Едно наум: "Апартаментгейт" в един кадър

"Едно наум" е рубрика на "Дневник", в която публикуваме прессъобщения, откъси от материали, изказвания и други текстове и снимки, които трябва да се възприемат с едно наум.

От ляво надясно: Певецът Веселин Маринов, Пламен Мирянов - съсобственик на "Артекс", Николай Колев - кумец на Цветанов и съпруг на бившия зам.-министър на спорта Ваня Колева, и Цветан Цветанов.

© комитет

От ляво надясно: Певецът Веселин Маринов, Пламен Мирянов - съсобственик на "Артекс", Николай Колев - кумец на Цветанов и съпруг на бившия зам.-министър на спорта Ваня Колева, и Цветан Цветанов.

Близо седем месеца след началото на скандала с придобитите от представители на властта апартаменти на по-ниски от пазарните цени, тържество на фолклорен ансамбъл събра заедно част от участниците в него. Снимка, публикувана в социалната мрежа "Фейсбук" от сайта "Бивол", показва прегърнати бившия зам.-председател на ГЕРБ Цветан Цветанов, който напусна ключовите си позиции в партията и Народното събрание заради т.нар. "Апартаментгейт", съсобственика на компанията "Артекс", построила новия му апартамент - Пламен Мирянов -старши, и Николай Колев - кумец на Цветанов и съпруг на подалата оставка също заради покупката на апартамент от "Артекс" зам.-министър на спорта Ваня Колева.


Снимката беше изпратена и до медиите, включително до "Дневник", от инициативния комитет "Лозенец", който води кампания срещу строителството на сградата "Златен век" от "Артекс" в едноименния квартал и обвинява Цветанов в лобизъм при приемането на законови поправки, облагодетелствали строителя. Един от инициаторите на комитета - Никола Вапцаров, в момента оглавява инициативния комитет, издигнал Мая Манолова за кмет на София.


На кадъра, който се разпространи бързо в социалните мрежи, Цветанов, Мирянов и Колев позират в непринудена прегръдка, демонстрирайки добро настроение. Заедно с тях е и певецът Веселин Маринов, който от години е известен и като близък приятел на Цветан Цветанов.
Снимката е направена на тържеството по повод 50-годишнината на собственика на танцовия ансамбъл "Българе" Христо Димитров, поясни пред "Дневник" Пламен Мирянов. "За мен няма нищо притеснително от гледна точка на това, че на събитието присъстваха над 500 гости", добави той. Цветан Цветанов не отговори на позвъняванията на "Дневник".


Във фейсбук профила на ансамбъла се потвърждава за тържеството на юбиляря Христо Димитров, състояло се на 8 октомври и предшествано от концерт в зала 1 на НДК. Публикувани са и снимки от тържеството в столичен хотел. Между тях липсва снимката с Цветанов, но има друга, на която се вижда певецът Веселин Маринов, който пее за присъстващите. Вижда се, че шефът на "Главболгарстрой" Симеон Пешов също е участвал в празненството. Освен на ансамбъла, Димитров е собственик и на телевизия "Българе", която - както е обявено на сайта й, си поставя за цел "Второ Българско Възраждане".


Появата на Цветанов на партито в компанията на архитекта беше засечена след като часове по-рано същия ден в телевизионно интервю лидерът на ГЕРБ и премиер Бойко Борисов коментира раздялата на партията с Цветанов с думите: "Апартаментгейт" ни разби, тежко репутационно ни удари". Борисов даде да се разбере, че е обиден на дългогодишния си най-близък сътрудник за интервютата, в които критикува управлението. В момента бившият втори човек в ГЕРБ е редови член на партията и наскоро обяви създаването на собствена организация - "Евроатлантически център за сигурност", която се занимава с анализи.


Проверката на Антикорупционната комисия (КПКОНПИ) не откри конфликт на интереси между действията на Цветанов като депутат и имотните му сделки. Проверката на прокуратурата дали има престъпление при сделките още продължава, като се чака данъчните да установят съответствието на доходи на Цветанов и семейството му с посоченото в декларациите, които държавниците на висши длъжности подават.


Едно наум: "Апартаментгейт" в един кадър

© Ансамбъл Българе/Фейсбук


Скандалът, придобил популярност като "Апартаментгейт", тръгна от публикация в "Свободна Европа" за това, че Цветан Цветанов - по това време шеф на парламентарната група на управляващата партия и на комисията по вътрешен ред, се е сдобил с апартамент в една от най-луксозните жилищни сгради в София на преференциални цени. Според обясненията на самия Цветанов той е купил жилището от "Артекс" (което е с площ 400 кв. м и персонален асансьор) като е заменил други две и е доплатил 100 хил. лв за разликата от 39 кв. м. в площта между предоставените апартаменти и новия имот. По думите му при сделката са спазени принципите на правото и "всичко е толкова прозрачно". Без обяснение остана обаче фактът, че същия ден "Артекс" продаде получените от него апартаменти на бивш негов подчинен. От "Артекс" пък обясняваха, че цената е опрелена по лична преценка, в която роля изиграл фактът, че Цветанов като клиент оценил "енергийната защита на сградата с вграден псалм".

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK