Каракачанов ще провери свой служител за участие в създадената паника с отнемането на деца

Томислав Дончев Красимир Каракачанов

© Георги Кожухаров

Томислав Дончев Красимир КаракачановМинистърът на отбраната Красимир Каракачанов е разпоредил проверка на служител във ведомството за участие в създадената паника с отнемането на деца в Сливенско. Това се разбра след края на днешното заседание на Министерския съвет, когато вицепремиерът Томислав Дончев обяви, че човек от пресцентъра на министерството е сред хората, разпространявали фалшиви новини как ще бъдат отнемани деца от родителите им.


По-рано през деня Дончев обяви, че зад масовата паника с отнемането на деца през последните дни стои "коалиционен партньор на левицата в няколко формации за местните избори".


"Ще проверя и ще взема необходимите мерки, ако това се окаже вярно. След като вие не виждате моя позиция или позиция на моите колеги в парламента, означава, че такава политическа позиция няма и ако някой се заиграва, било поради неразбиране или поради други причини, особено служители в моето ведомство, затова ще бъдат взети необходимите мерки", уточни Каракачанов след края на правителственото заседание.
"В организирането на истерията са участвали както външни фактори, така и български политици, чиновници и евангелски пастори", каза от своя страна Дончев, цитиран от "Клуб Z".


Уточнението му насочва вниманието към Александър Урумов, който е директор на Дирекция "Връзки с обществеността" на Министерството на отбраната. Освен това той е деен евангелист, сътрудник на Държавна сигурност, проповедник и общественик, участвал в протестите срещу Истанбулската конвенция. Урумов управлява еднолично и фондацията "Българска организация на родителите и децата" (БОРД), която е сред най-дейните в кампанията срещу Стратегията за детето. Кой е Александър Урумов четете тук.


В понеделник за минути родители изпразниха три учебни заведения с предимно ромски деца - сливенските Шесто основно и Осмо основно училище, както и училище "Паисий Хилендарски" в близкото село Тополчане. Повод станаха разпространявани в социалните мрежи и сред семействата фалшиви информации за предстоящо принудително отнемане на децата от социалните. Подобни слухове са разпространявани и в други градове, като по информация на БНТ миналата седмица сходни ситуации е имало и в столичния кв. "Факултета", Силистра, Ямбол, Карнобат и Сунгурларе.


Слухът за отнемане на деца достигна и до Пазарджишко, съобщава БНР. Част от децата в училището в ромския квартал в града са отсъствали днес от учебните занятия. Подобен проблем е имало и в две училища в Пещера. От полицията в Пазарджик съобщиха, че търсят източника на слуха, но резултатите ще бъдат оповестени, след като премиерът бъде запознат.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK