат Шейтанов, който бе основно знаме на подивелите врагове на ИК. Всъщност, ако не се беше намесил той с псевдо-юридическите си екпертизи, можеше останалата тълпа, предвождана от хора като Перата или Мадлен Кирчева, да не получи толкова много самочувствие да отстоява една стопроцентова лъжа.

  Сега пак същия мъти водата. А кой ли му плаща за това и колко, е интересно.

 51. 51 Профил на Мизийски
  Мизийски
  Рейтинг: 914 Неутрално

  От информацията покрай този скандал, може да се изчисли броят на циганите в България. Министърът каза, че от 260 хиляди цигански деца (търсени, за да бъдат върнати в училище) 160 хил. са в чужбина. Според преброяването от 2001 г., 36% от циганите са под 15-годишна възраст. Простото изчисление показва, че общият брой на циганите родени тук е между 720-750 хиляди. От тях близо 60% са в чужбина или в момента в България се намират около 300 хиляди австралопитеци (останалите ходят и се връщат). Очевидно е, че извеждането им извън България (и разпръскането им из Европа) е единственото работещо решение.

  Спаси, Господи, Твоите чеда и благослови наследството си, като даряваш на православния български народ победа над враговете му и го запазваш с Твоя кръст. ☦
 52. 52 Профил на Niraah
  Niraah
  Рейтинг: 531 Неутрално

  Тези хора няма ли кой да ги образова???

 53. 53 Профил на Niraah
  Niraah
  Рейтинг: 531 Неутрално

  Някой от протестиращите въобще бил ли е в Норвегия?

 54. 54 Профил на Voiko
  Voiko
  Рейтинг: 1262 Неутрално

  До коментар [#14] от "ironhorse":

  Стратегията за детето в която се спряга норвежката система не е приета. А в член 10 ал.5 пише че анонимни сигнали не се приемат, освен ако не става дума за насилие над дете или по преценка на директора, но едва ли за тази преценка има значение само бедността, защото тези хора получават социални помощи и то в доста голям размер.

 55. 55 Профил на GMO VACCINES CHEMICALS
  GMO VACCINES CHEMICALS
  Рейтинг: 2750 Неутрално

  До коментар [#42] от "Булаир":

  каот гледам какво пишат патреотете, не са само циганите.

  ☠ ☠ ☠ Long after humanity and its works were dust, the Sun engulfed Earth, heaved its last gasp of energy out into an insouciant cosmos, and died.
 56. 56 Профил на ironhorse
  ironhorse
  Рейтинг: 676 Неутрално

  До коментар [#54] от "Voiko":

  Все пак призна, че може по анонимен сигнал да се отнеме дете !
  Браво, имаш напредък.

  Бойко Борисов и ГЕРБ са еманацията на корупцията и мафията в държавата.
 57. 57 Профил на Николай Бучков
  Николай Бучков
  Рейтинг: 4995 Неутрално

  Перспективата е мрачна …..Обективно държавата отдавна е безпомощна !

 58. 58 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 1848 Неутрално

  При тази гледка поп Мартин изрече:

  Селяни, селяни,
  дървен кръст ви дадох - изгорихте го!
  железен кръст ви дадох -претопихте го!
  златен кръст ви дадох - потафихте го!
  Утре на литургия - **** ще ми поцелуете!

  С черно фередже, оле!

  За коалиция Анти-Пеевски: ДБ+Слави+Мая+БСП
 59. 59 Профил на foreverman77
  foreverman77
  Рейтинг: 313 Неутрално

  Само да попитам,

  Ако се докаже, че детето е малтретирано, тормозено, бито, недохранено...живее в мизерия и мръсотия....и тогава ли няма да отнемаме деца??

 60. 60 Профил на GMO VACCINES CHEMICALS
  GMO VACCINES CHEMICALS
  Рейтинг: 2750 Неутрално

  До коментар [#56] от "ironhorse":

  Ми не е вярно, не може. Може да разгледат анонимен сигнал, да съставят комисия в която има и лекар и полицай и да направят проверка.

  ☠ ☠ ☠ Long after humanity and its works were dust, the Sun engulfed Earth, heaved its last gasp of energy out into an insouciant cosmos, and died.
 61. 61 Профил на България я няма
  България я няма
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Само да попитам,Ако се докаже, че детето е малтретирано, тормозено, бито, недохранено...живее в мизерия и мръсотия....и тогава ли няма да отнемаме деца??
  —цитат от коментар 59 на foreverman77


  А това също ще е сред фаталните последици за българското общество покрай масовите лъжи и истерия. Сега въпросните институции просто няма да могат да си вършат работата. Недай си боже да има наистина условия за извеждане на дете: само един кьорфишек да се пусне, и тълпата ще е готова да линчува всеки социален работник.

  Между другото, любопитно е, че печално известният Андрес Брейвик е бил напът да бъде изведен от майка си, защото е бил тормозен, откъдето се натрупва и депресията му. Майката, обаче, наема добър адвокат, с помощта на когото Андрес остава при нея. Ако го бяха извели, твърде вероятно е 90 и кусур деца, които после изтреби, да бяха живи днес.

 62. 62 Профил на GMO VACCINES CHEMICALS
  GMO VACCINES CHEMICALS
  Рейтинг: 2750 Весело

  До коментар [#59] от "foreverman77":

  Не, това са всъщност по-строго възпитавани деца, закалени психически, физически и имунитетно.

  ☠ ☠ ☠ Long after humanity and its works were dust, the Sun engulfed Earth, heaved its last gasp of energy out into an insouciant cosmos, and died.
 63. 63 Профил на GMO VACCINES CHEMICALS
  GMO VACCINES CHEMICALS
  Рейтинг: 2750 Весело

  До коментар [#61] от "ngn36623288":

  Ти пък, той е истински пример за подражание от всеки патреот.

  ☠ ☠ ☠ Long after humanity and its works were dust, the Sun engulfed Earth, heaved its last gasp of energy out into an insouciant cosmos, and died.
 64. 64 Профил на victor_victim
  victor_victim
  Рейтинг: 427 Неутрално

  Всеки да изтрие от профила си във Фейсбук, откачалките, които постват тази гнусотия. А Защита на децата да издири ТОЧНО ТЕХНИТЕ ДЕЦА, КОИТО РЕВАТ ПО МИТИНГИТЕ, ЗАЩОТО РОДИТЕЛЕТЕ ИМ ИМАТ САЧМИ В ГЛАВИТЕ!!

 65. 65 Профил на Günther
  Günther
  Рейтинг: 675 Гневно

  Ужас! Поредно абдикиране на държавата и "Социално подпомагане" от задълженията им, за които данъкоплатеца плаща! Как мислите, че безработна самотна майка с четири деца, без жилище, издържа децата си? Не смятате ли, че държавата трябва да помогне на бедните дечица и да ги настани някъде, където поне да не са гладни? Така биха постъпили в демократичните страни като Швеция и Норвегия, но не в някакви социални заведения, а при истински семейства. Без значение дали са традиционни или са нетрадиционни.
  Нека да поразсъждаваме малко по-сериозно и да предложим работещо предложение. Сигурен съм, че никой не иска да оставим децата в мизерията, защото по този начин дечицата никога няма да се интегрират в гражданското общество.

  Бог да благослови Америка за България!
 66. 66 Профил на foreverman77
  foreverman77
  Рейтинг: 313 Неутрално

  До коментар [#61] от "ngn36623288":

  Е, същото имах предвид и аз.
  Сбъркана работа.

 67. 67 Профил на Günther
  Günther
  Рейтинг: 675 Весело

  Я? Кой нетолерантен расист и ксенофоб ми удари минусче?

  Бог да благослови Америка за България!
 68. 68 Профил на nevermindme
  nevermindme
  Рейтинг: 294 Неутрално

  После се чудим защо прост народ има нужда от партия дето няма такава държава...

 69. 69 Профил на nik_77.
  nik_77.
  Рейтинг: 1750 Неутрално

  Май Борисов ще се окаже прав. Акцията е политическа, предизборна и пр. На пръв поглед - случаят изглежда доста идиотски и някак безобиден. Тръгнал слух в ромските махали и се уплашили за децата. Според д-р Канов сред някои общности витаят инстикти от средновековието. Гонитба на вещици, магии и т.н. Но нещата са по-различни. Тук са публикувани 1-2 опуса, които извеждат политически изводи и насоки. Например изявлението на управителния съвет на родители, обединени за децата, започващо с уговорката че кражбите на деца ще струват на ГЕРБ и Борисов не само властта, но и много повече. Припомнят се манифестите на Мая Манолова като омбудсман, как стратегията за децата ще доведяла до социално напрежение и... ето - доведе. И пр. А някакъв пък цитира параграфи, според които ГЕРБ, Борисов, Петков и една камара НПО-та искат да правят бизнес /!?/ като нахълтват и изземват децата и ги дават на НПО-та!?!? Опусът завършва с "мръсна сган". Първото, идващо на ум е, че е писано от човек с разстроена психика. Ще бъде интересно мнението на д-р Канов. Но манифеста с цитираната Мая Манолова отвежда към по-реални, обосновани и логични заключения. Близки до заключенията на Борисов и наистина водещи до аналогия с Костинбродската афера, също с герой Мая Манолова.

 70. 70 Профил на eminem9876
  eminem9876
  Рейтинг: 328 Неутрално

  Доста е гнусно да разпространяваш такива слухове и да травмираш хората.
  —цитат от коментар 28 на stedim


  Проблема е че в България журналистиката е базирана основно на слухове и на фалшиви новини.

 71. 71 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4890 Неутрално

  До коментар [#69] от "nik_77.":

  Много удобно. Явно сами сте си го пуснали по стар милиционерски похват.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 72. 72 Профил на eminem9876
  eminem9876
  Рейтинг: 328 Неутрално

  Абе, защо САМО ЦИГАНИТЕ се връзват на подобни глупотевини ?!?!?!
  —цитат от коментар 42 на Булаир


  Защото децата на ромите живеят в лоши условия понеже са много. Ромите знаят че не могат да ги отгледат като хората и затова се и страхуват. Отделно има такива които се напиват с парите от детските. Социалните си затварят очите и живота продължалва.

 73. 73 Профил на eminem9876
  eminem9876
  Рейтинг: 328 Неутрално

  Спряганата стратегия за закрила на детето не е приета и няма да се приеме, само че малограмотните слоеве на обществото се поддават на всякакви слухове. Не е тайна, че децата са извор на социални помощи за тези хора, за това е и лесно да се предизвика паника при подобни слухове. Ще трябва полицията да поработи за да разкрие разпространителите на тези зловредни слухове.
  —цитат от коментар 16 на Voiko


  Стратегията трябва да се приеме нали сме част от ЕС

 74. 74 Профил на Günther
  Günther
  Рейтинг: 675 Любопитно

  За съжаление авторката не обръща внимание на един много по-важен и скандален детайл!
  Как изобщо е допуснато непознати мъже да вземат чужди деца от тези три училища и да водят някъде?! И то без знанието на самотните майки?! После учителите ли ще са виновни, че е допуснато такова масово отвличане? Учебния процес е дреболия!

  Бог да благослови Америка за България!
 75. 75 Профил на Günther
  Günther
  Рейтинг: 675 Любопитно

  За съжаление авторката не обръща внимание на един много по-важен и скандален детайл!
  Как изобщо е допуснато непознати мъже да вземат чужди деца от тези три училища и да водят някъде?! И то без знанието на самотните майки?! После учителите ли ще са виновни, че е допуснато такова масово отвличане? Учебния процес е дреболия!

  Бог да благослови Америка за България!
 76. 76 Профил на Вятър
  Вятър
  Рейтинг: 667 Неутрално

  Чета коментарите и се питам, как се казва тази държава България или ЦИГАНЛАНДИЯ? Голямата част от коментиращите се загрижили за крадливите мангалчета. Е що не осиновите по десетина? Какви глупости пишете? ........Истината е проста. На политиците им трябват избиратели. Най лесни са лентяйте мангали. Затова им се сипват средства под формата помощи. Основните помощи са свързани с децата, още от живково време. Още от времето когато БКП искаше да ни прави 9 милиона българи. И резултата е, че циганките са като доини крави. Заплождат се планово за да раждат циганета, които носят пари. Това е! Там е заровено кучето, а не в тинтири минтири, държавата, слухове и бла бла. И жалкото е, че Боко хукнал да им се извинява, а после ще вдига данъци за да ги хрантути. Жалко е, че и му се връзвате на тъпотиите.

  Задачата е проста, за съжаление хората, които се залавят за нея, са като задачата - прости.
 77. 77 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8247 Неутрално

  Държавата не трябва да дава подобни обещания. Има деца в риск, има със застрашен живот. Как така няма да отнема, ще оставят да ги убият ли. Колко починаха от началото на годината, след малтретиране от родители.

 78. 78 Профил на objektivist96
  objektivist96
  Рейтинг: 536 Любопитно

  "...държавата е в акция да успокоява, че няма да отнема деца..."
  ================================================================
  Абсолютно малоумна работа!!!
  Каква по дяволите акция?!?? Срещу какво?!??Срещу някакви коментари в т.нар.социални мрежи,където някакви хора пишат колосални глупости по тази тема,при това атаката е масова и не е от вчера.Срещу "някой каза","една жена разправяше","братовчедка ми от сигурен източник знае,че..."...и пр.,и пр.,и пр. от този род?!???
  "Нещастната Норвегия"...:)))))))))))))))))))))))))))))))))))Защо ли и трябваше да противоречи на РФ...?!????

 79. 79 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3438 Неутрално

  Уличните котки живеят при още по-лоши условия, но успяват да си отгледат поколение. Майчинският инстинкт е вроден.

 80. 80 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2777 Неутрално

  До коментар [#19] от "karabastun":

  Това е някакъв много гаден модел, който съм го виждал, за съжаление, предимно в Бг. Нямам намерение да обиждам ”на едро” с това си изказване, но в Бг отношението към секса/голотата и това, децата да се ползват като оръжие за удовлетворяване на его, са някакви местни извратени специалитети. Както и кълненето...

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 81. 81 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2596 Неутрално

  До коментар [#49] от "АзКлавдия":

  "Колко финансови средства са нужни, за да почистиш една маса, затрупана с мухлясала храна? "

  По-малко отколкото НПО-шките получават за да я засират.

 82. 82 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2596 Любопитно

  До коментар [#72] от "eminem9876":

  "Защото децата на ромите живеят в лоши условия понеже са много."

  То и кокошките в птицефермата са много, но живеят щастливи по европейска директива.
  Значи, могат да се подобрят условията в птицефермата, но не и в кварталите. Що е тоя двоен аршин? За да се стовари върху нечия умнокрасива тиква?

 83. 83 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2596 Весело

  До коментар [#69] от "nik_77.":

  "Тръгнал слух в ромските махали и се уплашили за децата."

  Как в ромските махали!? -
  "Излъчени са 6 телевизионни предавания във високорейтингови национални телевизии, 8 радиоинтервюта в национални радиа. Публикувани са 10 информации и интервюта в национален всекидневник и 12 материала в регионални вестници. Като отзвук от всички дейности на публичната кампания от началото на декември 2016 до 15 март 2017 г. общият брой на новините, излъчени по различни телевизии, е повече от 20, публикациите в печатни медии са повече от 40, а публикациите в онлайн медии са 196. Информационните клипове на кампанията (3-минутен и 10-минутен) са били достъпни в 10 новинарски сайта и здравни портали. "
  http://www.bgmental.info/bg
  за всяване на страх и агресия в училищата.
  Развихрили са се разни малоумници и като получат "ответен отговор" им се привиждат "руски хибридни вълни".

 84. 84 Профил на antonio_vivaldi
  antonio_vivaldi
  Рейтинг: 3045 Неутрално

  Като видя протестиращи с еднакви плакати в соц.стил веднага се сещам откъде са организирани.

 85. 85 Профил на areta
  areta
  Рейтинг: 1312 Неутрално

  От една страна циганите се страхуват за "прехраната си" - децата им са източник на доходи, ако им ги вземат, се лишават от важно перо приходи и ще се наложи да работят.

  От друга страна, ако им ги вземат и ги настанят в приемни семейства на българи, това ще има силно влияние върху децата, а при циганите е важно да не допуснат каквото и да било "чуждо" с цел запазване на техния начин на живот.

 86. 86 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 4681 Весело

  До коментар [#4] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Приказката за Лъжливото овчарче застигна ГЕРБ !!!
  Но очеизвадно те не са я чели когато е трябвало.

  Не, те са чели "Винету"!

 87. 87 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 4681 Весело

  До коментар [#14] от "ironhorse":

  Бе излезе още преди две-три години информация, че ромите от с. Мечка, известни със своите набези вече не крадели - всички те станали "приемни родители" и доволни наричали приемните си рожби "нашите банкоматчета"!

 88. 88 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 4681 Неутрално

  До коментар [#51] от "Мизийски":

  Според преброяването от 2001 година под 15 години са били 33% от циганите, според следващото преброяване - 2011 година - 30%. Така че сметката Ви е погрешна изначално.
  Отделно викой не е казал, че 260 хиляди липсващи от училище деца, които по документи се водят в България са само роми. Сред тях например е и детето на българин, женен за българка в Лондон - всяка година НСИ изчаква по няколко месеца за да дойдат данните за децата на български граждани, родени в чужбина и да бъдат прибавени към "де юре" населението на България по постоянен адрес на родителите. По-миналата година ставаше дума за около 5 хиляди деца.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK