Протоколите и бюлетините от изборите в София отново ще се приемат само в "Арена Армеец"

На предишните местни избори пред "Арена Армеец" имаше опашки

© Цветелина Белутова, Капитал

На предишните местни избори пред "Арена Армеец" имаше опашкиВъпреки хаоса и скандалите около приемането на протоколите и бюлетините от местните избори през 2015 г. в София Общинската избирателна комисия (ОИК) отново реши книжата от всички секции в столицата да се приемат в зала "Арена Армеец". Според решението в залата ще има три пункта за предаване на протоколи и бюлетини, в които да се приемат книжа от близо 1600 секционни избирателни комисии във всичките 24 административни района в София.


Предложението на Централната избирателна комисия (ЦИК) бе секционните избирателни комисии в София да бъдат разделени на три групи според административните райони, като изборните книжа от всяка от групите да се приемат в определен пункт на различно място. Целта на препоръката бе да се избегне хаосът от предишни избори.


Според Общинската избирателна комисия обаче това не е възможно, тъй като комисията трябвало да заседава в своята цялост и членовете й не могат да бъдат поименно разпределени на три отделни места, а трябва да имат достъп до всички пунктове. Освен това не всички политически формации имат поне трима представители в комисията, поради което отделянето на пунктовете на различни места би попречило те да имат представител във всеки един от тях.
Председателят на ОИК - София, Полина Витанова каза, че ще се направи максимална организация, за да протече приемането на протоколите и бюлетините без проблеми. Пред БНТ тя апелира секционните избирателни комисии да установяват и нанасят внимателно и без бързане резултатите от изборите, за да няма грешки в протоколите и голямо изчакване. Предстоят обучения на членовете на комисиите, за участието в които те ще получат допълнителни възнаграждения (още за възнагражденията в комисиите четете тук).


Резултатите от изборите и протоколите трябва да бъдат публикувани до 48 часа след приключване на изборния ден.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK