Депутатите окончателно отмениха съкратеното съдебно следствие за умишлени убийства

Предложението за промени в Наказателно-процесуалния кодекс бе гласувано на второ четене в пленарна зала като 92-ма народни представители подкрепиха текста, 62-ма гласуваха "против" и 11 "въздържал се".

© Юлия Лазарова

Предложението за промени в Наказателно-процесуалния кодекс бе гласувано на второ четене в пленарна зала като 92-ма народни представители подкрепиха текста, 62-ма гласуваха "против" и 11 "въздържал се".Окончателно депутатите решиха в случаи на умишлено причиняване на смърт да няма възможност извършителят да се ползва от процедурата на съкратеното съдебно следствие и с признаване на факти и обстоятелства от обвинителния акт присъдата му да бъде намалена автоматично с 1/3. Предложението за промени в Наказателно-процесуалния кодекс бе гласувано на второ четене в пленарна зала, като 92-ма народни представители подкрепиха текста, 62-ма гласуваха "против" и 11 "въздържал се".


Първоначалното предложение бе внесено от БСП, "Обединени патриоти" и "Воля" и предвиждаше съкратеното следствие да отпадне като възможност в закона и в случаите на умишлено причиняване на тежка телесна повреда. ГЕРБ обаче внесе поправки в законопроекта между първо и второ четене и така съкратено следствие няма да има само за случаите на умишлено причиняване на смърт. Днес депутатите от БСП гласуваха "против" законопроекта и настояха и тежките телесни повреди да бъдат в този списък с престъпления.


Размениха се сравнения с хан Крум и "Ревизор" на Гогол


Дебатът мина с подхвърляния – Емил Димитров-Ревизоро припомни на Крум Зарков, че не е хан Крум и няма нужда да се стига до ситуации "око за око", "зъб за зъб" и т.н., а Зарков му отвърна с репликата, че макар да е Ревизор е далеч от стила на Гогол. Ревизоро смеси и няколко процедури като опита да даде пример с лидера на "Атака" Волен Сидеров, който е поискал споразумение с прокуратурата, но въпреки това наказанието му не било намалено, а напротив – увеличено двойно. В тоталното объркване на текстове от наказателното право се стигна и дотам Корнелия Нинова да чете извадки от Наказателния кодекс от трибуната на парламента.
По същество в дебата отново имаше реплики и твърдения коя партия първа е направила предложенията за промени в закона, кой от кого е взел готовия текст и кой го е внесъл в Народното събрание.


"Жалко е, след като достигнахме консенсус и се събрахме на първо четене, сега днес да се предлага този текст да бъде сериозно осакатен като от него отпаднат текстовете за тежки телесни повреди. Това предложение не е издържано. Ние като законодател трябва да сложим границата. От БСП от години насам твърдим, че границата е там, където се посяга на човешкия живот и телесна неприкосновеност", настоя Крум Зарков от БСП. Според него, последният вариант на промените в НПК искат да покажат, че ГЕРБ не падат по гръб.


Искрен Веселинов от "Обединени патриоти" подчерта, че настояват съкратеното следствие да отпадне и за тежките телесни повреди, но въпреки това посочи, че и този вариант е крачка към успешната промяна в законодателството.


Депутатите смесиха няколко различни процедури


Павел Шопов от "Атака" заяви, че промяната се прави под обществен натиск и недоволство като припомни, че институтът на съкратеното следствие бе въведен през 2006 г. "във вихъра на либералническата вакханалия". Той допълни, че изобщо трябва да отпадне тази възможност, тъй като по думите му, в обществото ще продължава да съществува неудовлетвореност и ненаказуемост, а този институт има задача "да се галят престъпниците".


Емил Димитров-Ревизоро цитира статистиката, представена вчера на заседанието на правната комисия в парламента от зам. главния прокурор Мария Шишкова. По думите му няколко месеца 240 депутати спорят и обсъждат отпадането на съкратеното съдебно следствие за случаите на тежка телесна повреда, а според статистиката на практика през последните 4 години имало само един случай, в който е поискана редукция на наказанието по този текст от закона и дори не е сигурно, че съдът е намалил присъдата.


След това се насочи към друга процедура – за сключване на споразумение с прокуратурата, което се одобрява от съда и посочи, че Сидеров също се е възползвал от тази възможност, но от "Атака" сега настояват тя изцяло да отпадне. От своя страна Явор Нотев опита да обясни, че става дума за тотално различни процедури и настоя за коректност, особено когато се обсъждат народни представители.


Нинова прочете какво е тежка телесна повреда, Ципов настоя за промените в НК


Стигна се и дотам, че лидерът на БСП Корнелия Нинова прочете от парламентарната трибуна какви са резултатите от причиняване на тежка телесна повреда. "Дебатът днес стана твърде експертен и малко объркан, защото объркахме няколко правни института. За какво става дума – ако днес някой изнасили и убие дете и си признае вината, присъдата му се намалява с 1/3. След това може да бъде намалена отново, защото се е поправил в затвора, а може и да бъде помилван. Смятаме, че е справедливо и за тежките телесни повреди да отпадне възможността за съкратено следствие. Колегите от ГЕРБ осакатиха този текст", заяви Нинова. И заключи, че докато ГЕРБ управлява страната няма да има справедливост.


Красимир Ципов от ГЕРБ опита да обясни, че в политическото говорене непрекъснато се бърка и в това, че не става дума за признаване на вината (което може да се отрази като смекчаващо вината обстоятелство), а за признаване на фактите и обстоятелствата в обвинителния акт (което води след себе си до редукция на наказанието с 1/3 в сегашния вариант на закона). И върна обсъждането към предложенията, които първоначално направиха от ГЕРБ, но не в НПК, а в Наказателния кодекс.


"Дебатът, който водим след внасянето на тези законопроекти е, дали да има справедливо наказание. Само че това не се решава в НПК. Текстовете са в НК. Чухме спекулации, ГЕРБ бил виновен за това или за онова, за липсата на справедливост. Когато се въведе текста за първи път, това беше защото имаше постановени присъди под минимума. Можем ли да дадем гаранции с промени в НПК, а не в НК, че няма да има присъди под минимума? Не можем да дадем гаранции. Дори да ограничим за всички тежки престъпления, пак не можем да дадем тази гаранция – а това е, което очакват близките на жертвите и на пострадалите", заяви Ципов.


Той припомни, че преди да бъде въведен първоначално текстът, регламентиращ съкратеното следствие, са били прекратени много дела заради изтекла давност, имало е загубени експертизи и свидетели, които са забравяли показанията си. Именно заради забавеното правосъдие от Европейския съд по правата на човека в Страсбург и от Европейската комисия са дали указания за въвеждането на съкратеното следствие и то все пак дава резултати.

Коментари (22)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на С Стоянов
  С Стоянов
  Рейтинг: 1137 Неутрално

  Браво! Убийците трябва да си получават заслуженото, а не да бъдат обгрижвани от разни радетели за човешки ,,права”!

  ВЯРНОСТ И ПОСТОЯНСТВО
 2. 2 Профил на lz73
  lz73
  Рейтинг: 1610 Неутрално

  Нашите дупетати за пореден път показаха, че не разбират за какво става дума...
  Т.н. съкратено съдебно следствие е замислено за случаите, в които не е много сигурно че прокуратурата ще успее да събере необходимите доказателства и затова се дава възможност обвиняемия да бъде осъден въз основа на неговите самопризнания, като в замяна му се гарантира по-малка присъда...какво неясно има? Достатъчно беше да се уточни, че инициативата за прилагане на тази процедура може да бъде само на прокурора по делото. Просто е!

 3. 3 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4053 Любопитно

  Трябваше да бъдат включени в промените и наказанията за тежки телесни повреди.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 4. 4 Профил на Voiko
  Voiko
  Рейтинг: 924 Неутрално

  Така съдиите няма да се чувстват задължени да присъждат най-тежкото наказание или пък ако наказанието е лишаване от свобода да го намалят с една - трета.

 5. 5 Профил на venci4
  venci4
  Рейтинг: 1095 Неутрално

  В случая БСП са били прави

  Платени форумни тролчета, така ли ви възпитават на Позитано? http://prikachi.com/images/793/8000793h.jpg
 6. 6 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 3297 Неутрално

  До коментар [#1] от "С Стоянов":

  Така е!

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 7. 7 Профил на Kamenarski
  Kamenarski
  Рейтинг: 437 Неутрално

  За пореден път "премъдрият законодател" ни демонстрира своята некомпетентност и неадекватност при поредното обсъждане на поредния закон...
  Но поне като краен резултат, решението е правилно.

  НЕ ЦЪКАЙТЕ МИНУСИ НА ТРОЛА! ТЕ ПЕЧЕЛЯТ ДЕНЬГИ И ОТ ТОВА!
 8. 8 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5614 Неутрално

  И така до следващия проблем.:)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 9. 9 Профил на xfh59608894
  xfh59608894
  Рейтинг: 269 Неутрално

  Тотални некадърници. Между убийци и убийци има разлика, не може да се слагат всички под общ знаменател. Какво правим например ако баща убие за отмъщение изверг, изнасилил, убил и разчленил детето му? Требва ли да се третира еднакво като изверга?

 10. 10 Профил на Rhapsody of Fire
  Rhapsody of Fire
  Рейтинг: 664 Неутрално

  Все едно гледам картината на Банши (за Британския Парламент) с парламентарната зала пълна с маймуни.

  Путинофилите и Тръмпанарите възприемат: Учтивия- за лицемер; Възпитания-за слабак;Толерантния-за гей; Културния-за лигльо; Разумния-за будала; Образования-за соросоид.
 11. 11 Профил на keen
  keen
  Рейтинг: 1288 Неутрално

  Банда тъпанари в парламента.
  Наистина съжалявам да го кажа, но единствения гласец, близо до разума, е бил този на Красимир Ципов от ГЕРБ.

  Единственото хубаво нещо в тая новина е, че... повечето хора тези текстове от закона не ги засягат изобщо.

  Отнемане на имуществото на всеки, който не е жигосан с COVID "ваксина"!
 12. 12 Профил на Сенчеста фигура
  Сенчеста фигура
  Рейтинг: 263 Неутрално

  Черната раса бавно, но сигурно се е запътила към дранголниците с дълги присъди. Това е правилното решение. В САЩ има адвокати, но и полицейщина спрямо извергите в гетата. Развиваме се и трябва да сме до голяма степен като Западна Европа и Северна Америка, а не с една лъжа за изпитване на вина 1/3 от присъдата автоматично да пада. Това го няма никъде.

  В Дневник.бг има точно 1 русофил, но с над 300 профила. Щраквайте му редовно ! и да пътува. „Дойче Веле" е педерастка необективна медия, а Дневник.бг вече цензурира без аргументи. Това е обидно и е противоположното на свобода на словото.
 13. 13 Профил на Цецо
  Цецо
  Рейтинг: 1435 Неутрално

  Пореден пример на пълно тъпоумие от страна на народните представители. Задължително ли трябва да са тъпи колкото тези които представляват?

  Covid live matter. Stop the genocide.
 14. 14 Профил на Цецо
  Цецо
  Рейтинг: 1435 Неутрално

  До коментар [#12] от "Сенчеста фигура":

  Разликата между това да няма автоматично намаляване с 1/3 и да се отмени самото съкратено следствие е огромна. Вместо да се дадат реални правомощия на съда да определя процеса отидохме напред в миналото. Гуем кеф.

  Covid live matter. Stop the genocide.
 15. 15 Профил на Сенчеста фигура
  Сенчеста фигура
  Рейтинг: 263 Неутрално

  До коментар [#12] от "Сенчеста фигура":Разликата между това да няма автоматично намаляване с 1/3 и да се отмени самото съкратено следствие е огромна. Вместо да се дадат реални правомощия на съда да определя процеса отидохме напред в миналото. Гуем кеф.
  —цитат от коментар 14 на Цецо


  Депутатите в случая постъпиха правилно. Ако някой крадец или млад вандал бъде арестуван, ще може да се поправи с 1/3 намалена присъда, ако се признае за виновен, но убийците не трябва да получават 1/3 по-малка присъда. Това е извращение. Браво на депутатите този път.

  В Дневник.бг има точно 1 русофил, но с над 300 профила. Щраквайте му редовно ! и да пътува. „Дойче Веле" е педерастка необективна медия, а Дневник.бг вече цензурира без аргументи. Това е обидно и е противоположното на свобода на словото.
 16. 16 Профил на Капабланка
  Капабланка
  Рейтинг: 504 Неутрално

  Да, но за тъпите българи стана ясно, че не депутатите са виновни за предсрочното освобождаване на убийци, а съдиите!Въпреки, че законите се пишат в парламента, а не в съда!
  А случаят Полфрийман стана толкова скандален, защото жертвата е син на червен депутат, а съдията - ръководил се от законите - е критик на Гешев!

 17. 17 Профил на georgi nikolov
  georgi nikolov
  Рейтинг: 565 Неутрално

  Не е по темата но любимият Дневник е ДЛЪЖЕН да се Събуди. Давам им "БОМБАЧ без закъснител.
  Масмедиите ни и цацацурата мълчат със страшна сила за един от шампионите на рублофилството у нас-Магарешки . Изгоря завалията.
  https://www.euractiv.com/section/justice-home-affairs/news/le-pens-bulgarian-ally-under-the-spotlight-for-cross-border-medicine-trafficking/

 18. 18 Профил на Oleg Shishmanov
  Oleg Shishmanov
  Рейтинг: 356 Неутрално

  [quote#15:"Сенчеста фигура"][/quote]

  Ама явно в твоя свят винаги прокуратурата, МВР и следствието си вършат чудесно работата и намират безспорни доказателства. Ама лошото е, че в реалния свят се вижда, че често имат само голямо желание и НУЛА реални възможности базирани на доказателства.

 19. 19 Профил на bludniq_sin
  bludniq_sin
  Рейтинг: 1305 Неутрално

  До коментар [#1] от "С Стоянов":

  Да но от тук нататък няма признание ала бала. Пт тук нататък всичко тр да се докаже в съда - доказателства да се събират по съответния процесуален ред. И някой може и да бъде оправдан ако прокуратура и разследващи се наакат .да няма тогава ред срещу съда, когато някой преди това е си е свършил работата.

  Лесно е - http://gramatika-bg.com/pravopis/koga-pishem-pi6em-i-i-koga-j.html
 20. 20 Профил на bludniq_sin
  bludniq_sin
  Рейтинг: 1305 Неутрално

  До коментар [#15] от "Сенчеста фигура":

  Убийците за да получат тр да се мине през цялото състезателни производство в съда, където адвокатите ще атакуват до дупка всяко доказателство и ако успеят може и да оправдаят изцяло подсъдимия.

  Лесно е - http://gramatika-bg.com/pravopis/koga-pishem-pi6em-i-i-koga-j.html
 21. 21 Профил на Oleg Shishmanov
  Oleg Shishmanov
  Рейтинг: 356 Неутрално

  Моите виждания за следните:
  Прав е колегата, че трябва да важи съкратеното производство и то за убийства и тежки телесни повреди по инициатива на прокурора. Т..е. да носи отговорност, когато се прави.
  Моето мнение е, освен това, че тежката лека телесна повреда - т.е. когато имаме кратко разстройство на здравето даречем удар с юмрук, с тояга и т.н. трябва да стане престъпление от обю характер. От частен х-р трябва да остане само леката лека телесна повреда като шамар, ритник и т.н. за които не се налага да си стоиш вкъщи и ти минават повече като обида.

 22. 22 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7181 Неутрално

  А изнасилванията и тежките телесни показания въобще не са тежки престъпления, според ГЕРБ.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK