Отпадането на съкратеното следствие за убийства ще оскъпи 1/4 от делата

Висшият съдебен съвет ще търси варианти за бързо решаване на проблема с недостига на вещи лица

© Юлия Лазарова

Висшият съдебен съвет ще търси варианти за бързо решаване на проблема с недостига на вещи лицаСлед отпадането на съкратеното съдебно следствие за умишлени убийства, което вчера депутатите приеха, ще се увеличат разходите по тези дела. Това прогнозираха членовете на Висшия съдебен съвет (ВСС) днес и призоваха министърът на правосъдието Данаил Кирилов за бързо решаване на проблемите с недостига на вещи лица за експертизите и въвеждане на видеоконферентни връзки за по-бърз разпит на свидетели по делата.


Севдалин Мавров обясни, че Министерството на правосъдието е бенефициент по проект във връзка с вещите лица, но "за да вървят нещата по-бързо", призова да не се разчита само на този проект, а да се заложат допълнителни средства в бюджета на съдебната власт за въвеждането на видеоконферентните връзки, пише lex.bg.


Правосъдният министър напомни, че при обсъждане на промените в Наказателно-процесуалния кодекс за съкратеното съдебно следствие е била изнесена статистика, според която за последните четири години от около близо 600 дела за умишлено убийство в 1/4 от случаите подсъдимите са се възползвали от съкратеното съдебно следствие.
"Има логика в това, което казвате, че ако 25% от всички дела за убийства ще преминат по по-дългия ред, действително може да се очаква забавяне във времето и кумулация на по-големи разходи", каза още Данаил Кирилов.


Той посочи, че крайният срок за приключване на проекта за вещите лица е декември 2019 г., но поясни, че има забавяне и вероятно срокът ще бъде удължен.


"Апелирам да обединим усилията си с Висшия съдебен съвет и Министерството на вътрешните работи, които са ни партньори. Убеден съм, че има възможност за оптимизация на разходите, включително и в частта за съдебната охрана, която също е претоварена в случаите, в които има отлагане или удължаване на съдопроизводството", призова Кирилов.


Министърът каза, че се поставя остро и въпросът за изисквания за лицензиране към вещите лица, при положение че интересът е нисък, и прогнозира, че този въпрос, който е обсъждан и в работни групи, трудно ще получи развитие.


"Но пък разчитам на вашето участие да намерим ефективни форми на мотивация и стимулиране на качествени вещи лица във всички съдебни дела. Знам, че е проблем. Разчитам вие да посочите пътя и формата, а изпълнителната власт да се опита да я осъществи", каза още Кирилов.


"Всичко опира до заплащането, а и разходите и времето, което използват вещите лица, за да отидат на делата, вместо да си работят в кабинетите. Проблемът не е лесен за решаване", заключи Мавров.


Евгени Диков, който е координатор на проекта за вещите лица, обясни, че още през лятото са били предложени серия от изменения в процесуалните закони, за да се въведат видеоконферентните връзки по делата. И призова правосъдния министър, ако може, тези предложения да бъдат придвижени по-бързо.


Данаил Кирилов напомни, че законодателните идеи трябва първо да минат през вътрешна процедура в Министерството на правосъдието, както и да бъдат обсъдени от Съвета за съдебна реформа. Министърът пое ангажимент това да стане по най-бързия начин и нещата да се случат преди "коледното прекъсване" на Народното събрание.


Дебатът за увеличаване на разходите се проведе, докато съветът обсъждаше отчета за изпълнението на бюджета на съдебната власт за първите осем месеца на тази година. Представляващият ВСС Боян Магдалинчев, който е и председател на бюджетната комисия, заяви, че от началото на годината има тенденция за намаляване на приходите на съдебната власт.


По план за първите 8 месеца приходите трябвало да бъдат 66 667 000 лв., а реално са 62 429 000 млн. лева. Същевременно разходите се движели в добра посока, коментира Магдалинчев. По план до края на август те трябвало да бъдат 473 604 000 лв., а реално са 445 937 000 лева. За заплати са дадени 274 284 000 лева при заложени 285 284 000 лева.


Ръст бележат другите възнаграждения като тези за облекло и обезщетения. Заложени са 41 368 000 лв., а са похарчени 51 539 000 лева. За издръжка са предвидени 41 881 000 лв., а са изплатени 34 217 000 лева. Средната заплата в съдебната система е 2458 лева, обясни Магдалинчев.

Коментари (32)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на 1107
  1107
  Рейтинг: 675 Неутрално

  Не стана ясно, защо никой не протестира за освободените убийци на Борилски, за убиеца от "Соло".
  Те добри и превъзпитани убийци ли са?

 2. 2 Профил на hushhush
  hushhush
  Рейтинг: 432 Весело

  Пичове, оправете си правописната (граматическа) грешка още във второто изречение. Моля

 3. 3 Профил на Лео
  Лео
  Рейтинг: 1158 Неутрално

  Какво значи, че ще се оскъпи? Аз, като данъкоплатец, предпочитам да плащам на убийците да стоят в затвора десетки години, вместо да се разхождат сред близките ми! Липсата на правосъдия увеличава престъпността и това има непряка цена, която е много по-висока!

 4. 4 Профил на Ruthger Righart
  Ruthger Righart
  Рейтинг: 210 Неутрално

  нема значка, Дани е харизматичен кат Боеко

 5. 5
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 6. 6 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 269 Неутрално

  "Отпадането на съкратеното следствие за убийства ще оскъпи 1/4 от делата"

  - Но пък съдиите престават да бъдат само регистратори на изявление на подсъдимия!

  "Окончателно: Без съкратено съдебно следствие за умишлено убийство
  ...
  С него всъщност се премахва възможността при тези дела подсъдимият да признае всички факти от обвинителния акт (по чл. 371, т. 2 НПК) и това да доведе до намаляване на присъдата му с 1/3, т.е. ще е допустимо провеждането на другата съкратена процедура, при която страните се съгласяват пред съда да не се провеждат всички разпити на свидетели и вещи лица. Тя обаче не води до намаляване на наказанието. ..."
  https://news.lex.bg/окончателно-без-съкратено-съдебно-сл/

 7. 7 Профил на moreee
  moreee
  Рейтинг: 796 Любопитно

  Някой запознат да сподели, в САЩ има ли съкратено производство за умишлени убийства?

 8. 8 Профил на Ruthger Righart
  Ruthger Righart
  Рейтинг: 210 Разстроено

  шса ива у сексиста ма тва коте в дъното кое е?

 9. 9 Профил на ivanpopov
  ivanpopov
  Рейтинг: 2330 Неутрално

  Колко дела за убийства имате годишно в България, че изобщо се обсъжда цената за сметка на обществения интерес по изолирането на опасните индивиди!? И защо да се увеличава цената, след като в повечето случаи признаването на вината или не, не пречи на прокурора да закове виновния?

 10. 10 Профил на Dexx
  Dexx
  Рейтинг: 539 Весело

  "Има логика в това, което казвате, че ако 25% от всички дела за убийства ще преминат по по-дългия ред, действително може да се очаква забавяне във времето и кумулация на по-големи разходи", каза още Данаил Кирилов.
  Гений, бе гений...
  Това прозрение, дали не можеха да го постигнат преди да приемат промените. Аз доколкото знам, към всеки закон трябва да има оценка на въздействието. Ко ли пиши там?

  “Който и да бе сътворил човечеството, не си бе изпипал работата докрай, защото хората твърде лесно се прегъваха в коленете.” Тери Пратчет
 11. 11 Профил на Ruthger Righart
  Ruthger Righart
  Рейтинг: 210 Разстроено

  Някой запознат да сподели, в САЩ има ли съкратено производство за умишлени убийства?
  —цитат от коментар 7 на moreee


  тц, емат си сенсей Тръмп. ний па си имаме сенсей Борисов. лошото е дет у Австралия си имат външно

  а беше толкова хубаво, Захариева и CVM ;(

 12. 12 Профил на Voiko
  Voiko
  Рейтинг: 950 Неутрално

  1/4 звучи ужасяващо, но не защото ще се оскъпят делата, а защото излиза, че всяко четвърто престъпление разглеждано в съда е убийство.

 13. 13 Профил на ПИК е велик
  ПИК е велик
  Рейтинг: 288 Неутрално

  Какво значи, че ще се оскъпи? Аз, като данъкоплатец, предпочитам да плащам на убийците да стоят в затвора десетки години, вместо да се разхождат сред близките ми! Липсата на правосъдия увеличава престъпността и това има непряка цена, която е много по-висока!
  —цитат от коментар 3 на Лео


  Предлагам им да си намалят заплатите и привилигиите. Или поне да преминат от първа в трета категория труд, както останалите чиновници. Или да не взимат по 20 заплати накуп при пенсиониране. Или...

  Спечелихме битка, но не и войната!
 14. 14 Профил на Teodor Voinikov
  Teodor Voinikov
  Рейтинг: 426 Неутрално

  1/4 звучи ужасяващо, но не защото ще се оскъпят делата, а защото излиза, че всяко четвърто престъпление разглеждано в съда е убийство.
  —цитат от коментар 12 на Voiko


  "...за последните четири години от около близо 600 дела за умишлено убийство в 1/4 от случаите подсъдимите са се възползвали от съкратеното съдебно следствие."

  Става дума само за делата за умишлено убийство. Според статистиката излиза, че в 150 дела през последните четири години подсъдимите са се възползвали от съкратеното следствие.

 15. 15 Профил на oliverstone
  oliverstone
  Рейтинг: 455 Неутрално

  Справедливото възмездие въз основа на закона няма цена!

 16. 16
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 17. 17 Профил на pet_fire
  pet_fire
  Рейтинг: 5156 Разстроено

  Това е правосъдие, не е финанси. Основоположно за една страна е спазване върховенството на закона.

 18. 18 Профил на bludniq_sin
  bludniq_sin
  Рейтинг: 1703 Неутрално

  До коментар [#7] от "moreee":

  стига с тва в сащ кво има кво няма. То и в сащ има стотици случаи на престрелки в училища и продават свободно оръжие - тва да си го приемем ли и тук? Отделно - правните ни системи са напълно различни. И да - там се пита за признание на вината и при признание има облекчения в наказанието.

  Лесно е - http://gramatika-bg.com/pravopis/koga-pishem-pi6em-i-i-koga-j.html
 19. 19 Профил на bludniq_sin
  bludniq_sin
  Рейтинг: 1703 Неутрално


  До коментар [#12] от "Voiko":

  не значи това. Чети - 600 са само делата за умишлено убийство за последните 4 г. (приблизително). Никой не коментира останалите престъпления.

  Лесно е - http://gramatika-bg.com/pravopis/koga-pishem-pi6em-i-i-koga-j.html
 20. 20 Профил на bludniq_sin
  bludniq_sin
  Рейтинг: 1703 Неутрално

  Само да светна коментиращите, че ако приемем горната статистика за вярна, то за последните 4 г. 150 дела са минали по съкратеното съдебно следствие - т.е подсъдимите са признали фактите и обстоятелствата. ОБАЧЕ - ако приемем, че няма да има ръст на убийствата в следващите 4 г. това означава, че в следващите 4 г. 150 дела ще трябва да се доказват допълнително в съда и адвокатите ще атакуват всяко едно доказателство, ще търсят процесуални нарушения и изобщо ще има възможност, а в някои случаи и вероятно ще успеят част от тези 150 дела да ги спечелят и подсъдимите ще бъдат свободни. Ако примем, че при предишните 150 дела е сигурно, че всички които са си признали, че действително са убили човек са получили наказание и са в затвора (за известно време) то сега има реална ситуация част от бъдещите 150 убийци (ако приемем, че по всяко от делата има само по 1 подсъдим) да убият и да не бъдат осъдени. И това в общия случай няма да е отговорност на съда, а на разследващи и прокуратура. макар, че после основно съда обира негативните реакции.

  Лесно е - http://gramatika-bg.com/pravopis/koga-pishem-pi6em-i-i-koga-j.html
 21. 21 Профил на Ruthger Righart
  Ruthger Righart
  Рейтинг: 210 Разстроено

  са и друго ма озадачава 25% от делата ли са за убийства? Боеко има ли причина да е упплащян или функчята ней линейна?

 22. 22 Профил на zfm52680934
  zfm52680934
  Рейтинг: 479 Неутрално

  Ами да ги освобождаваме,що да харчим пари да осъдим убийците?!

  sdg
 23. 23 Профил на Ruthger Righart
  Ruthger Righart
  Рейтинг: 210 Разстроено

  или правителството на България отново лъже па Пауновски пейства кот му пратат от ПрасЦентъра?

 24. 24 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7176 Неутрално

  Виж ти, за какво са се загрижили. Не за справедливи присъди, а да излезе по-евтино на държавата.

 25. 25 Профил на Toni Ivanov
  Toni Ivanov
  Рейтинг: 1776 Неутрално

  Делата ще поскъпнат,но убийците ще заслужат по-справедлива присъда. Убийците се попреяли в затвора и дайте да ги пуснем по-рано,а онзи в гроба как ще се поправи?

 26. 26
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 27. 27 Профил на Ruthger Righart
  Ruthger Righart
  Рейтинг: 210 Разстроено

  До коментар [#22] от "Svetlio":

  прай ли ти фпичатлений муарету?

 28. 28 Профил на Тони КОСТОВ
  Тони КОСТОВ
  Рейтинг: 863 Неутрално

  Това не може да е цената, когато става дума за умишлено убийство.

 29. 29 Профил на Булаир
  Булаир
  Рейтинг: 658 Неутрално

  Абе, направо да оставим обвиняемите, ако имат доброто желание да си признаят и сами да си определят присъдите ... що да се харчим за съдии, вещи лица, съдебна охрана ... Е, ако не си признаят - обществото е толерантно, демократично ... пък и нали всеки е невинен до доказване на противното ?!

 30. 30 Профил на Dexx
  Dexx
  Рейтинг: 539 Неутрално

  До коментар [#20] от "bludniq_sin":

  Точно така е. Хубво е да видим статистика за останалите 450 дела. Колко процента от тях не са завършили с осъдителна присъда. После може да приложим процента към 150те, които са сега в затвора, защото са минали по бързото производство и да видим, колко убийци няма! да влязат в затвора, заради тази поправка.

  “Който и да бе сътворил човечеството, не си бе изпипал работата докрай, защото хората твърде лесно се прегъваха в коленете.” Тери Пратчет
 31. 31 Профил на 2.5
  2.5
  Рейтинг: 2243 Любопитно

  "...въвеждане на видеоконферентни връзки за по-бърз разпит на свидетели по делата."

  Да легализират фейстайм-а в съдебната зала?!
  :-)

  I Want To Believe
 32. 32 Профил на canuck99
  canuck99
  Рейтинг: 571 Неутрално

  По 150 дела за умишлено убийство средно за година? Всеки втори ден умишлено убийство? Ега ти държавата.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK