Новият "саботаж" в БНР е фалшива новина

Новият "саботаж" в БНР е фалшива новина

© Цветелина Белутова, Капитал



Националното управление на радио и телевизионните системи (НУРТС) опроверга информация за подготвян саботаж чрез профилактика в Българското национално радио.


По-рано днес сайтът ПИК, който атакува журналистите от БНР, които се оплакаха от натиск, разпространи информацията, че преди дни в радиото е подготвян саботаж, но той е бил осуетен от екипа на генералния директор Светослав Костов. Според сайта е бил направен нов опит за спиране на сигнала на БНР по схема, като тази от 13 септември, когато сигналът на радиото спря за 5 часа под предлог за извършвана профилактика. Информацията е разпространена ден преди заседание на Съвета за електронни медии, посветено на въпроса за оставката на генералния директор на БНР. Малко след публикуването на това твърдение Костов съобщи пред сайта dariknews.bg, че на 3 октомври е бил информиран с писмо от НУРТС за предстояща през целия следващ ден профилактика в БНР, но управителният съвет на БНР се е събрал и решил, че "спираме всички профилактики".


"Датите за профилактика на отделните предаватели, чрез които се разпространяват програмите на БНР, са известни на БНР от 30.11.2018 г., когато НУРТС България ЕАД е изпратило на БНР окончателния график за профилактика през 2019 г. Не са постъпвали възражения и/или коментари от страна на БНР", се казва в позицията на НУРТС България ЕАД, разпространена до медиите. От НУРТС посочват, че са задължени да извършват периодични профилактични прегледи и настройки на предавателните съоръжения поне веднъж годишно и по определен график. Целта на профилактиката е да не се допуска спиране на сигнала на излъчваните в ефир радио- и телевизионни програми поради авария или дефектирали съоръжения.




"Графикът за профилактики е съставен по такъв начин, че да няма прекъсване на излъчването в големи райони, като се има предвид и припокриването от отделните предаватели. Ето защо профилактиката на дадено съоръжение по графика, не означава пълна липса на приемен сигнал на програма "Хоризонт" в зоната на обслужване на съответния предавател", посочват от НУРТС.


От там добавят, че са уведомили БНР за предстоящата на 4 октомври профилактика с писмо от предходния ден, но това писмо е задължение, описано в договора с БНР. "До БНР е изпратено потвърждение, че планираната профилактика ще бъде извършена на 04.10.2019 г. на КРТЦ Витоша, така, както е предвидено в одобрения през 2018 график. След получаване на искане от БНР за отлагане на профилактиката, от страна на НУРТС България ЕАД е изпратено потвърждение, че искането на БНР ще бъде отчетено и профилактиката ще бъде отложена. Искането на БНР е изпълнено, въпреки че в резултат на отлагането на профилактиката възниква необходимост от ново координиране и взимане на съгласие на всички оператори, разположени на съответния обект", се казва в позицията.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK