Съкратеното съдебно следствие отпада в случаите на умишлени убийства

Правната комисия в парламента прие на второ четене промените в Наказателно-процесуалния кодекс и утре те ще бъдат подложени на обсъждане и гласуване в пленарната зала

© Велко Ангелов

Правната комисия в парламента прие на второ четене промените в Наказателно-процесуалния кодекс и утре те ще бъдат подложени на обсъждане и гласуване в пленарната залаПодсъдими за умишлени убийства няма да имат възможност с признаване на фактите и обстоятелствата от обвинителния акт да се ползват от намаляване на наказанието с 1/3. Това гласуваха и приеха днес на второ четене депутатите в правната комисия в парламента с с 9 гласа "за", трима "против" и трима "въздържал се".
Промяната се въвежда в Наказателно-процесуалния кодекс (НПК) и първоначалният вариант бе по идея на БСП, "Обединени патриоти" и "Воля". От днешното заседание отсъстваха депутатите от ДПС.


Той предвиждаше съкратеното съдебно следствие да не може да се прилага в случаите не само на умишлени убийства, но и умишлено причиняване на тежка телесна повреда. По предложение на ГЕРБ обаче редукция на наказанието ще има и в случаите на причиняване на тежки телесни повреди. Още утре депутатите ще го обсъждат като първа точка на заседанието си в пленарната зала.


На заседанието в комисията днес бяха поканени министърът на правосъдието Данаил Кирилов и заместникът на главния прокурор Милена Шишкова.
Красимир Ципов от ГЕРБ посочи, че са поискали справка от прокуратурата за това колко подсъдими за убийства и колко за тежка телесна повреда са се възползвали от сегашната възможност, която дава законът – да признаят факти и обстоятелства и да получат намаляване на наказанието с 1/3.


Данните показват, че за последните 5 години от 567 осъдени за двата вида престъпления 156 са поискали съкратено съдебно следствие. От ползвалите възможността в закона 156 души само един е бил подсъдим за телесна повреда. Най-често от намаляване на наказанието с признаване на факти и обстоятелства от обвинителния акт са се възползвали подсъдими за най-тежките престъпления – квалифицирани убийства.


По думите на Шишкова обаче тази статистика не е достатъчно точна, тъй като в нея не се включват други престъпления, като например грабеж, придружен с убийство. Освен това тя обясни, че има две възможни процедури за съкратено съдебно следствие и не е сигурно дали съдът е уважил искането на подсъдимите във всички тези случаи.


"Тази цифра – 156 лица с влезли в сила присъди, фактически отразява всички осъдени по съкратено съдебно следствие, което обаче не е задължително да е обвързано с редукция на наказанието. Най-голямата цифра на осъдените по реда на съкратеното съдебно следствие са за умишлени убийства и квалифицирани убийства с наказание доживотен затвор и с доживотен затвор без право на замяна", поясни Шишкова.


Няколко пъти депутатите я питаха какво е становището на прокуратурата по тези промени, а тя няколко пъти посочи, че няма основание прокуратурата да отстъпва от първоначалното си становище, както и че решението е на законодателя.


Данните от прокуратурата станаха повод министърът на правосъдието Данаил Кирилов да призова депутатите да не пренебрегват първоначалното решение, което той и ГЕРБ предложиха за съкратеното съдебно следствие. По думите му трябва с промени, но този път в Наказателния кодекс, да се предвиди възможност съдът да преценява дали да намали наказанието на подсъдимия и дали това да стане с 1/3 или с 1/5. Такъв законопроект бе внесен от ГЕРБ, но дебатът по него бе отложен и ще се поднови след изборите, за да не бъде "натоварен с емоции и да не е се взема решението в предизборна обстановка", посочи Кирилов.


Дебатът за баланса между справедливост и достатъчно бързо правораздаване продължи с изказвания на Явор Нотев от "Атака", който посочи, че за обществото е неприемливо подсъдимите за най-тежки престъпления да имат възможност с признаване на фактите да намалят наказанието – а санкциите са определени в Наказателния кодекс.


Министър Кирилов посочи, че трябва да се балансира, а не да се вземат крайни решения заради конкретни казуси. Повод за започналия дебат и внесените проекти за промени в законодателството бе последният случай с детето в с. Сотиря, който предизвика недоволството както на обществото, така и на представителите на политически партии. Близки на детето и роднини на жертви присъстваха на първото заседание на комисията по правни въпроси и призоваваха за справедливост и отпадане на съкратеното съдебно следствие.

Коментари (6)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на 堅不可摧
  堅不可摧
  Рейтинг: 284 Неутрално

  Всичко се работи на парче в ЗСА(задунайски съветски анклаав), затова няма нищо нормално....

 2. 2 Профил на Lou
  Lou
  Рейтинг: 1549 Гневно

  Не ми е ясно каква е разликата между умишлното причиняване на тежка телесна повреда и умишлено убийство. И при двата случая има умишлен опит да се нанесат тежки и трайни телесни повреди на друг човек, а защо не и фатални. Такива повреди могат да направят една жертва инвалид за цял живот. А когато те са прочинени умишлено, това си е равносилно на опит за убийство.

  Ето един примерен казус - неуравновесен мъж, изоставен от жена си, решава да я убие. Напада я, пребива я тежко и почти успява да я убие. Но тя оцелява с цената тежки телесни и умствени увреждания. Пълна инвалидност на крайници и увреждания на мозъка. В този случай законът позволява на мъжа да се възползва от съкратено следствие и намаляване на присъдата с 1/3, а при добро поведение - ще лежи не повече от 10 години. А жертвата е обчерена до края жимота си да бъде жив труп.

  Депутатските мозъци от парламента това измислиха.

  СССР - родина на всички безотечественици! При капитализма човек експлоатира човека, а при социализма е точно обратното! Всеки кооператор - прасе, всеки комунист - две! Всички комунисти - под земята! 25 цирк - 25 години плодотворна размяна на циркови номера между България и СССР! Който не познава Сибир, той не познава СССР! Да живее 10-ти септември - ден на народната милиция - единствената опора на народната власт! До 9 септември 1944 г. България беше на ръба на пропастта. След това направи смела крачка напред!
 3. 3 Профил на pafaka22
  pafaka22
  Рейтинг: 762 Неутрално

  Поредното преправяне на закони "на парче". След всеки случай на тежко престъпление в България се почват някакви брожения и хаотични промени в законодателството, които вместо да изпишат вежди, могат да извадят очи.
  Никой не мисли и за другата страна, че в случай на отпадане на съкратеното производство, жертвите на престъпление или близките им ще бъдат разкарвани по дела в продължение на много години, ще бъдат карани по 20 пъти да повтарят едни и същи показания и т.н. Заради няколко години повече в присъдата на извършителя. А не са един и два случаите, в които дела са се проваляли поради калпаво обвинение, изгубени или компрометирани доказателства, промяна на показания и т.н.

 4. 4 Профил на Lou
  Lou
  Рейтинг: 1549 Неутрално

  Поредното преправяне на закони "на парче". След всеки случай на тежко престъпление в България се почват някакви брожения и хаотични промени в законодателството, които вместо да изпишат вежди, могат да извадят очи.Никой не мисли и за другата страна, че в случай на отпадане на съкратеното производство, жертвите на престъпление или близките им ще бъдат разкарвани по дела в продължение на много години, ще бъдат карани по 20 пъти да повтарят едни и същи показания и т.н. Заради няколко години повече в присъдата на извършителя. А не са един и два случаите, в които дела са се проваляли поради калпаво обвинение, изгубени или компрометирани доказателства, промяна на показания и т.н.
  —цитат от коментар 3 на pafaka22


  Да разбирам ли, че заради бързото производство и безпроблемния съдебен процес оправдаваме 30-те години на онзи, изнасилил и убил детето в Сотиря? Колко е лесно - рецидивист, отвлакъл, изнасилил и убил по особено жесток начин 6-годишно дете. Защо да го осъждаме доживот? За да е бърз и лесен процесът, да го накараме да си признае там за 30-годишна присъда и като излезе после, да си намери някое ново 6-годишно дете, да убие и изнасили и него. Кой ти гледа тук справедливост? Майната й на справедливостта. Нека процесът да е бърз и лесен, пък дори онзи да се измъкне със смешна присъда.

  Всеки, който защитава абсурдната теза, че за особено тежки убийства с изнасилвания трябва да има бързо съдебно прозводство и намалена присъда, заслужава и неговото семейство да стане жертва на подобен убиец или изверг. После същият този защитник на тежките убийци психопати ще разбере, че на чужд гръб и 100 тояги били малко, ама когано са на твоя гръб, болят много.

  СССР - родина на всички безотечественици! При капитализма човек експлоатира човека, а при социализма е точно обратното! Всеки кооператор - прасе, всеки комунист - две! Всички комунисти - под земята! 25 цирк - 25 години плодотворна размяна на циркови номера между България и СССР! Който не познава Сибир, той не познава СССР! Да живее 10-ти септември - ден на народната милиция - единствената опора на народната власт! До 9 септември 1944 г. България беше на ръба на пропастта. След това направи смела крачка напред!
 5. 5 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2632 Неутрално

  Добре бе кво му лошото на реципрочното наказание - доказало се е с времето - хилядолетия е работило без проблеми.

  Е случаите в Русе и това село с детето фактите си сочат към убиеца. Ама с едни самопризнания той си намалява наказанието наполовина. После некви го пуснат предсрочно или го помилват и кво става - лежал 1/3 и толкова няма даже.

 6. 6 Профил на valtoro
  valtoro
  Рейтинг: 941 Неутрално

  Извергите убийци да си плащат пълната цена, жалко че забраниха смъртното
  наказание , трябва да има реципрочност !!!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK