Австралийският външен министър поиска гаранции, че Полфрийман получава справедлив процес

Марис Пейн

© Reuters

Марис ПейнАвстралия ще продължи да оказва помощ на Полфрийман и ще подкрепя бързото му напускане на България, веднага след като бъде освободен, пише в своя позиция до БНТ австралийският външен министър Марис Пейн. Тя посочва, че иска гаранции, че Джок Полфрийман получава справедлив процес, в съответствие с българското законодателство.


Австралийският външен министър изразява загриженост, че осъденият за убийството на Андрей Монов е задържан в миграционен център, след като е освободен условно от затвора. Подчертава също, че ще бъде разтревожена, ако незаконови причини забавят освобождаването на австралийския гражданин.


В писмото си Марис Пейн заявява, че продължава да следи отблизо съдебния процес по случая с Джок Полфрийман. Писмото до БНТ идва в деня, в който временно управляващият посолството на Австралия в Атина Н.пр. Джон Филп беше в България и разговаря с министъра на правосъдието Данаил Кирилов и главния прокурор Сотир Цацаров.
Гостът посочи, че Джок Полфрийман има издадени документи за самоличност, но те няма да му бъдат дадени от австралийското посолство, докато не приключат съдебните процедури в България. Дипломатът получи гаранции, че срещу австралиеца има честен процес, който не зависи от това дали подсъдимият е българин или чужденец.


Вчера в открито съдебно заседание Върховният касационен съд (ВКС) изслуша искането на прокуратурата, както и твърдението на защитата - че то е неоснователно. Самият Джок Полфрийман не присъстваше. Докато магистратите заседаваха, пред сградата на съдебната палата партия ВМРО бе организирала протест.


Първоначално заседанието бе насрочено за 23 октомври, но заради големия обществен интерес по казуса Върховният касационен съд реши да заседава по-рано.


Миналата седмица казусът окончателно се заплете и заради няколко паралелно течащи процедури, които предизвикаха объркване и оставиха висящи въпросите дали австралийският гражданин Полфрийман има действаща забрана за напускане на страната, има ли правно основание да е задържан в центъра в Бусманци и може ли да си тръгне от България.


Според защитника му Калин Ангелов нито една от забраните за напускане на страната вече не е валидна, а Полфрийман е задържан незаконно в "Бусманци". Има и издадена заповед за експулсиране, а австралиецът е заявил, че доброволно иска да напусне България, след като му бъдат издадени документи.


С решение на Софийския апелативен съд на 19 септември Полфрийман беше условно предсрочно освободен от затвора, след като излежа почти 12 от наложената му присъда от 20 години затвор за убийството на Андрей Монов.
Развитието по този казус доведе до безпрецедентна атака към съдебния състав, отекна и в парламента и стана повод за протести и разделение в обществото. Тримата членове на съдебния състав излязоха с публично обяснение защо са решили да освободят Полфрийман предсрочно от затвора.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK