Парламентът почти единодушно прие декларация за европейските преговори със Северна Македония

Парламентът почти единодушно прие декларация за европейските преговори със Северна Македония

© Юлия ЛазароваСъс 129 гласа "за", 4 "против" и 1 "въздържал се" Народното събрание прие декларацията, с която подкрепя започването на преговори за присъединяване на Северна Македония и Албания към Европейския съюз, но в същото време се поставят редица изисквания към двете държави. Парламентът подкрепи и позицията на правителството от вчера, в която също има условия във връзка с бъдещите преговори с двете държави. Въпреки почти единодушното гласуване и това, че проектът на декларация беше съгласуван още от началото на седмицата, дебатите по документа продължиха около два часа.


В края на разискванията, в които се говореше основно за нерешени, натрупвани от десетилетия исторически противоречия, за антибългарска риторика, настроения и действия в Северна Македония, депутатите приеха с минимални корекции вече внесения текст, подписан от повечето от парламентарните групи. Трима депутати от БСП бяха против, както и един независим.


По искане на "Обединени патриоти" в декларацията беше включено и изискване властите в Северна Македония да съдействат за издирването, възстановяването и поддържането на българските военни паметници и гробища. По предложение на Таско Ерменков от левицата пък се прие разширяване на текста, с който се искаше македонската страна да реабилитира жертвите и репресираните от югославския комунистически режим заради българското им самосъзнание, като депутатите решиха това условие да важи не само за периода на този комунистически режим, а по принцип. Аргументите на Ерменков бяха, че така ще се обхванат и репресираните по време на войните преди това и преди установяването на комунистическия режим, които са дори повече. Подобно настояване отправи и Станислав Станилов от "Атака".
С декларацията си парламентът се противопостави "по категоричен начин на евентуална европейска легитимация на идеологията от миналото с подчертано антибългарски характер, потискаща правата на българските граждани и на такива с българско самосъзнание". Документът настоява Република Северна Македония да прилага ефективно без забавяне и на добра воля Договора за добросъседство от 2017 г. А също и страната да се придържа към изискването на договора за "обективно, основаващо се на автентични и основани на доказателства исторически извори за научно тълкуване на исторически събития".


Изисква се Северна Македония да се въздържа от опити за подкрепа и насърчаване на претенциите за признаване на т.нар. македонско малцинство в България.


Потвърждава се и друго изискване, поставено в позицията на правителството – Северна Македония да се придържа стриктно към клаузите за официалния език на Северна Македония. Народните представители ще искат и да се прекратят всякакви форми на "говор на омразата" към България и граждани на Северна Македония с българско самосъзнание.


Документът предвижда и изисквания към Албания във връзка с членството, като се настоява за гарантиране в максимална степен правото на българското малцинство да учи безпроблемно български език като майчин.


Най-недоволни от подготвения документ бяха основно Валери Жаблянов от левицата и независимият Павел Шопов от "Атака". Жаблянов поиска да се настоява Северна Македония да признае българския характер на националното революционно освободително движение в Македония, а също и да признаят българския характер на революционната организация, която го е осъществила. Така щяло да се сложи края на спорове около личности като Даме Груев, Гоце Делчев и др. По думите му декларацията не включва най-съществените въпроси и спорове между двете страни. Той поиска да се включат и точки за езика, културата, литературата, да не се изопачават историческите събития.


Жаблянов беше репликиран дори от съпартиеца си Кристиян Вигенин. Той коментира, че декларацията не е съвършена, има какво още да се добави, но "емоцията и романтиката винаги са съпътствали изказванията за Македония", а когато политиците се поддават на това, винаги са бъркали.


За пръв път имаме шанса да бъдем заедно в един съюз, това, което можем да постигнем заедно в ЕС, е уникална възможност да постигнем онзи национален идеал, посочи Вигенин. Сега ще кажем, че даваме тази зелена светлина, искаме ги част от този съюз, но няма да допуснем да влязат страни, които не са добронамерени към нас, преиначават нашата история, допълни депутатът. "Не искаме да правят компромиси с истината, а да потвърдят истината такава, каквато е", отбеляза той.


Тома Биков от ГЕРБ заяви, че е невъзможно с една декларация на парламента или дори с договора за добросъседство да се решат всички проблеми, наслагвани с десетилетия, дори половин век. "Това е част от процес... Да търсим възможност да постигнем възможното", призова той. Биков коментира, че споделя голяма част от тезите на Жаблянов, но не смята, че те могат да бъдат постигнати сега и веднага.

Коментари (27)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на pag
  pag
  Рейтинг: 1379 Неутрално

  Много добре

  Знанието е сила, информацията - власт
 2. 2 Профил на edin drugii
  edin drugii
  Рейтинг: 2479 Неутрално

  категорично България трябва да пази интересите си и който не ги спазва да търпи всякакви санкции ,иначе приятелство с всеки , но не на всяка цена .

 3. 3 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 3628 Неутрално

  Всички в този антибългарски парламент се правят на български патриоти и най-вече партиите на руските патрЕоти, и партиите с турско и руско самосъзнание на своите членове , съответно ДПС и БСП.

 4. 4 Профил на Voiko
  Voiko
  Рейтинг: 2409 Неутрално

  Това беше очаквано. Няма как да не бъде приета такава декларация, защото иначе се връзват ръцете на правителството.

 5. 5
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 6. 6 Профил на dlagnikov
  dlagnikov
  Рейтинг: 687 Неутрално

  Големият български държавник Ст.Стамболов като министър-председател /1887-1904г-/ беше забранил създаването на всякакви комитети и български чети за освобождението на Македония.Политиката му беше проникване постепенно на българския дух в Македония.
  Влизането на Сев.Македония в ЕС и НАТО широко ще отвори врата за проникване на българския дух /култура, медии, икономика, финанси, образование ит.н./ .По този начин постепено ще бъдат изстрити и историческите противоречия.Политиката на великия Стамболов ще добие реалност.

 7. 7 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 3628 Неутрално  До коментар [#6] от "dlagnikov":

  Неверни неща и глупости си написал.

 8. 8 Профил на objective
  objective
  Рейтинг: 598 Любопитно

  България направи всичко по силите си за признаване и оцеляване на Република Македония и за нейното приобщаване в НАТО и в ЕС, а Скопските сърбомански яничари се опитват с хитруване и измами да легитимират в тях антибългарската родоненавистническа доктрина на сърбомакедонизма. Време бе да научат поговорката "Хитрата сврака с двата крака"!

 9. 9 Профил на Дневник пропагандна газета
  Дневник пропагандна газета
  Рейтинг: 326 Неутрално

  Парламентът почти единодушно прие декларация за европейските преговори със Северна Македония

  Правилно!!!

 10. 10 Профил на Полковник за европейско развитие на България
  Полковник за европейско развитие на България
  Рейтинг: 1781 Неутрално

  И България и Македония са само територии, подготвяни за война против Русия. Другото е джаз.

  Ние сме в държавата и държавата е в нас! Ние събираме бюджета и го раздаваме помежду си.
 11. 11 Профил на dlagnikov
  dlagnikov
  Рейтинг: 687 Неутрално

  До коментар [#7] от "tacheaux":

  Такава е историята, мой човек.

 12. 12 Профил на dlagnikov
  dlagnikov
  Рейтинг: 687 Неутрално

  До коментар [#7] от "tacheaux":

  Такава е историята, мой човек.

 13. 13 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4063 Любопитно

  МОЧА имени В.И.Лелина

  Др. другомислещ,
  Не агитираш против СССР нали?

  До коментар [#2] от "edin drug":

  категорично България трябва да пази интересите си и който не ги спазва да търпи всякакви санкции ,иначе приятелство с всеки , но не на всяка цена

 14. 14 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1862 Неутрално

  Ще следим ВНИМАТЕЛНО изпълнението на УСЛОВИЯТА, защото братята оттатък границата останаха с погрешното разбиране, че едва ли не сме ДЛЪЖНИ да ги подкрепяме ПРИ ВСИЧКИ ОБСТОЯТЕЛСТВА....!!!!
  ЯДЕЦ!!!!!

 15. 15 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1862 Неутрално

  До коментар [#10] от "Полковник за европейско развитие на България":

  Извинете за личният въпрос , но :" На какви точно химически субстанции сте"?!?!?!
  Риторичен въпрос!

 16. 16 Профил на bora bora
  bora bora
  Рейтинг: 980 Любопитно

  Със 129 гласа "за", 4 "против" и 1 "въздържал .

  Е тЕа 4 гласа против ми е интересно на кой партийка са?
  Сигурно белия гном пак се прави на велик.

 17. 17 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 3628 Неутрално

  До коментар [#7] от "tacheaux":Такава е историята, мой човек.
  —цитат от коментар 11 на dlagnikov


  Не е такава историята. Ако това ти са историческите познания , заслужаваш оценка слаб 2.

 18. 18 Профил на vassld
  vassld
  Рейтинг: 246 Неутрално

  134! А къде са останалите до 240?!!!

 19. 19 Профил на qtl36551020
  qtl36551020
  Рейтинг: 375 Неутрално

  Смешна позиция не ама да ама ще видиме Боко го изиграха като малко дете Заев се скъсва от смех като чете тая декларация нали знаете какво ще кажат ако се опъваме да бехте казали преди започването на преговори сега ще траете.

 20. 20 Профил на Мърмор
  Мърмор
  Рейтинг: 956 Неутрално

  За пореден път - наивен подход. В няколко текста "ИЗИСКВА СЕ". Късно е либе за китка - нищо не може да изискваме от СМ. Нищо! Опорки за пред юначния български народ. "...Северна Македония да се въздържа от опити за подкрепа и насърчаване на претенциите за признаване на т.нар. македонско малцинство в България...". Искрено се смях - "ДА СЕ ВЪЗДЪРЖА"! Кой ги мисли тези текстове, кой е този умник, който очаква промита българска глава от СМ да се въздържа. Не ми се рови във "Външната" клоаката", но след признаване на македонски език, сега ще се окаже, че се борим не за българския характер на населението в СМ, а да се съгласим с македонския характер на народа в България и о-о, Боже, от признаване от македонска страна на българския език като диалект на македонския.
  Истината е, че изискват от нас, изискват нагло, подло, подмолно, изисква го голяма страна с малка история и ... и ние се съгласяваме - безропотно, с чинопочитание, с ентусиазъм едва ли не. Наблюдавам Захариева и не мога да повярвам, че външната политика на България е поверена в ръцете на една безродница - безмозъчна кофа. Де да беше само тя!

 21. 21 Профил на pariah
  pariah
  Рейтинг: 1203 Весело

  ОДлично!
  Очигледно, все пак, нещата си дойдоха на място.
  И какво сега, схемата беше со кротце и со благо да ги накараме да подпишат въздухарския като ссъдържание договор за добросъседство и след това СО МАЛЦЕ КЮТЕК да подхванем същината?!
  АКО Е ТАКА - БРАВО.
  Не го очаквах.
  И да се случи, че и да кажа "браво".

  - A witty saying proves nothing. Voltaire
 22. 22 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3885 Неутрално

  " За пръв път имаме шанса да бъдем заедно в един съюз, това, което можем да постигнем заедно в ЕС, е уникална възможност да постигнем онзи национален идеал, посочи Вигенин. Сега ще кажем, че даваме тази зелена светлина, искаме ги част от този съюз, но няма да допуснем да влязат страни, които не са добронамерени към нас, преиначават нашата история, допълни депутатът. "Не искаме да правят компромиси с истината, а да потвърдят истината такава, каквато е", отбеляза той."

  Въпреки че е изречено от комунист, съм напълно съгласен с това мнение ! В един съюз с българите оттатък Вардар можем да постигнем много повече, отколкото ако ги оставим на сръбската антибългарска пропаганда ! Решението на нашия парламент следва да се подкрепи от всеки, който милее за Българщината, и да се надяваме, че спорните въпроси ще се решат в общото ни европейско семейство с постоянство и много труд в тази посока !

 23. 23 Профил на GreenBush
  GreenBush
  Рейтинг: 279 Неутрално

  Македноците типично по български не искат а имат общо с корена си и историята си. И те като българите, предпочитат да пренаписват, присвояват и изопачават историята си. Народ без история няма бъдеще.

 24. 24 Профил на pariah
  pariah
  Рейтинг: 1203 Неутрално

  Аз да кажа само, че тук, в тази статия на Дневник, много постно се описва съдържанието на гласуваното.
  А си заслужава човек да се запознае в детайли с гласуваното, което, както казах, е доста по-обширно от това, описано по-горе.
  Ето друга статия на дневник от снощи.
  Четете, да не повярва човек:
  https://www.dnevnik.bg/politika/2019/10/09/3974300_kakvi_usloviia_postavia_bulgariia_na_severna/?ref=id
  Единственото, което според мен липсва, е да се задължат да сложат и графа "българин", т.е. да позволят най-после самоопредлението, от което толкова ги е страх.
  Не е сложено, вероятно за да не се делят неделими неща (македонец=българин), така че мога да приема и това обяснение за липсата на коментар по въпроса.

  - A witty saying proves nothing. Voltaire
 25. 25 Профил на меншевик
  меншевик
  Рейтинг: 356 Неутрално

  Влизането на Република Северна Македония в ЕС по начина, по който това бе посочено в рамковата декларация на правителството от вчера е висш държавен интерес на нашата страна. Силно се надявам отлично дефинираният в този документ държавен интерес да бъде твърдо отстояван от правителствата в следващите години.
  Казано на прост език - сега ни се е паднало да нашокаме репите на сръбските мекерета во Македонията. Това е исторически шанс за България, който не бива да бъде пропускан - без война да няма граница между нашите страни, а да има такава със Сърбия.

  Сокурсник Путина, экс-разведчик КГБ: Вы серьезно думаете, что Путин, делающий подтяжку лица, развяжет ядерную войну? У него от страха ботокс потечет
 26. 26 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 7688 Неутрално

  Очаквано решение

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
 27. 27 Профил на kah48576898
  kah48576898
  Рейтинг: 66 Неутрално

  На сила убавина не бидува!

  Сакаат да имало бугарски етнос во Македонија а никако македонски етнос во Бугарија да е немало,
  Јазикот македонски да сме го признавале ко бугарски дијалект а и двата јазика се јужнословенски дијалекти де факто.
  Па згора на тоа бугарски карактер на сите историски настани во Македонија, а кај се македонскиот, грчкиот, српскиот карактер од антика до средновековието та турскиот, влашкиот.
  А бе вие Бугарите одлетафте на Марс ама не со ракета него со национализмот. Се лансирафте далеку од модерна Европа.
  Европа од 19 век кога се раѓал национализмот ете таму сте со начинот на размислување. Жално за вас.
  Сепак, фала за условената (дали е пријателска, ќе видиме) поддршка за институциите НАТО и ЕУ, кои слава Богу за разлика од вас се темелат на антинационалистички идеи па затоа сакате нејќете ќе морате опашот да го свиткате со барањата.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK